De stoel
de Stand van Zaken.,,
de stoel»
Hoe bevalt deze stoel?
In feite zit ik letterlijk op twee stoelen.
De ene staat bij mijn computer en de an
dere bij de leestafel, waar ik stukken
voorbereid en waar ook managemento
verleg plaatsvindt. Beide stoelen zijn erg
onomisch uitstekend; je kunt ze precies
instellen op lengte, hoogte en zitgemak.
In figuurlijke zin bevalt 'de stoel' even
eens goed. Ik heb een grote verantwoor
delijkheid, maar dat spreekt me juist aan:
organiseren, motiveren. Het is een leuke
job waarin het ambitieniveau ten volle
wordt uitgenut.
Op welke stoelen heeft u hiervoor
gezeten?
Ik heb op vele stoelen en banken geze
ten, onder andere die van scholen. Ik heb
eerst de lerarenopleiding Zuid-West Ne
derland in Delft gevolgd (Nederlands en
Geschiedenis), daarna HBO bedrijfsad
ministratie (SPD) en vervolgens post
HBO (Hofam) in Utrecht. Tenslotte ook
nog doctoraal bedrijfskunde aan de Eras-
musuniversiteit in Rotterdam. Ik heb
twaalf jaar gewerkt bij PTT Post in di
verse functies: op verschillende stoelen in
Vlissingen, Middelburg, Roosendaal en
de laatste jaren in Rotterdam als beleids-
controller. Daarna heb ik bij Klooster
boer diverse managementfuncties be
kleed. Sinds 1 januari 2004 ben ik hier al
gemeen manager, nadat Jack Klooster
boer een stapje terugdeed in Vlissingen
en zich meer ging richten op zijn taak als
groepsdirectielid. Jack is eindverant
woordelijk namens de Groepsdirectie
voor de vestiging Vlissingen en aan hem
rapporteer ik. Die samenwerking ver
loopt prima. We kennen elkaar overigens
ook privé. We voetballen allebei in liet
zesde van GPC Vlissingen. Ik speel mid-
mid, hij zwerft altijd door het elftal. We
spelen in de laagste klasse en vieren ieder
jaar dat we niet gedegradeerd zijn. Bij
VC Vlissingen ben ik met voetballen be
gonnen en op het moment dat ik de
overstap maakte van Al naar het eerste
ging ik wegens studie naar Delft. Met
slechts een paar oefenwedstrijden was
mijn carrière in het eerste elftal van Vlis
singen van korte duur.
Welke stoel heeft u het meest ge
vormd?
Alle stoelen hebben me gevormd, maar
deze stoel het meest omdat ik te maken
heb met alle aspecten van bedrijfsvoe
ring, variërend van organiseren van pro
cessen en overleg met medewerkers over
arbeidscondities tot overnames en over
leg met autoriteiten over vergunningen,
zoals in het kader van uitbreidingen.
Zonder mijn vorige stoelen had ik echter
deze stoel bij Kloosterboer niet gehad.
Doen is leren, zei een vriend me onlangs.
En zo is het. Elke dag leren we bij. Zelf
geef ik voor Het Loket een module van
de cursus 'Leidinggeven in de praktijk'.
Wat betekent het bedrijf voor u?
Heel veel. Het biedt me de mogelijkhe
den om mezelf te ontwikkelen, op het
vakgebied en als mens. Ik leer iedere dag
nog bij om uiteindelijk te trachten zaken
beter te doen. Het voelt als een familie.
Kloosterboer is altijd een familiebedrijf
gebleven met een eigen cultuur en wei
nig rangen en standen. Er wordt hard ge
werkt en tegelijkertijd is er veel collegia
liteit en transparantie. De bereidwillig
heid onder onze mensen is groot om ook
op oneigenlijke tijden de handen uit de
mouwen te steken. Natuurlijk zijn er
soms rimpeltjes in de vijver, maar daar
moet je samen zien uit te komen. Ook
op het werk moet er gelachen kunnen
worden.
Wat betekent u voor het bedrijf?
Ik denk dat mijn verdienste ligt in orga
niseren, managen, in goede banen leiden
Naam: John Dane (50)
Functie: algemeen manager Kloosterboer Vliss
ingen vof.
Bedrijf: Kloosterboer is een logistiek dienstver
lener in de ruimste zin van het woord, gespecia
liseerd in temperatuur gecontroleerde volume
lading. Dat wil zeggen dat zij bijvoorbeeld
voedselproducten bij een bepaalde gewenste
conserveringstemperatuur in haar loodsen be
waart. Naast opslag is het dienstenpakket uit
gebreid tot onder andere stuwadoorsactivitei
ten, transport over zee en over land, waarde-
toevoegende diensten binnen de terminal zoals:
sorteren, labellen, ompakken of mengen van
vruchtensappen. Kloosterboer heeft vestigin
gen in Vlissingen, Rotterdam, Eist en IJmuiden
en daarnaast ook in het Noorse Alesund en in
Kollafjodur op de Faroër Eilanden. Er werken in
Nederland 500 mensen bij Kloosterboer, waar
van ongeveer de helft in Vlissingen.
Bijzonderheden: De onderneming is in 1925 in
St. Pancras (bij Alkmaar) opgericht door Klaas
Kloosterboer sr. Hij startte een eenmansbedrijf
je dat zich toelegde op handel in groenten en
fruit. In de jaren zestig evolueerden de werk
zaamheden zich tot zogenaamde vriesveemac
tiviteiten. Ondanks de enorme expansie is
Kloosterboer altijd een familiebedrijf gebleven.
Anno 2008 maken Klaas, Jack, Johan en Alex
Kloosterboer deel uit van de groepsdirectie. Het
zijn de vier kleinzonen van de grondlegger.
Locatie foto: de Stoel staat op het kantoor van
algemeen manager John Dane op de vestiging
in Vlissingen Oost, havennummer 4444.
en mensen enthousiasmeren; het hoofd
koel houden en naar mensen luisteren.
Niemand kan het namelijk alleen. We
hebben elkaar nodig. De kern van ma
nagen is dat de doelstellingen die we ons
zelfstellen bereikt worden.
Waarover piekert u?
Ik pieker niet zoveel, maar als dat gebeurt
dan gaat het over de continuïteit en uit
breidingsmogelijkheden van het bedrijf.
Een verantwoordelijkheid over een gro
te groep mensen moet je niet onder
schatten Als er iets niet goed gemanaged
wordt, kan de hele groep daar last van
hebben. Maar ik pieker daar gelukkig
niet heel de dag over. Je moet juist het
vermogen hebben om dingen van je af te
zetten. Wel is het belangrijk om lering te
trekken uit het verleden om zaken in de
toekomst te verbeteren.
Wanneer bent u het meest in uw
element?
Als met het team nieuwe activiteiten
geïmplementeerd worden. Uitdagingen
zijn interessant, in tegenstelling tot de
'automatische piloot'. Er zijn ook altijd
verbeterpunten; je moet nooit achter
over leunen. Naast het werk ben ik in
mijn element tijdens sporten: voetballen
en hardlopen. Ik kan niet stilzitten, moet
altijd wat doen. Rustig in mijn stoel blij
ven zitten is er niet bij. Ik heb samen met
vrienden al diverse marathons gelopen
waaronder die van New York in 2004.
Ook collega's - onder andere Jack Kloos
terboer, Mare Rommers en Toon van
der Linden - lopen in die groep. Medio
april loop ik de marathon van Rotter
dam. Mijn beste tijd is 3 uur 54, maar dat
is zeker niet de beste tijd van de groep.
Als u niet bij Kloosterboer werkte,
dan..?
Bij een ander bedrijf in een stevige ma
nagementfunctie.
Waar komt u uw stoel voor uit?
Voor voetbal en hardlopen. Door te
sporten kun je je werk beter aan. Je
wordt fris in de kop.
Wat is uw ambitie?
Als totaal eindverantwoordelijke voor
een bedrijf ervoor zorgen dat met het
team een prima 'elftal' wordt gecreëerd
waarin mensen het naar hun zin hebben,
hun eigen doelen kunnen verwezenlij
ken en de organisatie een bijdrage levert
aan de maatschappij.
Tekst: Henk van de Voorde
Foto: Willem Mieras
Keurmerk
ZIERIKZEE - Als eerste schoonmaak
bedrijf in Zeeland mag Schoonmaakbe
drijf Koster Co uit Zierikzee het
keurmerk Glas Gevelonderhoud uit
dragen. Het certificaat is onlangs aan di
recteur Jan Koster uitgereikt door drs.
H. van Weerdenburg, de voorzitter van
de brancheorganisatie OSB. Slechts elf
bedrijven in Nederland zijn hier in
voorgegaan. In november is het bedrijf
hiervoor aan een gedegen onderzoek
onderworpen, waaruit blijkt dat glasbe-
wassing op een veilige wijze wordt uit
gevoerd. Dit houdt onder meer in dat
werkmethodiek wordt aangepast aan de
hoogte en complexiteit van de te be
wassen gevel en rekening wordt gehou
den met de fysieke belastbaarheid van de
werknemers. De werkmethode en
maatregelen tegen de bijkomende risi
co's wordt vooraf met een risicoanalyse
bepaald.
Westduin
VLISSINGEN - Golden Tulip West
duin heeft er weer negen compleet ge
renoveerde kamers bij. Het zijn eigen
tijdse tweepersoonskamers met zicht op
de duinen of de 'olive garden', voorzien
van flatscreen- tv's en luxer badkamers
met onder andere een regen douche.
Vanaf nu zijn alle 114 kamers van West
duin rookvrij. Tevens heeft het hotel
een geheel vernieuwd apart gedeelte ge
naamd 'Flavours' in het restaurant ge
creëerd. Ideaal als men rustig wilt dine
ren, maar ook geschikt voor ontbijt,
lunch of dinervergadering.
Perenboom
BURGH- HAAMSTEDE - Burge
meesterjack Assclbergs van Schouwen-
Duiveland heeft begin vorige maand het
startsein gegeven voor de Straó Burgh-
Haamstede. Tijdens die bijeenkomst
opende hij Hotel-restaurant 'De Peren
boom'. De burgemeester plantte de laat
ste perenboom, die op een rij voor het
complex komen te staan. De naam "De
Perenboom" is gekozen naar aanleiding
van de jaarlijkse perenveiling op de
"Burghse Dag". De trotse eigenaren van
'De Perenboom' zijn Barbara en Maitijn
Mastenbroek, sinds 1990 werkzaam in
de horeca op Schouwen-Duiveland als
respectievelijk gastvrouw en (chef)kok.
Zo heeft Barbara in de horeca haar spo
ren verdiend bij onder andere De Ban-
jaard, De Beuze, De Torenhoeve en
Hostellerie Schuddebeurs. Martijn is
kok geweest bij Wapen van Renesse,
Restaurant De Beuze, Auberge Mariti
me en Restaurant De Waag.