ue sto
e
de Stand Zrn§€^nmmm
de stoel»
t
Hoe bevalt deze stoel?
Uitstekend. Op onze comfortabele stoe
len kunnen onze gasten culinair genie
ten. Figuurlijk beschouwd zou ik zeggen
dat ik van lieverlee in het vak gegroeid
ben. Maar gastvrijheid en gastronomie
hebben van meet af aan centraal gestaan
in het bedrijf. De omgang met mensen
spreekt me het meest aan.
Op welke stoelen heeft u
hiervoor gezeten?
Na mijn opleiding tot timmerman ging
ik bij de Haagse Bijenkorf in de verkoop
werken. Vervolgens emigreerde ik, sa
men met mijn broers Hans en Ton, naar
Australië om daar in de bouw te gaan
werken. Na bijna driejaar overleed mijn
vader en keerde ik definitief terug naar
Nederland. Feitelijk was het mijn bedoe
ling na de begrafenis terug te gaan naar
Australië, maar de plannen veranderden
toen ik Lies leerde kennen. Samen beslo
ten we de sigarenzaak van mijn ouders in
Den Haag over te nemen. Vervolgens
legden we ons toe op de exploitatie van
tenniscomplexen in achtereenvolgens
Roosendaal, het Vlaamse Kalmthout en
Goes.
Welke stoel heeft u het
meest gevormd?
De periode in Australië, waar mijn broers
nog altijd wonen en werken, heeft me
toch wel het meest gevormd. Daar heb ik
geleerd wat het is om uit het niets een
bestaan op te bouwen. Om, zoals in mijn
geval, zonder een cent op zak een plaats
je in een vreemde maatschappij te moe
ten verwerven.
Wat betekent het bedrijf voor u?
Heel veel. Natuurlijk is het hard werken
in de horeca. Het aantal uren datje erin
steekt is enorm. Maar als je iets met ple
zier doet heb je geen notie van tijd. Lies
- ooit secretaresse bij Nutricia in Zoeter-
meer - en ik hebben ons hele hebben en
houwen in het bedrijf gestopt. Zonder
haar, mijn steun en toeverlaat, was het
nooit wat geworden.
Wat betekent u voor het bedrijf?
Aanspreekpunt, centraal staan in het be
drijf en oog hebben voor innovaties in de
culinaire wereld; trendsettend zijn en al
les volgen. Daar voel ik me lekker bij.
Waarover piekert u?
De toekomst. Hoe kan ik ons bedrijf het
beste overdragen? De voorbereidingen
daartoe zijn in volle gang. Het is de be
doeling dat Marc van de Ketterij, die al
vele jaren werkzaam is in de Stadsschuur,
samen met zijn echtgenote Sandra de ex
ploitatie van het restaurant overneemt.
Wat me ook bezighoudt is de vraag hoe
ik mijn rol als vormgever binnen de
Stadsschuur nog een aantal jaren zou
kunnen behouden. Ik denk dat het iede
re ondernemer, die al zo veel jaar actiefis
geweest binnen zijn bedrijf, moeilijk valt
een stap terug te doen.
Wanneer bent u het meest
in uw element?
Als ik ons personeel en de gasten lachend
zie binnen komen en ook weer lachend
naar buiten zie gaan.
Als de Stadsschuur er niet
was geweest, dan..?
Zou ik waarschijnlijk zijn teruggegaan
naar Australië. Mijn broer Ton is daar in
middels actief als makelaar, Hans handelt
in hoedjes, petten en vlaggen, met het
Australische gouvernement als belangrij
ke opdrachtgever. We weten wat knok
ken is: lang geleden werkten we als
bouwvakker aan de bouw van kantoren
en appartementen: timmeren, betonstor-
ten; Het is ons zeker niet aan komen
Waar komt u uw stoel voor uit?
Voor een fijne partij golf. Ruim tien jaar
ben ik al lid van golfclub De Goese Golf.
Ik heb handicap 28. Ook in Spanje, waar
we een appartement hebben, golfen we
regelmatig met vrienden. Binnenkort is
ook voetbalcoryfee Mario Been bij ons
van de partij..
Wat is uw ambitie?
De Stadsschuur nóg verder uitbouwen,
nieuwe mogelijkheden creëren met het
organiseren van bijeenkomsten in de
Grote of Maria Magdalenakerk, zoals
trouwbijeenkomsten en congressen
waarbij ons restaurant steeds centraal
staat. Tevens staan we voor een verbou
wing van restaurant de Stadsschuur. Zo
komt er een aparte serre voor privé-di-
ners. Verder krijgen ontvangstruimte, bar
en restaurant een complete facelift.
I
Tekst: Henk van de Voorde
Foto: Camile Schelstraete, duofoto
Naam: Cor van de Zandt (58)
Functie: directeur-eigenaar restaurant de Stads
schuur
Bedrijf: de Stadsschuur is een dynamische culinair
dienstverlener binnen de Zeeuwse horeca. In het
kader van het Zilveren Jubileum organiseert de
Stadsschuur op vrijdag 24 oktober een wervelende
benefietavond, met als thema 'Dinner to Dance'.
De opbrengst komt ten goede aan de stichting
Leergeld en de stichting Sawasdee (Zeeland helpt
Cambodja). Van de Zandt is mede-initiatiefnemer
van de vorig jaar geopende hotelschool in het
Cambodjaanse Sihanouksville. Deze biedt kansar
me kinderen, waaronder een groot aantal wezen,
de mogelijkheid een tweejarige horecaopleiding te
volgen. De meeste van hen vinden daarna een baan
in een van de vele hotels aan de kust; het toerisme
in het voorheen door burgeroorlog geteisterde
Cambodja maakt een stormachtige groei door.
Bijzonderheden: Restaurant de Stadsschuur werd
in 1983 opgericht door het ondernemersechtpaar
Cor en Lies van de Zandt. De horecaondememing
geniet anno 2008 een uitstekende culinaire reputa
tie onder trouwe gasten uit binnen- en buitenland.
Het team van veertien bevlogen medewerkers
maakt een bezoek tot een verrukkelijke ervaring.
De koks werken bij voorkeur met biologische en
biodynamische producten van Zeeuwse bodem.
Op de unieke binnenplaats van het restaurant kan
men 's zomers lunchen of dineren in een oase van
rust. De Stadsschuur is gehuisvest in een van de
oudste gebouwen van de stad. Omstreeks 1645 stal
de Jacoba van Beieren hier haar paarden en wagens.
Later diende het gebouw onder meer als werkplaats
van de gemeente Goes.
Locatie foto: binnenplaats bij Restaurant de
Stadsschuur in het centrum van Goes.
NewLevel
DRIEBERGEN - Twice Group en
Tulip Computers hebben een intentie
verklaring ondertekend voor de overna
me van de trainmgsactiviteiten van
NewLevel door de Twice Group. Met
de overname van NewLevel wordt de
Twice Group een van de grootste ICT
opleiders van Nederland. NewLevel zet
haar opleidings- en dienstenactiviteiten
zelfstandig en onder de eigen naam
voort.
Internetten
NIEUWVLIET- Gratis internetten
vanaf het terras van Fritura 't Gemaal
aan de Zeedijk in Nieuwvliet- Bad,
Mensen die een laptop met WIFI heb
ben, of andere mobiele apparaten met
een WIFI connectiviteit, kunnen zon
der problemen inloggen op de hotspot
van 't Gemaal.
Digitaal factureren
AMSTERDAM - Het Platform Elek
tronisch Factureren houdt de verkiezing
van de Gouden facturen 2008. Bedrij
ven die denken dat ze een goede oplos
sing hebben voor digitaal factureren
kunnen zich aanmelden voor een van de
Gouden facturen. Er wordt een Gouden
Factuur uitgereikt voor de beste digitale
factuur en een voor de beste verwerking
van digitale facturen. Voor meer infor
matie: www.factuurcongres.nl.
Chippie
AMSTERDAM - Telefoonbedrijven
rekenen woekerprijzen voor mobiel
bellen naar het buitenland. Dat zegt
Chippie, prijsvechter in de telecombusi-
ness. Chippie rekent zeven cent per mi
nuut voor het bellen naar het buiten
land. Dat is aanzienlijk goedkoper dan
de 'grote jongens'. Bellen met aanbie
ders als T- Mobile en KPN Telecom
kan een tot anderhalve euro per minuut
kosten.
Benoeming
BERGEN OP ZOOM - Eugène
Wildöer is aangetreden als de nieuwe
Country Manager voor HL Display Be
nelux. In deze functie zal hij de bestaan
de verkoop- en marketingactiviteiten
van HL Display in België, Luxemburg
en Nederland verder ontwikkelen. De
belangrijkste doelstelling is om organisa
ties (retailers, merken) te voorzien van
de oplossingen, noviteiten en service die
men van HL Display mag verwachten.
Wildöer heeft een ruime ervaring in re
tail, retailmarketing, store development
en verkoop en heeft hierbinnen diverse
nationale en internationale manage-
ment-functies bekleed.