Gaat de zeeuwse mosselsector op slot? Zeeuwse mossel Duurzaam vermeerderen met respect voor de natuur Het proces van larf tot consumptiemosse Zeeuwse mosselen j 10 I Zaterdag 14 juni 2008 vtfoor visbaat-. Dé Zeeuwse mossel is een uniek product en sluit geheel aan bij de wensen van de Nederlander. Mosselen zijn niet alleen lekker en gezond, maar het is ook eerlijk voedsel. De mossel is een uiterst populair gerecht en geniet bekendheid tot ver over de Zeeuwse en Nederlandse grens. Door de gedeeltelijke afsluiting van de Oosterschelde, kan mosselzaad nog vrijwel uitsluitend in de Waddenzee worden verzameld. Na hier te zijn opgegroeid, wordt de mossel naar Zeeland gebracht. In de Oosterschelde krijgt de mossel dan haar.specifieke en zilte smaak. Zó wordt de Zeeuwse mossel een nationaal product om trots op te zijn. De vereniging van mosselhandelaren, 'De Mosseihandei'; Producentenorganisatie van de Nederlandse mosseicultuur; Stichting Vrienden van de mossel. Toekomst Ondanks wetenschappelijke rapporten waaruit blijkt dat de mosselteelt een positief effect heeft op de populatie mosseletende vogels, wordt de mosselsector nog steeds bedreigd in z'n voortbestaan. Het is tijd om in te zien dat er geen verliezers zijn: Heden Door Europese regelgeving is er een steeds groter tekort aan Zeeuwse mosselen. Voedsel voor specifieke vogels, zoals de eidereend, is blijkbaar belangrijker dan gezond voedsel voor mensen. Een saillant detail is dat juist deze Scandinavische vogels massaal naar Nederland zijn gekomen omdat dé mosselpercelen een aantrekkelijke voedselbron zijn. Niet alleen het voortbestaan van het product mossel staat onder druk, ook de gevolgen voor de Nederlandse werkgelegenheid zijn niet te overzien. Ondanks het altijd bestaande gebruik van de mosselteelt in de natuur, dreigt nu een einde te komen aan onze overheerlijke pan Zeeuwse mosselen. zowel vogel als mens kan gebruik maken van de mosselpercelen. Verleden De Zeeuwse mosselteelt, die mosselen op speciale mosselpercelen kweekt, bestaat al sinds mensenheugenis. Deze historie bewijst de duurzame opstelling van de bedrijfstak. Men leeft met en van de natuur. De natuur heeft altijd voorop gestaan in de sector en dit zal oók altijd zo blijven. Mosselteelt is fundamenteel anders dan de visserij. Bij het kweken groeit zaad op tot gewas. In tegenstelling tot de visserij vermeerdert de mosselteelt haar product. Ze dunt niet uit en dat is goed voor mens en milieu.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 110