UJERKEN LOgiSbiQK Donderdag 12 juni 2008 11 DE MELKWEG DISTRIBUTIE De verpakte melk gaat naar het distributiecentra vanwaar de pakken naar de supermakten vervoerd worden. SUPERMARKT In de supermarkt worden de pakken -doorgaans dagvers- in de schappen geplaatst. en 30.000 liter melk Koeien geven elke dag melk, pro ductiebedrijven hebben elke dag melk nodig. Het ophalen van de melk is -als verbindingsschakel tus sen de vele melkveehouderijbedrij ven van Campina (in totaal ruim 7.000) en de fabrieken- een logis tiek hoogstandje. De meeste veehouders melken hun koeien twee keer per dag. Dat geeft per koe dagelijks gemiddeld 25 tot 30 liter melk. Op jaarbasis komt dat neer op gemiddeld zo'n 8.000 liter, met uitschieters tot 10.000 liter. Drie keer per dag mel ken verhoogt de productie met cir ca tien tot vijftien procent. Na het melken wordt de melk naar een koeltank gepompt. De lei dingen hiervan worden na iedere melkbeurt grondig gereinigd. Een melkkoeltank kan de productie van twee tot drie dagen bevatten. Campina haalt de melk iedere twee of drie dagen op bij haar melkveehouders. Dat gebeurt met een speciale tankauto voor het op halen van melk op de boerderij. In Nederland heet deze tankauto: rijdende melkontvangst (RMO). De 150 tankauto's van Campina zijn te herkennen aan de groene grastinten en het logo van het con cern. De ophaalschema's zijn zo ge maakt dat ze passen bij de ver wachte melklevering, de -behoefte van de fabrieken en een optimale beladingsgraad van de ophaalau- to's. Dat is een logistieke toppresta tie. Want de melkbehoefte van de verwerkingsbedrijven varieert door de week en door het jaar heen. En dat geldt zeker ook voor de melkproductie van koeien. Het is nog iets ingewikkelder om dat niet alle melk hetzelfde is. Zo is er gewone Campina melk, Cam pina melk met een evenwichtiger vetzuursamenstelling (Nederland, België), Landliebe melk (Duits land) en biologische melk. Het zijn allemaal aparte melkstromen, die vanaf de boerderij gescheiden blijven. Als de chauffeur bij het melkveebe drijf komt, ruikt hij eerst of de geur van de melk goed is en con troleert hij de kleur en de tempera tuur. Daarna wordt de melk vanuit de tank in de melkophaalauto ge pompt. Tegelijkertijd wordt een monster van de melk genomen. Een onafhankelijk controlestation onderzoekt in dat monster de kwa liteit van de geleverde melk. Afhankelijk van het type kan een melktankwagen tussen de 10.000 meenemen. Zodra de auto vol is, rijdt de chauffeur naar een productiebedrijf van Campina. Zoals de melkveehouders van Campina werken volgens allerlei standaardprocedures en -voor schriften, kennen ook de chauf feurs hun eigen, voorgeschreven werkwijze om te waarborgen dat de kwalitatief hoogwaardige melk vanaf de boerderij op de beste ma nier in de fabriek komt. De productiebedrijven van Campi na, waar melk wordt verwerkt tot zuivelproducten, kennen losplaat sen voor de ophaalwagens. Vanuit de tankwagen wordt de melk rich ting grote opslagtanks van de pro ductiebedrijven gepompt voor ver dere verwerking. CONSUMENT De laatste fase: van de super naar de koelkast van de consument. Campina is een interna tionale onderneming die zich toelegt op de ontwik keling, productie, verkoop en distributie van zuivel- en zuivel- verwante consumentenproducten en hoogwaardige ingrediënten voor de voedings- en farmaceu tische industrie. De onderneming heeft een jaaromzet van ongeveer 4 miljard euro en telt 8.000 mede werkers. Eind 2007 maakte het concern het plan bekend voor een ftisie met fu sie Friesland Foods (onder meer Coberco). De nieuwe Friesland Campina wordt een zuilvelreus met circa 17.000 leden, 22.000 werknemers, een omzet van ruim 9 miljard eu ro en wereldwijd dik honderd pro ductlocaties en verkoopvestigin gen. OPHALEN Na een opslag van 2-3 dagen gaat de melk naar één van de 50 zuivelfabrieken in Nederland. Een tankwagen vervoert 10.000 tot 30.000 liter melk per keer. De melk wordt vanuit de ophaalauto richting grote opslagtanks van de productie bedrijven gepompt. VERWERKING De melk wordt zo snel mogelijk verwerkt. Men verwijdert overtollig vet en pasteuriseert de melk. MELKEN De meeste veehouders melken hun koeien twee keer per dag. Nadat de koe gemolken is wordt de melk naar de melkkoeltank gepompt. De melkkoeltank roert de melk en houdt deze koel op ongeveer vier graden Celsius. De melkkoeltank staat bij melkveehouders in het tanklokaal. Een koe levert dagelijks zo'n 25 liter melk. Nederland telt 22.000 bedrijven met gemiddeld zo'n 64 melkkoeien.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 95