Zeeland
Papas Tapas is
hele jaar Spaans
DE NIEU
WE COLLECTIE
IS NU BINNEN!
iDe tmtk
itli éj l^aifiSokö
Zand zoekt zelf z'n weg Adviesbureau voor gastouders tegen bezuiniging
L l II
Recenseer zelf
Zuid-Holland laat het
verspreiden van 'nieuw
zand' aan natuur over.
Werken bij kwekerij
voor dementerenden
Training leert omgaan
met stress op het werk
BO J\ .RIAN
PZC Zaterdag 19 april 2008 31
De redacteuren Edith Ramakers en Ray
mond de Frel beproeven deze maand de we
reldkeuken. Edith ging naar Papas Tapas in
Westenschouwen/Burgh Haamstede.
"T -v~;: je: :'"i;
We hadden niet verwacht dat er
na strandovergang en rotonde
bij Westenschouwen nog een
karakteristiek, sfeervol pleintje wacht.
Wij hebben daar de restaurants voor het
uitkiezen en gaan in de maand van de
Wereldkeuken naar Papas Tapas.
We doen alsof we toeristen zijn die in
het laagseizoen in een kleine kustplaats
gezellig willen tafelen. Dat valt lang niet
overal mee. Wie kent niet de badplaat
sen die uitgestorven zijn in de winter en
bruisen van leven in de zomer?
Ramön van Gilst, kok en eigenaar van Pa
pas Tapas, heeft het over een wereld van
Heeft u altijd al uw restaurant om
de hoek een pluim willen geven, of
heeft u juist een nare ervaring?
Schrijf dan uw eigen recensie. Met
modder gooien is verboden en ano
nieme recensies worden geweigerd.
Surf naar www.pzc.nl. klik op de
knop specials, ga verder naar 'uit
eten', en recenseer zelf.
verschil in Westenschouwen in zomer
en winter.
Deze doordeweekse avond in april bij
voorbeeld zijn bij Papas Tapas vier tafel
tjes bezet. Uit eten gaan is natuurlijk
meer dan dat wat je op je bord krijgt.
Het is een beleving en Ramön geeft je
een 'stukje Spanje', of zoals hij zelf toe
voegt: „Ik wil gasten de illusie geven dat
ze in Spanje zijn."
Ramön zou zelf een Spanjaard kunnen
zijn, maar in werkelijkheid is hij een ras
echte Rotterdammer, die een aantal ja
ren geleden naar Zeeland verhuisde. Hij
houdt van alles wat met Spanje te ma
ken heeft en heeft ook 'Spaanse', creatie
ve talenten. Die komen niet alleen tot ui
ting in de keuken. Hij schildert Spaanse
taferelen. Een van zijn schilderijen hangt
midden in het restaurant: een Spaanse
danseres danst vurig.
Ramön zakt regelmatig af naar Spanje
om speciale specerijen en levensmidde
len aan te schaffen. „Ik koop niet in bij
een groothandel in Nederland. Dat is
mijn eer te na. De meeste tapas koop ik
in Spanje."
In de winter zou hij wel tijd hebben om
de arbeidsintensieve tapas zelf te maken,
maar in de zomer zit zijn zaak binnen en
buiten tjokvol met too tot 130 couverts
per avond. En omdat hij zowel in de zo
mer als de winter zijn gasten hetzelfde
wil aanbieden, koopt hij ook kant-en-
klaarproducten. „Ik kan niet per dag 70
kroketten in drie smaken draaien of tien
soorten tortilla's. Daarom zoek ik naar
goede leveranciers met wie ik het hele
jaar door zaken doe."
Hij zegt dat hij 'onder zijn niveau werkt,
omdat hij meer gerechten zelf kan berei
den'. Jammer toch dat we dat niet mee
mogen maken.
We kiezen voor het driegangenmenu dat
bestaat uit uien-linzensoep, Zarzuela en
m
i
Ramön van Gilst, kok en eigenaar van Papas Tapas.
crème Catalane (vanillepudding met ge-
karameliseerde suiker, 19,50 euro) en vier
warme tapas die elk 4,95 euro kosten:
kaas-spinaziekroketjes, tonijnpasteitjes,
dadel met spekrolletjes en gebakken uien
ringen.
De zoet-hartige combinatie van het spek-
rolletje en de dadel is goed gekozen. „En
zelf gedraaid", zegt Ramon. Tapas van
die kwaliteit zouden we meer op de
kaart willen aantreffen. De pasteitjes,
uienringen en kroketjes smaken goed,
maar zijn wat voorspelbaar.
De uien-linzensoep verdient een hoog
cijfer, maar de Zarzuela heeft weinig te
maken met het bekende gerecht, waarin
vis en schelpdieren in een pittige en rijke
visbouillon liggen. Ramön noemt het ge
recht in tweede instantie een vispotje.
Als je niet denkt aan een Zarzuela is er
niets mis met het vispotje. De crème Ca
talane is wel goed van smaak, maar zal
ons niet lang heugen.
Papas Tapas, Westenschouwseweg 18,
Westenschouwen/Burgh-Haamstede,
0111 -654594 www.papastapas.nl/
Binnenkort alleen op maandag gesloten.
Pinnen kan.
foto Marijke Folkertsma
Ki
Prijs-kwaliteit:
Bediening:
Entourage:
Horen, zien en zwijgen: Je waant je in
een authentiek restaurant in de bin
nenlanden van Spanje. Veel warme ro
de en donkere tinten. De stoelen en
banken zijn aan de harde kant.
Conclusie:
Je merkt aan alles dat de eigenaar veel
affiniteit heeft met Spanje en dat
voelt goed in dit restaurant. Maar het
eten zou Spaanser mogen zijn.
Kijk voor eerdere afleveringen op
www.pzc.nl.
onvoldoende
matig
voldoende
goed
kbk A A'Vc uitstekend
door Joeri Wisse
TER HEIJDE AAN ZEE - Laat wind,
stroming en golven zélf uitzoeken
hoe de Nederlandse kust het best
verstevigd kan worden. Dat is de
gedachte achter het proefproject
De Zandmotor in Zuid-Holland.
Woensdag klinkt het startschot
voor dit project, wanneer alle be
trokken partijen hun handteke
ning plaatsen.
Nu wordt de kust (bijvoorbeeld in
het project Zwakke Schakels) nog
versterkt door gericht zand aan te
brengen op duinen of strand. Bij
de Zuid-Hollandse proef wordt al
het extra zand voor de kust tussen
Hoek van Holland en Kijkduin
aangebracht. Door wind, golven
en stroming moet het zand zich
op natuurlijke wijze voor de kust
gaan verspreiden, waardoor er
extra strand en duin bijkomt. Re
sultaten van het project, dat ook
voordeel voor de natuur en de re
creatie moet opleveren, zijn eind
2009 bekend.
GOES - Viaviela, een landelijke ad
viesorganisatie voor grootouders
of andere familieleden die met sub
sidie op hun kleindochter of neef
je passen, is tegen een mogelijke
bezuiniging op gastouderopvang.
Dat liet de organisatie, die ook filia
len heeft in Arnemuiden, Klooster-
zande en Wilhelminadorp, giste
ren weten. Viaviela vindt dat
gastouderopvang door familie juist
een bijdrage levert aan de arbeids
participatie van vrouwen, omdat
ze de zorg voor hun kinderen zo
op een voor hen prettige manier
uit handen kunnen geven. Staatsse
cretaris Sharon Dijksma (PvdA)
wil op deze gastouderopvang be
zuinigen, omdat het een te groot
deel van het budget voor kinderop
vang in beslag neemt.
GOES - Alzheimer Café De Bevelan-
den draait maandag 28 april om
dagbesteding voor dementeren
den. Jacques Roumen van bureau
voor zorgbemiddeling Buitenkans
en Marjan Kaljouw van tuinplan
tenkwekerij Vogelvlucht vertellen
wat mensen met dementie bij hen
kunnen doen. De bijeenkomst in
het restaurant van Ter Valcke in
Goes begint om 19.30 uur en
duurt tot 21.30 uur.
MIDDELBURG - Indigo begint een
training Werkstress om klachten
als irritatie, slecht slapen, ver
moeidheid en getob tegen te gaan.
De training leert mensen spannin
gen te hanteren, wat hun kwalitei
ten en zwakke punten zijn en si
tuaties te beheersen. Het gaat om
tien wekelijkse bijeenkomsten op
dinsdag van 19.30 tot 21.30 uur.
Aanmelden: 0118-625113 of
preventie@indigozeeland.nl.
-----
u dames-, heren- en kids kleding en en alles op het gebied van interieurart.
Bij 'Bouwman - New classic lifestyle' vind