SK
Thuisbezorgd.nl verwerkt jaarlijks
zo'n drie tot vier miljoen
maaltijdbestellingen. Maar de
aangesloten bezorgrestaurants doen
niet altijd wat er van hen verwacht wordt,
ontdekte Laurens Lammers. De consumenten
willen waar voor hun geld, en laten dat ook me
Sinds kort kunnen zij een recensie achterlaten.
media@wegener.nl 5 media
024-3650570 PZC
Zaterdag 5 april 2008
Recensie van
Restaurants, bistro's en
eetcafés: op internet
worden ze soms gena
deloos beoordeeld, zo
als op de site
www.iens.nl. Nieuw
zijn echter de recensies van bezorg
restaurants. Pizzeria's, snackbars,
shoarmatenten en Aziatische keu
kens: op de site Thuisbezorgd.nl
valt sinds kort te lezen hoe goed ze
presteren. Of hoe slecht, want
naast veel tevreden klanten zijn er
ook zeer ontevreden klanten.
Niels bijvoorbeeld schrijft geen
goed woord over te hebben voor
een filiaal van een grote pizzaketen
in Tilburg. Zijn pizza kreeg hij pas
na bijna twee uur wachten. „Na
een dik uur werd ik door iemand
gebeld die vertelde dat het nog een
kwartier zou gaan duren. Daarna
moest ik nog ruim drie kwartier
wachten."
Andere klanten van bezorgrestau
rants beperken zich liever tot een
simpel advies. „Tip voor het restau
rant. Als je patat bezorgt, kun je be
ter een scheur in het zakje doen.
Dan blijft de patat tenminste knap
perig", aldus Bianca op de site.
In de eerste testweek plaatsten
zo'n vijfduizend bezoekers een be
oordeling op de website. Een groot
aantal van hen deelde sterren uit
aan restaurants, anderen schreven
een korte recensie van de aan huis
bezorgde maaltijd, zoals het 'super
broodje' falafel of de vegetarische
lasagnaschotel.
Het leverde een aardig beeld op
van de kwaliteit van Nederlandse
bezorgrestaurants. Opvallend: veel
klanten blijken redelijk tevreden.
Slechts een handjevol restaurants
doet zijn werk beroerd.
Vooral lange wachttijden zorgden
voor ergernissen. Een klein groepje
mensen ontving zijn bestelling
zelfs nooit. Ook over andere zaken
werd geklaagd, zoals porties die te
klein waren of maaltijden die niet
aan de verwachting voldeden.
'Niet voor herhaling vatbaar. Aard
appelen, jus en kip: dat is bij mij
geen roti zonder groenten', oor
deelde klant Berry.
Jitse Groen, oprichter van Thuisbe
zorgd.nl, aarzelde nog vrij lang
over het toevoegen van de recensie
mogelijkheid op de website. „We
waren bang dat er misbruik van
zou worden gemaakt. Dat viel reu
ze mee." Groen hecht groot belang
aan eerlijke beoordelingen. „Grof
taalgebruik wordt niet toegestaan,
Thuisbezorgd.nl
Thuisbezorgd.nl heeft een om
zet van ongeveer 20 miljoen
euro per jaar.
Bezoekers plaatsen op piektij
den zo'n zestig bestellingen
per minuut.
Een bestelling plaatsen op de
website Thuisbezorgd.nl kan
ook per televisie via de functie
'Online Media' in Microsofts
Windows Media Center.
Thuisbezorgd.nl is inmiddels
ook actief in België, Duitsland
en Oostenrijk.
maar als er iets aan het eten man
keert, mag je dat gewoon melden.
Als een restaurant veel slechte be
oordelingen krijgt, waardoor er
minder bestellingen worden ver
werkt, dan zij het zo."
Thuisbezorgd.nl geldt intussen als
een uiterst succesvol concept. Wat
ooit begon als een kleine bestelser
vice voor drie eetadressen in Zoe-
termeer, groeide uit tot een dienst
waar ruim 1.200 Nederlandse be
zorgrestaurants bij zijn aangeslo
ten.
In acht jaar tijd werd de website de
grootste 'eten-bestelsite' van ons
land. Tegenwoordig komen er via
Thuisbezorgd.nl jaarlijks zo'n drie
tot vier miljoen bestellingen bin
nen, die per fax naar de restau
ranthouders gaan. Bij veel adressen
kan bovendien direct online wor
den afgerekend via een creditcard
of het online betaalsysteem iDeal.
Dat de site ook goed in de gaten
wordt gehouden door de branche,
blijkt uit de vele reacties van be
zorgrestaurants op de beoordelin
gen. Groen: „Soms betreft het een
reactie op de manier waarop iets is
afgeleverd. De bezorger was bij
voorbeeld erg onbeleefd. Dat kan
gebeuren. Zo'n klacht halen we
dus ook niet weg op verzoek van
een restaurant. Het komt ook voor
dat een klant zijn maaltijd niet
krijgt, omdat hij onvindbaar was
voor de bezorger. In dat geval is de
klacht van de restauranthouder te
foto Brunostock
recht en verwijderen we de beoor
deling. Restauranthouders bellen
echter vaak over één negatieve be
oordeling, terwijl er vijf positieve
tegenover staan. Het gemiddelde
daarvan zou representatief moeten
zijn voor het hele bedrijf"
Jordy Spoor, manager bij de lande
lijke fastfoodketen Spare Rib Ex
press, zag tot nog toe geen enkele
slechte beoordeling van de door
zijn keten geleverde maaltijden.
„We springen er vaak zelfs uit met
vier sterren of meer. Zelf hebben
we overigens ook een enquête op
onze website staan. Klanten die
iets bij ons hebben besteld, kun
nen deze zelf invullen.
„Elk afzonderlijk filiaal van ons
komt zo automatisch te weten wat
klanten van de maaltijden en servi
ce vinden. Die enquête is al 15.000
keer ingevuld. Ook dat zijn een
soort recensies. De inhoud daar
van blijft echter wel intern."
www.thuisbezorgd.nl
Reageren?
^5""* redactie.media@wegener.nl
Leuke, interessante en
JLR spraakmakende websites of
digitale televisiekanalen
PW
redactie.media@wegener.nl
024-3650570
radi<0
=5
—SSsT i -k#;-
J&jjëöé
m**
life
Een week lang luisteren naar
pop, rock, soul en disco
Stof de plateauzolen maar af. Van
14 tot en met 18 april staan de ja
ren zeventig centraal bij Radio 2.
Vijf dagen lang wordt de luisteraar
getrakteerd op de muziek van Don
na Summer, Queen, ABBA, The Eag
les, The Bee Gees, en vele anderen.
Het muziekfestijn wordt afgesloten
met de door de luisteraars samenge
stelde Seventies Top 100. Stemmen
kan tot en met donderdag 17 april.
www.radio2.nl
Ik «iiaj ilis iedereen sprwkt
Eindeloos cabaretfragmenten
kijken van Youp tot Claudia
Liefhebbers van cabaret kunnen hun
hart ophalen op Cabaretplein.nl.
Hier zijn filmpjes met optredens te
zien van bekende cabaretiers als
Youp van 't Hek, Guido Weijers,
Jochem Myer, Harry Jekkers, Freek
de Jonge, Toon Hermans en Claudia
de Breij. Op de site staan ook biogra
fieën van de cabaretiers. Verder zijn
er speellijsten en links naar fanpagi-
na's te vinden.
www.cabaretplein.nl
W?ï's'\
a' t,"'
de kunst*
1 i
Tips voor het 'spreken' en
'verstaan' van lichaamstaal
Tijdens een sollicitatie is een vlotte
babbel handig, maar ook je lichaams
taal is belangrijk. Wie onderuitge
zakt zit, komt ongeïnteresseerd
over. En wie de ander niet aankijkt,
lijkt iets te verbergen. Op Lichaams-
taal.com staat informatie over li
chaamstaal en over hoe je deze taal
beter kunt leren 'spreken' en 'ver
staan'. Ook handig om je date beter
te doorgronden.
Het verschil tussen echt
en nep in het museum
Kunst van de waarheid, dat is dit
jaar het thema van het Museum
weekend. Meer dan vijfhonderd
musea openen vandaag en morgen
hun deuren om te laten zien hoe
verwarrend 'echt' kan zijn. Is een
schilderij minder mooi als het niet
echt van Frans Hals is, maar van een
onbekende tijdgenoot? Op Museum
weekend.nl staat een overzicht van
alle musea die meedoen.
www.lichaamstaal.com
www.museumweekend.nl