Café 'Doorroken'
spectrum
Gezondheid
PZC
Zaterdag 10 mei 2008
10
door Harm Harkema
Verstokte rokers zijn
doorgaans meesters in
het sussen van hun gewe
ten. Ze kennen ook vrij
wel allemaal wel iemand
die een pakje per dag
wegpafte en toch heel
oud werd. Dergelijke ge
luksvogels bestaan inder
daad, net zoals sommi
gen zich na verscheidene
spelletjes Russisch roulet
te nog steeds geen kogel
door het hoofd hebben
geschoten. Feit is dat uit
de enorme hoeveelheid
onderzoek naar de relatie
tussen roken en gezond
heid onomstotelijk is ko
men vast te staan dat ro
kers met hun leven spe
len. Hoe meer en hoe lan
ger ze roken, hoe groter
de kans dat ze eraan ster
ven.
De grootste killers onder
rokers zijn longkanker,
COPD (longemfyseem)
en vaatziekten zoals hart
infarcten en beroertes.
Rokers hebben ook veel
vaker mond- en keelkan
ker, blaaskanker en ouder-
domsblindheid. 90 pro
cent van longkanker is
het gevolg van roken.
Ter ontlasting van het ro
kersgeweten: 85 van de
100 rokers krijgen geen
longkanker. Al is dat op
wekkende cijfer mede
het gevolg van het feit
dat menig roker voordien
al aan een andere kwaal
is overleden.
Wageningse onderzoe
kers kwamen vorig jaar
tot de conclusie dat ro
kers gemiddeld zeven
jaar korter leven. Rotter
damse epidemiologen be
rekenden een paar jaar ge
leden dat tussen 1950 en
20151,2 miljoen Nederlan
ders voortijdig zijn en zul
len zijn gestorven door
het roken.
Hoewel de rooklobby
nog steeds ontkent dat
passief roken (het inade
men van de tabaksrook
van anderen) ongezond
is, wijst (vrijwel) alle on
derzoek anders uit De ge
zondheidsraad schat dat
jaarlijks zo'n tweehon
derd mensen sterven aan
longkanker als gevolg
van passief roken. Uit al
lerlei onderzoek blijkt bo
vendien consistent dat
passieve rokers 25 pro
cent meer kans lopen
dood te gaan aan hart- en
vaatziekten.
Biertuinen, roestvrijstalen rookparaplu's, overkappingen met stormvaste asbakken, verwarmde terrassen
en rookcabines in alle soorten en maten. Horecabedrijven zinnen massaal op creatieve en
weerbestendige oplossingen voor het rookverbod dat op 1 juli van kracht wordt.
door Annemiek Kooper en Berrit de Lange foto's Phil Nijhuis/GPD
Ze kunnen er nu echt niet
meer omheen. Nog een
krappe twee maanden te
gaan en alle cafés, kroegen,
restaurants, hotels en disco
theken moeten rookvrij
zijn. Dan steekt menig kroegbezoeker, bar
man of-vrouw een symbolische laatste si
garet op.
Eigenlijk was het de bedoeling dat de hore
ca begin 2004 tegelijkertijd met de werk
vloer de sigaret zou uitbannen om het be
dienend personeel en niet-rokende klan
ten te beschermen tegen de schadelijke
rookwolken van paffende gasten. Cafés en
restaurants kregen echter langer de tijd
zich voor te bereiden op de rookstop. Nog
steeds staan de horecabedrijven niet te
trappelen.
In veel Europese landen die Nederland in
middels voorgingen, waaronder Engeland,
Schotland, Italië en Spanje, verliep de in
troductie van het rookverbod vrij soepel.
Ook de handhaving lijkt geen probleem.
Zo is er in Engeland een hele nieuw trend
ontstaan: 'smirten', een combinatie van ro
ken (smoke) en flirten. Op de stoep voor
de pub bloeit nu menige romance op.
In Ierland, dat al vier jaar geleden een rook
verbod kreeg, verliep de introductie min
der voorspoedig. Daar zagen achthonderd
zaken zich genoodzaakt de deuren te slui
ten, blijkt uit cijfers van een Ierse
belangenorganisatie voor pubs. In het eer
ste jaar daalde de omzet van de pubs met
gemiddeld 15 procent. Het is niet te zeggen
of dit door het rookverbod kwam.
Koninklijke Horeca Nederland verwacht
dat ook Nederlandse horecabedrijven het
rookverbod zeker het eerste halfjaar in de
portemonnee zullen voelen. Uitbaters in
Nederland doen er daarom alles aan zowel
de liefhebbers van een sigaret als de
niet-rokers te gerieven en zo hun klandizie
op peil te houden.
Wie in de gezellige kleurige tuin
van het Bredase café van het
Bierreclamemuseum zit, hoeft
binnenkort zo'n 15 meter minder te lopen
om een biertje te bestellen. Begin juli
opent daar een buitenbar om de rokende
klanten, die binnen worden verbannen, te
gemoet te komen.
'Café fumé', zoals de eigenaren Jan Hem-
mer en Lenny Sinke hun tuincafé geksche
rend hebben gedoopt, lijkt een gewone
kroeg, compleet met ontelbare bierrecla
mes aan de wand en uithangborden. „Al
leen een dak ontbreekt en daarom mag er
naar hartenlust worden gepaft", vertelt
Hemmer.
Door daarnaast ook een paar keer per
maand een band in de tuin te laten optre
den, hopen de eigenaren dat een terug
loop in klanten beperkt blijft. Want dat
het aankomende rookverbod hen gasten
gaat kosten, weten ze heel, heel zeker.
Daarmee is de strijd tegen klantenverlies
nog niet gestreden, menen Hemmer en
Sinke. Op last van de gemeente moet de
biertuin nu nog om elf uur 's avonds dicht
en dat moet anders, menen ze.
„80 procent van de mensen die hier ko
men, roken", weet Sinke. „Als iedereen
buiten zit en om elf uur weer naar huis
moet, kunnen wij de boel wel sluiten. Die
mensen rennen allemaal naar de nabijgele
gen kroegen in België waar je langer kan
blijven en tenminste wél een sigaret mag
opsteken."
Hemmer moet nog maar zien wat er na
1 juli gaat gebeuren. De kroegbaas ziet het
somber in. „Uiteindelijk kunnen we er na
tuurlijk niet meer omheen, maar ik weet
niet of het rookverbod ook voor mij dan
gaat beginnen", lacht hij voorzichtig. „Ie
mand die even snel binnen een trekje
neemt, ga ik echt de sigaret niet afpakken.
Als een rookvrije kroeg zo'n succes zou
zijn, dan hadden ze allang bestaan."