Consument De ultieme muziekspeler Schelpen zoeken 20 Donderdag 13 maart 2008 PZC ETEN MET PUCK door Puck Kerkhoven Schaal- en schelpdieren, wanneer zetten we ze nou op ta fel? Ja mosselen, die eten we geregeld. Hoewel je dat in deze maanden beter niet kunt doen, want ze zijn ge woon niet lekker. Wacht tot eind juni, dan zijn ze weer topfit. De kreeftconsumptie thuis valt te verwaarlozen. Alleen in het restaurant wagen we ons daaraan. Oesters zijn alleen populair rond kerst en Nieuwjaar. Eigenlijk jammet, want ze behoren tot ons rijke culinaire erfgoed. De enige schelp die echt aan een opmars bezig is, is de coquille. U weet wel, die grote Shell-schelp. Steeds meer thuiskoks wagen zich aan dit heerlij ke nootachtig zoete stukje schelpdiervlees. Even kort grillen en smullen maar. Garnalen, van enorm tot klein maar fijn, daar weten we inmiddels ook wel raad mee, vooral in de wok. Maar er wordt nog zoveel meer lekkers uit zee geschept en ge vist: heerlijke kokkeltjes, wulken, scheermessen, vongole, langoustines, krabben, ga maar door. Schaal- en schelpdierliefhebbers die onlangs de Zeeuwse Hore ca Beurs in Goes bezochten, konden hun hart ophalen. Er wor den zelfs vakwedstrijden georganiseerd rond dit thema. Hotel scholen strijden om de 'Zilveren Mossel', professionele koks en gastheren uit Nederland en België om de 'Zilveren Oester'. Ik had de eer in de persjury van deze laatste wedstrijd te zit ten en proefde schaal- en schelpdieren in de meest spannende en exquise bereidingen. Wij hadden gelukkig niet de zware taak de beste te selecteren, dat was aan de vakjury, waarin het neusje van de Nederlandse gastronomie zat. Wij mochten ons concentreren op het talentvolste team, de belofte voor de toekomst. Jon gens en meiden die niet alleen vakmanschap bezitten, maar ook durf en een eigen stijl. En ja, zo'n team zat er tussen en komt nog uit Zeeland ook. Ronnie Diephout en Alexander Kooman van De Stadsschuur in Goes kwamen met een ge waagd menu. Eerst een amuse van oesterschuim en kokos, ge volgd door een voorgerecht van kreeft met tomaat, burrata (zachte mozzarella) en ijs van olijfolie en zee-egel, waarbij het ijs werd geserveerd in de uitgeholde zee-egel. Het tussengerecht oogde niet spectaculair, maar de smaak ver raste: risotto met vongole en passievrucht (zie recept). Vervol gens op de huid bereide zeebaars met coquilles en langoustine, met saus van munt, limoen en koriander. En een eigenwijs des sert met rode bietenijs en li moenkoekjes met aard bei. Gewaagde sma ken die, eerlijk is eerlijk, niet hele maal in balans waren, maar veelbelovend! Bovendien knap gecombineerd met de wijnen. Winnaars van de Zilve-f ren Oester werden chefkok Evert Verman dei en gastvrouw Mirelle Oorschot. Helaas kun je bij hen niet eten, tenzij je bij Unile ver werkt. Zij runnen het luxe bedrijfsrestau rant in het Rotterdamse hoofdkantoor. De enige schelp die echt aan een opmars bezig is, is de coquille Kokkels uit de Zeeuwse wateren. foto Nederlands Visbureau Risotto met vongole en passievrucht (voor-of tussengerecht voor 4 personen) 500 gram vongole (venusschelpen); 0,5 liter witte wijn; takje tijm; 2 takjes peterselie; peper en zout; 250 gram risottorijst; 200 gram boter; 1 kleine ui, gesnipperd; 2 passievruchten; 200 gram Parme zaanse kaas; 1 liter kippenbouillon Spoel vongole goed af, gooi open schelpen weg als ze na een tikje met de nagel niet sluiten. Doe in brede pan, voeg flinke scheut wijn, tijm en peterselie toe. Kook enkele minuten met deksel op pan tot ze allemaal open zijn. Af en toe schudden. Laat afkoelen, haal uit schelp en haal onregelmatigheden weg. Bewaar 12 mooie in de schelp voor garnering. Verhit kippenbouillon. Rasp kaas. Hal veer passievruchten en lepel uit. Smelt 100 gr boter, voeg gesnip perde ui toe, fruit aan. Voeg rijst toe, bak al roerend tot ze door zichtig zijn. Voeg scheut wijn toe, zodat rijst net onder staat. Laat wijn absorberen, niet roeren! Voeg lepel voor lepel kippenbouillon toe. Laat steeds absorberen, roer rustig. Ga door tot korrels gaar zijn, maar nog beet hebben (ca. 20 min.) en de risotto licht voch tig is. Proef, breng op smaak met peper en zout. Roer kaas en klontje roomboter erdoor. Schep passievruchtvlees, sap en vongo le er doorheen. Serveer in diep bord, garneer met open schelpjes. Dit recept is vereenvoudigd. Voor de originele versie moet je naar De Stadsschuur in Goes. Groene De elektronicabranche stort zich op milieuvriendelijke producten met energiezuinige technieken en nieuwe recydingcampagnes. Speciale 'groene' producten zijn er ook, zoals een Philips 'eco-tv' en een milieuvriendelijk mobieltje van Nokia. door Tonie van Ringelestijn foto's CPD De groeiende aandacht voor klimaatverande ring en C02-uitstoot is ook de computer en elektronica branche niet ontgaan. De sector is vrij milieuonvriendelijk: veel ge bruik van giftige stoffen en een enorm energieverbruik. De ICT-sector veroorzaakt al bijna evenveel C02-uitstoot als de lucht vaart. Ook bij het recyclen gaat nog veel fout. Zo klaagde Green- Nokia Morph concept-telefoon Sinds Microsoft haar Media Player in het besturingssysteem van Windows integreerde (en Neelie Kroes de vaste vijand van Bill Gates c.s. is geworden) is het voor de meeste mensen eigenlijk vanzelfsprekend hoe muziek op de computer wordt afgespeeld. door Gert Meijer foto's GPO Het is een goed, oud-Hol lands motto, 'Waarom betalen als het ook gra tis kan?', dat weer op geld doet dankzij Magix. Deze Duitse softwaremaker heeft zo juist met MP3 Maker 14 namelijk de ultieme muziekspeler-en-nog- veel-meer op de markt gebracht. Tja, hij kost geld, maar voor die 40 euro heb je dan ook alles in huis om je mp3-coIlectie te behe ren, te branden en te delen. Branden kan met alle gratis spe lers ook, natuurlijk, maar de rest? Een van de nieuwe eigenschappen van MP3 Maker is het genereren

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 20