est ervaren mensen naar Middelburg 9 spectrum Vijfduizend bloemen PZC Zaterdag 17 mei 2008 We maken vier bloemstukken van ongeveer vier meter hoog en daarnaast nog de bloemen op de podiumrand en wat kleinere bloem- stukjes", vertelt Heieen Valstar van Heieen Valstar BV uit Naaldwijk. Het bedrijf verzorgt voor de Four Freedom Awards dit jaar de bloemstukken in de Nieuwe Kerk in Middelburg. Voor de bloemstukken worden onder meer pioen rozen, anjers, gerbera's en Engelse rozen gebruikt. In pastelkleuren. „In alle stukken gaan denk ik zo'n vijfduizend bloemen zit ten", denkt Heieen. Helemaal precies weten doet ze het nu nog niet, want de bloemen zijn nog niet besteld. „We beginnen met het maken van de bloemstukken op de donderdag voor de uitreiking van de Four Freedom Awards. Dan zijn de bloemen op de uitrei king op hun mooist. Staan ze mooi open." Heieen denkt ongeveer een dag aan bezig te zijn alle bloemstukken. „We werken met vijf medewerkers, dus ik denk dat we dat in een dag wel moeten gaan redden." Na de uitreiking van de Four Freedom Awards blijven de bloemen in ieder geval nog tot het einde van het weekend staan. „Daarna is het mooiste wel van de bloe men af. De vormen waar de bloemen inge stoken worden, worden dan hergebruikt voor nieuwe bloemstukken." Het bedrijf van Heieen Valstar maakt voor nog veel meer gelegenheden de bloemen. „We doen veel voor het Koninklijk Huis. Zo maakten ook de bloemen maken voor het staatsbezoek aan Estland." Maar niet alleen het Koninklijk Huis wordt door Heieen van bloemen voorzien. „We zijn nu ook druk bezig met de Keu kenhof Daar maken we bloemstukken voor de binnenexposities. Daar hebben we het dus op dit moment erg druk mee." Naast het Koninklijkhuis en de Keukenhof werkt Heieen ook veel voor ministeries en bouwt ze stands op beurzen. Heieen is in 2007 ook verkozen tot dé vrou welijke ondernemer van 2007. Dit is een onderscheiding voor een succesvolle vrou welijke ondernemer die lef en originaliteit toont in haar ondernemerschap, en met vi sie en volharding haar onderneming tot een bloeiend bedrijf maakt. de lunch na de ceremonie. Wat de laurea ten en de gasten geserveerd krijgen, houdt hij voor zich. Behalve dat er veel Zeeuwse invloeden zullen zijn. „Bolus, asperges, zwarte-bessenbonbons, Zeeuwse boter." Alles wordt in Veghel in de centrale keu ken voorbereid en met koelwagens naar Middelburg gereden. In de keuken van de Abdij wordt daaraan de laatste hand ge legd. Van Oostrom: „Die keuken is groot ge noeg om de gerechten door te geven. Als de gasten zaterdag in de Nieuwe Kerk zit ten, zorgen wij voor de mise en place in de keuken. Dan wordt het personeel ook nog een keer ingelicht over het menu en wie wat moet doen. Wie de hoofdtafel met de koningin bedient, wie de wijn schenkt, welke gast een afwijkend gerecht krijgt in verband met een allergie. De tafelschik king is bekend dus we weten precies wie waar zit. Zo krijgt de gast met het afwijken de gerecht ook precies het goede geser veerd." Door met ervaren mensen te werken, kan het gebeuren dat er sprake is van weder zijdse herkenning tussen personeel en gast. Een knikje of een kort gesprekje zijn mogelijk. „Natuurlijk, dat is leuk." Maar verder gaat het niet, benadrukt Van Oostrom. „Wij kennen onze plaats." Voor het driegangenmenu op zaterdag staat een uur. Er wordt dus gewerkt vol gens een strak tijdschema een een ijzeren discipline. De voorbereiding is dan ook al maanden aan de gang. Begin maart kreeg Maison van den Boer van de Roosevelt Stichting de opdracht toegewezen. Drie dagen voor de ceremonie komen in Veghel de ingre diënten voor de lunch binnen. Op vrijdag worden ze bereid. Hoewel de keuken in de Abdij groot ge noeg is, wordt wel extra materiaal meege nomen, zoals ovens. „De Roosevelt Stichting hoeft nergens voor te zorgen. Wij nemen behalve het eten ook het servies, het bestek, het tafel linnen, de tafels en de stoelen mee. En twee uur nadat de lunch klaar is, zijn wij met alles weer weg en resteert een mooie herinnering." De koningin wordt geflankeerd door de belangrijkste gasten, in dit geval prinses Maxima en gastvrouw Karla Peijs. Naar links en rechts worden de gasten minder belangrijk. De volgenden in de rangorde mogen achter de koningin plaatsnemen, en ook in die rij worden de plaatsen naar buiten toe minder belangrijk. Dat principe zet zich door in alle volgende rijen. podium zitplaats koningin Beatrix ingang kerk persvak

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 123