Buitengebied
Zeekraal blijft lastig
mmmm
30 Dinsdag 27 mei 2008 PZC
Wie ooit zeekraal heeft gegeten, hoeft er
geen aanprijzingen meer over te horen.
Toch kost het moeite nieuwe liefhebbers
van deze zeegroente te bereiken. De pro
motiecampagne Zeeuwse Zeekraal moet
daar verandering in brengen.
door Ben Jansen
foto's Willem Mieras
Jan Poleij krijgt zijn zeekraal steeds beter in
de hand. In drie jaar tijd heeft de teler en
handelaar in zeegroenten zijn weiland pal
achter de zeedijk bij Kruiningen veranderd
een zeekraalteeltbedrijf
Acht veldjes met de schorrenplant. Op twee er
van steekt de pas gezaaide zeekraal aarzelend
de kop op. Op de andere heeft de plant dankzij
Poleijs verzorging een dik groen tapijt ge
vormd. Met zijn zeis-met-opvangbak scheert
de teler de toppen van de zeekraal. De meege
nomen emmer is gauw gevuld. Frisgroene zee
kraal, vrijwel zonder ongerechtigheden. „Ziet
dat er goed uit of niet?" vraagt hij met onmis
kenbare trots.
Poleij is een van de drie Zeeuwen die zich met
de teelt van zeekraal bezighouden. En met suc
ces. Begonnen als zeekraal- en lamsoorsnijder
op de schorren en importeur van deze
zeegroenten uit Frankrijk, heeft hij drie jaar ge
leden op zijn door zoute kwel geplaagde wei
land een proefveldje voor de binnendijkse teelt
van zeekraal ingericht. Het bleek mogelijk uit
op het schor verzameld zeekraalzaad planten
te laten groeien in een dichtheid die onder na
tuurlijkere omstandigheden nauwelijks te vin
den is.
Inmiddels is het ietwat onooglijke proefveldje
van drie jaar geleden uitgegroeid tot een com
plete kwekerij. De acht velden liggen enigszins
verdiept en op verschillende hoogten. Dat
dient twee doelen. Zout kwelwater dat Poleij
uit een put achter de dijk oppompt, kan door
middel van een eenvoudig buizensysteem van
het ene in het andere veld lopen. Poleij ging er
aanvankelijk vanuit dat de hoogte van een zee-
kraalveld medebepalend zou zijn voor het teelt
resultaat, maar daarvan heeft hij in de praktijk
niets gemerkt. Zeekraal is wat dat betreft niet
kieskeurig.
Aan zeekraal geen gebrek dankzij Poleij en zijn
collega-telers Maarten sr. en Maarten jr. lanse
in Wolphaartsdijk en Willem den Boer in Zie-
rikzee én dankzij handelaren die op de schor
ren gesneden en uit het buitenland geïmpor
teerde zeekraal aan de man brengen. Daar zit
'm nu net de kneep in de sector. Aanbod ge
noeg, maar de vraag blijft achter. Dat aanbod
komt de laatste jaren niet alleen uit Zeeland en
Frankrijk, maar ook uit Mexico en Israël. Dat is
een ontwikkeling die Poleij met gemengde ge
voelens bekijkt. „Het voordeel is dat in princi
pe het hele jaar door zeekraal beschikbaar is.
Dat is natuurlijk goed om de consument er ver
trouwd mee te maken. Het nadeel is alleen dat
Mexico en Israël ook 's zomers willen blijven le
veren. En daar is de markt zeker niet groot ge
noeg voor. Trouwens, ik vind dat zeekraal zo
veel mogelijk een Zeeuws product moet blij
ven."
Door de toegenomen aanvoer is zeekraal goed
verkrijgbaar. Niet alleen bij gespecialiseerde
groentewinkels, maar vaak ook in de super-
1*1
.,-r vïV'
i >- WW/f
Zeekraal in Zeeland
Zeekraal-ondernemers: Jan Poleij in Kruiningen, De Heerlijkheid van
Wolphaartsdijk, Willem den Boer in Zierikzee, Elenbaas Zeegroenten in
Middelburg, GroVisCo in Stavenisse, Saltygreens in Yerseke, Michiel
Quaak in Yerseke en Adri Bruinooge in Yerseke.
Restaurants die voor de proeverij bij het begin van de promotiecampag
ne Zeeuwse Zeekraal gerechten hebben gemaakt: 't Veerhuis in Wol
phaartsdijk, De Kromme Watergang in Hoofdplaat, Nolet Het Reymers-
wale in Yerseke, Katseveer in Katseveer, Inter Scaldis in Kruiningen.
Een ons zeekraal kost ongeveer 1,25 euro in de winkel; bij een teler of
handelaar aan huis 1 euro.