est ervaren mensen naar Middelburg
9 spectrum
Vijfduizend
bloemen
PZC
Zaterdag 17 mei 2008
We maken vier bloemstukken
van ongeveer vier meter hoog
en daarnaast nog de bloemen
op de podiumrand en wat kleinere bloem-
stukjes", vertelt Heieen Valstar van Heieen
Valstar BV uit Naaldwijk.
Het bedrijf verzorgt voor de Four Freedom
Awards dit jaar de bloemstukken in de
Nieuwe Kerk in Middelburg. Voor de
bloemstukken worden onder meer pioen
rozen, anjers, gerbera's en Engelse rozen
gebruikt. In pastelkleuren. „In alle stukken
gaan denk ik zo'n vijfduizend bloemen zit
ten", denkt Heieen.
Helemaal precies weten doet ze het nu
nog niet, want de bloemen zijn nog niet
besteld. „We beginnen met het maken van
de bloemstukken op de donderdag voor
de uitreiking van de Four Freedom
Awards. Dan zijn de bloemen op de uitrei
king op hun mooist. Staan ze mooi open."
Heieen denkt ongeveer een dag aan bezig
te zijn alle bloemstukken. „We werken
met vijf medewerkers, dus ik denk dat we
dat in een dag wel moeten gaan redden."
Na de uitreiking van de Four Freedom
Awards blijven de bloemen in ieder geval
nog tot het einde van het weekend staan.
„Daarna is het mooiste wel van de bloe
men af. De vormen waar de bloemen inge
stoken worden, worden dan hergebruikt
voor nieuwe bloemstukken."
Het bedrijf van Heieen Valstar maakt voor
nog veel meer gelegenheden de bloemen.
„We doen veel voor het Koninklijk Huis.
Zo maakten ook de bloemen maken voor
het staatsbezoek aan Estland."
Maar niet alleen het Koninklijk Huis
wordt door Heieen van bloemen voorzien.
„We zijn nu ook druk bezig met de Keu
kenhof Daar maken we bloemstukken
voor de binnenexposities. Daar hebben we
het dus op dit moment erg druk mee."
Naast het Koninklijkhuis en de Keukenhof
werkt Heieen ook veel voor ministeries en
bouwt ze stands op beurzen.
Heieen is in 2007 ook verkozen tot dé vrou
welijke ondernemer van 2007. Dit is een
onderscheiding voor een succesvolle vrou
welijke ondernemer die lef en originaliteit
toont in haar ondernemerschap, en met vi
sie en volharding haar onderneming tot
een bloeiend bedrijf maakt.
de lunch na de ceremonie. Wat de laurea
ten en de gasten geserveerd krijgen, houdt
hij voor zich. Behalve dat er veel Zeeuwse
invloeden zullen zijn. „Bolus, asperges,
zwarte-bessenbonbons, Zeeuwse boter."
Alles wordt in Veghel in de centrale keu
ken voorbereid en met koelwagens naar
Middelburg gereden. In de keuken van de
Abdij wordt daaraan de laatste hand ge
legd.
Van Oostrom: „Die keuken is groot ge
noeg om de gerechten door te geven. Als
de gasten zaterdag in de Nieuwe Kerk zit
ten, zorgen wij voor de mise en place in de
keuken. Dan wordt het personeel ook nog
een keer ingelicht over het menu en wie
wat moet doen. Wie de hoofdtafel met de
koningin bedient, wie de wijn schenkt,
welke gast een afwijkend gerecht krijgt in
verband met een allergie. De tafelschik
king is bekend dus we weten precies wie
waar zit. Zo krijgt de gast met het afwijken
de gerecht ook precies het goede geser
veerd."
Door met ervaren mensen te werken, kan
het gebeuren dat er sprake is van weder
zijdse herkenning tussen personeel en
gast. Een knikje of een kort gesprekje zijn
mogelijk. „Natuurlijk, dat is leuk."
Maar verder gaat het niet, benadrukt Van
Oostrom. „Wij kennen onze plaats."
Voor het driegangenmenu op zaterdag
staat een uur. Er wordt dus gewerkt vol
gens een strak tijdschema een een ijzeren
discipline.
De voorbereiding is dan ook al maanden
aan de gang. Begin maart kreeg Maison
van den Boer van de Roosevelt Stichting
de opdracht toegewezen. Drie dagen voor
de ceremonie komen in Veghel de ingre
diënten voor de lunch binnen. Op vrijdag
worden ze bereid.
Hoewel de keuken in de Abdij groot ge
noeg is, wordt wel extra materiaal meege
nomen, zoals ovens.
„De Roosevelt Stichting hoeft nergens
voor te zorgen. Wij nemen behalve het
eten ook het servies, het bestek, het tafel
linnen, de tafels en de stoelen mee. En
twee uur nadat de lunch klaar is, zijn wij
met alles weer weg en resteert een mooie
herinnering."
De koningin wordt geflankeerd door de
belangrijkste gasten, in dit geval prinses
Maxima en gastvrouw Karla Peijs. Naar
links en rechts worden de gasten
minder belangrijk. De volgenden in de
rangorde mogen achter de koningin
plaatsnemen, en ook in die rij worden
de plaatsen naar buiten toe minder
belangrijk. Dat principe zet zich door in
alle volgende rijen.
podium
zitplaats
koningin Beatrix
ingang kerk
persvak