Strips m ro PZC Zaterdag 14 juni 2008 27 FC WÊÊÊBm mm door Toon van Driel www.knudde.nl of itfoimnn weef 'IK HÉB66&WIÉU cs TZ o co f f iLf" C7 1\. A 1 X\ 1 V if X l "Tl L- j r r\ ELSJE door Hercules Valkema www.elsje.nl S NCLE Maar eh ..\Ne maken die vrijgezellen 3vond toch niet al te ordinair; hef Sommige van die feesten lopen uit tot ware orgieSjen door Hanco Kolk Peter de Wit/Comic House www.S1ngle.nl door Bertus Doorbijter leedujeejuei uea sjipai U9U3JS 'o i :|BEdujeejuE| juejjusAoq '6 iuappjw je>| ;jebjs g Ipuetdaojs Suuaaje ls>|U!| je>| }ood -g IdsaS g ,'s>|Uj| qaoA ■p ;guiu3dos|Eq IdhduaSaj z .'MnojA jeeq :uaSuisso|do Schrijf de cij fers 1 tot en met 9 elk één keer in alle horizontale rijen en verti- kale kolom men, en in elk van de negen vierkantjes van 3x3 vak jes. De spelregels van deze sudoku zijn hetzelfde als die van een gewone sudo ku. Extra is dat de cijfers 1 tm9ook in de grijze vlak ken voorko men. 2 3 8 1 5 7 2 1 8 5 3 8 9 2 6 7 6 5 4 8 5 9 4 1 6 7 3 4 Sudoku extra 9 8 7 6 2 4 5 3 7 2 1 4 9 3 3 2 5 4 7 6 6 7 1 4 9 6 9 8 7 5 4 1 3 4 5 2 9 2 8 7 KRUISWOORD Horizontaal: 1Kloosterling; 4. aanbid den; 10. opperwezen; 13. lichaamsplooi; 15. ontbijtspek; 16. Zwitserse schilder; 17. bijbelvertaling; 19. blut; 20. deel van Frankrijk; 21kopstoot (bilj.); 23. dwaas; 25. spil; 27. wilde haver; 29. berg op Mindanao; 30. rund; 31materie; 33. babysit; 34. losplaats; 36. bijwoord; 37. voegwoord; 38. dierengeluid; 39. muzieknoot; 40. draagriem; 42. bijbels figuur; 43. mengsel van mist en rook; 45. voorvoegsel; 46. grootmoeder; 48. rivier in Frankrijk; 50. deel van een Franse ontkenning; 51. heildronk; 53. vooruit!; 55. korte versregel; 57. vis; 59. financieringsvorm; 61boordsel; 62. erg dom; 64. vleesgerecht; 65. filmdecor; 66. ongerief; 67. withandgibbon. Puzzelland Verticaal: 1. Albasten knikker; 2. ijzeren mondstuk; 3. ploeg; 5. getijde; 6. vreem de; 7. oude Franse munt; 8. gebraad; 9. voegwoord; 10. loodoxide; 11domoor; 12. vrouw uit Denemarken; 14. lijfeige ne; 16. boomwol; 18. eenheid van licht- gevoeligheid; 20. klap; 22. werkkleding; 24. snack; 26. bouwmateriaal; 28. nagel tje onder atletiekschoen; 30. concertge bouw; 32. vreemde munt; 35. behoef tig; 40. iets dergelijks; 41barak; 43. vis; 44. schietwapen; 47. afgemat; 49. illustratie (afk.); 51gezicht; 52. gereed schap; 53. overal; 54. groot vertrek; 56. voor; 58. groet; 60. bevel; 62. voorzet sel; 63. familielid. Horizontaal: 4. Stel dichters (7); 5. De waarde van het parlement (9); 8. Dat dier is in Engeland groot geworden (3); 9. Aanwijzing voor een tent (4); 10. De handel van een monopolist (6). Verticaal: 1. Insect van adel (7); 2. Boterprijs? (9); 3. Op welke plaats zou het niet vals zijn? (4); 6. Van de kaart in de bajes (6); 7. Merkbaar leesteken? (6). KOKEN door Janny van der Heijden Puzzelland Asperges met Hollandaisesaus 4 personen. Mooie blanke asperges met een volle romige Hollandaisesaus. Geen gerecht om elke dag te eten maar zo nu en dan een beetje zondigen maakt het genieten dubbel zo groot. Aan de Hollandaise kunnen eventueel gehakte verse kruiden worden toegevoegd. Serveer de saus zó bij de asperges of geef er als extra garnituur garnalen bij of beenham. Ingrediënten 1,5 - 2 kg asperges; 2 eidooiers van vérse eieren; 1 eetlepel witte wijn of witte balsamico azijn; 1 eetlepel water; 200 g (room)boter, in blokjes; evt. 75 g beenham per persoon Bereiding Schil de asperges rondom met een dunschiller. Bewaar schillen en onderstukjes om bouillon van te trekken voor een soep of saus. Breng om de asperges te koken water met zout aan de kook, voeg ze toe en kook ze afhankelijk van de dikte ca. 5 - 8 minuten. Draai het vuur dan uit en laat de asperges met gesloten deksel zo nog een minuut of 10 staan. Breng voor de saus in een pan een laagje water aan de kook. Zet een kom boven op de pan (onderkant mag water niet raken) en klop hierin de eidooiers met de witte wijn schuimig en licht van kleur. Meng dan, nog steeds roerend met een garde, blokje voor blokje de boter hierdoor. Voeg pas een volgend blokje toe als het vorige gesmolten is. Klop tot een romige saus en laat deze niet aan de kook komen. Schift de saus toch, klop dan snel en krachtig één eetlepel kokend water door de Hollandaise. Houd de saus au bain marie warm. Geef de saus bij de uitgelekte asperges en bestrooi eventueel met wat gehakte groene kruiden. Een handige manier om dit type saus kort te bewaren is in een speciale schone thermoskan. De saus blijft dan warm zonder het risico van schiften. Sudoku ÉS Kruiswoordraadsel 5 2 7 3 6 1 9 8 4 9 6 4 2 8 7 1 5 3 8 1 3 5 9 4 7 6 2 2 7 9 1 5 8 3 4 6 4 5 8 9 3 6 2 7 1 1 3 6 7 4 2 5 9 8 7 8 1 4 2 9 6 3 5 6 9 5 8 1 3 4 2 7 3 4 2 6 7 5 8 1 9 Cryptogram FHorizontaal: 5. Roerijzer; 6. kift; 7. alk; 8. bijdehand; 10. onbruik. Verticaal: 1Bruinbank; 2. reut; 3. lijmachtig; 4. wegkant; 9. dors.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 27