Zeeland Lekkere vis bij een droge haven Zeespiegel rijst deze eeuw hoger dan tot nu toe verwacht Recenseer nu zelf 1$eooi<deCin$ ])c m lïaifn\ond PZC Zaterdag 15 maart 2008 3 7 Redacteuren Edith Ramakers en Raymond de Frel laten zich deze maand leiden door ervaringen van lezers van deze rubriek. Raymond ging naar Den Burtman in het Zeeuws-Vlaamse Kruispolderhaven. Hier ben ik geland, zegt eigenaar Sjack van de Velde. Het voelt hier volgens hem elke dag alsof hij op vakantie is. Hij runde jarenlang za ken in België, en In den Koning in Water landkerkje, voordat hij een kleine drie jaar geleden in het Oost-Zeeuws-Vlaam- se gehucht Kruispolderhaven neerstreek. Je moet het maar durven, om midden in de polder een zaak op te zetten. Den Heeft u altijd al uw restaurant om de hoek een pluim willen geven, of heeft u juist een nare ervaring? Schrijf dan uw eigen recensie en maak er anderen deel genoot van. De regels zijn: modder gooien en anonieme recensies worden geweigerd. Naam en telefoonnummer moeten bekend zijn bij de redactie. Surf naar ww.pzc.nl, klik op de knop specials, ga verder naar culinair en re- senseer zelf. Burtman ligt nu niet bepaald in de loop, dus is het hier meer dan noodzaak om met verdraaid goed eten voor mond-tot-mond-reclame te zorgen. We rijden deze vrijdagavond via Lams- waarde de polder in. Na een paar kilome ter zien we wat lichtjes. Hier was tot 1978 een haventje, waaraan café Zicht der Schelde lag. Toen het laatste bootje hier vertrok omdat het haventje werd drooggelegd, besloten de cafégangers het café te vernoemen naar de bijnaam van het bootje: Den Burtman. Die link met het water is er nog steeds. De seizoensgebonden menukaart van Sjack en Ria van de Velde is klein en wordt gedomineerd door visgerechten. Vleesliefhebbers kunnen hier ook wel aan hun trekken komen, maar Sjack is eerlijk: hij vindt vis een mooier product. We nemen plaats naast een plattebuis- kachel, die in dit knusse pandje de rol van centrale verwarming op zich neemt. Ria brengt ons eerst een mandje met stokbrood en een amuse: een stukje lauwwarme zalm met een verrukkelijke huisgemaakte pesto. Ook een bordje met olijven en pepertjes geldt als een lekkere starter voor onze voorgerechten. Mijn tafelgenote probeert de verse huis- bereide garnaalkroketjes (11 euro). Ik neem er twee hapjes van en heb bijna spijt dat ik dit niet heb genomen. Wat een knapperig korstje, wat een goede mix van fond en garnalen! Nu heb ik met mijn gegrilde langoustines (13,50 eu ro) ook geen verkeerde keuze gemaakt, maar die kroketjes overtreffen echt alles. Dat neemt niet weg dat ik toch een punt je kritiek heb: het mag allemaal wel iets creatiever worden opgemaakt. De prij zen van Den Burtman zijn best stevig, Oude kachels verwarmen Den Burtman. dus zou iets meer originaliteit op zijn plaats zijn. Dat geldt ook voor onze hoofdgerechten, die op een standaard wit bord worden geserveerd. Mijn tafelgenote geniet desondanks van haar visbord van de dag (25 euro), met daarop lotte, heilbot, victoriabaars, tong filet en een gamba. Net als op haar bord worden mijn lotte in kreeftensaus en twee scampi's (24,50 euro) begeleid door twee schepjes puree, groene asperges en een schaaltje frites. De lotte wordt door de kreeftensaus nog wat machtiger. We nemen nog een dame blanche (6 eu ro) en bordje met caramelijs (6,50 euro), waarna we rustig durven te stellen dat het achter het ouderwetse tochtgordijn van Den Burtman goed toeven is. Den Burtman, Kruispolderkaai 1, Kruis polderhaven (Kloosterzande). Tel: 0114-635797. Geen internet. Open: don derdag t/m zondag van 12.00 tot 21.00 uur. Pinnen: ja. Vegetarisch: vooraf aange ven. Rolstoelvriendelijk: alleen met veel hulp. foto Peter Nicolai Prijs-kwaliteit: Entourage: Bediening aan tafel: Horen, zien en ruiken: Het in deze tijd van het jaar wat ongebruikelijke liedje over kersthert Rudolph, maakte plaats voor klassiek gespeelde volksdeuntjes. Betere keuze, al geeft het Den Burt man opeens een wat stijver karakter. Wat muziek al niet kan doen! Conclusie: Den Burtman biedt lekker eten in een knusse omgeving. Sjack is hier 'geland', wij zijn blij dat we er zijn 'beland'. Kijk voor eerdere afleveringen op www.pzc.nl onvoldoende goed matig uitstekend voldoende MIDDELBURG - Een ongebruikelijke afsluiting van een dineetje in het Statenzaalcomplex in Middelburg. Biljart kampioen Jean Paul de Bruijn verzorgde gisteravond een clinic voor commissaris van de koningin Karla Peijs en een aantal Turkse staatssecretarissen. Het was de be doeling dat Peijs het zou opnemen tegen de Turkse mi nister van Transport, Binali Yildirim. Die moest op het laatste moment afzeggen. foto Ruben Oreel Deltacommissie van Cees Veerman schetst geen doemscenario's door Ben Jansen MIDDELBURG - Nederland moet re kening houden met een zeespiegel rijzing die hoger is dan tot dusver is aangenomen. „Het ziet eruit dat het deze eeuw een meter of meer wordt", zei voorzitter Cees Veer man van de Deltacommissie giste ren in de Zeeuwse Staten. De Deltacommissie raadpleegt, zo als Veerman zei, 'de beste mensen van de wereld' om de gevolgen van de zeespiegelrijzing en de kli maatverandering in kaart te breng en. Dat leidt ertoe dat de aanna men over de hogere gemiddelde waterstand - aanvankelijk 80 cm tot 1 meter - waarschijnlijk naar boven moeten worden bijgesteld. Voorzitter Veerman van de Delta- commissie gaf de Staten van Zee land gisteren inzicht in de werk zaamheden van zijn zeespiegel- en klimaatcommissie. Veerman was naar Middelburg ge komen om de Staten inzicht te ge ven in de werkzaamheden van zijn commissie. Op basis van de vergaarde informatie moet reke ning worden gehouden met meer en zwaardere westerstormen. De gemiddelde temperatuur stijgt met 1 graad, waardoor bijvoor beeld de beuk het loodje kan leg gen in Nederland. De Deltacommissie gaat geen doemscenario's schetsen, verzeker de Veerman. „Wij hebben de beste dijken van de wereld, zodat we ze ker de komende 25 jaar veilig zit ten. Maar in tussentijd moeten we wel zorgen dat we maatregelen voorbereiden voor de periode daar na. Het grootste gevaar is dat we zeggen: ach, da's nog ver weg." Er is volgens Veerman geen reden om al te somber te doen. „We zit ten hier in een gunstige positie ver geleken met andere kustgebieden op de wereld. We hebben geld, er varing, techniek en koopmans geest. Dat is ons voordeel." De Deltacommissie moet vóór Prinsjesdag klaar zijn.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 69