UJERKEN LOgiSbiQK
Donderdag 12 juni 2008 11
DE MELKWEG
DISTRIBUTIE
De verpakte melk gaat naar het distributiecentra
vanwaar de pakken naar de supermakten vervoerd
worden.
SUPERMARKT
In de supermarkt
worden de
pakken
-doorgaans
dagvers- in de
schappen
geplaatst.
en 30.000
liter melk
Koeien geven elke dag melk, pro
ductiebedrijven hebben elke dag
melk nodig. Het ophalen van de
melk is -als verbindingsschakel tus
sen de vele melkveehouderijbedrij
ven van Campina (in totaal ruim
7.000) en de fabrieken- een logis
tiek hoogstandje.
De meeste veehouders melken
hun koeien twee keer per dag. Dat
geeft per koe dagelijks gemiddeld
25 tot 30 liter melk. Op jaarbasis
komt dat neer op gemiddeld zo'n
8.000 liter, met uitschieters tot
10.000 liter. Drie keer per dag mel
ken verhoogt de productie met cir
ca tien tot vijftien procent.
Na het melken wordt de melk
naar een koeltank gepompt. De lei
dingen hiervan worden na iedere
melkbeurt grondig gereinigd. Een
melkkoeltank kan de productie
van twee tot drie dagen bevatten.
Campina haalt de melk iedere
twee of drie dagen op bij haar
melkveehouders. Dat gebeurt met
een speciale tankauto voor het op
halen van melk op de boerderij.
In Nederland heet deze tankauto:
rijdende melkontvangst (RMO).
De 150 tankauto's van Campina
zijn te herkennen aan de groene
grastinten en het logo van het con
cern.
De ophaalschema's zijn zo ge
maakt dat ze passen bij de ver
wachte melklevering, de -behoefte
van de fabrieken en een optimale
beladingsgraad van de ophaalau-
to's. Dat is een logistieke toppresta
tie. Want de melkbehoefte van de
verwerkingsbedrijven varieert
door de week en door het jaar
heen. En dat geldt zeker ook voor
de melkproductie van koeien.
Het is nog iets ingewikkelder om
dat niet alle melk hetzelfde is. Zo
is er gewone Campina melk, Cam
pina melk met een evenwichtiger
vetzuursamenstelling (Nederland,
België), Landliebe melk (Duits
land) en biologische melk. Het
zijn allemaal aparte melkstromen,
die vanaf de boerderij gescheiden
blijven.
Als de chauffeur bij het melkveebe
drijf komt, ruikt hij eerst of de
geur van de melk goed is en con
troleert hij de kleur en de tempera
tuur.
Daarna wordt de melk vanuit de
tank in de melkophaalauto ge
pompt. Tegelijkertijd wordt een
monster van de melk genomen.
Een onafhankelijk controlestation
onderzoekt in dat monster de kwa
liteit van de geleverde melk.
Afhankelijk van het type kan een
melktankwagen tussen de 10.000
meenemen.
Zodra de auto
vol is, rijdt de chauffeur naar een
productiebedrijf van Campina.
Zoals de melkveehouders van
Campina werken volgens allerlei
standaardprocedures en -voor
schriften, kennen ook de chauf
feurs hun eigen, voorgeschreven
werkwijze om te waarborgen dat
de kwalitatief hoogwaardige melk
vanaf de boerderij op de beste ma
nier in de fabriek komt.
De productiebedrijven van Campi
na, waar melk wordt verwerkt tot
zuivelproducten, kennen losplaat
sen voor de ophaalwagens. Vanuit
de tankwagen wordt de melk rich
ting grote opslagtanks van de pro
ductiebedrijven gepompt voor ver
dere verwerking.
CONSUMENT
De laatste fase:
van de super naar
de koelkast van
de consument.
Campina is een interna
tionale onderneming die
zich toelegt op de ontwik
keling, productie, verkoop
en distributie van zuivel- en zuivel-
verwante consumentenproducten
en hoogwaardige ingrediënten
voor de voedings- en farmaceu
tische industrie. De onderneming
heeft een jaaromzet van ongeveer
4 miljard euro en telt 8.000 mede
werkers.
Eind 2007 maakte het concern het
plan bekend voor een ftisie met fu
sie Friesland Foods (onder meer
Coberco).
De nieuwe Friesland Campina
wordt een zuilvelreus met circa
17.000 leden, 22.000 werknemers,
een omzet van ruim 9 miljard eu
ro en wereldwijd dik honderd pro
ductlocaties en verkoopvestigin
gen.
OPHALEN
Na een opslag van 2-3 dagen gaat de melk naar één
van de 50 zuivelfabrieken in Nederland. Een
tankwagen vervoert 10.000 tot 30.000 liter melk
per keer. De melk wordt vanuit de ophaalauto
richting grote opslagtanks van de productie
bedrijven gepompt.
VERWERKING
De melk wordt zo snel mogelijk verwerkt. Men
verwijdert overtollig vet en pasteuriseert de melk.
MELKEN
De meeste veehouders melken hun koeien twee keer
per dag. Nadat de koe gemolken is wordt de melk naar
de melkkoeltank gepompt. De melkkoeltank roert de
melk en houdt deze koel op ongeveer vier
graden Celsius. De melkkoeltank staat bij
melkveehouders in het tanklokaal.
Een koe levert dagelijks zo'n 25
liter melk. Nederland telt
22.000 bedrijven met
gemiddeld zo'n 64
melkkoeien.