VS
Brugge is sinds deze week de
chocoladehoofdstad van België. De
monumentale stad zet tot half maart in op
de zalige zonde die chocolade heet. Wiel
Beijer liet zich alvast verleiden.
^SORTIMENT DE 40TABLETJES DE CHOCOL
-SSORTiMENi VAN 40 CHOCOLADE REEP
:<a reizen@wegener.nl 21 reizen
024-3650360 PZC
Zaterdag 2 februari 2008
Brugge chocs deze winter
Genoeg geleerd, tijd om te proe
ven. Ook dat kan in Choco-story.
Chocolatiers demonstreren elke
dag de kunst van het maken van
pralines en je mag proeven.
Dan is het tijd om naar buiten te
gaan. Choc! Around the Clock heet
de chocoladewandeling van S-wan
(speciale wandelingen). Chocogids
Götze wijst de weg. Maar eerst
haalt hij een reep pure Cöte
d'Or-chocolade uit zijn tas en
houdt een korte inleiding waarin
hij niet zonder trots vertelt dat Bel
gië het enige land ter wereld is
waar minimaal 35 procent cacao in
je reep chocolade moet zitten. Dan
mogen de chocowandelaars proe
ven.
Met een chocosmaak in de mond
gaan we op pad. Passeren de
oudste apotheek van Brugge. Cho
colade werd vroeger als geneesmid
del in de apotheek verkocht. De
eerste chocoshop is Leonidas, waar
van er over de hele wereld liefst
tweeduizend te vinden zijn. Ver
derop in de Steenstraat vinden we
Neuhaus, de uitvinders van de pra
line. „Elke bonbon van Neuhaus
heeft een naam", weet onze gids.
We bereiken The Chocolate Line
op het Simon Stevinplein.
Chocolatier Dominique Persoone
is de jonge choco-god van Brugge.
Hij kreeg voor zijn werk een Mi-
chelinster en mocht zelfs een bon
bon ontwerpen voor
gitarist Ron Wood van
The Rolling Stones.
Niet voor niets draagt
Dominique op zijn bo
venarm een tattoo met
de bekende rode Rol-
ling-Stonestong en de
tekst Chocolate is
rock'n roll. Götze
toont nog meer choco
lademakers. Zoals The
Old Chocolate House waar de war
me chocolade speciaal is. Je bereidt
die choc zelf aan je tafeltje. „Het
leuke is dat ze hier muziek van
Hot Chocolate draaien."
De hit So you win again neuriënd,
vervolgen we de wandeling langs
prachtige monumenten. Die zijn
vandaag even bijzaak. Via Depla,
bekend om de schijfjes gedroogde
sinaasappel gedept in choco, en Su-
kerbuyc, die zijn bonbons stopt in
handgemaakte eetbare doosjes van
chocolade, naar Tsjokoreeto in het
Stoofstraatje. De eigenaar gaf zijn
zaak de Japanse naam voor choco
lade en heeft sindsdien over klandi
zie uit het oosten niet te klagen.
Sweetvaegher in de Philip-
stockstraat is de enige chocolatier
in Brugge die weigert witte choco
lade te maken. „Witte is geen echte
chocolade. Dat is cacaoboter en
vet", vertelt Götze, die ook weet
dat vrouwen liever melkchocolade
eten en mannen liever puur.
Denk je dat je alles gezien hebt -
Naast monumentenstad
is Brugge ook een cho-
coladestad. Niet dat
de chocolade in Brug
ge is uitgevonden. Pas
eind zeventiende eeuw duikt het
bruine goud hier op, nadat het eer
der al de smaakpapillen in Spanje,
Portugal, Frankrijk en zelfs Hol
land wist te bekoren. Nu, ruim
vierhonderd jaar na de met een of
ficieel document bewezen aan
koop van 83 pond chocolade door
de plaatselijke koopman Gillon,
zegt de West-Vlaamse toeristen
stad met zijn 48 chocolatiers en
chocoladewinkels dè chocolade-
stad van België te zijn.
Daarom is er een chocolademu
seum, zijn er deze winter chocola
dewandelingen, kun je in Brugse
restaurants chocolademenu's be
stellen en smeren Brugse schoon
heidspecialistes je lichaam in met
huidverzorgende chocolade.
We nemen de proef op de som.
Eerst informeren we ons in mu
seum Choco-story. Van de Maya's
hebben we het woord cacao. Het
komt van ka-ka-wa of ca-ca-wa dat
cacahuatl wordt waar de Spanjaar
den chocolatl van maken. Chocola
de dus. Cacao geeft het lichaam
kracht en beschermt tegen ver
moeidheid. Bij de indianen zijn ca
caobonen lange tijd ook betaalmid
del.
Nog een paar choco-weetjes. De
Nederlander Van Houten vindt in
Schoonheidsspecialiste Sophie be
zorgt Anne een chocoladegezicht.
1828 cacaopoeder uit. De Engels
man Fry vindt in 1847 het chocola
detablet uit. In 2875 vindt de Zwit
ser Peter de melkchocolade uit. De
uit Zwitserland afkomstige Belg
Jean Neuhaus komt in 19L2 op het
idee van de praline, de gevulde
bonbon. En onze Kwatta maakt in
1921 de eerste gevulde chocoreep.
FRANKRIJK
NEDER
LAND
Neuhaus
Steenstraat 66
centrum Brugge
Chocolademuseum
Sweertvaegher
Philipstockstraat 29
Leonidas
Steenstraat 4
A J Jft
Depla
Eekhout
straat 27
.&enWaa S- The Chocolate Line
Grote markt
Simon Stevinplein 19
The Old Chocolate House
Mariastraat 1c
Tsjokoreeto
Stoofstraat 4
Sukerbuyc
Katelijnestraat 5
en vooral geproefd - dan wacht
aan het einde nog een verrassing.
Bij Xantippe ondergaat Anne De
Meerleer uit Brugge een gelaatsbe
handeling. Sophie Tousseynt is de
schoonheidsspecialiste die deze
donkerbruine wellness-behande-
ling verricht. Eerst een ontspan
nende massage,dan wordt het ge
zicht gereinigd en volgt een massa
ge met verdunde cacaoboter. Sop-
mfographic: AA
hie masseert Anne zachtjes met ge
voel en Anne zegt: „Het voelt heel
goed. Heerlijk."
Even later heeft ze haar grootste ge-
lukgevoel als ze met een vingenr
over haar wang wrijft en de choco
lade vervolgens op haar tong laat
smelten.
Reageren?
redactie.reizen@wegener.nl
Kuifje-chocolade bij Neuhaus.
foto's CPD
15-^1 Choc in Brugge duurt tot 13
maart. Op 9 en 10 februari is
er in de Stadshallen een cho-
colademarkt met demonstraties
door chocolatiers. Choc! Around the
clock vertrekt elke dinsdag en don
derdag om 17.00 uur.
Deelname 9 euro. Choc Story en
tree 6 euro. Een chocoladegerecht
kost 15 tot 40 euro. De chocowell-
ness bij Xantippe kost 50 euro.
www.toerismevlaanderen.nl of
www.brugge.be/winter