De stoel de Stand van Zaken.,, de stoel» Hoe bevalt deze stoel? In feite zit ik letterlijk op twee stoelen. De ene staat bij mijn computer en de an dere bij de leestafel, waar ik stukken voorbereid en waar ook managemento verleg plaatsvindt. Beide stoelen zijn erg onomisch uitstekend; je kunt ze precies instellen op lengte, hoogte en zitgemak. In figuurlijke zin bevalt 'de stoel' even eens goed. Ik heb een grote verantwoor delijkheid, maar dat spreekt me juist aan: organiseren, motiveren. Het is een leuke job waarin het ambitieniveau ten volle wordt uitgenut. Op welke stoelen heeft u hiervoor gezeten? Ik heb op vele stoelen en banken geze ten, onder andere die van scholen. Ik heb eerst de lerarenopleiding Zuid-West Ne derland in Delft gevolgd (Nederlands en Geschiedenis), daarna HBO bedrijfsad ministratie (SPD) en vervolgens post HBO (Hofam) in Utrecht. Tenslotte ook nog doctoraal bedrijfskunde aan de Eras- musuniversiteit in Rotterdam. Ik heb twaalf jaar gewerkt bij PTT Post in di verse functies: op verschillende stoelen in Vlissingen, Middelburg, Roosendaal en de laatste jaren in Rotterdam als beleids- controller. Daarna heb ik bij Klooster boer diverse managementfuncties be kleed. Sinds 1 januari 2004 ben ik hier al gemeen manager, nadat Jack Klooster boer een stapje terugdeed in Vlissingen en zich meer ging richten op zijn taak als groepsdirectielid. Jack is eindverant woordelijk namens de Groepsdirectie voor de vestiging Vlissingen en aan hem rapporteer ik. Die samenwerking ver loopt prima. We kennen elkaar overigens ook privé. We voetballen allebei in liet zesde van GPC Vlissingen. Ik speel mid- mid, hij zwerft altijd door het elftal. We spelen in de laagste klasse en vieren ieder jaar dat we niet gedegradeerd zijn. Bij VC Vlissingen ben ik met voetballen be gonnen en op het moment dat ik de overstap maakte van Al naar het eerste ging ik wegens studie naar Delft. Met slechts een paar oefenwedstrijden was mijn carrière in het eerste elftal van Vlis singen van korte duur. Welke stoel heeft u het meest ge vormd? Alle stoelen hebben me gevormd, maar deze stoel het meest omdat ik te maken heb met alle aspecten van bedrijfsvoe ring, variërend van organiseren van pro cessen en overleg met medewerkers over arbeidscondities tot overnames en over leg met autoriteiten over vergunningen, zoals in het kader van uitbreidingen. Zonder mijn vorige stoelen had ik echter deze stoel bij Kloosterboer niet gehad. Doen is leren, zei een vriend me onlangs. En zo is het. Elke dag leren we bij. Zelf geef ik voor Het Loket een module van de cursus 'Leidinggeven in de praktijk'. Wat betekent het bedrijf voor u? Heel veel. Het biedt me de mogelijkhe den om mezelf te ontwikkelen, op het vakgebied en als mens. Ik leer iedere dag nog bij om uiteindelijk te trachten zaken beter te doen. Het voelt als een familie. Kloosterboer is altijd een familiebedrijf gebleven met een eigen cultuur en wei nig rangen en standen. Er wordt hard ge werkt en tegelijkertijd is er veel collegia liteit en transparantie. De bereidwillig heid onder onze mensen is groot om ook op oneigenlijke tijden de handen uit de mouwen te steken. Natuurlijk zijn er soms rimpeltjes in de vijver, maar daar moet je samen zien uit te komen. Ook op het werk moet er gelachen kunnen worden. Wat betekent u voor het bedrijf? Ik denk dat mijn verdienste ligt in orga niseren, managen, in goede banen leiden Naam: John Dane (50) Functie: algemeen manager Kloosterboer Vliss ingen vof. Bedrijf: Kloosterboer is een logistiek dienstver lener in de ruimste zin van het woord, gespecia liseerd in temperatuur gecontroleerde volume lading. Dat wil zeggen dat zij bijvoorbeeld voedselproducten bij een bepaalde gewenste conserveringstemperatuur in haar loodsen be waart. Naast opslag is het dienstenpakket uit gebreid tot onder andere stuwadoorsactivitei ten, transport over zee en over land, waarde- toevoegende diensten binnen de terminal zoals: sorteren, labellen, ompakken of mengen van vruchtensappen. Kloosterboer heeft vestigin gen in Vlissingen, Rotterdam, Eist en IJmuiden en daarnaast ook in het Noorse Alesund en in Kollafjodur op de Faroër Eilanden. Er werken in Nederland 500 mensen bij Kloosterboer, waar van ongeveer de helft in Vlissingen. Bijzonderheden: De onderneming is in 1925 in St. Pancras (bij Alkmaar) opgericht door Klaas Kloosterboer sr. Hij startte een eenmansbedrijf je dat zich toelegde op handel in groenten en fruit. In de jaren zestig evolueerden de werk zaamheden zich tot zogenaamde vriesveemac tiviteiten. Ondanks de enorme expansie is Kloosterboer altijd een familiebedrijf gebleven. Anno 2008 maken Klaas, Jack, Johan en Alex Kloosterboer deel uit van de groepsdirectie. Het zijn de vier kleinzonen van de grondlegger. Locatie foto: de Stoel staat op het kantoor van algemeen manager John Dane op de vestiging in Vlissingen Oost, havennummer 4444. en mensen enthousiasmeren; het hoofd koel houden en naar mensen luisteren. Niemand kan het namelijk alleen. We hebben elkaar nodig. De kern van ma nagen is dat de doelstellingen die we ons zelfstellen bereikt worden. Waarover piekert u? Ik pieker niet zoveel, maar als dat gebeurt dan gaat het over de continuïteit en uit breidingsmogelijkheden van het bedrijf. Een verantwoordelijkheid over een gro te groep mensen moet je niet onder schatten Als er iets niet goed gemanaged wordt, kan de hele groep daar last van hebben. Maar ik pieker daar gelukkig niet heel de dag over. Je moet juist het vermogen hebben om dingen van je af te zetten. Wel is het belangrijk om lering te trekken uit het verleden om zaken in de toekomst te verbeteren. Wanneer bent u het meest in uw element? Als met het team nieuwe activiteiten geïmplementeerd worden. Uitdagingen zijn interessant, in tegenstelling tot de 'automatische piloot'. Er zijn ook altijd verbeterpunten; je moet nooit achter over leunen. Naast het werk ben ik in mijn element tijdens sporten: voetballen en hardlopen. Ik kan niet stilzitten, moet altijd wat doen. Rustig in mijn stoel blij ven zitten is er niet bij. Ik heb samen met vrienden al diverse marathons gelopen waaronder die van New York in 2004. Ook collega's - onder andere Jack Kloos terboer, Mare Rommers en Toon van der Linden - lopen in die groep. Medio april loop ik de marathon van Rotter dam. Mijn beste tijd is 3 uur 54, maar dat is zeker niet de beste tijd van de groep. Als u niet bij Kloosterboer werkte, dan..? Bij een ander bedrijf in een stevige ma nagementfunctie. Waar komt u uw stoel voor uit? Voor voetbal en hardlopen. Door te sporten kun je je werk beter aan. Je wordt fris in de kop. Wat is uw ambitie? Als totaal eindverantwoordelijke voor een bedrijf ervoor zorgen dat met het team een prima 'elftal' wordt gecreëerd waarin mensen het naar hun zin hebben, hun eigen doelen kunnen verwezenlij ken en de organisatie een bijdrage levert aan de maatschappij. Tekst: Henk van de Voorde Foto: Willem Mieras Keurmerk ZIERIKZEE - Als eerste schoonmaak bedrijf in Zeeland mag Schoonmaakbe drijf Koster Co uit Zierikzee het keurmerk Glas Gevelonderhoud uit dragen. Het certificaat is onlangs aan di recteur Jan Koster uitgereikt door drs. H. van Weerdenburg, de voorzitter van de brancheorganisatie OSB. Slechts elf bedrijven in Nederland zijn hier in voorgegaan. In november is het bedrijf hiervoor aan een gedegen onderzoek onderworpen, waaruit blijkt dat glasbe- wassing op een veilige wijze wordt uit gevoerd. Dit houdt onder meer in dat werkmethodiek wordt aangepast aan de hoogte en complexiteit van de te be wassen gevel en rekening wordt gehou den met de fysieke belastbaarheid van de werknemers. De werkmethode en maatregelen tegen de bijkomende risi co's wordt vooraf met een risicoanalyse bepaald. Westduin VLISSINGEN - Golden Tulip West duin heeft er weer negen compleet ge renoveerde kamers bij. Het zijn eigen tijdse tweepersoonskamers met zicht op de duinen of de 'olive garden', voorzien van flatscreen- tv's en luxer badkamers met onder andere een regen douche. Vanaf nu zijn alle 114 kamers van West duin rookvrij. Tevens heeft het hotel een geheel vernieuwd apart gedeelte ge naamd 'Flavours' in het restaurant ge creëerd. Ideaal als men rustig wilt dine ren, maar ook geschikt voor ontbijt, lunch of dinervergadering. Perenboom BURGH- HAAMSTEDE - Burge meesterjack Assclbergs van Schouwen- Duiveland heeft begin vorige maand het startsein gegeven voor de Straó Burgh- Haamstede. Tijdens die bijeenkomst opende hij Hotel-restaurant 'De Peren boom'. De burgemeester plantte de laat ste perenboom, die op een rij voor het complex komen te staan. De naam "De Perenboom" is gekozen naar aanleiding van de jaarlijkse perenveiling op de "Burghse Dag". De trotse eigenaren van 'De Perenboom' zijn Barbara en Maitijn Mastenbroek, sinds 1990 werkzaam in de horeca op Schouwen-Duiveland als respectievelijk gastvrouw en (chef)kok. Zo heeft Barbara in de horeca haar spo ren verdiend bij onder andere De Ban- jaard, De Beuze, De Torenhoeve en Hostellerie Schuddebeurs. Martijn is kok geweest bij Wapen van Renesse, Restaurant De Beuze, Auberge Mariti me en Restaurant De Waag.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 85