7 spectrum Majesteit, drie bier' 'Als je je kind leert fietsen, kun je het ook leren uitgaan' PZC Zaterdag 5 april 2008 Toen Margreet Moison een jaar of zes geleden in Utrecht examen deed voor het portiersdiploma, riep het clubje van gecomiteerden in koor: „Goedemorgen mevrouw Moison." „Ik vroeg: kennen jullie mij? Dat was niet het geval, maar ik bleek de enige vrouw tussen een hele rits kandidaten." Sindsdien leid de Margreet Moison eigenhandig tientallen personeelsleden op voor het portiersexamen, onder wie een heleboel vrouwen. door Mieke van der Jagt foto Mechteld Jansen Niet allemaal portiers, hoor. Als je achter de bar staat is het ook zinvol om overwicht te hebben. Je hoeft niet groot en sterk te zijn om problemen in je zaak te voorkomen. Het gaat erom dat je res pect weet af te dwingen en dat doe je doorgaans niet met je vuisten, die je so wieso moet thuishouden als portier. Eens per jaar doe ik een soort cursus, Grappig hoor, ik geef geen garanties, maar er is er nog nooit eentje van mij gezakt." Ze zal het woord niet zo snel in de mond nemen, maar eigenlijk is ze al tijd al bezig geweest met emancipatie. Dat ze op haar vijftiende al lid moest worden van de Rooie Vrouwen heeft daar helemaal niets mee te maken, inte gendeel. „Mijn vader schopte het van timmerman tot voorzitter van de bouw- en houtbond FNV, een selfma de man, maar dominant. Het stelde hem teleur dat ik, met een goed stel hersens, niet een briljante student werd. Hijzelf had de kans niet gehad, ik wel. Maar ik deed, net als hij overi gens, wat ik leuk vond, wat me interes seerde. Voor je zelfbeeld is afkeuring door je ouders niet goed, maar het is me wel gelukt daar bovenuit te groeien Je leert ervan, zoals van alles trouwens." 'De koningin van de Goese Horeca', is ze in deze krant al eens ge noemd. „Schrijf dat alsjeblieft niet, want dan hoor ik een maand lang niks anders dan 'majesteit, drie bier'." Hoe de oudste dochter van een vak bondsman in de horeca terechtkwam, en ook nog zo heel erg op haar plaats, had niets met een droom te maken. „Ik ben er gewoon ingerold. Kijk, ik kom graag in de horeca. Gezellig klet sen, muziek en met je neus overal bo venop staan. Maar dat duwen en trek ken, als het druk is, daar baal ik van. Achter de bar heb je altijd meer ruim te." Zodra het van de wetgever mocht, op haar vijftiende, ging Margreet bui ten schooltijd werken. „Achter de kas sa bij de Kiensupermarkt, waar je alle prijzen uit je hoofd moest weten. Ook van geleerd, trouwens. In het weekein de kwam ik in De Oase op de kade, een Goese nachtzaak. Daar stond zo'n chagrijn achter de bar; ik zei tegen de eigenaar dat hij beter mij daar neer kon zetten. Hij belde de volgende dag op, het weekend daarop kon ik aan de slag. Dat was allemaal weekendwerk, natuurlijk. Toen ik klaar was met school, werkte ik eerst twee jaar bij Van Westen in de herenmode. Rinus Schouwenaar vroeg of ik niets voelde voor De Kelderbar, ook 's nachts, en dat heb ik gedaan. Daarnaast gaf ik ook gymlessen bij verschillende verenigin gen op Zuid-Beveland en Goes. Dat is hartstikke leuk, maar het zout in de pap kun je er niet mee verdienen. Op mijn 23e - ik moest nog ontheffing vragen - ben ik voor mezelf begonnen. Een cafeetje aan de Magdalenastraat: Cheers! Ik hield het anderhalfjaar vol, zes dagen in de week van 's ochtends tien tot diep in de nacht. Te zwaar. Ik heb de boel verkocht en ben in Natio naal gaan werken, bij Cees Machielse, met ik wie ik wat later getrouwd ben." Een drukke tijd. Naast het café exploi teerden ze nog een speelautomatenbe- drijfje en Roxanne en Sharon werden geboren. „Toen hebben we ook het jeanswinkel- tje, verderop op de markt, omgevormd tot Matisse. Het was ook meteen einde relatie. Dat gaat je natuurlijk allemaal niet in de kouwe kleren zitten, maar terugkijkend zie je dat je uit elkaar bent gegroeid. Letterlijk: uit elkaar, maar wel gegroeid." Ze liet de zaken achter zich. Als ze om tien uur klaar was met haar huishou den, ging ze koffie drinken bij The New Inn. „Ik bezat helemaal niks, maar met twee geweldige dochters en inmiddels een nieuwe relatie, Pieter, kon ik toch opgewekt in de toekomst kijken. En ineens kwam café De Snor te koop. Praten, mogelijkheden tegen het licht houden, dromen. Enfin, Pie ter had ook niks, maar die ging langs zijn ouders. Moet je je voorstellen: komt je zoon thuis met een vrouw met twee kinderen en die wil dan ook nog een café kopen! Ze hielpen ons. Mensen uit duizenden. Mijn schoonva der is helaas inmiddels overleden, maar oma Jo is nog steeds een lot uit de loterij." Het gezin ging boven De Snor wonen. Pieter maakte zijn droom in het café beneden waar door zich wat betreft de inrichting door de scheepvaart te laten inspireren en za terdagsavonds het Nederlandse lied te vertolken. Ze trouwden en kort daarna werden Demy en Dylan geboren. „Een kerngezonde tweeling van 6,5 pond per stuk. Wat een rijkdom!" Margreet had inmiddels door hoe het moet werken. „Dat dacht ik tenminste. In een zaak en een relatie moet ieder zijn eigen kracht inzetten. Pieter de creatieve kant van inrichting en feest maken, ik het zakelijke, organisatori sche en het personeel. We hadden on ze weekeindwoning op Orisant in Co- lijnsplaat toen al, en de kantine van de Vismijn kwam daar vrij. Dat was de eerste uitbreiding. Pieter heeft daar, vind ik, een pracht etablissement van gemaakt. Een beetje in dezelfde sfeer als De Snor. Maar dan rolt zo'n bedrijf en je denkt dat het groter moet. We hebben café De Post overgenomen, De Pompe, Pake Sake ontwikkeld in het oude pand van discotheek Toreador, zijn in de voormalige apotheek op de Markt een tapasbar begonnen en toen ook nog discotheek Opa Kees aan de Blauwe Steen. En nóg niet in de gaten hebben dat het allemaal misschien wat te veel is." Toen Margreet tijdens een wintersport vakantie met een verkoudheid op bed bleef, alleen nog opstond om met de kinderen te eten, begon het te dagen: een burn-out. „Hulp heb ik toen ge zocht bij een arbeidsthearapeut. Die liet me de ene week opschrijven wat mijn taken waren, en de andere week wat ik allemaal had gedaan. Naast el kaar gelegd, klopte er niks van. Ik deed mijn taken wel, maar ook die van een ander. Stom dat je dat zelf niet ziet." De firma Moison heeft nu alleen nog De Snor en De Pompe. Boven de voor malige apotheek legt Pieter de laatste hand aan de appartementen die wor den verhuurd, net als de Kookclub be neden. En Margreet werkt sinds februa ri van dit jaar niet meer 's nachts. „Het voelt nog steeds als een soort va kantie. Ik heb al zo veel leuke dingen met de jongste twee kinderen kunnen doen. Gewoon meer tijd, minder moe." Er blijft, ook overdag, nog zat te doen. Margreet draait overdag de Snor, doet organisatorische- en personeelsza ken, onderhoudt de contacten met de rest van de horeca en vult ook nog steeds gaten. „Als er een schoonmaak ster ziek is of veertien dagen op vakan tie, dan heb ik net zo vlug zelf het café schoongemaakt als dat ik iets moet gaan regelen. Bovendien is het goed om alle soorten werk te blijven doen in je zaak. Dat geldt ook voor het perso neel, van elkaar weten wat je doet, waar je tegenaan loopt. Het motiveert ook. We hebben schoonmakers gehad die het tot kok hebben geschopt, en glazenophalers die nu dj zijn. Ik geniet daarvan. Dat heeft ook te maken met het ouder worden. Je ziet dingen met anderen gebeuren die je begrijpt. Soms ben ik een soort oma, die met baby kleertjes kraamvisities afloopt bij het personeel. Geweldig!" Sinds een aantal jaren pakt de ho reca op de Goese Grote Markt en ook daarbuiten, zaken in geza menlijkheid aan. „Dat is weieens an ders geweest, maar nu gaat dat heel re delijk. Vroeger waren we concurren ten, nu 'conculega's'. Grote motor ach ter de club is Dick van de Velde, maar ik mag de boel voorzitten. Problemen die je het beste samen leunt aanpakken zijn er genoeg. Alcoholverkoop aan kin deren onder de zestien bijvoorbeeld. Eerlijk gezegd vind ik dat ouders meer verantwoordelijkheid moeten nemen. Ga eens met je kinderen uit, confron teer ze met dronken mensen of men sen die drugs gebruiken, breng ze op de hoogte van de problematiek die de ze beide dingen kunnen veroorzaken maar wijs ze ook op het sociale gebeu ren van de horeca, want ikzelf denk dat vijftig procent van alle huwelijken hun oorsprong in de horeca hebben ge vonden. Maar sommige ouders vinden kennelijk dat de horecaexploitanten verantwoordelijk zijn, en dat is makke lijker gezegd dan gedaan. Je vraagt wel een identificatie aan een ventje dat aan de bar om zes bier komt, maar die is dan zeventien. Helemaal achterin de zaak, ofbuiten, drinkt een gastje van vijftien een van die zes biertjes op. Lo pen er inspecteurs, ben je er gloeiend bij en moet je betalen. Dat gastje niet en zijn ouders ook niet. Om dat soort ellende te voorkomen, laten we nu, met een aantal zaken tegelijk, een por tier rondlopen. Die kan overal opdui ken en vraagt een identificatie aan elk jong gezicht waar alcohol in gaat. We hopen dat die kinderen zich eraan hou den en anders houden wij ze er aan. Maar nogmaals, als je je kind leert fiet sen, kun je het ook leren uitgaan." Hoewel ze het turnen heeft moeten op geven, blijft Margreet sportief bezig. In het vakantiehuis aan de rand van na tuurgebied De Paardekuup in Colijns- plaat hebben de Moisonnetjes in hun vrije tijd de ruimte, en vooral tijdens de vakanties is het sporten geblazen; dikwijls in gezelschap van vrienden, collega's, personeel en oudpersoneel. „We gaan gewoon, en er gaan er altijd mee. Ook skiën en duiken, doen we ie der jaar. En feesten, natuurlijk, want dat hoort erbij." Paspoort Naam: Margreet Moison-de Vries Woonplaats: Goes Geboren: 12 december 1961, Meppel Beroep: horecaondernemer Opleiding: Mavo en alle horecapapieren Burgerlijke staat: gehuwd met Pieter, moe der van Roxanne, Sharon, Demy en Dylan Bijzonderheden: voorzitter van de afde ling Goes van Horeca Nederland.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 59