spectrum - 13 Piepers uit Marokko, peultjes uit Zimbabwe: de Nederlandse consument zet steeds meer producten op tafel die vroeger oer-Hollands waren, maar nu op 10.000 kilometer afstand worden geproduceerd. Op milieubelasting wordt daarbij niet gelet. „Er zijn veel vragen over veiligheid, maar nog niet over duurzaamheid." 'Alle transport veroorzaakt milieubelasting' Beter Leven PZC Zaterdag 19 april 2008 door Arvid van der Wolf illustratie Chantal van Wessel te worden. Maar een deel van het rund vlees in Nederland komt van ver: uit Ier land, Brazilië, Argentinië en in toenemen de mate uit Polen. Van Dooren: „Of je dat goed of slecht vindt, hangt af van de uit gangspunten die je als consument han teert. Als je puur naar dierenwelzijn kijkt, hoeft het niet negatief te zijn. Runderen in Ierland lopen in de zomer buiten en hebben alle ruimte. Ook over de bewer king van het vlees hoef je je geen zorgen te maken. Er gel den Europese regels die over al moeten worden nage leefd. „Maar als je kijkt naar milieubelasting, kom je tot een andere conclu sie. Een koe in Ierland wordt puur gehouden voor vleesproductie. In vergelijking daarmee is een Nederlandse melk koe een stuk duurzamer. Die geeft melk tijdens zijn leven en levert uiteindelijk ook vlees op. Bovendien hoeft dit vlees naar de Nederlandse con sument niet over een grote af stand te worden vervoerd. Zo wel de vleeskoe als de melkkoe draagt via de mest flink bij aan de uitstoot van broeikasgassen, maar per kilo milieubelasting scoort de Nederlandse koe dan la ger." Wie over duurzaamheid praat, praat over keuzes. Dat is behoorlijk inge wikkeld, want waar let je als consu ment op als je groente, fruit, vis, of vlees koopt? Op dierenwelzijn, op duur zaamheid, op eerlijke handel of op bio logisch? „Een eerlijk product, geheel ge maakt volgens de richtlijnen van 'fairtra- de', hoeft niet per se duurzaam te zijn. Andersom hoeft een milieuvriendelijk product niet mens- of/en diervriende lijk gemaakt te zijn", stelt Van Dooren. „We willen toe naar overkoepelende in formatie over voeding. De consument zou in één oogopslag moeten kunnen zien: oh, daar komt een product van daan, dat is de milieubelasting, dat is er gebeurd met de dieren en het is in orde met de arbeiders in ontwikkelingslanden." Albert Heijn, de grootste kruidenier in Ne derland, zegt al een eind in die richting te gaan. Daarnaast streeft AH ernaar de pro ducten zo 'dichtbij als mogelijk' en 'zo ver weg als noodzakelijk' in te ko pen, afhankelijk van de wensen van de klant. Dichtbij kan het volgens het concern niet altijd. „Wij moeten elke dag meer dan 750 winkels voorzien van hoogstaande kwaliteits producten in heel grote vo lumes. Die kun je niet altijd uit Nederland halen. We verkopen veel rundvlees van koeien uit Ierland en Brazilië. Greenfield-rund- vlees uit Ierland heeft een heel aparte kwaliteit, die in Nederland niet te krijgen is. De koeien in Brazilië kunnen grazen op pampa's, wat de smaak van het vlees beïnvloedt. Pampa's heb je hier nu eenmaal niet", zegt AH-woordvoerster Els van Dijk. Om discussies te voorkomen over wat nu precies wel of niet duurzaam is, pleit de koepel van biologische bedrij ven, de Stichting Biologica, voor zo veel mogelijk regionaal consumeren van producten die hier geteeld kunnen worden, 'want alle transport veroor zaakt milieubelasting'. „Het ideale plaatje zou zijn het verzamelen van een compleet aanbod van producten uit een regio naar één punt en van daaruit, aangevuld met producten die regionaal niet verkrijgbaar zijn, distri bueren naar de winkels", zegt Jasper Vink van Biologica. Het Voedingscentrum in Den Haag ver moedt dat duurzaamheid al een heel stuk wordt bevorderd als consumen Onder eerlijke handel vallen onder meer keurmerken als Max Havelaar/fairtrade, Oké (voor fruit) Utz Certified (voor kof fie, thee en cacao) en Rainforest Alliance (voor bananen). Op het gebied van dierenwelzijn zijn er keurmerken voor eieren, waaronder het keurmerk Scharrel en Vrije Uitloop en Graseieren, voor varkensvlees (Jumbo Be wust), voor kippen (Beter leven), voor run deren (France Limousin en Greenfield), en voor zuivel (Weidemelk en EKO). ten zoveel mogelijk groenten uit het sei zoen uit eigen land gaan eten, dus sla en sperziebonen in de zomer, kool en winter wortelen in de winter. Corné van Dooren: „In de winter zijn ap pels en peren verder prima fruit, je hoeft dan niet per se aardbeien te eten. Boven dien: groenten en fruit van het seizoen zijn lekker vers en meestal goedkoper." De bekende Schijf van Vijf kan volgens het Voedingscentrum ook een uitstekende insteek zijn om meer duurzaam te eten. Van Dooren: „Eten volgens de Schijf van Vijf kan de milieubelasting verlagen. Spel regels daarbij zijn: eet gevarieerd, niet te veel, minder verzadigd vet, veel groente, fruit en brood. Vlees met vis en vegeta risch afwisselen, is ook aan te raden, plus matig gebruik van genotsmiddelen als kof fie, chocola en alcohol. Want het groeien en produceren hiervan gebruikt veel land, energie en water." Het Voedingscentrum zegt het niet als zijn taak te beschouwen streng te oordelen over aangevoerde voedingswaren op de markt, maar wél om de consument vooral zo eerlijk mogelijk voor te lichten over waar en hoe voeding wordt geproduceerd en hoe de consument een alternatief kan kiezen. „Je kunt als je het goed wilt doen voor een streekproduct kiezen, eventueel bij een boer in de regio. Dan heb je een echt product van het seizoen en uit de buurt. Dus optimaal vers en duurzaam", tipt Van Dooren. Hij vindt dat het bedrijfsleven meer infor matie moet gaan geven over eten en drin ken. Niet alleen wat er inzit aan voedings stoffen, toevoegingen en allergenen, maar ook over hoe het is geteeld, vervoerd en bewerkt. „Dan kun je als consument pre cies zien wat de milieukosten en de gevol gen voor het broeikaseffect zijn. Gelukkig zie je al dat supermarkten, waaronder Al- bert Heijn en Jumbo, steeds verder gaan met het aanbieden van biologische en dier vriendelijke producten. Ze kunnen nog wel een voorbeeld nemen aan Engeland, waar supermarkten zich voorstaan op het verkopen van het grootste assortiment Eko-producten, op fairtrade of op het beperken van de transportafstanden. www.voedingscentrum.nl ENERGIEVERBRUIK: Geen onnodig licht, spaarlampen, niets op standby laten staan, huis goed geïso leerd, niet te lang onder de douche. VERSPILLING: Eten of spullen niet zo maar weg gooien. SCOORT SLECHT OP VLIEGREIZEN: Vliegt, werk- en studiereizen niet mee gerekend, zo vaak ze kan naar vreemde oorden. REACTIE „De uitslag valt me nog mee, gezien mijn vlieggedrag. Aan de andere kant: daarbuiten ben ik best milieubewust"

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 97