Gaat de zeeuwse mosselsector op slot?
Zeeuwse mossel
Duurzaam vermeerderen met respect voor de natuur
Het proces van
larf tot
consumptiemosse
Zeeuwse mosselen
j
10 I Zaterdag 14 juni 2008
vtfoor visbaat-.
Dé Zeeuwse mossel is een uniek product en sluit geheel
aan bij de wensen van de Nederlander. Mosselen zijn
niet alleen lekker en gezond, maar het is ook eerlijk
voedsel. De mossel is een uiterst populair gerecht en
geniet bekendheid tot ver over de Zeeuwse en
Nederlandse grens. Door de gedeeltelijke afsluiting van
de Oosterschelde, kan mosselzaad nog vrijwel
uitsluitend in de Waddenzee worden verzameld.
Na hier te zijn opgegroeid, wordt de mossel naar
Zeeland gebracht. In de Oosterschelde krijgt de mossel
dan haar.specifieke en zilte smaak. Zó wordt de Zeeuwse
mossel een nationaal product om trots op te zijn.
De vereniging van mosselhandelaren,
'De Mosseihandei';
Producentenorganisatie van de
Nederlandse mosseicultuur;
Stichting Vrienden van de mossel.
Toekomst
Ondanks wetenschappelijke rapporten waaruit blijkt dat
de mosselteelt een positief effect heeft op de populatie
mosseletende vogels, wordt de mosselsector nog steeds
bedreigd in z'n voortbestaan. Het is tijd om in te zien
dat er geen verliezers zijn:
Heden
Door Europese regelgeving is er een steeds groter tekort
aan Zeeuwse mosselen. Voedsel voor specifieke vogels,
zoals de eidereend, is blijkbaar belangrijker dan gezond
voedsel voor mensen. Een saillant detail is dat juist deze
Scandinavische vogels massaal naar Nederland zijn
gekomen omdat dé mosselpercelen een aantrekkelijke
voedselbron zijn. Niet alleen het voortbestaan van het
product mossel staat onder druk, ook de gevolgen voor
de Nederlandse werkgelegenheid zijn niet te overzien.
Ondanks het altijd bestaande gebruik van de mosselteelt
in de natuur, dreigt nu een einde te komen aan onze
overheerlijke pan Zeeuwse mosselen.
zowel vogel als mens kan gebruik maken van de
mosselpercelen.
Verleden
De Zeeuwse mosselteelt, die mosselen op speciale
mosselpercelen kweekt, bestaat al sinds mensenheugenis.
Deze historie bewijst de duurzame opstelling van de
bedrijfstak. Men leeft met en van de natuur. De natuur
heeft altijd voorop gestaan in de sector en dit zal oók
altijd zo blijven. Mosselteelt is fundamenteel anders dan
de visserij. Bij het kweken groeit zaad op tot gewas. In
tegenstelling tot de visserij vermeerdert de mosselteelt
haar product. Ze dunt niet uit en dat is goed voor mens
en milieu.