3 wonen [ca sr D Een jaar lang kermis in de tuin CU Tuinplanten Kiezen is verschenen bij Terra. Prijs: 19,95 euro. Bloeiende groenten en eetbare planten Laat 'sier' weg en je hebt onkruid, fruit of groente PZC Zaterdag 3 mei 2008 wonen@wegener.nl 024-3650509 3 O 5 z Rabarber, Rheum officinale, komt oorspronkelijk uit China, Daar wordt de plant al eeuwenlang gebruikt als geneesmiddel tegen diarree en vroeger zelfs tegen cholera. Of er ook mensen door het eten van rabarber van de cholera genazen, is mij niet bekend. Toen de plant Europa bereikte, werd hij als sierplant be schouwd, hoewel de geneeskrachtige werking wel bekend was. Met zijn imposante blad en statige bloemstengels maak te de rabarber veel indruk. Een reden om hem als solitair middenin een grasveld te planten, zoals je dat nu een enkele keer ziet gebeuren met pampasgras. Pas veel later is de rabarber naar de moestuin verhuisd. Nu zul je de plant in een border niet meer tegenkomen. Wel sierrabarber, die in uiterlijk nauwelijks van de gewone rabar ber verschilt. Zet het voorvoegsel 'sier' voor een planten naam, zoals in siergras, sierappel en sierkool, en je hebt een plant om naar te kijken. Laat 'sier' weg en je hebt onkruid, fruit of groente. Is de rabarber geëvolueerd van sierplant naar groente, met de daglelie is het omgekeerde gebeurd. De daglelie, Hemero- callis, wordt in China met smaak gegeten. Rauw, gekookt, in gelegd in zout of gewokt: de dagleliebloemen en knoppen kunnen op allerlei manieren worden bereid. In een oud pad- denstoelenboek wordt verschil gemaakt tussen 'eetbaar' en 'eetbaar en smakelijk'. Dat zouden we ook met tuinplanten moeten doen. Brandnetels, zevenblad, fuchsiabloemen en hosta's zijn allemaal eetbaar, maar smakelijk is anders. De daglelie valt in de categorie 'eetbaar en smakelijk'. Vul een dagleliebloem met een mengsel van roomkaas en bieslook en u bent voorgoed verkocht. Zo zie je maar weer eens dat het helemaal niet vastligt wat om op te eten is, en wat alleen om naar te kijken. Het hangt er maar vanaf in welk land je bent geboren. Er is veel voor te zeggen om groenten tenminste eenmaal in bloei te laten komen, 'doorschieten' heet dat. Niet om zaad te verzamelen, hoewel dat een bijkomend voordeel is, maar om te weten hoe de bloemen eruit zien van wat wij regelmatig op ons bord hebben liggen. Laat rucola eens in bloei schieten en strooi de beige-gele bloe men over de sla in plaats van het blad te eten. Of laat de witlof eens bloeien met zijn hemelsblauwe bloemen. Zaai pastinaken, maar rooi ze niet alle maal. Geniet van de gele schermen waarmee ze bloeien, schermen die door een enorme horde in secten worden bezocht. Niet ver van waar ik woon, is een volkstuincomplex waar veel Turkse Nederlanders een moestuin hebben. Het is fascinerend te zien wat voor gewassen zij telen. Vaak is zo'n tuintje voor een flink deel gevuld met kardoenen. De kar doen is een grote, distelachtige plant waarvan de bloemen sprekend op artisjokken lijken. Het zijn niet de bloemknop pen die worden gegeten, zoals bij de artisjok, maar de vlezi ge middennerven van het blad. Die worden gebleekt door de bladeren van de plant samen te binden, zoals ook wel met andijvie ge beurt. Wij kennen de kardoen al leen als sierplant en plan ten hem om zijn reusach tige, diep ingesneden, zil vergrijze blad. Maar als we een antiquarisch boek over groenten inzien, bij voorbeeld het beroemde gidsje van Turkenburg uit de eerste helft van de vori ge eeuw, zien we dat ook wij de kardoen ooit als groente kweekten. De artisjok heeft nog grotere bloemen dan de kardoen. Artis- jokkenbloemen geuren sterk en zoet en zitten altijd vol vlin ders. Daarnaast zijn het goede snijbloemen, zij het dat ze wat aan de zware kant zijn. Gebruik een flinke vaas waarvan het zwaartepunt niet al te hoog ligt. Anders kukelt hij om. Vaas met artisjokkenbloemen. foto CPD door Paul Geerts Tuinboeken voor op de salon tafel, daar heeft eigenlijk nie mand wat aan. De fraai ge schoten plaatjes mogen dan inspi reren, vaak is de eigen werkelijk heid compleet anders. Meer heeft de tuinliefhebber aan praktische boeken, aan naslagwerken die in de praktijk bruikbaar zijn. Met dat idee in het achterhoofd startte uitgeverij Terra Lannoo on langs met Terra's Tuinbasics, een se rie tuinboeken waarin de nadruk ligt op tips waarmee de tuinier di rect iets kan. Odette Lafère van de uitgeverij vergelijkt de serie met de basiskookboeken die geregeld op de markt verschijnen. Het eerste boek in de serie, dat sinds kort in de boekhandel ligt, is Tuinplanten Kiezen van Florentine van Eeghen en Cora Koning. Au teur Van Eeghen beschrijft daarin hoe een nieuwe of een bestaande tuin vorm kan krijgen. Aan de hand van de foto's van Koning laat ze zien wat de mogelijkheden zijn. De keus is uiteindelijk aan de tui nier zelf Aardig is dat de twee, die zichzelf gekscherend aanduiden als Flo 8c Co, voorbijgaan aan de bestaande seizoenen. In plaats van vier gaan ze uit van zeven seizoenen, omdat er volgens de samenstellers maar weinig planten zijn die drie maan den lang bloeien. De seizoenen worden aangeduid als bloesemtijd, volle voorjaar, ro- zentijd, hoogzomer, nazomer, herfst en kale seizoen. Ze advise ren in eerste instantie één plant te kiezen uit deze zeven perioden, die in evenzoveel hoofdstukken worden belicht. In dat geval biedt de tuin volgens het tweetal 'jaar- rond een opeenvolging van bloei en van schoonheid'. „Naarmate er meer ruimte is, kunnen daaraan meer exemplaren van dezelfde plantensoorten worden toege voegd of juist andere planten uit hetzelfde seizoen, die er mooi mee combineren." Per seizoen zijn de mogelijkheden op een rijtje gezet. Niet alleen vaste planten komen aan bod, maar ook bollen, potplan ten, klimplanten, struiken en bo men. Ieder gewas wordt kort om schreven. Naast uiterlijk belicht Van Eeghen ook onderhoud en an dere bijzondere eigenschappen. Oogde de keuken de laatste jaren enigszins als een cockpit, de nieuwste modellen hebben meer weg van een culinair torium. Technische snufjes hebben er een belangrijke plaats. Het uiterlijk sluit meer aan bij de rest van het interieur, zo blijkt uit de nieuwste collecties die te zien waren in Milaan. door Paul Geerts en Anja Sparidaans

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 128