Om de nood te lenigen en tegen verspilling van voedsel spectrum PZC Zaterdag 3 mei 2008 Groot voedselpakket (gezin) Week 15 1 bloemkool; potje taugé; sperziebonen; pasta- saus; blik linzen; pond rijst; 6 bruine bollen; half zoutarm wit; Pain de Bastillebrood; Basma- ti paddenstoelenrijst voor de magnetron; busje kervel; potje zout; mix voor Russische Stroganoff; 2 pakjes groentesoep; 6 bananen; 8 appel; fruittussendoortje (1 x Peer-kiwi en 1 x Aardbei-appel); blik mango; grote pot appelmoes; fles light limonadesiroop lychee/ guave/ananas; fles appelsap; theepads bos vruchten plus theepad-houder voor Senseo; bananenstroop (plus calcium en spirulina); dressing salad cream; 2 bakjes borrelsalade mascarpone, ham en bieslook; luxe viervruch- tenjam; tonijn in water; kauwgums; roombo- ter-amandelslofjes; cakemix; 3 zakken super chips; fruitbiscuits; sachets crèmegel; 2 tubes anticariës tandpasta; wc-doekjes. A-merken zijn niet bij naam genoemd, om dat veel producenten dat als voorwaarde stellen voor de levering van hun producten. Groot voedselpakket (gezin) Week 16 Eén bloemkool of kropje sla; groot blik witte bonen in tomatensaus of blik sperziebonen; blikje doperwtjes; 3 tomaten; zak diepvries roerbakgroente; 2 x fruittussendoortje; 5 ap pels; grote pot appelmoes; liter appel/kiwisap; mix voor Russische stroganoff; kilo rijst, maca roni of spaghetti; 2 x chips, grote zak; 3 kilo boerenkoolstamppot pureevlokken; 3 zakjes groentesoep; 1 liter dubbelvla; 6 x fruitdrank vitamineshot; blikje mango; cupjes coctailsaus; zes chocoladekoekjes; een kilo suiker; 4 bana nen; 1 aubergine of paprika; anderhalf brood en zak bolletjes. Ook hier zijn de A-merken niet bij naam ge noemd. In Zeeland maken zo'n 515 gezinnen wekelijks dankbaar gebruik van de hulp die de Voedselbanken bieden. De Voedselbank Walcheren was in 2004 de eerste, daarna volgden de andere regio's, met de Bevelanden (in 2008) als hekkensluiter. door Ondine van der Vleuten fotografie Lex de Meester Is dit een voedselpakket? Met verbazing zie ik hoe het ene na het andere A-merk in de doos wordt gezet. Chips, kauwgom met caf feine en bananenstroop voor op brood, mét calcium en spirulina? Benieuwd wat het thuisfront ervan vindt. Wat fruit en groente be treft, ga ik het deze week niet redden, zie ik. Het zoutarme brood gooien we direct in de vrie zer, voor later in de week, en met die twee tu bes dure tandpasta zullen we het ook nog wel even uitzingen. Daniël van der Meer, voorzitter van het bestuur van de Voedselbank Walcheren, glimlacht. „De ze week zit er toevallig heel veel in. De inhoud en hoeveelheid variëren sterk. Het is altijd maar afwachten wat we hebben. Rijst, macaroni en spaghetti krijgen we amper. We komen ook al tijd groente, fruit en aardappelen te kort. Wij moeten het hebben van leveranciers en produ centen die ons hun overschotten of beschadig de producten en dergelijke gunnen, en daarmee zichzelf de kosten van opslag en vernietiging be sparen. Zo krijgen we elke week blikken met een deukje erin of met beschadigd etiket. Ver der prima om te eten hoor. Dat is een groot mis verstand: dat we hier voedsel zouden verstrek ken dat 'over de datum' is. Op zuivel staat een 'te gebruiken tot' of tgt-datum. Dat moet je na die datum dus niet meer eten en daar zijn we echt voorzichtig mee. Maar je hebt ook de 'tht'-datum: tenminste houdbaar tot. De fabri kant geeft tot die datum garantie, maar volgens de Voedsel- en Warenautoriteit kun je het daar na nog prima eten, als het product nog voldoet aan de eisen qua smaak, geur en samenstelling. Wij leveren soms wel eens producten die over die datum zijn of er tegenaan zitten." Elke maandag rijdt er een busje naar 'een niet nader te noemen conservenfabriek'. „Daar ha len we blikken voor alle voedselbanken in Ne derland. Dinsdag gaat de bus naar de voedsel bank in Rotterdam, die de grootste opslag heeft. Daar krijgen we voor heel Zeeland de voorraad lang houdbare levensmiddelen mee en die wordt in ons magazijn in Middelburg herver deeld. Dinsdag wordt ook het brood opgehaald. Donderdag doen we een rondje brood en verse groenten en fruit. Soms gaan de vrijwilligers zelf het land op om sla, bloemkool of boeren kool te snijden. En er is een fruitteler die elke week zo veel appels geeft als we nodig hebben. Onderling ruilen voedselbanken ook. Zo heeft de voedselbank in Arnhem contacten met een grote melkproducent en zit daar in de buurt een frisdrankfabriek en een sauzenfabrikant. We ruilen dan bijvoorbeeld tegen potgroen- ten." Van der Meer is voorzitter van het bes uur van de Voedselbank Walcheren, de oudste in Zeeland. Hij is ook voor ganger van de Nieuw Leven Gemeen te in Middelburg, die aan de wieg stond van het initiatief. „Wij zeiden: als kerk moet je niet binnen vier muren zitten, maar bij de mensen die het nodig hebben. Het was begin 2004. Al snel kwamen we in aanraking met de Stichting Voedselbank Nederland, de eerste in Nederland, die een paar jaar daarvoor in Rotterdam was opgericht. Die hebben ons toen op de rails gezet." Half december kregen de eerste drie gezinnen een pakket. De week erna stonden er zeven ge zinnen. Na ongeveer een jaar waren het er hon derd, het jaar erna twee keer zo veel. „Begin 2007 zaten we op de top, met 220 pakketten. Dat is in de loop van het jaar gezakt tot de 165 die we nu hebben. Ik denk doordat het econo misch wat beter gaat en doordat de lokale over heid beter op situaties inspringt; sneller een uit kering regelt na een echtscheiding, bijvoor beeld." De klanten kwamen via de media, via maat schappelijke instanties en de Kredietbank. „Die eerste gezinnen, dat waren grote tragedies. Hui lende moeders aan de telefoon, die geen eten meer hadden voor de kinderen. En als je dan een noodpakket aan huis bracht, kwam je in schrijnende situaties... vervuilde huishoudens, kinderen die zonder ontbijt naar school gin gen... algeheel verval. Dan moet je uitkijken en afbakenen. Ons uitgangspunt is: wij lossen een stukje van het probleem op: het voedsel. Maar het maatschappelijk werk - Kredietbank, Emergis, Vluchtelingenwerk of Leger des Heils - moet ook ingeschakeld zijn. Er moet een hulp plan zijn en in principe moet na maximaal drie jaar de voedselhulp eindigen, omdat het gezin uit de problemen is. Schuldhulpverlening duurt ook drie jaar. Daar zit een link." Mensen kunnen alleen via hulpinstanties bij de Voedselbank aankloppen. Dat is om misbruik, zoals in het verleden gebeurde, te voorkomen. „Vroeger lieten we een formulier invullen met inkomsten en uitgaven. Daar kwam dan een be drag uit, en als je onder een bepaald minimum kwam, verstrekten wij een pakket. Helaas bleek toen dat sommige mensen zich bij verschillen de voedselbanken inschreven. Bij ons, én in Goes, én in Rotterdam bijvoorbeeld. Dat kan niet meer; je kunt nog maar bij één voedsel bank terecht, in je eigen gemeente. En sinds 2006 moeten alle aanvragen via een maatschap pelijke instantie lopen." Voedselbanken in Zeeland Voedselbank Walcheren (2004): 165 klanten, zes afhaalpunten in Vlissingen en Middelburg Voedselbank Zeeuws-Vlaanderen (2005): 230 klanten, vier afhaalpunten in Hulst, Terneuzen, Sluis en Oostburg Voedselbank Schouwen-Duiveland (2007): 60 klanten, afhaalpunt in Zierikzee Voedselbank Bevelanden (2008), 60 klanten, afhaalpunt in Goes.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 142