Consument
Ontwerper jachten
HISWA
Schrikkelpastei
20 Donderdag 28 februari 2008 PZC
ETEN MET PUCK
door Puck Kerkhoven
We hebben dit jaar een dag extra om te genieten van
de mooie dingen van het leven: schrikkelvrijdag 29
februari. Dat vraagt om een lekker verwengerecht,
dat niet te veel tijd en niet te veel geld kost. Want we krijgen
per slot van rekening geen dag extra betaald. Het liefst iets met
vis, vanwege 'vrijdag visdag' en vanwege het sterrenbeeld der
schrikkeljarigen: vissen.
Echte schrikkelgerechten bestaan bij mijn weten niet. Er zijn
maar bar weinig gebruiken gekoppeld aan de schrikkeldag. Ja,
schrikkeljarigen mogen op hun verjaardag gratis overnachten
in het Efteling Hotel. Een lokale krant looft een taart uit voor
de meest feestelijke foto van een schrikkelverjaardag. Verder
blijkt het geen populaire trouwdatum. Ambtenaren van de
burgerlijke stand kunnen rustig een atv-dag opnemen.
Dus bedenken we zelf een toepasselijk gerecht voor deze toch
speciale dag, die immers maar eens per vier jaar voorkomt.
Taart heeft altijd iets feestelijks, maar de combinatie vis en
taart klinkt me niet smakelijk in
de oren. Dan liever een lekkere
vispastei, b'stilla ofpastilla ge
noemd in de Marokkaanse en Al
gerijnse keuken. Ons woord pas
tei, het Spaanse pastel en het
Franse paté klinken er in door.
Deze hartige taart (zie recept) is gemaakt van vederlichte laag
jes knapperig filodeeg en gevuld met sappige, zachte stukjes
vis. Pittig door pepertje en knoflook, licht zoet door de gekara-
meliseerde ui, amandelen en kaneel, kruidig dankzij komijn,
koriander en kerrie.
Een klassieke b'stilla heeft een vulling van duif, maar de popu
laire varianten met kip en vis zijn veel bekender. Het is van
oorsprong een Andalusisch gerecht dat de Moren vanuit Span
je mee terug namen naar Noord-Afrika.
Filodeeg is een flinterdun bladerdeeg, dat in diepgevroren vel
len in de supermarkt wordt verkocht. Om de b'stilla betaal
baar te houden, gebruiken we gemengde stukjes vis (roerbak
mix). Zalm, kabeljauw, witvis, garnalen, inktvis, alles mag
door elkaar. Heerlijk om tijdens het eten al die verschillende
smaken te proeven. Een mooiere manier om restjes op te rui
men dan in een hartige taart of pastei, bestaat niet. Zo kunnen
we maart met een schone voorraadkast beginnen. Daarmee
doen we Februus, de Romeinse god die februari zijn naam gaf,
alle eer aan. Die was niet alleen de god van de onderwereld,
maar ook van de purificatie (schoon schip maken).
Er zijn bar weinig
gebruiken gekoppeld
aan de schrikkeldag
foto Karei de Vos
B'stilla met pittige vis (Noord-Afrikaanse vispastei)
hoofdgerecht voor 2 personen, voorgerecht voor 5 6 personen
2 eetlepels olijfolie, 1 grote ui gesnipperd, 1 Spaans pepertje, 2
lente-uitjes in ringetjes, 2 teentjes knoflook fijngehakt, 1 handje
verse koriander fijngehakt, 1 theelepel komijn, zeezout en versge
malen peper, 1 eetlepel pittige kerrie, mespunt gemberpoeder,
mespunt kaneel, 50 gram blanke amandelen, 500 gram gemengde
vis in stukken, 5 vellen filodeeg (diepvries), 2 eetlepels zachte
roomboter, 1 eidooier.
K Snijd pepertje in lengte door, verwijder zaadlijsten en pitjes, snijd
in flinterdunne reepjes. Kruid vis met kerrie, gemberpoeder, ka
neel, peper en zout. Laat even intrekken. Verwarm oven voor op
200 graden (hetelucht 180). Vet kleine springvorm in met boter.
Verhit olijfolie in wok of grote koekenpan. Voeg uisnippers en reep
jes rode peper toe. Laat ca. 3 minuten zachtjes bakken. Voeg len
te-ui, koriander, komijn, fijngehakte knoflook en een snuf zeezout
toe en laat 5 minuten stoven op zacht vuurtje. Voeg vis en aman
delen toe, roerbak (voorzichtig!) nog 3 minuten. Draai vuur uit.
Bekleed bodem springvorm met vel filodeeg, bekleed zijkant met
3 vellen, zodat ze half over de rand heen hangen. Vul met vismeng-
sel en vouw deeg er zorgvuldig overheen. Bestrijk met roomboter,
leg laatste vel erop, stop goed rondom in en druk even aan.
Klop eidooier met eetlepel water los en bestrijk bovenkant. Bak in
ca. 10 minuten mooi goudbruin, halverwege baktijd met boter be
strijken. Verwijder bakring, garneer met blaadjes munt en blauw
bloemetje (bijv. kleine maagdenpalm) uit de tuin. Serveer warm en
snijd aan tafel met scherp broodmes in punten. Geef er wortelsala
de bij.
Heerlijk met glas koele Sauvignon Blanc.
Boten zijn veel langer dan
auto's. Toch zijn ze er in
meerdere opzichten door
ingehaald. Jachtontwerper
Maarten Voogd kijkt graag
naar de wonderen op wielen
en laat zich er door
inspireren.
M-T';
:«s
door Willem Altena foto's CPD
Een kantoor op een keurig
bedrijvenpark aan de
rand van Enkhuizen.
Niet eens aan het water.
Wel ontzettend ruim,
met plaats voor zeker een handvol
collega's. Toch zit Maarten Voogd
er in zijn eentje. „We hebben geen
mensen in dienst, niet meer. Werk
genoeg, maar we doen het liever
zelf Bevalt toch beter", zegt de
jachtontwerper.
Voogd knikt naar een groot com
puterscherm. Daarop verschijnt
het lachende gezicht van Alex Si-
monis, zijn compagnon in Kaap
stad die daar ook al in zijn uppie
opereert. Ze webcammen meerma
len per dag. „Dit werkt voor ons
het beste. Alex houdt van cijfer
tjes, ik van lijnen. We vullen el
kaar prima aan, zonder op eikaars
lip te zitten. We zijn nogal eigenge
reid, vooral ik."
Ze zijn succesvol. Het kantoor van
Voogd etaleert dat met wandpren-
ten en modellen van zeilschepen
van eigen hand. Snelle vooral, van
25 tot 100 voet. Van catamarans tot
hightech-jachten, waarmee inter
nationale wedstrijden als de Cape
tot Rio Race, de Round Britain Ra
ce en de Sydney Hobart Race
- met de Nicorette 1980 en 1990
tweemaal zelfs - zijn gewonnen.
Ze hebben er een hele trits Europe
se en Amerikaanse ontwerpprij
zen voor gekregen. De meest recen
te onderscheiding is de European
Boat of the Year 2007 voor de
Dehler 44.
Sinds enige tijd werkt Simonis
Voogd Design voor de Duitse werf
van dit zeiljacht. Voogd: „Of we
een nieuwe lijn voor ze wilden
ontwerpen. We hebben over dat
aanbod moeten nadenken. Dehler
produceert in grotere series, ter
wijl wij in de one-off s en heel
kleine producties naam hebben ge
maakt. Tuurlijk zijn we er in ge
stapt, een veel te leuke uitdaging."
Voogd was het liefst rigoureus aan
de slag gegaan, zowel binnen als
buiten. Maar hij hield zich in, om
dat de werf een breed publiek wil
aanspreken. Niettemin was het re
sultaat bepaald opvallend. Het ex
terieur kreeg alleen al door gladde
ramen, weggewerkt dekbeslag en
vlakke luiken een strakker, moder
ner aanzien.
Het interieur, in de vorige Dehler-
uitvoering nogal oubollig, onder
ging een sterke verandering. Een
donkere vloer, aluminiumaccen-
ten en lichte houtsoorten. De
hand van Voogd is onmiskenbaar.
Functioneel, eigentijdse materia
len en lichte kleuren.
Bij Dehler keken ze wel even op.
Was het ontwerp niet te gewaagd?
Geen Sauerlands directielid dat je
er inmiddels over hoort. De pro
ductie van de Dehler 44 overtreft
alle verwachtingen. De werf ver
wachtte er hooguit eentje per
maand voor 170.000 euro aan de
man te kunnen brengen. Dat doel
is enigszins bijgesteld. Dit jaar ver
wacht het bedrijf honderd jachten
te verkopen.
Voogd: „Het volgende ontwerp zal
weer verder gaan. Het kan veel ex
tremer. Soms zijn het maar simpe
le dingen, zoals ramen die in de
bootwand zijn geïntegreerd. Weg
rubberringen. Het geeft meteen
een ander aanzien. Andere jacht-
merken nemen het over. We zien
gebeuren dat voor elk scheepsmo
del een raamlijn wordt ontwor
pen. Het raam dat standaard in zo
ongeveer elke boot kon worden ge
zet, heeft zijn tijd gehad. In een
Peugeot en een Audi zie je ook
niet dezelfde ramen. Rubbers zijn
in auto's al lang verleden tijd."
Voogd houdt de automobielindus
trie scherp in de peiling. Hij vindt
Gratis toegang voor jongeren bij Hiswa
De Hiswa kampt met teruglopende bezoekersaantallen. Om het grote publiek terug te winnen, kijkt ze naar de klein
tjes, de watersporters van de toekomst. Jongeren tot en met 16 jaar hebben tijdens deze 53e editie gratis toegang
tot de Amsterdamse RAL Bij de entree moeten jongeren wel een geldige legitimatie kunnen tonen. De botenten-
toonstelling wil inspelen op hun 'beleving'. Bijvoorbeeld met een bassin van 50 bij 15 meter dat Water Fun Zone is
gedoopt. Aan de zijkanten staan grote windturbines die kleine zeilbootjes vooruit blazen. Kinderen kunnen zo leren
zeilen. Er zijn gratis kano- of roeilessen, bungee-roeien en radiografisch bestuurbare scheepjes. Maar ook wakeboar
ding en freestyle-windsurfen komen er actief aan bod.
Alle bovengenoemde sporten zijn ook in een simulator te beoefenen in het Virtueel Experience Paviljoen. De jong
ste jeugd kan bootjes bouwen, zich laten schminken of een speurtocht over de beurs volgen. Er is gratis opvang
voor kinderen tot 8 jaar.
De Hiswa 2008 is van dinsdag 4 tot en met zondag 9 maart. De openingstijden zijn alle dagen van 10.00 tot 18.00
uur, behalve donderdag en vrijdag. Dan sluiten de RAI-deuren pas om 22.00 uur. Een dagkaart kost 17 euro, een
avondkaart 11 euro. 65-plussers betalen voor een dagkaart 12 euro.