Bij Verdi én Seb
is het nooit saai
Vernieuwing visserij
laat zich niet forceren
])e imcAi
oan
tfeooiidelittéf
Invangen mosselzaad is
nog niet ei van
Columbus gebleken.
In de Smaak van Edith en Raymond bezoe
ken de PZC-redacteuren Edith Ramakers
en Raymond de Frel restaurants op de bon
nefooi. Normaliter reserveren ze vooraf on
der een andere naam. Edith kwam terecht
bij restaurant Verdi in Domburg.
Natuurlijk dames hebben we nog
een mooi plekje voor u op het
terras", Seb Aydin van Verdi
haalt ons binnen met een brede glim
lach. Een joviale meneer, we kunnen en
willen er niet meer onderuit. Het wordt
restaurant Verdi.
Zelfs op een dinsdagavond buiten het
hoogseizoen is Domburg levendig. Je
krijgt er als vanzelf een vakantiegevoel.
Voorbijgangers lezen de menukaarten
van de verschillende restaurants en trek
ken hun plan. Wij wandelen ook van res
taurant naar restaurant en laten ons lei
den door de uitstraling van de zaak en
de menukaart.
Bij Restaurant Hij Ik op 't Groentje
spreekt de kaart aan, maar is er geen
plaats meer op het terras. En we willen
buiten zitten. We kijken naar de andere
kant, naar restaurant El Fuego, maar de
ze dag hebben we geen zin in Mexicaans
eten.
Vlakbij El Fuego zit het Italiaans restau
rant Milano, waarvan we goede dingen
hebben gehoord. Milano valt af, want
het heeft geen terras.
Verder dan restaurant Verdi in de Oost
straat zijn we niet gekomen. Seb wijst
ons op een tafeltje, dat net is vrij geko
men. Hij heeft het binnen een mum
schoongemaakt.
We kiezen vooraf voor gevulde aubergi
ne (7,50 euro) en gebakken feta en daar
na een pizza Seb (13,50 euro, samenge
steld door de baas zelf) en Quattro From-
magi (13,50 euro).
Seb is in goede doen. De gebakken auber
gine en dé feta worden met een zwier op
tafel gezet. „Ik heb het altijd naar mijn
zin. Ik heb mijn gasten verwend. Ik ken
iedereen die hier voorbijloopt. Nou,
bijna iedereen en mijn gasten worden
trouwe gasten."
Seb heeft geen minderwaardigheidscom
plex. Ook door hem is het nooit saai om
bij Verdi te zitten. Een jongetje op een
fiets met één wiel rijdt voorbij. Hij haalt
iets verderop een ijsje. Een skater en wiel
renner passeren. Een hardloper komt in
trance voorbij.
Terug naar de maaltijd. De gevulde au
bergine had iets langer in de oven mo
gen staan. Hij is wat waterig en flauw.
Jammer dat de kok het gerecht niet heeft
afgeproefd.
De gebakken feta op een bedje sla is wel
smaakvol, maar het lijkt er verdacht veel
op dat dit voorafje kant en klaar is ge
kocht bij de groothandel. „Nee hoor, zelf
gemaakt. Feta snijden, beslagje maken,
Seb Aydin op het terras van zijn restaurant
Verdi. foto Ruben Oreel
hup feta erbij en lekker bakken." Seb
dwingt het voordeel van de twijfel af
De pizza's zien er goed uit. De bodem
van beide pizza's is dun, elastisch en tege
lijkertijd krokant. Ze zijn gewoon lekker.
Verdi's pizzabakkers vermengen twee
soorten bloem met elkaar, 'de Americana
en de supreme bloem'. „Doe je te veel su
preme erbij dan blaas je de pizza alle kan
ten op en doe je er te veel Americana bij
dan is de pizza te zwaar en rubberach
tig." Verdi's melange is geslaagd.
Naast ons overleggen twee Duitse toeris
ten wat ze gaan eten. „Gisteren hadden
we een pizza, zullen we vandaag eens
een visje doen", zeggen ze. Die gasten
worden trouwe gasten. Dat hadden we
vandaag eerder gehoord.
Ristorante Verdi Ooststraat 11, 4357 BE
Domburg. Telefoon: 0118-583940. Pinnen
kan. website: www.restaurantverdi.nl
Prijs-kwaliteit:
Bediening:
Entourage:
Horen, zien en zwijgen: Seb, eigenaar
en gastheer, heeft alles in de gaten en
heeft voor iedereen een aardig woord.
Dat is prettig als je uit eten gaat.
Conclusie: verwacht geen culinaire
kunststukjes. Verdi is niet subtiel, wel
eerlijk en goed in zijn soort.
Kijk voor eerdere afleveringen en re
censeer zelf op www.pzc.nl.
onvoldoende goed
matig uitstekend
voldoende
door Harmen van der Werf
NEELTJE JANS - Visserij moet van de
overheid en natuur- en milieuorga
nisaties vernieuwen en verduurza
men, maar gemakkelijk is dat niet,
zo bleek gisteren tijdens een werk
bezoek van de Kamercommissie
Landbouw aan Zeeland. Niet voor
alle bestaande vormen van visserij
is een alternatief te vinden.
Dat geldt bijvoorbeeld voor de
brandstofmtensieve boomkorvisse-
rij op tong in de zuidelijke Noord
zee. Maar ook het invangen van
mosselzaad met speciale installa
ties in het water, hét gedroomde al
ternatief voor de omstreden mos
selzaadvisserij in de Waddenzee, is
in de praktijk nog niet het ei van
Columbus gebleken.
Tammo Bult, medewerker van on
derzoeksinstituut Imares in IJmui-
den, hield een aanstekelijk betoog
over wat de zeevisserij kan doen
om milieuvriendelijker te worden.
„Dat is niet alleen belangrijk, om
dat brandstofprijzen uit de hand
lopen", stelde hij, „maar ook om
dat de maatschappelijke druk toe
neemt om te vernieuwen. De prijs
van duurzaam gevangen vis is ook
hoger." Bult toonde verschillende
alternatieven voor boomkorvisse-
rij, met lichtere vistuigen, maar, er
kende hij na afloop, 'voor de visse
rij in de zuidelijke Noordzee met
z'n stenige gronden is nog geen al
ternatief voorhanden'. Een kennis
kring boomkorvisserij gaat er zich
landelijk over buigen.
Mosselkwekers zijn al een eindje
op weg met een alternatief voor
mosselzaadvisserij, met het invan
gen van mosselzaad in het water
met speciale installaties, kortweg
mzi's. „Maar", waarschuwde mos
selkweker Wout van den Berg uit
Bruinisse, „we worden daarmee
niet onafhankelijk van de natuur.
Ik heb zelf installaties in de Ooster-
schelde, maar daar zit nog nauwe
lijks mosselzaad op. Wil je iets in
vangen, dan moet het er wel zijn."
In de Waddenzee is meer mossel
zaad ingevangen, maar het loopt
daar ook niet over. De mosselsec
tor wilde met deze mededelingen
aan de Kamerleden duidelijk ma
ken dat zij - zoals eerder toegezegd
door oud-minister Cees Veerman
- tot 2020 de ruimte moet krijgen
om minder afhankelijk te worden
van mosselzaadvisserij.
Kamercommissie dook gisteren
op Neeltje Jans in visserijvernieu
wingen. Niemand zag voor de
brandstofintensieve tongvisserij
een goed alternatief.
Korte intensieve opleidingen VBMO-T, HAVO, VWO in Vlissingen
Wij starten weer eind augustus!
VMBO-T in één jaar naar het diploma
HAVO in één jaar naar het diploma of
in twee jaar via HEXBO
VWO in één jaar naar het diploma
Studeren per vak mogelijk. Vrijstellingen
vanuit het reguliere dagonderwijs zijn mo
gelijk. Wij bieden een volwassen aanpak
van de studie: begeleid zelfstandig studeren.
16- en 17-jarigen alleen toelaatbaar via het
voortgezet onderwijs.
Kom naar de inloopavond
op 26 juni 2008
tussen 18.30-21.00 uur
Vraag onze folder aan, kijk op:
www.roczeeland.nl (onder cluster Educatie,
Opleidingen) of bel voor een afspraak!
Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen kunnen
inwoners uit Zeeuws-Vlaanderen tot de opleidingen
toegelaten worden.
R0C Zeeland, cluster Educatie
Verlengde Bonedijkestraat 279
6383 BC Vlissingen
T0118-558660
www.roczeeland.nl