reizen
Vlees of
Lezersactie: 3 dagen Drenthe 99,-pP
In de churrasqueria lijkt
het wel alsof je m een
slachthuis zit te eten
Inhoud Lezersactie
w
Normaal zijn ze
gesloten voor
gewone bezoekers,
maar eens per jaar
gaan de poorten van
de Koninklijke
Serres van Laken in
Brussel enkele
weken open. Boris
Peters ging alvast
kijken in de 'glazen
stad'
HGDGEVEEN
PZC
Zaterdag 5 april 2008
kJawjj reizen@wegener.nl
024-3650360
TO
7s
OJ
O
T e kunt het vandaag de dag vrijwel nergens meer zeggen.
I Bij de slager wil ik nog wel eens verlekkerd van gedach-
I ten wisselen over een eerlijke lamsbout. Maar onder
vrienden en kennissen kan dat allang niet meer. Nee, op
verjaardagen en partijen steek ik de loftrompet over lekkere
visjes en pittige wokgroente.
Maar eenmaal geland in Zuid-Amerika kan alle schaamte af
geworpen worden. Op de Argentijnse pampa's is de 'punta
de anca' immer warm. In Colombia blijft de 'babybeef be
schikbaar, En ook Brazilianen zijn liefhebbers zonder gêne.
We rijden op de weg tussen Sao Paulo en Curitiba richting
het binnenland. Hier regeert de carnivoor. Men eet hier
slechts één ding: vlees. Dat gebeurt voornamelijk in churras-
querias. Je hebt deze vleeshallen in vele soorten en maten.
Super, goed en exquise. Met de heerlijkste wijnen. Maar er
zijn er meer in de categorie ramsj. Grote lappen vlees van
onduidelijke herkomst, waarbij waterige, zoete wijn de maal
tijd completeert. Zowel tijdens de lunch als het diner zijn
die churrasquerias afgeladen vol. Toch zie je maar weinig vet
kleppen type USA. Minder vet, wellicht?
Het is een bizar gezicht. Zoveel vlees. Wat een overdaad. Het
lijkt wel alsof je in een slachthuis zit te eten. Maar goed, ik
behoor nog tot de mensensoort die niet vies is van een mal
se rib-eye. Vandaar dat ik ook een paar keer mijn heil in de
churrasqueria zoek.
We zijn ver van de grote stad, dus de kwaliteit van de gele
genheden is wisselend. Maar meestal is het een
smullen van jewelste. Toch gaat er na verloop van
tijd iets knagen aan mijn geweten. Is het niet een
beetje walgelijk, wat ik doe? Ook al houd ik mijn ei
gen portie bescheiden, ik zie velen maar raak schran
sen. Zou dat nou geen kwaad kunnen? In een nacht
merrie meen ik Marianne Thieme te herkennen.
Dat is schrikken. Maar die avond in een ander dorp
je in een nieuwe churrasqueria laat ik me toch weer
verleiden tot de locale specialiteit: carne do sol, zon-
nevlees. Biefstuk die buiten in de zon besterft en daaraan
een bijzondere smaak zou overhouden. Doe mij maar een
kleintje, medium gebakken. Een kwartier later verschijnt
een enorme portie, een half uur later is die op. Zeer smake
lijk, dat klopt. Toch valt het niet goed. Maagkrampen voor
straf De volgende dag verkennen we het stadje en komen
langs de keurslager. Het is loeiwarm. De zaak heeft echter
geen koeling. Nee, al het vlees is 'carne do sol'. Het hangt
buiten zijn lekkere smaak op te doen en vormt daarbij een
vaste basis voor kolonies groenige vliegen. Nog even een
buikkrampje.
We passeren een restaurant dat claimt het bereiden van vis-
specialiteiten machtig te zijn. Ik reserveer en reken voor de
zekerheid meteen af Een grote gestoofde vis ligt die avond
voor ons klaar. We zijn de enige gasten. Vis is duidelijk niet
populair. Maar lekker is hij wel. En gezond dat ik me voel!
En hoewel ik het ook zielig vind voor de vis, bestellen we er
voor morgenavond weer een. En dat heerlijke vlees? Ach,
laat ik me er maar bij neerleggen, biefstuk eten is sociaal on
gewenst. Misschien thuis, stiekem in het donker, met de kin
deren.
Een uitstapje naar de Ser
res van Laken in Brussel
is een beetje als op be
zoek gaan bij de Konink
lijke familie. Om bij het
uit staal en glas opgetrokken archi
tectonische hoogstandje te komen,
moeten namelijk de erehekken van
het Kasteel van Laken gepasseerd
worden. In het kasteel wonen
prins Filip en prinses Mathilde. Ko
ning Albert II en koningin Paola
wonen aan de overkant in het Kas
teel van het Belvédère.
Koninklijke
Eenmaal door de hekken is er aan
de linkerkant de bijna honderd me
ter lange Oranjerie. Dit uit steen
opgetrokken gebouw waar planten
in kunnen overwinteren, werd ge
bouwd in opdracht van koning
Willem I der Nederlanden. Het
Kasteel van Laken was van 1815 tot
de onafhankelijkheid van België in
1830 namelijk zijn zomerresiden
tie. De Oranjerie geeft toegang tot
de serres, die samen een soort gla
zen stad vormen, met duizenden
unieke bloemen- en planten als be
woners.
Het was Koning Leopold II die in
1868 besloot om een wintertuin te
laten bouwen, direct naast de al be
staande Oranjerie. Leopold was
een van de grootste bouwheren
van zijn tijd en zijn opdrachten
hebben een duidelijke stempel ge
drukt op het hedendaagse Brussel.
Hij was ook een groot kenner van
bloemen en planten. Voor de win
tertuin en het serrecomplex dat er
na gebouwd werd, tekende de ar
chitect Alphonse Balat, een leer
meester van de beroemde art-nou-
veau-architect Victor Horta. De
bouw van de wintertuin begon in
1874 en duurde twee jaar, waarna
er nog tot 1880 aan de inrichting
werd gewerkt.
Via een pad worden bezoekers
door de enorme, ronde serre ge
leid, die een diameter van ruim 57
meter heeft en ruim 25,6 meter
hoog is. Een glazen kroon siert de
koepel van de serre, waarin de ko
ninklijke familie soms ontvangsten
houdt. Veel van de palmbomen in
deze kas zijn nog in de tijd van Le
opold II geplant.
De variatie is groot. Zo zijn er on
der meer kaneelbomen uit Sri Lan
ka, palmen uit China en Japan en
een meelbanaanboom uit Azië.
Om van de prachtige tropische kas
te genieten, hoefje zeker geen ken-
RESTAURANT - BOWLING
Mathijsenstraat 1
7909 AP - HOOGEVEEN
T: 0528 26 33 03
W: www.hethotel.nl
Hotel Hoogeveen is rustig gelegen aan een vijver- en bospartij en vlakbij het modieuze stads
centrum van de stad Hoogeveen. Deze culturele hoofdstad is centraal gelegen ten opzichte
van natuurgebieden, zoals het Nationaal Park Dwingelderveld en vele bezienswaardigheden.
Tot en met 31 augustus worden in hef kader van Hartstocht in Hoogeveen veel exposities,
festivals, shows en activiteiten georganiseerd. Kijk voor meer informatie op www.hethotel.nl.
Hotel Hoogeveen beschikt over 40 nette hotelkamers, het restaurant "De Rozentuin", een bras
serie en een ferraspartij aan de hotelvijver. Actief bezig zijn kan in het bowlingcentrum met
een gezellige bar en op de 11 tennisbanen naast het hotel.
Hartstocht in Hoogeveen arrangement:
2x een overnachting
2x uitgebreid ontbijtbuffet
2x een uitstekend driegangen diner
Cultureel Informatiepakket
Prijs 01/5- 24/6*08, €99,-p.p.
Prijs 29/6 - 31/8 *08, 109,- p.p.
Normale prijs 139,- p.p.
Prijs is exclusief toeristenbelasting 0,75 p.p.p.n. en
reserveringskosten a 2,50 p.p. Aanbieding is te
boeken o.b.v. beschikbaarheid en alleen tele
fonisch te reserveren onder vermelding van
"Wegener lezersactie".