Bij Verdi én Seb is het nooit saai Vernieuwing visserij laat zich niet forceren ])e imcAi oan tfeooiidelittéf Invangen mosselzaad is nog niet ei van Columbus gebleken. In de Smaak van Edith en Raymond bezoe ken de PZC-redacteuren Edith Ramakers en Raymond de Frel restaurants op de bon nefooi. Normaliter reserveren ze vooraf on der een andere naam. Edith kwam terecht bij restaurant Verdi in Domburg. Natuurlijk dames hebben we nog een mooi plekje voor u op het terras", Seb Aydin van Verdi haalt ons binnen met een brede glim lach. Een joviale meneer, we kunnen en willen er niet meer onderuit. Het wordt restaurant Verdi. Zelfs op een dinsdagavond buiten het hoogseizoen is Domburg levendig. Je krijgt er als vanzelf een vakantiegevoel. Voorbijgangers lezen de menukaarten van de verschillende restaurants en trek ken hun plan. Wij wandelen ook van res taurant naar restaurant en laten ons lei den door de uitstraling van de zaak en de menukaart. Bij Restaurant Hij Ik op 't Groentje spreekt de kaart aan, maar is er geen plaats meer op het terras. En we willen buiten zitten. We kijken naar de andere kant, naar restaurant El Fuego, maar de ze dag hebben we geen zin in Mexicaans eten. Vlakbij El Fuego zit het Italiaans restau rant Milano, waarvan we goede dingen hebben gehoord. Milano valt af, want het heeft geen terras. Verder dan restaurant Verdi in de Oost straat zijn we niet gekomen. Seb wijst ons op een tafeltje, dat net is vrij geko men. Hij heeft het binnen een mum schoongemaakt. We kiezen vooraf voor gevulde aubergi ne (7,50 euro) en gebakken feta en daar na een pizza Seb (13,50 euro, samenge steld door de baas zelf) en Quattro From- magi (13,50 euro). Seb is in goede doen. De gebakken auber gine en dé feta worden met een zwier op tafel gezet. „Ik heb het altijd naar mijn zin. Ik heb mijn gasten verwend. Ik ken iedereen die hier voorbijloopt. Nou, bijna iedereen en mijn gasten worden trouwe gasten." Seb heeft geen minderwaardigheidscom plex. Ook door hem is het nooit saai om bij Verdi te zitten. Een jongetje op een fiets met één wiel rijdt voorbij. Hij haalt iets verderop een ijsje. Een skater en wiel renner passeren. Een hardloper komt in trance voorbij. Terug naar de maaltijd. De gevulde au bergine had iets langer in de oven mo gen staan. Hij is wat waterig en flauw. Jammer dat de kok het gerecht niet heeft afgeproefd. De gebakken feta op een bedje sla is wel smaakvol, maar het lijkt er verdacht veel op dat dit voorafje kant en klaar is ge kocht bij de groothandel. „Nee hoor, zelf gemaakt. Feta snijden, beslagje maken, Seb Aydin op het terras van zijn restaurant Verdi. foto Ruben Oreel hup feta erbij en lekker bakken." Seb dwingt het voordeel van de twijfel af De pizza's zien er goed uit. De bodem van beide pizza's is dun, elastisch en tege lijkertijd krokant. Ze zijn gewoon lekker. Verdi's pizzabakkers vermengen twee soorten bloem met elkaar, 'de Americana en de supreme bloem'. „Doe je te veel su preme erbij dan blaas je de pizza alle kan ten op en doe je er te veel Americana bij dan is de pizza te zwaar en rubberach tig." Verdi's melange is geslaagd. Naast ons overleggen twee Duitse toeris ten wat ze gaan eten. „Gisteren hadden we een pizza, zullen we vandaag eens een visje doen", zeggen ze. Die gasten worden trouwe gasten. Dat hadden we vandaag eerder gehoord. Ristorante Verdi Ooststraat 11, 4357 BE Domburg. Telefoon: 0118-583940. Pinnen kan. website: www.restaurantverdi.nl Prijs-kwaliteit: Bediening: Entourage: Horen, zien en zwijgen: Seb, eigenaar en gastheer, heeft alles in de gaten en heeft voor iedereen een aardig woord. Dat is prettig als je uit eten gaat. Conclusie: verwacht geen culinaire kunststukjes. Verdi is niet subtiel, wel eerlijk en goed in zijn soort. Kijk voor eerdere afleveringen en re censeer zelf op www.pzc.nl. onvoldoende goed matig uitstekend voldoende door Harmen van der Werf NEELTJE JANS - Visserij moet van de overheid en natuur- en milieuorga nisaties vernieuwen en verduurza men, maar gemakkelijk is dat niet, zo bleek gisteren tijdens een werk bezoek van de Kamercommissie Landbouw aan Zeeland. Niet voor alle bestaande vormen van visserij is een alternatief te vinden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de brandstofmtensieve boomkorvisse- rij op tong in de zuidelijke Noord zee. Maar ook het invangen van mosselzaad met speciale installa ties in het water, hét gedroomde al ternatief voor de omstreden mos selzaadvisserij in de Waddenzee, is in de praktijk nog niet het ei van Columbus gebleken. Tammo Bult, medewerker van on derzoeksinstituut Imares in IJmui- den, hield een aanstekelijk betoog over wat de zeevisserij kan doen om milieuvriendelijker te worden. „Dat is niet alleen belangrijk, om dat brandstofprijzen uit de hand lopen", stelde hij, „maar ook om dat de maatschappelijke druk toe neemt om te vernieuwen. De prijs van duurzaam gevangen vis is ook hoger." Bult toonde verschillende alternatieven voor boomkorvisse- rij, met lichtere vistuigen, maar, er kende hij na afloop, 'voor de visse rij in de zuidelijke Noordzee met z'n stenige gronden is nog geen al ternatief voorhanden'. Een kennis kring boomkorvisserij gaat er zich landelijk over buigen. Mosselkwekers zijn al een eindje op weg met een alternatief voor mosselzaadvisserij, met het invan gen van mosselzaad in het water met speciale installaties, kortweg mzi's. „Maar", waarschuwde mos selkweker Wout van den Berg uit Bruinisse, „we worden daarmee niet onafhankelijk van de natuur. Ik heb zelf installaties in de Ooster- schelde, maar daar zit nog nauwe lijks mosselzaad op. Wil je iets in vangen, dan moet het er wel zijn." In de Waddenzee is meer mossel zaad ingevangen, maar het loopt daar ook niet over. De mosselsec tor wilde met deze mededelingen aan de Kamerleden duidelijk ma ken dat zij - zoals eerder toegezegd door oud-minister Cees Veerman - tot 2020 de ruimte moet krijgen om minder afhankelijk te worden van mosselzaadvisserij. Kamercommissie dook gisteren op Neeltje Jans in visserijvernieu wingen. Niemand zag voor de brandstofintensieve tongvisserij een goed alternatief. Korte intensieve opleidingen VBMO-T, HAVO, VWO in Vlissingen Wij starten weer eind augustus! VMBO-T in één jaar naar het diploma HAVO in één jaar naar het diploma of in twee jaar via HEXBO VWO in één jaar naar het diploma Studeren per vak mogelijk. Vrijstellingen vanuit het reguliere dagonderwijs zijn mo gelijk. Wij bieden een volwassen aanpak van de studie: begeleid zelfstandig studeren. 16- en 17-jarigen alleen toelaatbaar via het voortgezet onderwijs. Kom naar de inloopavond op 26 juni 2008 tussen 18.30-21.00 uur Vraag onze folder aan, kijk op: www.roczeeland.nl (onder cluster Educatie, Opleidingen) of bel voor een afspraak! Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen kunnen inwoners uit Zeeuws-Vlaanderen tot de opleidingen toegelaten worden. R0C Zeeland, cluster Educatie Verlengde Bonedijkestraat 279 6383 BC Vlissingen T0118-558660 www.roczeeland.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 69