spectrum Guinness Book of Records RUDEN RIEMENS FOTOGRAFIE stranden PZC Zaterdag 16 februari 2008 opeet goed genoeg om mee naar huis te nemen. De schouderkarbonade (biologisch, ik zou niet an ders durven) ligt veilig in de diepvries... Naast een half pond gehakt (biologisch), een knof lookbrood (te groot ingekocht), een pak vissticks (ongeveer drie jaar oud), drie dozen ingevroren in staartjes rode wijn gekookte appelmoes (uit het jaar waarin mijn Overijsselse appelboom hyste risch werd), een rest nasi goreng (vrouw alleen kookt altijd te veel), nóg een rest nasi goreng zon der jaartal, een plastic tobbetje tomatensoep, altijd handig om in huis te hebben, een oude zeer diep gevroren krentenbol en iets wat ik ooit in een aan val van bewaardrift in aluminiumfolie heb inge pakt en waarvan ik me niet kan herinneren wat het is. In de ijskast (het feit dat ik nog steeds spreek van 'ijskast' zegt iets over mijn leeftijd. De hedendaag se mens spreekt over 'koelkast') staan negen pot ten half leeggegeten kersenjam. Ik ben dol op ker senjam, dat wil zeggen op de kersen. Wanneer ik ze uit de jam heb gevist, vervalt mijn interesse. Maar iemand die de hongerwinter heeft overleeft, gooit NOOIT iets weg. Pas bij stank of schimmel ga ik over tot verwijdering. Dan... niet eerder. Ik heb nog niet de trommeltjes besproken. Ik krijg na een optreden wel eens een trommeltje gevuld met plaatselijk gekoekte. Na de eerste gretige proe- verij verslapt mijn interesse en blijft het leuke trommeltje met de afbeelding van de plaatselijke gevangenpoort op de deksel dicht. Zo kunnen we nu spreken van een verzameling van aangebroken trommeltjes. Eigenlijk moet ik een museum beginnen Want nu ik toch aan het inventariseren ben van alles wat ik aan voedsel spaar en bewaar, in trommels en pot ten, in diepvries en ijskast, realiseer ik mij dat mijn hamsterdrift zich voortzet bij het bewaren van kranten en tijdschriften. Interessante weekendbijlagen, fijne edities die ik nog moet uitpluizen. Niet te missen stukken over de toestand in het Midden Oosten. Over het door steken van de dijken en het teruggeven van land aan het water... En over afvallen. Volgens mijn kinderen hoort mijn gevarieerde ver zameling thuis in het Guinness Book of Records. Zeg mij wat er in uw diepvriesvak zit en ik distilleer daaruit uw karakter. Voor de alleenwonende vrouw is het diepvriesvak een grote uitkomst. Soms ben ik 's ochtends vroeg bezeten van de gedachte dat ik 's avonds sperziebonen wil eten. Tussen mijn bezigheden door, haal ik een half pond boontjes en een klein schouderkarbonaadje. Maar op het ogenblik, dat het werk gedaan is en ik mij moet bezighouden met het afhalen van die heer lijke boontjes, ben ik vergeten waarom ik van ochtend zo'n intens verlangen voelde naar een bonenmaaltijd. Ik besluit tot het eten van een geroosterde boter ham met een gebakken ei, ik verstop de schouder karbonade in de diepvries tot later... De bonen leg ik op een koud plekje, ook tot later. De volgende dag eet ik bij een kind en de daaropvolgende dag ga ik Indisch eten met een vriendin. Een blik op mijn verlaten boontjes leert me dat ze gaan rimpelen. „Heb jij trek in sperziebonen?", vraag ik aan mijn Fatima, de vrouw die mij al 27 jaar stofvrij houdt. Fatima vindt alles wat ik niet

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 87