Zeeland Papas Tapas is hele jaar Spaans DE NIEU WE COLLECTIE IS NU BINNEN! iDe tmtk itli éj l^aifiSokö Zand zoekt zelf z'n weg Adviesbureau voor gastouders tegen bezuiniging L l II Recenseer zelf Zuid-Holland laat het verspreiden van 'nieuw zand' aan natuur over. Werken bij kwekerij voor dementerenden Training leert omgaan met stress op het werk BO J\ .RIAN PZC Zaterdag 19 april 2008 31 De redacteuren Edith Ramakers en Ray mond de Frel beproeven deze maand de we reldkeuken. Edith ging naar Papas Tapas in Westenschouwen/Burgh Haamstede. "T -v~;: je: :'"i; We hadden niet verwacht dat er na strandovergang en rotonde bij Westenschouwen nog een karakteristiek, sfeervol pleintje wacht. Wij hebben daar de restaurants voor het uitkiezen en gaan in de maand van de Wereldkeuken naar Papas Tapas. We doen alsof we toeristen zijn die in het laagseizoen in een kleine kustplaats gezellig willen tafelen. Dat valt lang niet overal mee. Wie kent niet de badplaat sen die uitgestorven zijn in de winter en bruisen van leven in de zomer? Ramön van Gilst, kok en eigenaar van Pa pas Tapas, heeft het over een wereld van Heeft u altijd al uw restaurant om de hoek een pluim willen geven, of heeft u juist een nare ervaring? Schrijf dan uw eigen recensie. Met modder gooien is verboden en ano nieme recensies worden geweigerd. Surf naar www.pzc.nl. klik op de knop specials, ga verder naar 'uit eten', en recenseer zelf. verschil in Westenschouwen in zomer en winter. Deze doordeweekse avond in april bij voorbeeld zijn bij Papas Tapas vier tafel tjes bezet. Uit eten gaan is natuurlijk meer dan dat wat je op je bord krijgt. Het is een beleving en Ramön geeft je een 'stukje Spanje', of zoals hij zelf toe voegt: „Ik wil gasten de illusie geven dat ze in Spanje zijn." Ramön zou zelf een Spanjaard kunnen zijn, maar in werkelijkheid is hij een ras echte Rotterdammer, die een aantal ja ren geleden naar Zeeland verhuisde. Hij houdt van alles wat met Spanje te ma ken heeft en heeft ook 'Spaanse', creatie ve talenten. Die komen niet alleen tot ui ting in de keuken. Hij schildert Spaanse taferelen. Een van zijn schilderijen hangt midden in het restaurant: een Spaanse danseres danst vurig. Ramön zakt regelmatig af naar Spanje om speciale specerijen en levensmidde len aan te schaffen. „Ik koop niet in bij een groothandel in Nederland. Dat is mijn eer te na. De meeste tapas koop ik in Spanje." In de winter zou hij wel tijd hebben om de arbeidsintensieve tapas zelf te maken, maar in de zomer zit zijn zaak binnen en buiten tjokvol met too tot 130 couverts per avond. En omdat hij zowel in de zo mer als de winter zijn gasten hetzelfde wil aanbieden, koopt hij ook kant-en- klaarproducten. „Ik kan niet per dag 70 kroketten in drie smaken draaien of tien soorten tortilla's. Daarom zoek ik naar goede leveranciers met wie ik het hele jaar door zaken doe." Hij zegt dat hij 'onder zijn niveau werkt, omdat hij meer gerechten zelf kan berei den'. Jammer toch dat we dat niet mee mogen maken. We kiezen voor het driegangenmenu dat bestaat uit uien-linzensoep, Zarzuela en m i Ramön van Gilst, kok en eigenaar van Papas Tapas. crème Catalane (vanillepudding met ge- karameliseerde suiker, 19,50 euro) en vier warme tapas die elk 4,95 euro kosten: kaas-spinaziekroketjes, tonijnpasteitjes, dadel met spekrolletjes en gebakken uien ringen. De zoet-hartige combinatie van het spek- rolletje en de dadel is goed gekozen. „En zelf gedraaid", zegt Ramon. Tapas van die kwaliteit zouden we meer op de kaart willen aantreffen. De pasteitjes, uienringen en kroketjes smaken goed, maar zijn wat voorspelbaar. De uien-linzensoep verdient een hoog cijfer, maar de Zarzuela heeft weinig te maken met het bekende gerecht, waarin vis en schelpdieren in een pittige en rijke visbouillon liggen. Ramön noemt het ge recht in tweede instantie een vispotje. Als je niet denkt aan een Zarzuela is er niets mis met het vispotje. De crème Ca talane is wel goed van smaak, maar zal ons niet lang heugen. Papas Tapas, Westenschouwseweg 18, Westenschouwen/Burgh-Haamstede, 0111 -654594 www.papastapas.nl/ Binnenkort alleen op maandag gesloten. Pinnen kan. foto Marijke Folkertsma Ki Prijs-kwaliteit: Bediening: Entourage: Horen, zien en zwijgen: Je waant je in een authentiek restaurant in de bin nenlanden van Spanje. Veel warme ro de en donkere tinten. De stoelen en banken zijn aan de harde kant. Conclusie: Je merkt aan alles dat de eigenaar veel affiniteit heeft met Spanje en dat voelt goed in dit restaurant. Maar het eten zou Spaanser mogen zijn. Kijk voor eerdere afleveringen op www.pzc.nl. onvoldoende matig voldoende goed kbk A A'Vc uitstekend door Joeri Wisse TER HEIJDE AAN ZEE - Laat wind, stroming en golven zélf uitzoeken hoe de Nederlandse kust het best verstevigd kan worden. Dat is de gedachte achter het proefproject De Zandmotor in Zuid-Holland. Woensdag klinkt het startschot voor dit project, wanneer alle be trokken partijen hun handteke ning plaatsen. Nu wordt de kust (bijvoorbeeld in het project Zwakke Schakels) nog versterkt door gericht zand aan te brengen op duinen of strand. Bij de Zuid-Hollandse proef wordt al het extra zand voor de kust tussen Hoek van Holland en Kijkduin aangebracht. Door wind, golven en stroming moet het zand zich op natuurlijke wijze voor de kust gaan verspreiden, waardoor er extra strand en duin bijkomt. Re sultaten van het project, dat ook voordeel voor de natuur en de re creatie moet opleveren, zijn eind 2009 bekend. GOES - Viaviela, een landelijke ad viesorganisatie voor grootouders of andere familieleden die met sub sidie op hun kleindochter of neef je passen, is tegen een mogelijke bezuiniging op gastouderopvang. Dat liet de organisatie, die ook filia len heeft in Arnemuiden, Klooster- zande en Wilhelminadorp, giste ren weten. Viaviela vindt dat gastouderopvang door familie juist een bijdrage levert aan de arbeids participatie van vrouwen, omdat ze de zorg voor hun kinderen zo op een voor hen prettige manier uit handen kunnen geven. Staatsse cretaris Sharon Dijksma (PvdA) wil op deze gastouderopvang be zuinigen, omdat het een te groot deel van het budget voor kinderop vang in beslag neemt. GOES - Alzheimer Café De Bevelan- den draait maandag 28 april om dagbesteding voor dementeren den. Jacques Roumen van bureau voor zorgbemiddeling Buitenkans en Marjan Kaljouw van tuinplan tenkwekerij Vogelvlucht vertellen wat mensen met dementie bij hen kunnen doen. De bijeenkomst in het restaurant van Ter Valcke in Goes begint om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur. MIDDELBURG - Indigo begint een training Werkstress om klachten als irritatie, slecht slapen, ver moeidheid en getob tegen te gaan. De training leert mensen spannin gen te hanteren, wat hun kwalitei ten en zwakke punten zijn en si tuaties te beheersen. Het gaat om tien wekelijkse bijeenkomsten op dinsdag van 19.30 tot 21.30 uur. Aanmelden: 0118-625113 of preventie@indigozeeland.nl. ----- u dames-, heren- en kids kleding en en alles op het gebied van interieurart. Bij 'Bouwman - New classic lifestyle' vind

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 113