Mosselsecto Zeeuwse mossel of niet? Zeeuwse mossel 1 4 I Zaterdag 14 juni 2008 Wanneer mag een mossel een Zeeuwse mossel heten? Daar wil SE Zeeland duidelijkheid over. Het mosselbedrijf spande een rechtszaak aan tegen vier concurrenten uit Yerseke. Twee partijen staan voor de rechter: de één produceert 'verse mosselen', de ander 'Zeeuwse mosselen'. De uitspraak laat al een paar maanden op zich wachten, maar staat nu gepland voor eind juni. Welke argumenten dragen de partijen aan? door Cornelleke Blok Erwin Bastemeijer, SE Zeeland Bij hoge uitzondering tref je een Zeeuwse mossel aan die daadwerkelijk in Zeeland is geboren en opgegroeid." Basteme ijer vindt het consumentenbedrog. „De consument stelt zich van een Zeeuwse mossel iets anders voor dan een mossel die zijn hele leven in Ierland of Denemarken is ge weest. Alle bedrijven importeren, net als wij, op grote schaal mosse len uit het buitenland. Wij den ken: dan kunnen we ze net zo goed in het buitenland verpakken. Het enige verschil tussen ons en de concurrenten is dat zij ze eerst een paar uur aan wal verwateren en dan verpakken in Zeeland. Pre cies dezelfde mosselen worden hier wél Zeeuws genoemd. Het kort verwateren aan wal maakt een buitenlandse mossel niet Zeeuws. Dat hebben we laten on derzoeken. De vier grote mosselbe- drijven spanden vorig jaar een kort geding aan tegen een afnemer van ons, omdat hij de mosselen als Zeeuwse mosselen verkocht. Het kort geding is uiteindelijk ingetrok ken. Wij verkopen onze mosselen nu - in afwachting van de rechts zaak - als 'verse mosselen'. Wij hebben in deze zaak aan de rech ter gevraagd om duidelijkheid te scheppen: hij moet maar zeggen wat een Zeeuwse mossel is. Er is nergens een definitie. Het kan toch niet zo zijn dat de concurren tie bepaalt wat een Zeeuwse mos sel is? Er moeten spelregels komen, want zo vrijblijvend als het nu is, dat kan niet. Ik vind dat er ge werkt moet worden aan een streek gebonden certificaat of een keur merk. Op dit moment weet je niet wat je eet. Consumenten moeten weten welke mosselen écht uit Zee land komen en welke niet." Edwin Foudraine, Prins Dingemanse Al onze mosselen zijn Zeeuws", zegt Foudraine zonder twijfel. Ook zijn be drijf haalt mosselen uit de Wad denzee en importeert uit Ierland, Duitsland en Denemarken. Al ja ren trouwens. Maar voor de leden van de mosselhandel is het klip en klaar wanneer een mossel Zeeuws mag heten, zegt Foudraine. „Als een mossel tot de mytilus edulis soort behoort en uit een leefomge ving komt die vergelijkbaar is met de Zeeuwse, dan mag hij in de Oos- terschelde verwaterd worden. Dan noemen we het een Zeeuwse mos sel. Dat hebben we niet vorige week bedacht. Die grenzen staan al zo'n dertig jaar vast. Ik vind ook: een Canadese mossel wordt nooit Zeeuws, ook al leg je 'm in Zeeuws water. Het is een hele an dere soort en het hele productie proces vindt in Canada plaats. Die mosselen verkopen wij dus als Ca nadese mosselen. Maar Ierse en Deense mosselen lijken op Zeeuw se: zelfs een kenner heeft het moei lijk om het verschil te proeven. Bo vendien gaat het niet alleen om het genetische dier, maar ook om de belevingswereld. Ons bedrijf staat in Zeeland, onze mosselen worden gemaakt met de Zeeuwse mentaliteit en de Zeeuwse cultuur. Dat is al 127 jaar zo. Wij verwate ren, verpakken, sorteren en koelen de mosselen hier. Die technieken zijn Zeeuwse vindingen. Al die kennis zorgt voor een Zeeuws ka rakter van de mossel. De consu ment is er niet mee bezig of een mossel daadwerkelijk in Zeeland geboren en opgegroeid is. Die wil gewoon een lekkere mossel eten. Zeeuwse mosselen staan garant voor kwaliteit. Dat verwacht de consument van ons." Kan een echte kok blindelings het verschil proeven tussen een echte Zeeuwse en een 'vreemde' mossel? En wat is dat eigenlijk, een echte Zeeuwse mossel? door Ondine van der Vleuten Kom bij topkok Sergio Herman van restaurant Oud Sluis in Sluis niet aan met gasverpakte mosselen. „In die lekverpakkin- gen kun je ze iets langer bewaren, maar het komt de smaak niet ten goede. Je moet die uit de juten zakken hebben, jumbo's Goldlabel of de grootste hangcul- tuur." Hij laat ze zelf het liefst rauw naar bin nen glijden, of heel licht gestoomd. Vraag je aan de kok van een driesterren-restau rant: proeft een echte kok het verschil tus sen een Zeeuwse en een 'vreemde' mos sel? Herman: „Ik denk dat het net zo is als met wijn. Bodem, grond en klimaat hebben invloed op de wijndruif Ik denk dat iets van het Zeeuwse zand en de om geving, het zeewater, zijn stempel drukt op de mossel. In de Oosterschelde groeit en leeft heel veel, daar is veel voeding. Dat heeft weer invloed op de groei en de smaak van de mossel. Net als een wilde tarbot of een gekweekte tarbot immens van smaak verschillen." Nog een vraag: is het erg als de Zeeuwse mossel vervangen wordt door de Ierse, de Deense, de Canadese? „Het is altijd jammer als een typisch Zeeuws product verdwijnt. Dat heeft denk ik niet alleen met smaak, maar ook met gevoel, met emotie te maken. Maar uiteindelijk gaat het erom dat het product smaakt. Goed is goed." Frans Vermeirssen, uitbater van het be faamde mosselrestaurant De Oude Ha ven in Philippine, heeft zijn mosselen ook het liefste rauw, met gemalen witte peper erop en toast met goede boter er op. En daarna, als toetje, nog een paar met citroen erop. Elzasser wijn erbij - een Pinot Blanc bijvoorbeeld - en Ver meirssen geniet. Een halfjaar geleden mocht de mossel kok in het televisieprogramma Llinlce Soep laten zien of hij blindelings het ver schil tussen bodem- en hangcultuur kon proeven. Geblinddoekt werd hij voor twee emmers gezet. En hij kón het. „De hangcultuurmossel is iets losser. Ik denk omdat hij sneller groeit. Je merkt het ver schil ook aan de schelp, als je ze open- steekt." Nu het verschil tussen een Zeeuwse en een 'buutenlander'. Proeft Vermeirssen dat ook? In de tijd dat hij als zeevarende nog de wereld overging, at hij overal mos selen: in Nieuw-Zeeland, Japan, Korea, Canada, Noorwegen. „Tussen een goede 'Dan blijkt dat voedsel belangrijker is dan of er een beetje trossulus in de edulis zit' Ierse, een goede Duitse en een Nederland se proefje geen verschil. De Canadese soort is veel platter, want die komt vaak ouder op de markt. Daar zit minder smaak aan en de mossel is ook veel zach ter, want het is meestal hangcultuur. In Nederland, Ierland, Duitsland en Dene marken heb je bodemcultuur. De rest van de wereld heeft voornamelijk hangcul tuur, dus die mosselen zijn niet zo indrin gend van smaak." Zelfheeft hij het liefst een tweejarige van bodemcultuur. Maar, zegt hij met na druk: „Kwaliteit is kwaliteit. Een goede hangcultuur wint het van een slechte bo demcultuur." Maar wat is nou een échte Zeeuwse mos- Bescherming van streekproducten De Zeeuwse mossel is geen beschermde productnaam. Producenten kunnen streekproducten beschermen tegen namaak. Om daarvoor in aanmerking te komen, moeten producten aan strenge voorwaarden voldoen. De bescherming zegt iets over de kwaliteit of oorsprong van het product. Producenten kunnen een aanvraag doen voor bescherm de oorsprongsbenaming (BOB), een beschermde geografi sche aanduiding (BCA) of gegarandeerde traditionele spe cialiteit (GTS). t- De aanvraag moet worden gedaan bij de Europese Com missie in Brussel. De beschermde oorsprongsbenaming wordt verleend als productie, verwerking en bereiding plaatsvinden bin nen een bepaald geografisch gebied, volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze. »- Als een product een beschermde geografische aandui ding wil verdienen, moet minimaal één van de productie-, verwerkings- of bereidingsstadia plaatsvinden in de regio van oorsprong. Of het product moet een bepaalde faam hebben, binnen een afgebakend gebied. De vermelding gegarandeerde traditionele specialiteit benadrukt de traditionele samenstelling of productieme thode, los van de herkomst. De volgende Nederlandse producten zijn als BOB geregi streerd: de kazen Noord-Hollandse Gouda, Noord-Holland se Edam, Boeren-Leidse, Kanterkazen, de Westlandse Druif en de aardappel Opperdoezer Ronde. Aanvragen voor de kazen Gouda Holland, Edam Holland en Boeren kaas zijn in behandeling. De Nederlandse producten be slaan bijna 1% van alle Europese beschermde producten. In totaal zijn meer dan 750 Europese producten geregi streerd als BOB, BGA of GTS. EU-ianden met de meeste geregistreerde producten zijn Frankrijk (21%), Italië (19%), Portugal (14%), Griekenland (13%) en Spanje (11%). Bron: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedsel kwaliteit.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 114