reizen Vlees of Lezersactie: 3 dagen Drenthe 99,-pP In de churrasqueria lijkt het wel alsof je m een slachthuis zit te eten Inhoud Lezersactie w Normaal zijn ze gesloten voor gewone bezoekers, maar eens per jaar gaan de poorten van de Koninklijke Serres van Laken in Brussel enkele weken open. Boris Peters ging alvast kijken in de 'glazen stad' HGDGEVEEN PZC Zaterdag 5 april 2008 kJawjj reizen@wegener.nl 024-3650360 TO 7s OJ O T e kunt het vandaag de dag vrijwel nergens meer zeggen. I Bij de slager wil ik nog wel eens verlekkerd van gedach- I ten wisselen over een eerlijke lamsbout. Maar onder vrienden en kennissen kan dat allang niet meer. Nee, op verjaardagen en partijen steek ik de loftrompet over lekkere visjes en pittige wokgroente. Maar eenmaal geland in Zuid-Amerika kan alle schaamte af geworpen worden. Op de Argentijnse pampa's is de 'punta de anca' immer warm. In Colombia blijft de 'babybeef be schikbaar, En ook Brazilianen zijn liefhebbers zonder gêne. We rijden op de weg tussen Sao Paulo en Curitiba richting het binnenland. Hier regeert de carnivoor. Men eet hier slechts één ding: vlees. Dat gebeurt voornamelijk in churras- querias. Je hebt deze vleeshallen in vele soorten en maten. Super, goed en exquise. Met de heerlijkste wijnen. Maar er zijn er meer in de categorie ramsj. Grote lappen vlees van onduidelijke herkomst, waarbij waterige, zoete wijn de maal tijd completeert. Zowel tijdens de lunch als het diner zijn die churrasquerias afgeladen vol. Toch zie je maar weinig vet kleppen type USA. Minder vet, wellicht? Het is een bizar gezicht. Zoveel vlees. Wat een overdaad. Het lijkt wel alsof je in een slachthuis zit te eten. Maar goed, ik behoor nog tot de mensensoort die niet vies is van een mal se rib-eye. Vandaar dat ik ook een paar keer mijn heil in de churrasqueria zoek. We zijn ver van de grote stad, dus de kwaliteit van de gele genheden is wisselend. Maar meestal is het een smullen van jewelste. Toch gaat er na verloop van tijd iets knagen aan mijn geweten. Is het niet een beetje walgelijk, wat ik doe? Ook al houd ik mijn ei gen portie bescheiden, ik zie velen maar raak schran sen. Zou dat nou geen kwaad kunnen? In een nacht merrie meen ik Marianne Thieme te herkennen. Dat is schrikken. Maar die avond in een ander dorp je in een nieuwe churrasqueria laat ik me toch weer verleiden tot de locale specialiteit: carne do sol, zon- nevlees. Biefstuk die buiten in de zon besterft en daaraan een bijzondere smaak zou overhouden. Doe mij maar een kleintje, medium gebakken. Een kwartier later verschijnt een enorme portie, een half uur later is die op. Zeer smake lijk, dat klopt. Toch valt het niet goed. Maagkrampen voor straf De volgende dag verkennen we het stadje en komen langs de keurslager. Het is loeiwarm. De zaak heeft echter geen koeling. Nee, al het vlees is 'carne do sol'. Het hangt buiten zijn lekkere smaak op te doen en vormt daarbij een vaste basis voor kolonies groenige vliegen. Nog even een buikkrampje. We passeren een restaurant dat claimt het bereiden van vis- specialiteiten machtig te zijn. Ik reserveer en reken voor de zekerheid meteen af Een grote gestoofde vis ligt die avond voor ons klaar. We zijn de enige gasten. Vis is duidelijk niet populair. Maar lekker is hij wel. En gezond dat ik me voel! En hoewel ik het ook zielig vind voor de vis, bestellen we er voor morgenavond weer een. En dat heerlijke vlees? Ach, laat ik me er maar bij neerleggen, biefstuk eten is sociaal on gewenst. Misschien thuis, stiekem in het donker, met de kin deren. Een uitstapje naar de Ser res van Laken in Brussel is een beetje als op be zoek gaan bij de Konink lijke familie. Om bij het uit staal en glas opgetrokken archi tectonische hoogstandje te komen, moeten namelijk de erehekken van het Kasteel van Laken gepasseerd worden. In het kasteel wonen prins Filip en prinses Mathilde. Ko ning Albert II en koningin Paola wonen aan de overkant in het Kas teel van het Belvédère. Koninklijke Eenmaal door de hekken is er aan de linkerkant de bijna honderd me ter lange Oranjerie. Dit uit steen opgetrokken gebouw waar planten in kunnen overwinteren, werd ge bouwd in opdracht van koning Willem I der Nederlanden. Het Kasteel van Laken was van 1815 tot de onafhankelijkheid van België in 1830 namelijk zijn zomerresiden tie. De Oranjerie geeft toegang tot de serres, die samen een soort gla zen stad vormen, met duizenden unieke bloemen- en planten als be woners. Het was Koning Leopold II die in 1868 besloot om een wintertuin te laten bouwen, direct naast de al be staande Oranjerie. Leopold was een van de grootste bouwheren van zijn tijd en zijn opdrachten hebben een duidelijke stempel ge drukt op het hedendaagse Brussel. Hij was ook een groot kenner van bloemen en planten. Voor de win tertuin en het serrecomplex dat er na gebouwd werd, tekende de ar chitect Alphonse Balat, een leer meester van de beroemde art-nou- veau-architect Victor Horta. De bouw van de wintertuin begon in 1874 en duurde twee jaar, waarna er nog tot 1880 aan de inrichting werd gewerkt. Via een pad worden bezoekers door de enorme, ronde serre ge leid, die een diameter van ruim 57 meter heeft en ruim 25,6 meter hoog is. Een glazen kroon siert de koepel van de serre, waarin de ko ninklijke familie soms ontvangsten houdt. Veel van de palmbomen in deze kas zijn nog in de tijd van Le opold II geplant. De variatie is groot. Zo zijn er on der meer kaneelbomen uit Sri Lan ka, palmen uit China en Japan en een meelbanaanboom uit Azië. Om van de prachtige tropische kas te genieten, hoefje zeker geen ken- RESTAURANT - BOWLING Mathijsenstraat 1 7909 AP - HOOGEVEEN T: 0528 26 33 03 W: www.hethotel.nl Hotel Hoogeveen is rustig gelegen aan een vijver- en bospartij en vlakbij het modieuze stads centrum van de stad Hoogeveen. Deze culturele hoofdstad is centraal gelegen ten opzichte van natuurgebieden, zoals het Nationaal Park Dwingelderveld en vele bezienswaardigheden. Tot en met 31 augustus worden in hef kader van Hartstocht in Hoogeveen veel exposities, festivals, shows en activiteiten georganiseerd. Kijk voor meer informatie op www.hethotel.nl. Hotel Hoogeveen beschikt over 40 nette hotelkamers, het restaurant "De Rozentuin", een bras serie en een ferraspartij aan de hotelvijver. Actief bezig zijn kan in het bowlingcentrum met een gezellige bar en op de 11 tennisbanen naast het hotel. Hartstocht in Hoogeveen arrangement: 2x een overnachting 2x uitgebreid ontbijtbuffet 2x een uitstekend driegangen diner Cultureel Informatiepakket Prijs 01/5- 24/6*08, €99,-p.p. Prijs 29/6 - 31/8 *08, 109,- p.p. Normale prijs 139,- p.p. Prijs is exclusief toeristenbelasting 0,75 p.p.p.n. en reserveringskosten a 2,50 p.p. Aanbieding is te boeken o.b.v. beschikbaarheid en alleen tele fonisch te reserveren onder vermelding van "Wegener lezersactie".

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 72