Reisspecial Best of British": Tea Time Kookcursussen POfe rries.nl P&OK Ferries Wijn en wijngaarden Een lekkere pint! WÊÈÊBÊÊÊÊÈÊÈBÊSBÊEÈÊk Wining Dining op zee Vakanties en stedenreizen naar Groot-Brittannië Maak zelf de originele Cream Tea! W0ÊÊ&%ÊÈgiÊ&Ê, ■MBMW Door Marinus van Otterloo Chefkok aan boord van de Pride of Rotterdam. Wat is engelser dan Engels op 'culinair' gebied? Wat dacht je van "High tea" of "Afternoon Tea", een Engels fenomeen dat door de jaren heen ook steeds populairder is geworden in Nederland. Grand Café's, maar ook kleinere eetgelegenheden, laten "High Tea" steeds vaker op hun menukaarten verschijnen. Het heeft iets luxe, iets ontspannends en vult absoluut aan bij een goede sfeer' Als Chefkok op de Pride of Rotterdam, een van de grootste schepen binnen de vloot van P&O Ferries, ben ik er trots op dat wij een gedeelte van deze traditie aan boord ook aan onze gasten aanbieden. Onze schepen varen tenslotte naar Engeland en daar kunnen typisch Engelse producten en gebruiken zoals een Afternoon Tea, High Tea of Cream Tea natuurlijk niet ontbreken. "High tea" en "Afternoon tea" De eenarmige Hertogin Anna van Bedford nam in 1840 het voortouw voor de traditie die later uitgroeide tot Afternoon Tea. In de 19e eeuw werden lunches overgeslagen, want het stevige Engelse ontbijt moest de trek stillen tot aan het diner in de avond. Zij kreeg tussen ontbijt en diner trek en gaf haar butler de opdracht om haar iedere dag in de late middag om 4 uur thee, brood, boter en jam te brengen. Alles moest zo klaargezetworden dat het met een hand gepakt kon worden... Het begin van een mooie historie was geboren. Het café was toen nog niet voor vrouwen dus nodigde de Hertogin haar vriendinnen bij haar thuis uit op de thee rond 5 uur. Speciaal voor die gelegenheid gaf zij haar butler de opdracht om haar "Afternoon Tea" te voorzien van luxueuze hapjes en te serveren aan een hoge tafel en zo groeide de Afternoon Tea uit tot 'High Tea'. De theebijeenkomsten werden een traditie waar de laatste nieuwtjes, schandalen en roddels werden verteld. Uiteindelijk is dit uitgegroeid tot een trendy happening en opende in 1864 in Londen het eerste theehuis dat toegankelijk was voor iedereen. Combineer uw reis aan boord van de Pride of Rotterdam met een High tea in York of Lincoln. Een aanrader om in York naar theehuis Betty's te gaan waar de traditie nog steeds hoog in het vaandel staat. Een Cream Tea bestaat uit een scone, Clotted cream, verse aardbeienjam en natuurlijk Thee. Ingrediënten voor 8 scones: 200 gram Zelfrijzend bakmeel 5 gram Bakpoeder Mespuntje Zout 50 gram Roomboter 50 gram Kristal suiker 50 gram rozijnen 95 gram Melk (afwegen dus) Methode 1Week de rozijnen 30 minuten in lauwwarm water - uit laten lekken. 2) Zeef bakmeel, bakpoeder en het zout. 3) Meng met vingers de boter door het bloemmengsel tot een korrelig geheel. 4) Maak een kuiltje in het boter bloemmengsel en los de suiker op in de melk. 5) Maak vervolgens een deeg van de melk en het bloemmengsel - niet kneden maar samen mengen, niet te lang, ivm het taai worden van het deeg. Voeg op het laatst de geweekte rozijnen toe. 6) Rol het deeg uit tot 2 cm dikte, steek 8 rondjes uit van 5 cm 7) Zet de deegplakjes op een beboterde bakplaat en bak af in de voorverwarmde oven van 200C in 15/20 minuten goud bruin. Ingrediënten voor Clotted cream"voor 8 scones 50 gram Roomkaas 1 eetl. Poedersuiker mespuntje Zout 125 gram Slagroom Methode 1) Mix met een garde de roomkaas, poedersuiker, zout samen. 2) Voeg de slagroom toe en sla het geheel goed luchtig totdat er "pieken" staan (zoals stijf geslagen slagroom). 3) Zet de Clotted cream in de koelkast totdat het geserveerd wordt. Voor liefhebbers van lekker eten, drinken en reizen naar Groot- Brittannië heeft P&O Ferries een grote keuze in 'wining dining' faciliteiten aan boord. Met een ruime keuze uit de beste en meest verse lokale Britse producten. Heerlijke snacks, smakelijke buffetdiners of, voor de fijnproevers onder ons, een uitgebreid a la carte diner in de Langan's Brasserie. Buffetmaaltijden boek je voordeliger wanneer je ze direct bij de reservering van je overtocht naar Huil boekt. Wil je je culinaire vaardigheden en kennis verbeteren? Dan kun je dat heel goed doen in Engeland waar dankzij de rijzende tv-sterren zoals Jamie Oliver de culinaire reputatie blijft stijgen. Je kunt er kiezen uit kookcursussen, workshops en interessante masterclasses op het gebied van eten en drinken, sommige op bijzondere locaties waar je ook nog overnacht. Kijk op internet voor meer informatie. Een Brits Biertje is niet zomaar iets. Weet je dat in Engeland meer dan tweeduizend soorten bier geproduceerd worden? Ontdek wat het verschil is tussen een glas stout en een glas bitter en breng tijdens je vakantie een bezoekje aan een van de historische pubs of ga proeven bij een brouwerij. Overal in het land geven bierbrouwerijen rondleidingen voor bezoekers. Van historische brouwerijen met koperen ketels die glanzen onder eikenhouten plafonds en mysterieuze brouwsels tot geavanceerde bedrijven met veel RVS. Onze favorieten: Fuller's in Chiswick waar de rondleiding begint in de gezellige pub. Samuel Smith in Yorkshire: geavanceerde productiemethode in een historische setting Het zal u misschien verbazen, maar Groot-Brittannië is een erg goed wijnland. In diverse streken van Engeland bevinden zich wijngaarden en wijnmakerijen, waarvan er circa honderd geopend zijn voor een aangenaam dagje uit. Een leuke en verrassende dag uit voor iedereen, ook niet- wijnliefhebbers. Tot de belangrijke wijngaarden behoren Denbies Wine Estate in Surrey, Three Choirs in Gloucestershire, English Wines Tenterden in Kent en Camel Valley in Cornwall. Tegenwoordig produceert Engeland tal van prachtige wijnen, waaronder enkele uitstekende mousserende wijnen die allemaal volgens de traditionele champagnemethode gemaakt worden (zoals de bekroonde RidgeView en Chapel Down). Een typische Engelse witte wijn is aromatisch, fruitig, helder en fris met goede afdronk. Wijnliefhebbers mogen de jaarlijkse Engelse wijnweek in mei niet missen. Veel wijngaarden organiseren dan speciale evenementen en hebben aantrekkelijke aanbiedingen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 63