Buitengebied Zeekraal blijft lastig mmmm 30 Dinsdag 27 mei 2008 PZC Wie ooit zeekraal heeft gegeten, hoeft er geen aanprijzingen meer over te horen. Toch kost het moeite nieuwe liefhebbers van deze zeegroente te bereiken. De pro motiecampagne Zeeuwse Zeekraal moet daar verandering in brengen. door Ben Jansen foto's Willem Mieras Jan Poleij krijgt zijn zeekraal steeds beter in de hand. In drie jaar tijd heeft de teler en handelaar in zeegroenten zijn weiland pal achter de zeedijk bij Kruiningen veranderd een zeekraalteeltbedrijf Acht veldjes met de schorrenplant. Op twee er van steekt de pas gezaaide zeekraal aarzelend de kop op. Op de andere heeft de plant dankzij Poleijs verzorging een dik groen tapijt ge vormd. Met zijn zeis-met-opvangbak scheert de teler de toppen van de zeekraal. De meege nomen emmer is gauw gevuld. Frisgroene zee kraal, vrijwel zonder ongerechtigheden. „Ziet dat er goed uit of niet?" vraagt hij met onmis kenbare trots. Poleij is een van de drie Zeeuwen die zich met de teelt van zeekraal bezighouden. En met suc ces. Begonnen als zeekraal- en lamsoorsnijder op de schorren en importeur van deze zeegroenten uit Frankrijk, heeft hij drie jaar ge leden op zijn door zoute kwel geplaagde wei land een proefveldje voor de binnendijkse teelt van zeekraal ingericht. Het bleek mogelijk uit op het schor verzameld zeekraalzaad planten te laten groeien in een dichtheid die onder na tuurlijkere omstandigheden nauwelijks te vin den is. Inmiddels is het ietwat onooglijke proefveldje van drie jaar geleden uitgegroeid tot een com plete kwekerij. De acht velden liggen enigszins verdiept en op verschillende hoogten. Dat dient twee doelen. Zout kwelwater dat Poleij uit een put achter de dijk oppompt, kan door middel van een eenvoudig buizensysteem van het ene in het andere veld lopen. Poleij ging er aanvankelijk vanuit dat de hoogte van een zee- kraalveld medebepalend zou zijn voor het teelt resultaat, maar daarvan heeft hij in de praktijk niets gemerkt. Zeekraal is wat dat betreft niet kieskeurig. Aan zeekraal geen gebrek dankzij Poleij en zijn collega-telers Maarten sr. en Maarten jr. lanse in Wolphaartsdijk en Willem den Boer in Zie- rikzee én dankzij handelaren die op de schor ren gesneden en uit het buitenland geïmpor teerde zeekraal aan de man brengen. Daar zit 'm nu net de kneep in de sector. Aanbod ge noeg, maar de vraag blijft achter. Dat aanbod komt de laatste jaren niet alleen uit Zeeland en Frankrijk, maar ook uit Mexico en Israël. Dat is een ontwikkeling die Poleij met gemengde ge voelens bekijkt. „Het voordeel is dat in princi pe het hele jaar door zeekraal beschikbaar is. Dat is natuurlijk goed om de consument er ver trouwd mee te maken. Het nadeel is alleen dat Mexico en Israël ook 's zomers willen blijven le veren. En daar is de markt zeker niet groot ge noeg voor. Trouwens, ik vind dat zeekraal zo veel mogelijk een Zeeuws product moet blij ven." Door de toegenomen aanvoer is zeekraal goed verkrijgbaar. Niet alleen bij gespecialiseerde groentewinkels, maar vaak ook in de super- 1*1 .,-r vïV' i >- WW/f Zeekraal in Zeeland Zeekraal-ondernemers: Jan Poleij in Kruiningen, De Heerlijkheid van Wolphaartsdijk, Willem den Boer in Zierikzee, Elenbaas Zeegroenten in Middelburg, GroVisCo in Stavenisse, Saltygreens in Yerseke, Michiel Quaak in Yerseke en Adri Bruinooge in Yerseke. Restaurants die voor de proeverij bij het begin van de promotiecampag ne Zeeuwse Zeekraal gerechten hebben gemaakt: 't Veerhuis in Wol phaartsdijk, De Kromme Watergang in Hoofdplaat, Nolet Het Reymers- wale in Yerseke, Katseveer in Katseveer, Inter Scaldis in Kruiningen. Een ons zeekraal kost ongeveer 1,25 euro in de winkel; bij een teler of handelaar aan huis 1 euro.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 32