Eten wordt duurder. Heel wat consumenten raken daardoor in de problemen omdat de lo nen de prijsverhogingen van voedsel niet bij benen. Maar ook winkeliers, fabrikanten en restaurants worstelen met de prijzen. 10 Dinsdag 22 januari 2008 PZC Philippe Vorst foto GPD Dirk van den Broek foto GPD De voedselprijzen 'zijn een ramp', zegt Philippe Vorst, mede-op- richter en direc teur van pizzake ten New York Pizza, met 86 vestigingen in het he le land. De stijging van de melk- en kaasprijs heeft grote gevolgen voor zijn bedrijf en vooral: voor zijn piz za's. „Wij gebruiken per jaar 450 ton kaas, dus reken maar uit." De prijs van kaas is het afgelopen jaar 1,50 tot 2,50 euro per kilo ver hoogd. „Dat kost ons dus tonnen", aldus Vorst. En dan is er nog de meelprijs. „Wij gebruiken voor on ze pizza's jaarlijks een miljoen kilo meel. De prijs van meel is in een paar jaar tijd verdubbeld, van dertig tot zestig euro per honderd kilo. Die verhoging kost ons drie ton." Cor Lustig, directeur van kaasprodu cent Westland, bekend van Old Am sterdam, kan meepraten over de ho ge prijzen. „De kaasprijs is afhanke lijk van de prijs die wij de boer moe ten betalen voor melk. Die is geste gen van 30 tot 45 cent per liter. Dat is extreem veel meer", zegt hij. „De uitwerking hiervan is enorm, want voor een kilo kaas hebben wij tien liter melk nodig." Dirk van den Broek, directeur van de gelijknamige supermarktketen, zegt dat zijn inkopers met rode hoofden rondlopen vanwege de prijsstijgingen. „Zij moeten onder handelen met de fabrikanten, die de hoge prijzen aan ons willen door berekenen. Die onderhandelingen zijn messcherp. Er staat ons nog heel wat te wachten." De inflatie in Nederland is een van de laagste in Europa. De algehele prijsstijging in ons land is gering, minder dan 2 procent per jaar. Voe ding is echter vorig jaar veel meer in prijs gestegen: 3,4 procent. Uitschie ters zijn melk, kaas en boter, waar voor de consument meer dan 10 procent meer betaalt. Ook brood, olie, yoghurt en margarine zijn duurder geworden. De prijsstijgingen gelden niet voor alle levensmiddelen. Vis is iets goed koper dan een jaar geleden, net als ijs en suiker. En de prijs van vlees is vrijwel gelijk gebleven. De verwach ting is dat de prijsstijgingen doorzet ten. Het economisch bureau van de Postbank voorspelt dat de inflatie in 2008 zal uitkomen op 2,5 procent. De koopkracht van consumenten komt hierdoor onder druk te staan. „De lonen stijgen wel, maar door hogere lasten en prijzen blijft daar niet veel van over", melden econo men van de bank. Vorige week waarschuwde de orga nisatie voor budgetvoorlichting Ni- bud dat bijna iedereen dit jaar koop kracht verliest. Gemiddeld hebben mensen door de stijging van de prijzen voor voed sel, olie en energie per maand 13 eu ro minder te besteden. De toename van de voedselprijzen is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de welvaart in China en India. Hierdoor zijn Chinezen en Indiërs meer gaan consumeren, vooral zuivel en vlees. „De markt is niet meer in balans", zegt Philippe Vorst van New York Pizza. „Wij krij gen van leveranciers te horen dat zij ons de kaas niet meer kunnen leve ren voor een bepaalde prijs. Ze ma ken liever melkpoeder voor China." Een tweede oorzaak voor de hoge voedselprijzen is de opkomst van biobrandstof Voor de productie van deze milieuvriendelijke voeding voor auto's en vliegtuigen zijn land bouwproducten nodig als graan en koolzaad. Hierdoor ontstaan tekor ten op de voedselmarkt, waardoor de prijzen stijgen. De vraag uit China en de productie van biobrandstof zullen voorlopig niet afnemen. Dit betekent dat de prijs van voeding in elk geval niet zal dalen en waarschijnlijk nog ver- De di 4por Michiel Couzy

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 10