Consument
De ultieme muziekspeler
Schelpen zoeken
20 Donderdag 13 maart 2008 PZC
ETEN MET PUCK
door Puck Kerkhoven
Schaal- en schelpdieren, wanneer zetten we ze nou op ta
fel? Ja mosselen, die eten we geregeld. Hoewel je dat in
deze maanden beter niet kunt doen, want ze zijn ge
woon niet lekker. Wacht tot eind juni, dan zijn ze weer topfit.
De kreeftconsumptie thuis valt te verwaarlozen. Alleen in het
restaurant wagen we ons daaraan. Oesters zijn alleen populair
rond kerst en Nieuwjaar. Eigenlijk jammet, want ze behoren
tot ons rijke culinaire erfgoed. De enige schelp die echt aan
een opmars bezig is, is de coquille. U weet wel, die grote
Shell-schelp. Steeds meer thuiskoks wagen zich aan dit heerlij
ke nootachtig zoete stukje schelpdiervlees. Even kort grillen
en smullen maar. Garnalen, van enorm tot klein maar fijn,
daar weten we inmiddels ook wel raad mee, vooral in de wok.
Maar er wordt nog zoveel meer lekkers uit zee geschept en ge
vist: heerlijke kokkeltjes, wulken, scheermessen, vongole,
langoustines, krabben, ga maar door.
Schaal- en schelpdierliefhebbers die onlangs de Zeeuwse Hore
ca Beurs in Goes bezochten, konden hun hart ophalen. Er wor
den zelfs vakwedstrijden georganiseerd rond dit thema. Hotel
scholen strijden om de 'Zilveren Mossel', professionele koks
en gastheren uit Nederland en België om de 'Zilveren Oester'.
Ik had de eer in de persjury van deze laatste wedstrijd te zit
ten en proefde schaal- en schelpdieren in de meest spannende
en exquise bereidingen. Wij hadden gelukkig niet de zware
taak de beste te selecteren, dat was aan de vakjury, waarin het
neusje van de Nederlandse gastronomie zat.
Wij mochten ons concentreren op het talentvolste team, de
belofte voor de toekomst. Jon
gens en meiden die niet alleen
vakmanschap bezitten, maar
ook durf en een eigen stijl. En
ja, zo'n team zat er tussen en
komt nog uit Zeeland ook.
Ronnie Diephout en Alexander
Kooman van De Stadsschuur in Goes kwamen met een ge
waagd menu. Eerst een amuse van oesterschuim en kokos, ge
volgd door een voorgerecht van kreeft met tomaat, burrata
(zachte mozzarella) en ijs van olijfolie en zee-egel, waarbij het
ijs werd geserveerd in de uitgeholde zee-egel.
Het tussengerecht oogde niet spectaculair, maar de smaak ver
raste: risotto met vongole en passievrucht (zie recept). Vervol
gens op de huid bereide zeebaars met coquilles en langoustine,
met saus van munt, limoen en koriander. En een eigenwijs des
sert met rode bietenijs en li
moenkoekjes met aard
bei. Gewaagde sma
ken die, eerlijk is
eerlijk, niet hele
maal in balans
waren, maar
veelbelovend!
Bovendien knap
gecombineerd
met de wijnen.
Winnaars van de Zilve-f
ren Oester werden chefkok Evert Verman
dei en gastvrouw Mirelle Oorschot. Helaas
kun je bij hen niet eten, tenzij je bij Unile
ver werkt. Zij runnen het luxe bedrijfsrestau
rant in het Rotterdamse hoofdkantoor.
De enige schelp die
echt aan een opmars
bezig is, is de coquille
Kokkels uit de
Zeeuwse wateren.
foto Nederlands
Visbureau
Risotto met vongole en passievrucht
(voor-of tussengerecht voor 4 personen)
500 gram vongole (venusschelpen); 0,5 liter witte wijn; takje tijm;
2 takjes peterselie; peper en zout; 250 gram risottorijst; 200 gram
boter; 1 kleine ui, gesnipperd; 2 passievruchten; 200 gram Parme
zaanse kaas; 1 liter kippenbouillon
Spoel vongole goed af, gooi open schelpen weg als ze na een tikje
met de nagel niet sluiten. Doe in brede pan, voeg flinke scheut
wijn, tijm en peterselie toe. Kook enkele minuten met deksel op
pan tot ze allemaal open zijn. Af en toe schudden. Laat afkoelen,
haal uit schelp en haal onregelmatigheden weg. Bewaar 12 mooie
in de schelp voor garnering. Verhit kippenbouillon. Rasp kaas. Hal
veer passievruchten en lepel uit. Smelt 100 gr boter, voeg gesnip
perde ui toe, fruit aan. Voeg rijst toe, bak al roerend tot ze door
zichtig zijn. Voeg scheut wijn toe, zodat rijst net onder staat. Laat
wijn absorberen, niet roeren! Voeg lepel voor lepel kippenbouillon
toe. Laat steeds absorberen, roer rustig. Ga door tot korrels gaar
zijn, maar nog beet hebben (ca. 20 min.) en de risotto licht voch
tig is. Proef, breng op smaak met peper en zout. Roer kaas en
klontje roomboter erdoor. Schep passievruchtvlees, sap en vongo
le er doorheen. Serveer in diep bord, garneer met open schelpjes.
Dit recept is vereenvoudigd. Voor de originele versie moet je naar
De Stadsschuur in Goes.
Groene
De elektronicabranche stort zich op
milieuvriendelijke producten met energiezuinige
technieken en nieuwe recydingcampagnes.
Speciale 'groene' producten zijn er ook, zoals
een Philips 'eco-tv' en een milieuvriendelijk
mobieltje van Nokia.
door Tonie van Ringelestijn foto's CPD
De groeiende aandacht
voor klimaatverande
ring en C02-uitstoot
is ook de computer
en elektronica
branche niet ontgaan. De sector is
vrij milieuonvriendelijk: veel ge
bruik van giftige stoffen en een
enorm energieverbruik.
De ICT-sector veroorzaakt al bijna
evenveel C02-uitstoot als de lucht
vaart. Ook bij het recyclen gaat
nog veel fout. Zo klaagde Green-
Nokia Morph
concept-telefoon
Sinds Microsoft haar Media Player in het
besturingssysteem van Windows integreerde (en Neelie
Kroes de vaste vijand van Bill Gates c.s. is geworden) is het
voor de meeste mensen eigenlijk vanzelfsprekend hoe
muziek op de computer wordt afgespeeld.
door Gert Meijer foto's GPO
Het is een goed, oud-Hol
lands motto, 'Waarom
betalen als het ook gra
tis kan?', dat weer op
geld doet dankzij Magix. Deze
Duitse softwaremaker heeft zo
juist met MP3 Maker 14 namelijk
de ultieme muziekspeler-en-nog-
veel-meer op de markt gebracht.
Tja, hij kost geld, maar voor die
40 euro heb je dan ook alles in
huis om je mp3-coIlectie te behe
ren, te branden en te delen.
Branden kan met alle gratis spe
lers ook, natuurlijk, maar de rest?
Een van de nieuwe eigenschappen
van MP3 Maker is het genereren