Consument Ontwerper jachten HISWA Schrikkelpastei 20 Donderdag 28 februari 2008 PZC ETEN MET PUCK door Puck Kerkhoven We hebben dit jaar een dag extra om te genieten van de mooie dingen van het leven: schrikkelvrijdag 29 februari. Dat vraagt om een lekker verwengerecht, dat niet te veel tijd en niet te veel geld kost. Want we krijgen per slot van rekening geen dag extra betaald. Het liefst iets met vis, vanwege 'vrijdag visdag' en vanwege het sterrenbeeld der schrikkeljarigen: vissen. Echte schrikkelgerechten bestaan bij mijn weten niet. Er zijn maar bar weinig gebruiken gekoppeld aan de schrikkeldag. Ja, schrikkeljarigen mogen op hun verjaardag gratis overnachten in het Efteling Hotel. Een lokale krant looft een taart uit voor de meest feestelijke foto van een schrikkelverjaardag. Verder blijkt het geen populaire trouwdatum. Ambtenaren van de burgerlijke stand kunnen rustig een atv-dag opnemen. Dus bedenken we zelf een toepasselijk gerecht voor deze toch speciale dag, die immers maar eens per vier jaar voorkomt. Taart heeft altijd iets feestelijks, maar de combinatie vis en taart klinkt me niet smakelijk in de oren. Dan liever een lekkere vispastei, b'stilla ofpastilla ge noemd in de Marokkaanse en Al gerijnse keuken. Ons woord pas tei, het Spaanse pastel en het Franse paté klinken er in door. Deze hartige taart (zie recept) is gemaakt van vederlichte laag jes knapperig filodeeg en gevuld met sappige, zachte stukjes vis. Pittig door pepertje en knoflook, licht zoet door de gekara- meliseerde ui, amandelen en kaneel, kruidig dankzij komijn, koriander en kerrie. Een klassieke b'stilla heeft een vulling van duif, maar de popu laire varianten met kip en vis zijn veel bekender. Het is van oorsprong een Andalusisch gerecht dat de Moren vanuit Span je mee terug namen naar Noord-Afrika. Filodeeg is een flinterdun bladerdeeg, dat in diepgevroren vel len in de supermarkt wordt verkocht. Om de b'stilla betaal baar te houden, gebruiken we gemengde stukjes vis (roerbak mix). Zalm, kabeljauw, witvis, garnalen, inktvis, alles mag door elkaar. Heerlijk om tijdens het eten al die verschillende smaken te proeven. Een mooiere manier om restjes op te rui men dan in een hartige taart of pastei, bestaat niet. Zo kunnen we maart met een schone voorraadkast beginnen. Daarmee doen we Februus, de Romeinse god die februari zijn naam gaf, alle eer aan. Die was niet alleen de god van de onderwereld, maar ook van de purificatie (schoon schip maken). Er zijn bar weinig gebruiken gekoppeld aan de schrikkeldag foto Karei de Vos B'stilla met pittige vis (Noord-Afrikaanse vispastei) hoofdgerecht voor 2 personen, voorgerecht voor 5 6 personen 2 eetlepels olijfolie, 1 grote ui gesnipperd, 1 Spaans pepertje, 2 lente-uitjes in ringetjes, 2 teentjes knoflook fijngehakt, 1 handje verse koriander fijngehakt, 1 theelepel komijn, zeezout en versge malen peper, 1 eetlepel pittige kerrie, mespunt gemberpoeder, mespunt kaneel, 50 gram blanke amandelen, 500 gram gemengde vis in stukken, 5 vellen filodeeg (diepvries), 2 eetlepels zachte roomboter, 1 eidooier. K Snijd pepertje in lengte door, verwijder zaadlijsten en pitjes, snijd in flinterdunne reepjes. Kruid vis met kerrie, gemberpoeder, ka neel, peper en zout. Laat even intrekken. Verwarm oven voor op 200 graden (hetelucht 180). Vet kleine springvorm in met boter. Verhit olijfolie in wok of grote koekenpan. Voeg uisnippers en reep jes rode peper toe. Laat ca. 3 minuten zachtjes bakken. Voeg len te-ui, koriander, komijn, fijngehakte knoflook en een snuf zeezout toe en laat 5 minuten stoven op zacht vuurtje. Voeg vis en aman delen toe, roerbak (voorzichtig!) nog 3 minuten. Draai vuur uit. Bekleed bodem springvorm met vel filodeeg, bekleed zijkant met 3 vellen, zodat ze half over de rand heen hangen. Vul met vismeng- sel en vouw deeg er zorgvuldig overheen. Bestrijk met roomboter, leg laatste vel erop, stop goed rondom in en druk even aan. Klop eidooier met eetlepel water los en bestrijk bovenkant. Bak in ca. 10 minuten mooi goudbruin, halverwege baktijd met boter be strijken. Verwijder bakring, garneer met blaadjes munt en blauw bloemetje (bijv. kleine maagdenpalm) uit de tuin. Serveer warm en snijd aan tafel met scherp broodmes in punten. Geef er wortelsala de bij. Heerlijk met glas koele Sauvignon Blanc. Boten zijn veel langer dan auto's. Toch zijn ze er in meerdere opzichten door ingehaald. Jachtontwerper Maarten Voogd kijkt graag naar de wonderen op wielen en laat zich er door inspireren. M-T'; :«s door Willem Altena foto's CPD Een kantoor op een keurig bedrijvenpark aan de rand van Enkhuizen. Niet eens aan het water. Wel ontzettend ruim, met plaats voor zeker een handvol collega's. Toch zit Maarten Voogd er in zijn eentje. „We hebben geen mensen in dienst, niet meer. Werk genoeg, maar we doen het liever zelf Bevalt toch beter", zegt de jachtontwerper. Voogd knikt naar een groot com puterscherm. Daarop verschijnt het lachende gezicht van Alex Si- monis, zijn compagnon in Kaap stad die daar ook al in zijn uppie opereert. Ze webcammen meerma len per dag. „Dit werkt voor ons het beste. Alex houdt van cijfer tjes, ik van lijnen. We vullen el kaar prima aan, zonder op eikaars lip te zitten. We zijn nogal eigenge reid, vooral ik." Ze zijn succesvol. Het kantoor van Voogd etaleert dat met wandpren- ten en modellen van zeilschepen van eigen hand. Snelle vooral, van 25 tot 100 voet. Van catamarans tot hightech-jachten, waarmee inter nationale wedstrijden als de Cape tot Rio Race, de Round Britain Ra ce en de Sydney Hobart Race - met de Nicorette 1980 en 1990 tweemaal zelfs - zijn gewonnen. Ze hebben er een hele trits Europe se en Amerikaanse ontwerpprij zen voor gekregen. De meest recen te onderscheiding is de European Boat of the Year 2007 voor de Dehler 44. Sinds enige tijd werkt Simonis Voogd Design voor de Duitse werf van dit zeiljacht. Voogd: „Of we een nieuwe lijn voor ze wilden ontwerpen. We hebben over dat aanbod moeten nadenken. Dehler produceert in grotere series, ter wijl wij in de one-off s en heel kleine producties naam hebben ge maakt. Tuurlijk zijn we er in ge stapt, een veel te leuke uitdaging." Voogd was het liefst rigoureus aan de slag gegaan, zowel binnen als buiten. Maar hij hield zich in, om dat de werf een breed publiek wil aanspreken. Niettemin was het re sultaat bepaald opvallend. Het ex terieur kreeg alleen al door gladde ramen, weggewerkt dekbeslag en vlakke luiken een strakker, moder ner aanzien. Het interieur, in de vorige Dehler- uitvoering nogal oubollig, onder ging een sterke verandering. Een donkere vloer, aluminiumaccen- ten en lichte houtsoorten. De hand van Voogd is onmiskenbaar. Functioneel, eigentijdse materia len en lichte kleuren. Bij Dehler keken ze wel even op. Was het ontwerp niet te gewaagd? Geen Sauerlands directielid dat je er inmiddels over hoort. De pro ductie van de Dehler 44 overtreft alle verwachtingen. De werf ver wachtte er hooguit eentje per maand voor 170.000 euro aan de man te kunnen brengen. Dat doel is enigszins bijgesteld. Dit jaar ver wacht het bedrijf honderd jachten te verkopen. Voogd: „Het volgende ontwerp zal weer verder gaan. Het kan veel ex tremer. Soms zijn het maar simpe le dingen, zoals ramen die in de bootwand zijn geïntegreerd. Weg rubberringen. Het geeft meteen een ander aanzien. Andere jacht- merken nemen het over. We zien gebeuren dat voor elk scheepsmo del een raamlijn wordt ontwor pen. Het raam dat standaard in zo ongeveer elke boot kon worden ge zet, heeft zijn tijd gehad. In een Peugeot en een Audi zie je ook niet dezelfde ramen. Rubbers zijn in auto's al lang verleden tijd." Voogd houdt de automobielindus trie scherp in de peiling. Hij vindt Gratis toegang voor jongeren bij Hiswa De Hiswa kampt met teruglopende bezoekersaantallen. Om het grote publiek terug te winnen, kijkt ze naar de klein tjes, de watersporters van de toekomst. Jongeren tot en met 16 jaar hebben tijdens deze 53e editie gratis toegang tot de Amsterdamse RAL Bij de entree moeten jongeren wel een geldige legitimatie kunnen tonen. De botenten- toonstelling wil inspelen op hun 'beleving'. Bijvoorbeeld met een bassin van 50 bij 15 meter dat Water Fun Zone is gedoopt. Aan de zijkanten staan grote windturbines die kleine zeilbootjes vooruit blazen. Kinderen kunnen zo leren zeilen. Er zijn gratis kano- of roeilessen, bungee-roeien en radiografisch bestuurbare scheepjes. Maar ook wakeboar ding en freestyle-windsurfen komen er actief aan bod. Alle bovengenoemde sporten zijn ook in een simulator te beoefenen in het Virtueel Experience Paviljoen. De jong ste jeugd kan bootjes bouwen, zich laten schminken of een speurtocht over de beurs volgen. Er is gratis opvang voor kinderen tot 8 jaar. De Hiswa 2008 is van dinsdag 4 tot en met zondag 9 maart. De openingstijden zijn alle dagen van 10.00 tot 18.00 uur, behalve donderdag en vrijdag. Dan sluiten de RAI-deuren pas om 22.00 uur. Een dagkaart kost 17 euro, een avondkaart 11 euro. 65-plussers betalen voor een dagkaart 12 euro.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 20