t', nil P, 1 r W6 4P- H t L 1- P J a! ft PZC Zaterdag 17 mei 2008 2 7 Schrijf de cij fers 1 tot en met 9 elk één keer in alle horizontale rijen en verti- kale kolom men, en in elk van de negen vierkantjes van 3x3 vak jes. De spelregels van deze sudoku zijn hetzelfde als die van een gewone sudo ku. Extra is dat de cijfers 1 tm 9 ook in de grijze vlak ken voorko men. 8 3 1 6 9 1 4 5 4 6 2 4 3 3 2 7 8 9 7 5 1 2 6 8 6 9 1 8 5 7 6 9 7 6 8 Doorbijter Puzzelland 8 5 3 4 3 8 7 1 9 9 8 5 2 5 6 7 9 7 2 1 6 4 2 6 8 8 7 3 2 Sudoku extra Vb EcoNoMie scny/MT Af tb xoeteAi zu3a vJE-R^AAST A1E Ai'lK*SA46T PiT V^BBR. Th 1 2 3 13 17 ■121 18 5 6 1" «19 22 7 8 WÉ 2 3 24 ■«10 11 12 ^^U^27 31 32 33 28 29 34 35 40 H37 4^| 42 1 45 HH46 47 ■■rfi 52 Ü8W53 ■48 49 55 56 61 65 IbJ^ 58 64 60 JP74 CRYPTO Horizontaal: 4. In verhouding tot een zaak (7); 5. Zo ongevoelig als een schilder (9); 8. Goedzak die weer in de knoop zit (3); 9. Drinkt een slokje op het kan tje (4); 10. Gevallen en daarna ver trokken (6). Verticaal: 1. Luchtfietser die een supporter aanvoelt (7); 2. Brandende stem mingmaker (9); 3. Komt dit meisje niet voor? (4); 6. In de greep van de markt (6); 7. De fileheffing wordt volwassen (6). Puzzelland door janny van der Heijden KRUISWOORD Horizontaal: 1Zwaardwalvis; 4. kip; 10. zelfkant; 13. hermelijnachtig dier; 15. uitheemse plant; 16. vreemde munt; 17. duw; 19. roem; 20. afgelopen uit!; 21 Hongaarse componist; 23. sprint; 25. spil; 27. opstootje; 29. deel van een fuik; 30. noot; 31. vogel; 33. steendruk; 34. vierkante zuil; 36. scheepszijde; 37. bol gewas; 38. deel van een Franse ontken ning; 39. errore excepto; 40. Franse schrijver; 42. Japanse dadelpruim; 43. grofgebouwd mens; 45. voorzetsel; 46. Leger des Heils; 48. edel; 50. bevel; 51 klauwkoppeling; 53. dwaling; 55. omlaag gaan; 57. voorzetsel; 59. festijn; 61stad in Engeland; 62. lijkzang; 64. evenzo; 65. bedrog; 66. boomgaard; 67. rivier in Polen. Puzzelland Verticaal: 1. Kaft; 2. mollengang; 3. paard; 5. Frans lidwoord; 6. hindernis bij een concours hippique; 7. mosselnet; 8. foedraal; 9. Frans voegwoord; 10. broed plaats; 11Europeaan; 12. doelman; 14. richting; 16. kledingstuk; 18. Engels lid woord; 20. viskaar; 22. vanzelfsprekend; 24. baanbreker; 26. ontvangkamer; 28. sportartikel; 30. houten staak; 32. rivier in Egypte; 35. nieuw; 40. koken; 41nie mand uitgezonderd; 43. lichaamsvloei stof; 44. onderafdeling van een gebied; 47. mager; 49. grond om een boerderij; 51slag; 52. machinepistool; 53. meer in Canada; 54. tocht; 56. onheilsgodin; 58. griezelig; 60. bevel; 62. Engelse ontken ning; 63. slee. I door Toon van Driel S NGLE DE RECHTER doorBertus S}q33J |9>|E} UEE >)BBL| "0 l beeq "6 Jsjipaj }90A "8 IpSuaq 9}§U9| .'uaaqja^ipaj do MnpBips "9 :Sumados|Ei| -g .'s^ipgj |9§oa ueejs Daqqop !s>|Uj| A/\noq9§ z fs>|U!| u99}sjooq9s :ue§ujsso|do 1 door Hanco Kolk Peter de Wit/Co mie House www.S1ngle.nl BeHalve een paar miljoen krantenlezers dan/ qqp5 www.jessecartoons.com Mosselsoep met garnalen, saffraan en zeekraal Voorgerecht, 4 personen. Een romige, goudkleurige soep. De soep wordt iets sterker van smaak wanneer deze wordt gemaakt met visfond (pot), maar het voorgerecht kan ook met visbouillon of kruidenbouillon van een blokje worden bereid. Een doek in de zeef of het vergiet is bedoeld om eventuele ongerechtig heden in het kookvocht van de mosselen achter te houden. Ingrediënten 1 kg mosselen; 2,5 dl witte wijn; 1 ui; klontje boter; enkele saf fraandraadjes; 1/8 I (1,25 dl) slagroom; 2,5 dl visfond of kruidenbouillon; 125 g zeekraal; 100 g Hollandse garnalen Bereiding Spoel de mosselen schoon. Tik geopende exemplaren kort tegen het aanrecht en gooi ze weg als ze zich niet direct sluiten. Breng de mosselen aan de kook met de witte wijn. Laat ze met gesloten deksel in ongeveer 5 minuten open koken en schud de pan regelmatig om. Leg een schone theedoek in een vergiet en zet het geheel op een pan of kom. Pel en snipper de ui. Fruit de ui snippers ca. 5 minuten op laag vuur in wat boter. Laat niet kleuren. Giet de mos selen met vocht door het vergiet (met de doek) in de pan of kom. Laat uitlek ken. Voeg de fond of bouillon met de saffraandraadjes en de slagroom bij de uisnippers en laat ca. 8-10 minuten zachtjes koken. Neem de mosselen uit de schelpen. Voeg het opgevangen kookvocht van de mosselen en de zeekraal toe en kook de 'zeegroente' in enkele minuten beetgaar. Voeg de mosselen toe en warm door. Voeg de garnalen pas op het allerlaatste moment toe. Verdeel over 4 borden. Lekker met warme toast. OPLOSSINGEN Sudoku Kruiswoordraadsel Cryptogram Horizontaal: 5. Woudezel; 6. grof; 7. kas; 8. bezon nen; 10. autobom. Verticaal: 1Dwarsbeuk; 2. kuif; 3. keukenrol; 4. meester; 9. zoom. door Hercules Sc Vaikema www.elsje.nl door Jesse van Mnylwijck En je kunt alles uittrekken als je wilt. Niemand kan je zien! Goh. Heerlijk hier, Nienke! 3a, super hè?

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 27