VS Brugge is sinds deze week de chocoladehoofdstad van België. De monumentale stad zet tot half maart in op de zalige zonde die chocolade heet. Wiel Beijer liet zich alvast verleiden. ^SORTIMENT DE 40TABLETJES DE CHOCOL -SSORTiMENi VAN 40 CHOCOLADE REEP :<a reizen@wegener.nl 21 reizen 024-3650360 PZC Zaterdag 2 februari 2008 Brugge chocs deze winter Genoeg geleerd, tijd om te proe ven. Ook dat kan in Choco-story. Chocolatiers demonstreren elke dag de kunst van het maken van pralines en je mag proeven. Dan is het tijd om naar buiten te gaan. Choc! Around the Clock heet de chocoladewandeling van S-wan (speciale wandelingen). Chocogids Götze wijst de weg. Maar eerst haalt hij een reep pure Cöte d'Or-chocolade uit zijn tas en houdt een korte inleiding waarin hij niet zonder trots vertelt dat Bel gië het enige land ter wereld is waar minimaal 35 procent cacao in je reep chocolade moet zitten. Dan mogen de chocowandelaars proe ven. Met een chocosmaak in de mond gaan we op pad. Passeren de oudste apotheek van Brugge. Cho colade werd vroeger als geneesmid del in de apotheek verkocht. De eerste chocoshop is Leonidas, waar van er over de hele wereld liefst tweeduizend te vinden zijn. Ver derop in de Steenstraat vinden we Neuhaus, de uitvinders van de pra line. „Elke bonbon van Neuhaus heeft een naam", weet onze gids. We bereiken The Chocolate Line op het Simon Stevinplein. Chocolatier Dominique Persoone is de jonge choco-god van Brugge. Hij kreeg voor zijn werk een Mi- chelinster en mocht zelfs een bon bon ontwerpen voor gitarist Ron Wood van The Rolling Stones. Niet voor niets draagt Dominique op zijn bo venarm een tattoo met de bekende rode Rol- ling-Stonestong en de tekst Chocolate is rock'n roll. Götze toont nog meer choco lademakers. Zoals The Old Chocolate House waar de war me chocolade speciaal is. Je bereidt die choc zelf aan je tafeltje. „Het leuke is dat ze hier muziek van Hot Chocolate draaien." De hit So you win again neuriënd, vervolgen we de wandeling langs prachtige monumenten. Die zijn vandaag even bijzaak. Via Depla, bekend om de schijfjes gedroogde sinaasappel gedept in choco, en Su- kerbuyc, die zijn bonbons stopt in handgemaakte eetbare doosjes van chocolade, naar Tsjokoreeto in het Stoofstraatje. De eigenaar gaf zijn zaak de Japanse naam voor choco lade en heeft sindsdien over klandi zie uit het oosten niet te klagen. Sweetvaegher in de Philip- stockstraat is de enige chocolatier in Brugge die weigert witte choco lade te maken. „Witte is geen echte chocolade. Dat is cacaoboter en vet", vertelt Götze, die ook weet dat vrouwen liever melkchocolade eten en mannen liever puur. Denk je dat je alles gezien hebt - Naast monumentenstad is Brugge ook een cho- coladestad. Niet dat de chocolade in Brug ge is uitgevonden. Pas eind zeventiende eeuw duikt het bruine goud hier op, nadat het eer der al de smaakpapillen in Spanje, Portugal, Frankrijk en zelfs Hol land wist te bekoren. Nu, ruim vierhonderd jaar na de met een of ficieel document bewezen aan koop van 83 pond chocolade door de plaatselijke koopman Gillon, zegt de West-Vlaamse toeristen stad met zijn 48 chocolatiers en chocoladewinkels dè chocolade- stad van België te zijn. Daarom is er een chocolademu seum, zijn er deze winter chocola dewandelingen, kun je in Brugse restaurants chocolademenu's be stellen en smeren Brugse schoon heidspecialistes je lichaam in met huidverzorgende chocolade. We nemen de proef op de som. Eerst informeren we ons in mu seum Choco-story. Van de Maya's hebben we het woord cacao. Het komt van ka-ka-wa of ca-ca-wa dat cacahuatl wordt waar de Spanjaar den chocolatl van maken. Chocola de dus. Cacao geeft het lichaam kracht en beschermt tegen ver moeidheid. Bij de indianen zijn ca caobonen lange tijd ook betaalmid del. Nog een paar choco-weetjes. De Nederlander Van Houten vindt in Schoonheidsspecialiste Sophie be zorgt Anne een chocoladegezicht. 1828 cacaopoeder uit. De Engels man Fry vindt in 1847 het chocola detablet uit. In 2875 vindt de Zwit ser Peter de melkchocolade uit. De uit Zwitserland afkomstige Belg Jean Neuhaus komt in 19L2 op het idee van de praline, de gevulde bonbon. En onze Kwatta maakt in 1921 de eerste gevulde chocoreep. FRANKRIJK NEDER LAND Neuhaus Steenstraat 66 centrum Brugge Chocolademuseum Sweertvaegher Philipstockstraat 29 Leonidas Steenstraat 4 A J Jft Depla Eekhout straat 27 .&enWaa S- The Chocolate Line Grote markt Simon Stevinplein 19 The Old Chocolate House Mariastraat 1c Tsjokoreeto Stoofstraat 4 Sukerbuyc Katelijnestraat 5 en vooral geproefd - dan wacht aan het einde nog een verrassing. Bij Xantippe ondergaat Anne De Meerleer uit Brugge een gelaatsbe handeling. Sophie Tousseynt is de schoonheidsspecialiste die deze donkerbruine wellness-behande- ling verricht. Eerst een ontspan nende massage,dan wordt het ge zicht gereinigd en volgt een massa ge met verdunde cacaoboter. Sop- mfographic: AA hie masseert Anne zachtjes met ge voel en Anne zegt: „Het voelt heel goed. Heerlijk." Even later heeft ze haar grootste ge- lukgevoel als ze met een vingenr over haar wang wrijft en de choco lade vervolgens op haar tong laat smelten. Reageren? redactie.reizen@wegener.nl Kuifje-chocolade bij Neuhaus. foto's CPD 15-^1 Choc in Brugge duurt tot 13 maart. Op 9 en 10 februari is er in de Stadshallen een cho- colademarkt met demonstraties door chocolatiers. Choc! Around the clock vertrekt elke dinsdag en don derdag om 17.00 uur. Deelname 9 euro. Choc Story en tree 6 euro. Een chocoladegerecht kost 15 tot 40 euro. De chocowell- ness bij Xantippe kost 50 euro. www.toerismevlaanderen.nl of www.brugge.be/winter

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 111