Gewoon lekker in De Korenbeurs Provincie kan geen suikeroompje blijven spelen Klimaat voor wijnbouw op Noord-Beveland steeds gunstiger J)c (mak 1 Door herverdeling van takenpakket tussen Rijk en provincies. m /M'' St PZC Zaterdag 21 juni 2008 3 7 Redacteuren Edith Ramakers en Raymond de Frel reserveren altijd onder een andere naam. Deze maand bellen ze helemaal niet en gaan op de bonnefooi naar een eetgele genheid. Raymond ging naar De Koren beurs in 's-Heerenhoek. Meestal rijd ik hier rechtdoor. Richting de redactie in Goes of voor een afspraak of dagje uit buiten de provincie. Ik heb mij voorgenomen een restaurant uit te zoeken op de Bevelanden, dus besluit ik af te slaan richting 's-Heerenhoek. Na de afslag zet ik de auto aan de kant en vraag mijn TomTom naar restaurants in de buurt. Volstrekt willekeurig toets ik De Korenbeurs aan. We zullen wel zien of er nog een tafel voor twee vrij is. Niet dus. Maar het is ook geen probleem dat wij aan de nog enig overgebleven ta fel voor zes plaatsnemen. Even twijfelden we bij binnenkomst. Moeten we links of rechts? We gaan rechts, waar het er wat strakker uitziet dan in het linkergedeelte, dat veel meer weg heeft van een gezellige bruine kroeg. Daar is het in het begin nog rustig, maar gaandeweg neemt het rumoer toe. Er is een feestje ter gelegenheid van een 25-ja- rig huwelijk. We hebben er geen last van. Net zo min als we hinder ondervin den van onze buren. De tafels in De Ko renbeurs zijn zo ruim opgesteld dat je niet kan horen waar de buren het over hebben. Eigenaar Kimmo Pankow geeft ons een menusuggestie op papier en meldt dat er onder meer ook tournedos, paling en tong is te bestellen. Daarna laat hij de be diening over aan de vriendelijke Esther Hollestelle, een oproepkracht die je als restauranteigenaar met een gerust hart kunt oproepen. Ze reageert ad rem als wij aangeven dat het opeten van de amu se een waar gevecht is, dat wij gaan ver liezen. De kreukels laten zich niet met houten stokjes uit hun huisjes prikken. Esther zet daarop met een knipoog een vol glaasje prikkertjes op onze tafel. We kunnen wel iets van onze gading vin den in de menusuggesties. We gaan voor een viergangenmenu voor 30 euro en be ginnen allebei met twee Hollandse nieu we met een salade van zeekraal en sjalot jes. Deze visjes moeten gisteren haast nog wel hebben gezwommen, de smaak is tongstrelend. Ik heb deze week al twee keer eerder geproefd van de nieuwe lich ting haring, maar die kon mij beide ke ren niet bekoren. Dit belooft veel goeds, zeker ook omdat er aandacht is besteed aan de opmaak. „Wij zoeken niet naar haute cuisine, maar willen gewoon lekker eten bieden. Het menu wisselt wekelijks, afhankelijk van het aanbod", zegt Pankow. Als tus sengerecht neem ik een goed gevulde De Korenbeurs heeft aparte gedeeltes voor het lunchcafé en het restaurant. foto Willem Mieras bouillon van Hollandse garnalen en len te-uitjes. In de romige aspergesoep van mijn tafelgenoot wemelt het reepjes ge rookte zalm en asperges. Hoewel een tik je zout krijgt dit soepje een ruime vol doende. De in broodkruim gebakken heilbotfilet met een saus van saffraan van mijn tafelgenoot is prima. Mijn ge grilde entrecote met een jus van pomme- doritomaat en tijm is niet slecht, ook niet taai, maar wel wat stug. Beide hoofd gerechten zijn vergezeld van aardappel schijfjes met komijn, gebakken krieltjes, frites, zeekraal, courgettes en een salade met appelreepjes. De desserts, een mous se van pure en witte chocolade een bava rois en sorbet van mango zijn geen spe ciale, maar wel gewoon lekkere toetjes. Al het voorgaande had ons allang over tuigd. Bij De Korenbeurs kan je voor wei nig geld goed tafelen. Prijs-kwaliteit: Entourage: Bediening aan tafel: Horen, zien en ruiken: We kijken door de deuropening uit op een gezellige donkerbruin ingericht gedeelte. Jam mer dat er deze avond een feestje is voor genodigden. Wij eten daarom in het 'zakelijk gedeelte', waar niet echt lijn zit in het interieur. Dat scheelt een ster. Conclusie: Voor De Korenbeurs willen wij best nog eens afslaan, voordat we door de tunnelbuis weer naar huis bol len. Kijk voor eerdere afleveringen en re censeer zelf op www.pzc.nl onvoldoende matig voldoende goed uitstekend t Voor de aanleg van bedrijventerreinen hoeven gemeenten niet meer bij de provincie om financiële steun aan te kloppen. foto Ruben Oreel door Luc Oggel WISSENKERKE - Noord-Beveland is waarschijnlijk één van de zonnig ste eilanden van Nederland. Daar door leent het zich uitstekend voor het verbouwen van druiven voor rode wijn. Dat stelt weerman Jules Geirnaerdt naar aanleiding van de eerste resultaten van een onderzoek in wijngaard De Drui- vengaerde in Wissenkerke. Geirnaerdt heeft in 2007 een weer station neergezet in de wijngaard. De metingen wijzen uit dat op Noord-Beveland zowel vorig jaar als deze lente meer zon was dan in de meeste andere Zeeuwse re gio's. Voor wijnbouw is behalve temperatuur ook zonneschijn van groot belang. Bovendien is de kans op hagel op Noord-Beveland een stuk kleiner dan op Zuid-Beve land. Dat komt omdat de buien een 'voorkeursroute' afleggen, waarbij Noord-Beveland bijna al tijd wordt overgeslagen. Volgens Geirnaerdt is Noord-Beve land, samen met Schouwen-Duive- land, waarschijnlijk het zonnigste eiland van Nederland. „De metin gen in Wissenkerke laten zien dat de Zeeuwse kust ook bij westen wind toch vaak zonnig is." De weerman gaat voorlopig nog door met het onderzoek. door Ben Jansen MIDDELBURG - Gedeputeerde Toine Poppelaars (CDA, financiën) vertel de het vorige week bij de behande ling van de voorjaarsnota in de Zeeuwse Staten. Hij krijgt soms op één dag wel vier verzoeken om een bijdrage van de provincie in al lerlei gemeentelijke projecten. Dat zullen in de toekomst steeds vaker vergeefse verzoeken zijn, liet hij weten. Reden daarvoor zijn - mede - de afspraken die het Rijk en de pro vincies hebben gemaakt over her verdeling van het takenpakket tus sen beide overheidslagen. Het Rijk schuift meer taken naar de provin cies en draait tegelijkertijd de geld kraan een beetje dicht. De komen de drie jaar moeten de provincies het met 600 miljoen euro minder zien te stellen. Voor Zeeland komt dat neer op 36 miljoen en het eind is nog niet in zicht. De afspraken zijn gemaakt na on derhandelingen tussen het kabinet en het Interprovinciaal Overleg (1PO). Poppelaars' collega en partij genoot Harry van Waveren is als bestuurslid van dat IPO nauw bij de gesprekken betrokken geweest. Hij trekt twee conclusies. Eén: „Er is een helder takenpakket uit geko men." TWee: „De provincie" kan geen suikeroom meer blijven spe len." Het is maar dat iedereen het weet. Belangrijkste aanleiding voor een herschikking van taken binnen de overheid was de bezuinigings- drang bij het Rijk. Kan ook best, is de redenering van minister van Fi nanciën Wouter Bos, want de pro vincies en de gemeenten strijken jaarlijks fikse winstuitkeringen op van de energiebedrijven waarvan ze aandeelhouder zijn. Een com missie onder leiding van CDA-co- ryfee Tineke Lodders kreeg de op dracht voorstellen te doen voor ta ken die van het Rijk naar de pro vincie kunnen worden overgehe veld. Lodders en de haren gingen uit van het adagium 'decentraal wat kan, centraal wat moet'. Dat leidde tot het advies ruimtelijke or dening, economie en cultuur de speerpunten te maken van het pro- 'Einde aan het automatisme dat de provincie meebetaalt aan gemeentelijke projecten' vinciale takenpakket. De uitwer king ervan is na de besprekingen tussen kabinet en IPO in een be stuursakkoord neergelegd. Dat "het Rijk een greep in de kas van de provincies doet, vervult Van Waveren niet met grote vreug de. „Het is nooit leuk om te moeten constateren dat financiële mogelijk heden minder worden. Dat bete kent dat we ons scherper moeten concentreren op de taken waar we in de eerste plaats verantwoorde lijk voor zijn." Hij geeft een voor beeld: de herstructurering van een gemeentelijk bedrijventerrein moet ook met gemeentelijke finan ciën worden betaald. „Natuurlijk hebben we nog budget om dingen samen met gemeenten te doen, maar we moeten voorkomen dat het versnippert raakt. Er zal een einde komen aan het automatisme dat de provincie meebetaalt aan ge meentelijke projecten. Het kan niet anders zijn dan dat de ge meenten zelf meer zullen moeten doen." Dat laatste geldt naar de mening van Van Waveren ook voor pogin gen van gemeenten rechtstreeks bij het Rijk geld los te krijgen. Voorwaarde daarvoor is dat ze hun contacten met Den Haag ver sterken. Van Waveren: „Daar schort het nu nogal eens aan. Welke wethouder klopt met enige regelmaat bij een ministerie aan? Dat zou eigenlijk wel moeten, want anders missen we een deel van de geldstromen die daar beschikbaar zijn. De pro vincie krijgt het geld in elk geval niet meer."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 39