Zeeland
Lekkere vis bij
een droge haven
Zeespiegel rijst deze
eeuw hoger dan
tot nu toe verwacht
])c
tfeoot'detiH#
Recenseer nu zelf
Oude kachels verwarmen Den Burtman. foto Peter Nicolai
dus zou iets meer originaliteit op zijn
plaats zijn. Dat geldt ook voor onze
hoofdgerechten, die op een standaard
wit bord worden geserveerd.
Mijn tafelgenote geniet desondanks van
haar visbord van de dag (25 euro), met
daarop lotte, heilbot, victoriabaars, tong-
filet en een gamba. Net als op haar bord
worden mijn lotte in kreeftensaus en
twee scampi's (24,50 euro) begeleid door
twee schepjes puree, groene asperges en
een schaaltje frites. De lotte wordt door
de kreeftensaus nog wat machtiger.
We nemen nog een dame blanche (6 eu
ro) en bordje met caramelijs (6,50 euro),
waarna we rustig durven te stellen dat
het achter het ouderwetse tochtgordijn
van Den Burtman goed toeven is.
Den Burtman, Kruispolderkaai 1, Kruis
polderhaven (Kloosterzande). Tel:
0114-635797. Geen internet. Open: don
derdag t/m zondag van 12.00 tot 21.00
uur. Pinnen: ja. Vegetarisch: vooraf aange
ven. Rolstoelvriendelijk: alleen met veel
hulp.
Prijs-kwaliteit:
Entourage:
Bediening aan tafel:
Horen, zien en ruiken: Het in deze tijd
van het jaar wat ongebruikelijke liedje
over kersthert Rudolph, maakte plaats
voor klassiek gespeelde volksdeuntjes.
Betere keuze, al geeft het Den Burt
man opeens een wat stijver karakter.
Wat muziek al niet kan doen!
Conclusie: Den Burtman biedt lekker
eten in een knusse omgeving. Sjack is
hier 'geland', wij zijn blij dat we er zijn
'beland'.
Kijk voor eerdere afleveringen op
www.pzc.nl
onvoldoende goed
matig uitstekend
voldoende
PZC Zaterdag 15 maart 2008 3 7
Redacteuren Edith Ramakers en Raymond
de Frel laten zich deze maand leiden door
ervaringen van lezers van deze rubriek.
Raymond ging naar Den Burtman in het
Zeeuws-Vlaamse Kruispolderhaven.
Hier ben ik geland, zegt eigenaar
Sjack van de Velde. Het voelt
hier volgens hem elke dag alsof
hij op vakantie is. Hij runde jarenlang za
ken in België, en In den Koning in Water
landkerkje, voordat hij een kleine drie
jaar geleden in het Oost-Zeeuws-Vlaam-
se gehucht Kruispolderhaven neerstreek.
Je moet het maar durven, om midden in
de polder een zaak op te zetten. Den
Heeft u altijd al uw restaurant om de
hoek een pluim willen geven, of heeft u
juist een nare ervaring? Schrijf dan uw
eigen recensie en maak er anderen deel
genoot van. De regels zijn: modder
gooien en anonieme recensies worden
geweigerd. Naam en telefoonnummer
moeten bekend zijn bij de redactie.
Surf naar ww.pzc.nl, klik op de knop
specials, ga verder naar culinair en re-
senseer zelf.
Burtman ligt nu niet bepaald in de loop,
dus is het hier meer dan noodzaak om
met verdraaid goed eten voor
mond-tot-mond-reclame te zorgen.
We rijden deze vrijdagavond via Lams-
waarde de polder in. Na een paar kilome
ter zien we wat lichtjes. Hier was tot
1978 een haventje, waaraan café Zicht
der Schelde lag. Toen het laatste bootje
hier vertrok omdat het haventje werd
drooggelegd, besloten de cafégangers het
café te vernoemen naar de bijnaam van
het bootje: Den Burtman.
Die link met het water is er nog steeds.
De seizoensgebonden menukaart van
Sjack en Ria van de Velde is klein en
wordt gedomineerd door visgerechten.
Vleesliefhebbers kunnen hier ook wel
aan hun trekken komen, maar Sjack is
eerlijk: hij vindt vis een mooier product.
We nemen plaats naast een plattebuis-
kachel, die in dit knusse pandje de rol
van centrale verwarming op zich neemt.
Ria brengt ons eerst een mandje met
stokbrood en een amuse: een stukje
lauwwarme zalm met een verrukkelijke
huisgemaakte pesto.
Ook een bordje met olijven en pepertjes
geldt als een lekkere starter voor onze
voorgerechten.
Mijn tafelgenote probeert de verse huis-
bereide garnaalkroketjes (11 euro). Ik
neem er twee hapjes van en heb bijna
spijt dat ik dit niet heb genomen. Wat
een knapperig korstje, wat een goede
mix van fond en garnalen! Nu heb ik
met mijn gegrilde langoustines (13,50 eu
ro) ook geen verkeerde keuze gemaakt,
maar die kroketjes overtreffen echt alles.
Dat neemt niet weg dat ik toch een punt
je kritiek heb: het mag allemaal wel iets
creatiever worden opgemaakt. De prij
zen van Den Burtman zijn best stevig,
MIDDELBURG - Een ongebruikelijke afsluiting van een
dineetje in het Statenzaalcomplex in Middelburg. Biljart
kampioen Jean Paul de Bruijn verzorgde gisteravond
een clinic voor commissaris van de koningin Karla Peijs
en een aantal Turkse staatssecretarissen. Het was de be
doeling dat Peijs het zou opnemen tegen de Turkse mi
nister van Transport, Binali Yildirim. Die moest op het
laatste moment afzeggen. foto Ruben Oreel
Deltacommissie van
Cees Veerman schetst
geen doemscenario's
door Ben Jansen
MIDDELBURG - Nederland moet re
kening houden met een zeespiegel
rijzing die hoger is dan tot dusver
is aangenomen. „Het ziet eruit dat
het deze eeuw een meter of meer
wordt", zei voorzitter Cees Veer
man van de Deltacommissie giste
ren in de Zeeuwse Staten.
De Deltacommissie raadpleegt, zo
als Veerman zei, 'de beste mensen
van de wereld' om de gevolgen
van de zeespiegelrijzing en de kli
maatverandering in kaart te breng
en. Dat leidt ertoe dat de aanna
men over de hogere gemiddelde
waterstand - aanvankelijk 80 cm
tot 1 meter - waarschijnlijk naar
boven moeten worden bijgesteld.
Voorzitter Veerman van de Delta-
commissie gaf de Staten van Zee
land gisteren inzicht in de werk
zaamheden van zijn zeespiegel-
en klimaatcommissie.
Veerman was naar Middelburg ge
komen om de Staten inzicht te ge
ven in de werkzaamheden van
zijn commissie. Op basis van de
vergaarde informatie moet reke
ning worden gehouden met meer
en zwaardere westerstormen. De
gemiddelde temperatuur stijgt
met 1 graad, waardoor bijvoor
beeld de beuk het loodje kan leg
gen in Nederland.
De Deltacommissie gaat geen
doemscenario's schetsen, verzeker
de Veerman. „Wij hebben de beste
dijken van de wereld, zodat we ze
ker de komende 25 jaar veilig zit
ten. Maar in tussentijd moeten we
wel zorgen dat we maatregelen
voorbereiden voor de periode daar
na. Het grootste gevaar is dat we
zeggen: ach, da's nog ver weg."
Er is volgens Veerman geen reden
om al te somber te doen. „We zit
ten hier in een gunstige positie ver
geleken met andere kustgebieden
op de wereld. We hebben geld, er
varing, techniek en koopmans
geest. Dat is ons voordeel."
De Deltacommissie moet vóór
Prinsjesdag klaar zijn.