t',
nil
P,
1
r
W6
4P-
H
t
L
1-
P J
a!
ft
PZC Zaterdag 17 mei 2008 2 7
Schrijf de cij
fers 1 tot en
met 9 elk één
keer in alle
horizontale
rijen en verti-
kale kolom
men, en in elk
van de negen
vierkantjes
van 3x3 vak
jes.
De spelregels
van deze
sudoku zijn
hetzelfde als
die van een
gewone sudo
ku. Extra is
dat de cijfers
1 tm 9 ook in
de grijze vlak
ken voorko
men.
8
3
1
6
9
1
4
5
4
6
2
4
3
3
2
7
8
9
7
5
1
2
6
8
6
9
1
8
5
7
6
9
7
6
8
Doorbijter Puzzelland
8
5
3
4
3
8
7
1
9
9
8
5
2
5
6
7
9
7
2
1
6
4
2
6
8
8
7
3
2
Sudoku extra
Vb EcoNoMie scny/MT Af tb xoeteAi
zu3a
vJE-R^AAST A1E Ai'lK*SA46T PiT V^BBR.
Th
1 2 3
13
17
■121
18
5 6
1"
«19
22
7 8
WÉ 2 3
24
■«10
11 12
^^U^27
31 32
33
28
29
34 35
40
H37
4^|
42
1
45 HH46 47
■■rfi
52
Ü8W53
■48 49
55 56
61
65
IbJ^
58
64
60
JP74
CRYPTO
Horizontaal:
4. In verhouding tot een zaak (7); 5.
Zo ongevoelig als een schilder (9); 8.
Goedzak die weer in de knoop zit
(3); 9. Drinkt een slokje op het kan
tje (4); 10. Gevallen en daarna ver
trokken (6).
Verticaal:
1. Luchtfietser die een supporter
aanvoelt (7); 2. Brandende stem
mingmaker (9); 3. Komt dit meisje
niet voor? (4); 6. In de greep van de
markt (6); 7. De fileheffing wordt
volwassen (6).
Puzzelland
door janny van der Heijden
KRUISWOORD
Horizontaal: 1Zwaardwalvis; 4. kip; 10.
zelfkant; 13. hermelijnachtig dier; 15.
uitheemse plant; 16. vreemde munt; 17.
duw; 19. roem; 20. afgelopen uit!; 21
Hongaarse componist; 23. sprint; 25.
spil; 27. opstootje; 29. deel van een fuik;
30. noot; 31. vogel; 33. steendruk; 34.
vierkante zuil; 36. scheepszijde; 37. bol
gewas; 38. deel van een Franse ontken
ning; 39. errore excepto; 40. Franse
schrijver; 42. Japanse dadelpruim; 43.
grofgebouwd mens; 45. voorzetsel; 46.
Leger des Heils; 48. edel; 50. bevel; 51
klauwkoppeling; 53. dwaling; 55.
omlaag gaan; 57. voorzetsel; 59. festijn;
61stad in Engeland; 62. lijkzang; 64.
evenzo; 65. bedrog; 66. boomgaard; 67.
rivier in Polen.
Puzzelland
Verticaal: 1. Kaft; 2. mollengang; 3.
paard; 5. Frans lidwoord; 6. hindernis bij
een concours hippique; 7. mosselnet; 8.
foedraal; 9. Frans voegwoord; 10. broed
plaats; 11Europeaan; 12. doelman; 14.
richting; 16. kledingstuk; 18. Engels lid
woord; 20. viskaar; 22. vanzelfsprekend;
24. baanbreker; 26. ontvangkamer; 28.
sportartikel; 30. houten staak; 32. rivier
in Egypte; 35. nieuw; 40. koken; 41nie
mand uitgezonderd; 43. lichaamsvloei
stof; 44. onderafdeling van een gebied;
47. mager; 49. grond om een boerderij;
51slag; 52. machinepistool; 53. meer in
Canada; 54. tocht; 56. onheilsgodin; 58.
griezelig; 60. bevel; 62. Engelse ontken
ning; 63. slee.
I door Toon van Driel
S NGLE
DE RECHTER
doorBertus
S}q33J |9>|E} UEE >)BBL| "0 l
beeq "6 Jsjipaj }90A "8 IpSuaq 9}§U9| .'uaaqja^ipaj do
MnpBips "9 :Sumados|Ei| -g .'s^ipgj |9§oa ueejs Daqqop
!s>|Uj| A/\noq9§ z fs>|U!| u99}sjooq9s :ue§ujsso|do
1 door Hanco Kolk Peter de Wit/Co
mie House www.S1ngle.nl
BeHalve een paar miljoen
krantenlezers dan/ qqp5
www.jessecartoons.com
Mosselsoep met garnalen, saffraan en zeekraal
Voorgerecht, 4 personen. Een romige, goudkleurige soep. De soep wordt iets
sterker van smaak wanneer deze wordt gemaakt met visfond (pot), maar het
voorgerecht kan ook met visbouillon of kruidenbouillon van een blokje worden
bereid. Een doek in de zeef of het vergiet is bedoeld om eventuele ongerechtig
heden in het kookvocht van de mosselen achter te houden.
Ingrediënten 1 kg mosselen; 2,5 dl witte wijn; 1 ui; klontje boter; enkele saf
fraandraadjes; 1/8 I (1,25 dl) slagroom; 2,5 dl visfond of kruidenbouillon; 125 g
zeekraal; 100 g Hollandse garnalen
Bereiding Spoel de mosselen schoon. Tik geopende exemplaren kort tegen het
aanrecht en gooi ze weg als ze zich niet direct sluiten. Breng de mosselen aan de
kook met de witte wijn. Laat ze met gesloten deksel in ongeveer 5 minuten
open koken en schud de pan regelmatig om. Leg een schone theedoek in een
vergiet en zet het geheel op een pan of kom. Pel en snipper de ui. Fruit de ui
snippers ca. 5 minuten op laag vuur in wat boter. Laat niet kleuren. Giet de mos
selen met vocht door het vergiet (met de doek) in de pan of kom. Laat uitlek
ken. Voeg de fond of bouillon met de saffraandraadjes en de slagroom bij de
uisnippers en laat ca. 8-10 minuten zachtjes koken. Neem de mosselen uit de
schelpen. Voeg het opgevangen kookvocht van de mosselen en de zeekraal toe
en kook de 'zeegroente' in enkele minuten beetgaar. Voeg de mosselen toe en
warm door. Voeg de garnalen pas op het allerlaatste moment toe. Verdeel over
4 borden. Lekker met warme toast.
OPLOSSINGEN
Sudoku Kruiswoordraadsel
Cryptogram
Horizontaal: 5. Woudezel; 6. grof; 7. kas; 8. bezon
nen; 10. autobom. Verticaal: 1Dwarsbeuk; 2. kuif; 3.
keukenrol; 4. meester; 9. zoom.
door Hercules Sc Vaikema
www.elsje.nl
door Jesse van Mnylwijck
En je kunt alles uittrekken
als je wilt. Niemand kan je zien!
Goh.
Heerlijk hier,
Nienke!
3a, super
hè?