De keuken als stralend middelpunt van het huis WONEN&TUINEN PZC APRIL 2008 3 5 Foto boven: De keuken als leefruimte, keuken Works van Boffi, www.bof- fi.com. Foto onder: Barendse Kudelstaart, een op maat gemaakte keuken van Paul van de Kooi,www.kooikeukens.nl. De laatste jaren is de keuken uitgegroeid tot het absolute centrum van ons huis. De woonkeuken is ongekend populair, en voor sommigen is de keuken zelfs belangrijker geworden dan de living. Hier wordt niet alleen gekookt, maar ook gekletst, televisie gekeken, geborreld en natuurlijk gegeten, aan enorme tafels, gezeten op comfortabele stoelen. door Erik Jager Eerst even terug in de tijd. Heel lang geleden beston den huizen uit één ruimte waarin alles werd gedaan. De oude Grieken deden het zo, de Romeinen ook en zelfs in de pe riode van de Industriële Revolutie leef den we nog op die manier. In één ka mer werd gewoond, geslapen, ge kookt, gebaad, gewassen en gegeten. Alleen de elite had een aparte keuken, maar die was het domein van de be dienden. Met de stijgende welvaart werd de keuken een zelfstandige ruim te. Vaak klein, oncomfortabel en koud, maar toch een kamer op zich. Nu ma ken we een tegengestelde ontwikke ling door. Het is al heel lang zo dat de keuken de leukste plek is op een feestje. Onge dwongen en informeel. De tijd dat de keuken alleen maar gebruikt werd om de maaltijd klaar te maken, ligt inmid dels weer ver achter ons. Het begon met de halfopen keuken in de jaren zestig, en door de jaren heen werden de woonkamer en keuken steeds meer een geheel. Anno 2008 is de woonka mer weer gereserveerd voor het han gen op de bank en het televisiekijken. En is de keuken gepromoveerd tot het kloppende hart van het huis, waar zo'n beetje het hele leven zich af speelt. De keuken hoeft niet meer in open verbinding te staan met de woon kamer, als het maar een leefruimte op zich is. Groot-groter-grootst De woonkeuken dus, en daarvoor geldt: hoe groter, hoe beter. De esthe tische eisen zijn navenant gestegen: de keuken moet er gewoon heel goed uit zien. De keuken is lifestyle geworden. Want in deze ruimte lezen we niet al leen de krant en werken we aan de lap top, we ontvangen er ook onze vrien den en familie voor een gezellig eten tje en blijven uren aan tafel zitten. De eettafel kan daarom niet groot genoeg zijn, zodat we er echt aan kunnen le ven. De steeds groter wordende tafel is van eettafel tot leeftafel geëvolueerd. Het is groot-groter-grootst, maar dat hoeft niet per se traditioneel langwer pig te zijn. Een ronde tafel is met elke hoeveelheid mensen gezellig. En wie er de ruimte voor heeft, kan kiezen voor een grote vierkante eettafel waar acht of zelfs tien personen plaats aan kunnen nemen. Omdat we graag lek ker lang aan tafel blijven, maakte de traditionele niet-echt-lekker-zittende keukenstoel al eerder plaats voor een comfortabelere variant. Vrijheid blijheid Nog iets wat we achter ons hebben ge laten: het dwingende modebeeld. Was in de jaren zeventig een moderne keu ken bij bijna iedereen in dezelfde psy chedelische stijl uitgevoerd, werd in de jaren tachtig alleen een compleet witte keuken salonfahig geacht en moest in de jaren negentig alles modu lair, tegenwoordig mogen we gewoon zelf kiezen. Maar trends zijn er natuur lijk wel waar te nemen. Verschillende zelfs. Bijvoorbeeld de opkomst van de eethoekbank, van die banken die veel al in Duitse en Oostenrijkse keukens staan, maar dan nu in een hedendaag se versie. Roestvrijstaal is al jaren een bestseller, zowel qua apparatuur als voor de keuken zelf, maar is door zijn besmettelijkheid ook nogal bewerke lijk. En bovenkastjes raken uit de gra tie, we willen ruimte boven ons hoofd en kiezen liever voor een 'keuken- wand' waarin apparatuur en opberg ruimte elkaar aftvisselen. Hoogglans wit De hoogglanskeuken is al een tijd po pulair, in felle kleuren als groen, rood, oranje en roze, maar vooral in natuur- tinten als crème, bruin, zwart en voor al wit. Het extreme minimalisme is uit, maar de superstrakke keuken kent nog altijd veel fervente aanhangers. Net als de landelijke keuken overigens, waarin bijvoorbeeld veel gebruik wordt gemaakt van hout. Door zijn warme uitstraling erg geliefd. Oud ge maakt hout, met een natuurlijke uit straling. Of juist in zachte tinten gespo ten, met de rijke detaillering van een Engelse landhuiskeuken. Tot een echte hedendaagse klassieker groeide de wit te hoogglanskeuken met een werkblad van Belgisch hardsteen uit. Mooi, prak tisch en tijdloos. Wie het zich kan ver oorloven, laat een keuken op maat bouwen, waarmee aan letterlijk alle keukenwensen tegemoet kan worden gekomen en van de beschikbare ruim te optimaal gebruik kan worden ge maakt. Buiten wordt alles leuker Door onze groeiende hang naar de na tuur, en geruggensteund door de kli maatverandering, verplaatst ons leven zich steeds meer naar buiten. De woonkeuken grenst bij voorkeur aan een groot terras met openslaande tuin deuren. Onder de veranda eten we, met behulp van een buitenhaard of ter rasverwarmer, met gemak van maart tot oktober. Barbecues zijn de laatste jaren al uitgegroeid tot complete keu kens op wielen. Bij deze trend hoort ook de buitenkeuken, die in Zuid-Eu- ropese landen al decennialang opgang maakt. Een stoer houten paviljoen ach ter in de tuin met daarin een complete keuken met alle apparatuur die we bin nen ook hebben, is iets waar veel men sen van dromen. Of een keuken direct grenzend aan de binnenkeuken, met een werkblad van hetzelfde materiaal, waardoor ze elkaar optisch versterken. Buiten wordt alles nóg leuker. Koken als hobby Veel bergruimte is tegenwoordig een absolute vereiste, want koken is voor veel mensen een hobby geworden. De vele kookprogramma's op televisie ge tuigen daarvan. Zelfs de meest verstok te machoman houdt tegenwoordig van koken en waar mannen zijn, daar worden de nieuwste snufjes aange schaft. Een messenset van Global of Sa- batier, een keukenmachine van Kitche- naid of een professionele citruspers van Santos, ze willen het allemaal heb ben. Wat de apparatuur betreft is er nog steeds een enorme vraag naar for nuizen, die niet groot genoeg kunnen zijn. Het liefst met twee ovens, een wokbrander, grillplaat, teppanyakip- laat en een ingebouwde frituur. De Bo- retti's, LaCornues en Vikings zijn niet aan te slepen. Een voorbeeld van een technische noviteit is de combinatie van stoom en heteluchtoven. Ook de wijnkoelkast wordt steeds vaker gesig naleerd. En de koelkast met inge bouwd lcd-scherm. We schamen ons allang niet meer voor onze welvaart, maar genieten er oprecht van.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 87