Café 'Doorroken' spectrum Gezondheid PZC Zaterdag 10 mei 2008 10 door Harm Harkema Verstokte rokers zijn doorgaans meesters in het sussen van hun gewe ten. Ze kennen ook vrij wel allemaal wel iemand die een pakje per dag wegpafte en toch heel oud werd. Dergelijke ge luksvogels bestaan inder daad, net zoals sommi gen zich na verscheidene spelletjes Russisch roulet te nog steeds geen kogel door het hoofd hebben geschoten. Feit is dat uit de enorme hoeveelheid onderzoek naar de relatie tussen roken en gezond heid onomstotelijk is ko men vast te staan dat ro kers met hun leven spe len. Hoe meer en hoe lan ger ze roken, hoe groter de kans dat ze eraan ster ven. De grootste killers onder rokers zijn longkanker, COPD (longemfyseem) en vaatziekten zoals hart infarcten en beroertes. Rokers hebben ook veel vaker mond- en keelkan ker, blaaskanker en ouder- domsblindheid. 90 pro cent van longkanker is het gevolg van roken. Ter ontlasting van het ro kersgeweten: 85 van de 100 rokers krijgen geen longkanker. Al is dat op wekkende cijfer mede het gevolg van het feit dat menig roker voordien al aan een andere kwaal is overleden. Wageningse onderzoe kers kwamen vorig jaar tot de conclusie dat ro kers gemiddeld zeven jaar korter leven. Rotter damse epidemiologen be rekenden een paar jaar ge leden dat tussen 1950 en 20151,2 miljoen Nederlan ders voortijdig zijn en zul len zijn gestorven door het roken. Hoewel de rooklobby nog steeds ontkent dat passief roken (het inade men van de tabaksrook van anderen) ongezond is, wijst (vrijwel) alle on derzoek anders uit De ge zondheidsraad schat dat jaarlijks zo'n tweehon derd mensen sterven aan longkanker als gevolg van passief roken. Uit al lerlei onderzoek blijkt bo vendien consistent dat passieve rokers 25 pro cent meer kans lopen dood te gaan aan hart- en vaatziekten. Biertuinen, roestvrijstalen rookparaplu's, overkappingen met stormvaste asbakken, verwarmde terrassen en rookcabines in alle soorten en maten. Horecabedrijven zinnen massaal op creatieve en weerbestendige oplossingen voor het rookverbod dat op 1 juli van kracht wordt. door Annemiek Kooper en Berrit de Lange foto's Phil Nijhuis/GPD Ze kunnen er nu echt niet meer omheen. Nog een krappe twee maanden te gaan en alle cafés, kroegen, restaurants, hotels en disco theken moeten rookvrij zijn. Dan steekt menig kroegbezoeker, bar man of-vrouw een symbolische laatste si garet op. Eigenlijk was het de bedoeling dat de hore ca begin 2004 tegelijkertijd met de werk vloer de sigaret zou uitbannen om het be dienend personeel en niet-rokende klan ten te beschermen tegen de schadelijke rookwolken van paffende gasten. Cafés en restaurants kregen echter langer de tijd zich voor te bereiden op de rookstop. Nog steeds staan de horecabedrijven niet te trappelen. In veel Europese landen die Nederland in middels voorgingen, waaronder Engeland, Schotland, Italië en Spanje, verliep de in troductie van het rookverbod vrij soepel. Ook de handhaving lijkt geen probleem. Zo is er in Engeland een hele nieuw trend ontstaan: 'smirten', een combinatie van ro ken (smoke) en flirten. Op de stoep voor de pub bloeit nu menige romance op. In Ierland, dat al vier jaar geleden een rook verbod kreeg, verliep de introductie min der voorspoedig. Daar zagen achthonderd zaken zich genoodzaakt de deuren te slui ten, blijkt uit cijfers van een Ierse belangenorganisatie voor pubs. In het eer ste jaar daalde de omzet van de pubs met gemiddeld 15 procent. Het is niet te zeggen of dit door het rookverbod kwam. Koninklijke Horeca Nederland verwacht dat ook Nederlandse horecabedrijven het rookverbod zeker het eerste halfjaar in de portemonnee zullen voelen. Uitbaters in Nederland doen er daarom alles aan zowel de liefhebbers van een sigaret als de niet-rokers te gerieven en zo hun klandizie op peil te houden. Wie in de gezellige kleurige tuin van het Bredase café van het Bierreclamemuseum zit, hoeft binnenkort zo'n 15 meter minder te lopen om een biertje te bestellen. Begin juli opent daar een buitenbar om de rokende klanten, die binnen worden verbannen, te gemoet te komen. 'Café fumé', zoals de eigenaren Jan Hem- mer en Lenny Sinke hun tuincafé geksche rend hebben gedoopt, lijkt een gewone kroeg, compleet met ontelbare bierrecla mes aan de wand en uithangborden. „Al leen een dak ontbreekt en daarom mag er naar hartenlust worden gepaft", vertelt Hemmer. Door daarnaast ook een paar keer per maand een band in de tuin te laten optre den, hopen de eigenaren dat een terug loop in klanten beperkt blijft. Want dat het aankomende rookverbod hen gasten gaat kosten, weten ze heel, heel zeker. Daarmee is de strijd tegen klantenverlies nog niet gestreden, menen Hemmer en Sinke. Op last van de gemeente moet de biertuin nu nog om elf uur 's avonds dicht en dat moet anders, menen ze. „80 procent van de mensen die hier ko men, roken", weet Sinke. „Als iedereen buiten zit en om elf uur weer naar huis moet, kunnen wij de boel wel sluiten. Die mensen rennen allemaal naar de nabijgele gen kroegen in België waar je langer kan blijven en tenminste wél een sigaret mag opsteken." Hemmer moet nog maar zien wat er na 1 juli gaat gebeuren. De kroegbaas ziet het somber in. „Uiteindelijk kunnen we er na tuurlijk niet meer omheen, maar ik weet niet of het rookverbod ook voor mij dan gaat beginnen", lacht hij voorzichtig. „Ie mand die even snel binnen een trekje neemt, ga ik echt de sigaret niet afpakken. Als een rookvrije kroeg zo'n succes zou zijn, dan hadden ze allang bestaan."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 126