Strips
m
ro
PZC Zaterdag 14 juni 2008 27
FC
WÊÊÊBm
mm
door Toon van Driel
www.knudde.nl
of itfoimnn weef
'IK HÉB66&WIÉU
cs
TZ
o
co f
f iLf"
C7 1\.
A
1 X\ 1
V if X l
"Tl L-
j r
r\
ELSJE
door Hercules Valkema
www.elsje.nl
S NCLE
Maar eh ..\Ne maken die vrijgezellen
3vond toch niet al te ordinair; hef
Sommige van die feesten lopen
uit tot ware orgieSjen
door Hanco Kolk Peter de Wit/Comic House
www.S1ngle.nl
door Bertus
Doorbijter
leedujeejuei uea sjipai
U9U3JS 'o i :|BEdujeejuE| juejjusAoq '6 iuappjw je>| ;jebjs
g Ipuetdaojs Suuaaje ls>|U!| je>| }ood -g IdsaS g ,'s>|Uj| qaoA
■p ;guiu3dos|Eq IdhduaSaj z .'MnojA jeeq :uaSuisso|do
Schrijf de cij
fers 1 tot en
met 9 elk één
keer in alle
horizontale
rijen en verti-
kale kolom
men, en in elk
van de negen
vierkantjes
van 3x3 vak
jes.
De spelregels
van deze
sudoku zijn
hetzelfde als
die van een
gewone sudo
ku. Extra is
dat de cijfers
1 tm9ook in
de grijze vlak
ken voorko
men.
2
3
8
1
5
7
2
1
8
5
3
8
9
2
6
7
6
5
4
8
5
9
4
1
6
7
3
4
Sudoku extra
9
8
7
6
2
4
5
3
7
2
1
4
9
3
3
2
5
4
7
6
6
7
1
4
9
6
9
8
7
5
4
1
3
4
5
2
9
2
8
7
KRUISWOORD
Horizontaal: 1Kloosterling; 4. aanbid
den; 10. opperwezen; 13. lichaamsplooi;
15. ontbijtspek; 16. Zwitserse schilder;
17. bijbelvertaling; 19. blut; 20. deel van
Frankrijk; 21kopstoot (bilj.); 23. dwaas;
25. spil; 27. wilde haver; 29. berg op
Mindanao; 30. rund; 31materie; 33.
babysit; 34. losplaats; 36. bijwoord; 37.
voegwoord; 38. dierengeluid; 39.
muzieknoot; 40. draagriem; 42. bijbels
figuur; 43. mengsel van mist en rook;
45. voorvoegsel; 46. grootmoeder; 48.
rivier in Frankrijk; 50. deel van een
Franse ontkenning; 51. heildronk; 53.
vooruit!; 55. korte versregel; 57. vis; 59.
financieringsvorm; 61boordsel; 62. erg
dom; 64. vleesgerecht; 65. filmdecor;
66. ongerief; 67. withandgibbon.
Puzzelland
Verticaal: 1. Albasten knikker; 2. ijzeren
mondstuk; 3. ploeg; 5. getijde; 6. vreem
de; 7. oude Franse munt; 8. gebraad; 9.
voegwoord; 10. loodoxide; 11domoor;
12. vrouw uit Denemarken; 14. lijfeige
ne; 16. boomwol; 18. eenheid van licht-
gevoeligheid; 20. klap; 22. werkkleding;
24. snack; 26. bouwmateriaal; 28. nagel
tje onder atletiekschoen; 30. concertge
bouw; 32. vreemde munt; 35. behoef
tig; 40. iets dergelijks; 41barak; 43. vis;
44. schietwapen; 47. afgemat; 49.
illustratie (afk.); 51gezicht; 52. gereed
schap; 53. overal; 54. groot vertrek; 56.
voor; 58. groet; 60. bevel; 62. voorzet
sel; 63. familielid.
Horizontaal:
4. Stel dichters (7); 5. De waarde van
het parlement (9); 8. Dat dier is in
Engeland groot geworden (3); 9.
Aanwijzing voor een tent (4); 10. De
handel van een monopolist (6).
Verticaal:
1. Insect van adel (7); 2. Boterprijs?
(9); 3. Op welke plaats zou het niet
vals zijn? (4); 6. Van de kaart in de
bajes (6); 7. Merkbaar leesteken? (6).
KOKEN
door Janny van der Heijden
Puzzelland
Asperges met Hollandaisesaus
4 personen. Mooie blanke asperges met een volle romige Hollandaisesaus.
Geen gerecht om elke dag te eten maar zo nu en dan een beetje zondigen
maakt het genieten dubbel zo groot. Aan de Hollandaise kunnen eventueel
gehakte verse kruiden worden toegevoegd. Serveer de saus zó bij de asperges
of geef er als extra garnituur garnalen bij of beenham.
Ingrediënten 1,5 - 2 kg asperges; 2 eidooiers van vérse eieren; 1 eetlepel witte
wijn of witte balsamico azijn; 1 eetlepel water; 200 g (room)boter, in blokjes;
evt. 75 g beenham per persoon Bereiding Schil de asperges rondom met een
dunschiller. Bewaar schillen en onderstukjes om bouillon van te trekken voor
een soep of saus. Breng om de asperges te koken water met zout aan de kook,
voeg ze toe en kook ze afhankelijk van de dikte ca. 5 - 8 minuten. Draai het vuur
dan uit en laat de asperges met gesloten deksel zo nog een minuut of 10 staan.
Breng voor de saus in een pan een laagje water aan de kook. Zet een kom boven
op de pan (onderkant mag water niet raken) en klop hierin de eidooiers met de
witte wijn schuimig en licht van kleur. Meng dan, nog steeds roerend met een
garde, blokje voor blokje de boter hierdoor. Voeg pas een volgend blokje toe als
het vorige gesmolten is. Klop tot een romige saus en laat deze niet aan de kook
komen. Schift de saus toch, klop dan snel en krachtig één eetlepel kokend
water door de Hollandaise. Houd de saus au bain marie warm. Geef de saus bij
de uitgelekte asperges en bestrooi eventueel met wat gehakte groene kruiden.
Een handige manier om dit type saus kort te bewaren is in een speciale schone
thermoskan. De saus blijft dan warm zonder het risico van schiften.
Sudoku
ÉS
Kruiswoordraadsel
5
2
7
3
6
1
9
8
4
9
6
4
2
8
7
1
5
3
8
1
3
5
9
4
7
6
2
2
7
9
1
5
8
3
4
6
4
5
8
9
3
6
2
7
1
1
3
6
7
4
2
5
9
8
7
8
1
4
2
9
6
3
5
6
9
5
8
1
3
4
2
7
3
4
2
6
7
5
8
1
9
Cryptogram
FHorizontaal: 5. Roerijzer; 6. kift; 7. alk; 8. bijdehand;
10. onbruik. Verticaal: 1Bruinbank; 2. reut; 3.
lijmachtig; 4. wegkant; 9. dors.