Seafarm: heft in eigen handen 1 wummmmm de Wilde Zee nu P ,p '.-v.. vA M ff interview at was het toch fantastisch weer op Lanzarote. Even lek ker de huid laten bruinen, heerlijk al le sores van thuis achterlaten en nietsdoen. "Dacht het niet", klinkt het resoluut. "Ik ben blij dat ik weer terug ben. Ik kan best goed op een ligbed liggen, maar dan moet ik alles onder controle kunnen hebben", zegt Adri Bout, eigenaar van Se afarm in Kamperland. door Dennis Rijsbergen KAMPERLAND - Hij is net een dag te rug van zijn vakantiebestemming en po pelt om persoonlijk toezicht te houden op de bouw van een compleet nieuwe tarbot kwekerij naast het huidige bedrijfspand aan de voet van de stormvloedkering. Als die in volle werking is, vertienvoudigt de pro ductie. Misschien is het wel dat Bout uit een vis sersgeslacht komt, een familie die wel weet wat aanpakken is. Of zou het er toch mee te maken hebben dat Bout ooit als stuur man letterlijk aan het roer stond? Hoe dan ook, de Zeeuw heeft in twaalf jaar tijd ei genhandig het bedrijf Seafarm opgezet. Een innovatieve onderneming dat onlangs de eerste nationale prijs voor verantwoor de vis won, een prijs ingesteld door het Productschap Vis. "Ik heb zeker geen gei tenwollen sokken aan, maar de insteek is altijd geweest om een milieubewuste kwe kerij op te zetten", vertelt Bout in zijn gla zen kantoor dat richting zee blikt. "Ik wil alles hergebruiken en op een zo efficiënt mogelijke manier werken. Geen voer ver spillen en de vissen precies het voer geven dat ze nodig hebben, dan heb je ook niet te veel mest over." Ook wilde Bout niet bijdragen aan het negatieve imago van kweekvis. "Wij kweken dus tarbot zonder chemische toevoegingen en antibiotica. Als ik in Spanje tegen onze concullega's vertel dat ik geen antibiotica gebruik, valt hun bek open. 'Dat kan niet', zeggen ze dan. Maar onze vis groeit twee keer zo hard, het bewijs dat het wel kan", vertelt Bout met pretogen. Passie Aan de tafel van zijn kantoor zit één bonk passie te vertellen over zijn bedrijf. Over hoe het allemaal begon, over hoe moeilijk het was en over hoe weinig het scheelde d vroeg in. Ze ■en. Maar alti )gen van die o 3nsen. Wij ma honele vormgi hoe bescheide deel vanuit wil dat de boel opgedoekt moest worden, over hoe Seafann door de vangst en export van mesheften het overleefde. Maar toch vooral over de technische snu^es, innova ties en methodes die hij eigenhandig heeft bedacht en uitgewerkt. Nee, Bout hoeven ze niets wijs te maken. Zelfs niet 'die jon gens van Wageningen die zo geroemd worden'. Want, zo stelt Bout, je mag dan wel aan de universiteit hebben gestudeerd, het betekent ook datje als wetenschapper in een soort tunnel leeft. "Je moet juist :ussen op iets M heeft het met o realistische g en uw droom ing van al uw Dok, een goede in maken. buiten die tunnel denken. Geleerden dachten datje vis niet in een gesloten sys teem kon kweken. In Spanje kweken ze in flow through systemen, ofwel de bedrijven lozen het gebruikte water weer in zee. Een gesloten systeem zou volgens wetenschap pers stoffen accumuleren die een remmen de werking hebben op de groei van de vis." In het 'eigenwijze' Kamperland we ten ze intussen wel anders. Bout ging zelf op onderzoek uit en ging aan de slag met een grote hoeveelheid vis en keek wat er gebeurde. Hij ging op zijn gevoel af. "Ik heb een paar neven die de grootste palingkwekers van Europa zijn. Waarom hebben zij succes? Ik ging dat eens analyseren. Wat bleek, die laten zich niet afleiden door mensen die te veel ge studeerd hebben." Observeren Tuurlijk ging het niet altijd even goed. Het was een proces van vallen en opstaan. Observeren bleef altijd belangrijk bij Se afarm. Wantje ziet het volgens Bout me teen wanneer een vis zich kiplekker voelt. "Een computer kan in wezen niks. Hij kan op gezette tijden voedsel in de bak laten belanden, maar hij kan niet zien hoe een vis eruit ziet. Glanst die mooi, hoe staan zijn ogen, is ie lui en traag of juist niet? Een blije vis groeit nu eenmaal sneller. En daar heb je de hand van de meester voor nodig." Bij alles hield Bout de touwtjes in handen. Bij het uitzoeken van filters, eiwitafschui- mers en eigenlijk de complete techniek tot in de minieme details. "Dat vind ik ook leuk om te doen. Techniek is een passie van me. Ik heb de hele techniek onder handen genomen. Nu vind je in de hele kwekerij geen overtollige elektronica meer. Alles zelf ontworpen. Daardoor kunnen we 75 procent goedkoper en effi ciënter werken dan onze concurrenten." De kwekerij is in de loop der jaren zo uit gekiend gaan lopen dat het systeem zich zelf in stand houdt. "We hebben bijvoor beeld al drie jaar geen gasrekening gehad. Bacteriën wannen het water op. Warmte, zuurstoftoevoer, koeling, luchtbehande ling het zijn zaken die allemaal tegen elkaar kunnen werken. Maar als je m een geslo ten systeem de waterstroom goed op orde hebt, dan komt de rest vanzelf. De vis moet in feite zijn eigen bak schoonma ken." Bout noemt zichzelf nog steeds een roepende in de woestijn. De manier waar op hij vis kweekt, het zou eigenlijk niet mogelijk zijn. Maar hij doet het en is vast van plan zijn gelijk te halen. "Kilo's", roept hij strijdlustig. "Met kilo's zal ik het aantonen dat we de modernste kwekerij en tegelijkertijd de meest eenvoudige van Europa zijn." De bouw van de nieuwe kwekenj naast de bestaande is een eerste stap. In april gaat de vis er in de bakken. De productie gaat daarmee van 20.000 ton tarbot per jaar, naar 200.000 ton. Wat Bout betreft, volgt daarna de rest van Zee land. Hij ziet een netwerk van Seafarm- kwekerijen op franchisebasis wel zitten. Zeeland is volgens hem een perfecte thuis basis. "Je hebt namelijk ruimte en veel zout water nodig en dat is er hier zat." Twintig jaar geleden, op zee als visser, wist hij al dat er iets moest gebeuren. "Eigenlijk wisten we allemaal dat het gewoon eindig was. Het was een sport om zo snel moge lijk de Noordzee leeg te vissen, meer dan je collega's wilde je vangen. De Noordzee was van ons en toen kwamen de natuur- jongens met hun vogels en zeehonden, die stukje bij stukje de zee van ons afpakten. Zo dachten de vissers toen. Maar ik wist dat als je zo blijft denken, je het niet redt." Seafann is vandaag de dag een internatio naal bedrijf dat jaarlijks tonnen tarbot en mesheften exporteert. Het Zeeuwse be drijf heeft agentschappen in Italië, Frank rijk, Spanje en Portugal. Hoewel het be drijf flink is gegroeid, weigert de vroegere stuurman vooralsnog het stuurwiel los te laten. Bout bepaalt de koers liever zelf. "Ik wil alles zelf kunnen. Bij Seafarm doen we dus alles zelf. Van de ontwikkeling van mi lieuvriendelijke verpakking, de verwer king en de handel tot de distributie." Hij wijst naar buiten waar mannen van de Le- wedorpse aannemer Fraanje bezig zijn met de nieuwe kwekenj. "Zij doen alleen de buitenkant, het pand zelf, maar ik wil elk detail weten. Zelfs met de vloer bemoei ik me. De binnenkant, de techniek doen we zelf. Ik heb driejaar geleden de kwekerij al op schaal gebouwd. Tot drie keer toe heb ik hem afgebroken en herbouwd tot ik te vreden was." visuele communicatie tab; - Ondernemers dromen. Vaak zit dat er a wat ze soms zelf niet kunnen definiër succes te maken. Wij kijken door de c dromers en zien hun toekomstige zichtbaar voor anderen. Door profess communicatie-uitingen, door uw droom, uitstraling te geven. Zodat anderen er t0114 36 22 14 I Inspiratie: www.dewildezeeuw.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 81