Eten wordt duurder. Heel wat consumenten
raken daardoor in de problemen omdat de lo
nen de prijsverhogingen van voedsel niet bij
benen. Maar ook winkeliers, fabrikanten en
restaurants worstelen met de prijzen.
10 Dinsdag 22 januari 2008 PZC
Philippe Vorst foto GPD
Dirk van den Broek foto GPD
De voedselprijzen
'zijn een ramp',
zegt Philippe
Vorst, mede-op-
richter en direc
teur van pizzake
ten New York
Pizza, met 86 vestigingen in het he
le land. De stijging van de melk- en
kaasprijs heeft grote gevolgen voor
zijn bedrijf en vooral: voor zijn piz
za's. „Wij gebruiken per jaar 450
ton kaas, dus reken maar uit."
De prijs van kaas is het afgelopen
jaar 1,50 tot 2,50 euro per kilo ver
hoogd. „Dat kost ons dus tonnen",
aldus Vorst. En dan is er nog de
meelprijs. „Wij gebruiken voor on
ze pizza's jaarlijks een miljoen kilo
meel. De prijs van meel is in een
paar jaar tijd verdubbeld, van dertig
tot zestig euro per honderd kilo.
Die verhoging kost ons drie ton."
Cor Lustig, directeur van kaasprodu
cent Westland, bekend van Old Am
sterdam, kan meepraten over de ho
ge prijzen. „De kaasprijs is afhanke
lijk van de prijs die wij de boer moe
ten betalen voor melk. Die is geste
gen van 30 tot 45 cent per liter. Dat
is extreem veel meer", zegt hij. „De
uitwerking hiervan is enorm, want
voor een kilo kaas hebben wij tien
liter melk nodig."
Dirk van den Broek, directeur van
de gelijknamige supermarktketen,
zegt dat zijn inkopers met rode
hoofden rondlopen vanwege de
prijsstijgingen. „Zij moeten onder
handelen met de fabrikanten, die
de hoge prijzen aan ons willen door
berekenen. Die onderhandelingen
zijn messcherp. Er staat ons nog
heel wat te wachten."
De inflatie in Nederland is een van
de laagste in Europa. De algehele
prijsstijging in ons land is gering,
minder dan 2 procent per jaar. Voe
ding is echter vorig jaar veel meer in
prijs gestegen: 3,4 procent. Uitschie
ters zijn melk, kaas en boter, waar
voor de consument meer dan 10
procent meer betaalt. Ook brood,
olie, yoghurt en margarine zijn
duurder geworden.
De prijsstijgingen gelden niet voor
alle levensmiddelen. Vis is iets goed
koper dan een jaar geleden, net als
ijs en suiker. En de prijs van vlees is
vrijwel gelijk gebleven. De verwach
ting is dat de prijsstijgingen doorzet
ten. Het economisch bureau van de
Postbank voorspelt dat de inflatie in
2008 zal uitkomen op 2,5 procent.
De koopkracht van consumenten
komt hierdoor onder druk te staan.
„De lonen stijgen wel, maar door
hogere lasten en prijzen blijft daar
niet veel van over", melden econo
men van de bank.
Vorige week waarschuwde de orga
nisatie voor budgetvoorlichting Ni-
bud dat bijna iedereen dit jaar koop
kracht verliest.
Gemiddeld hebben mensen door
de stijging van de prijzen voor voed
sel, olie en energie per maand 13 eu
ro minder te besteden.
De toename van de voedselprijzen
is voor een belangrijk deel toe te
schrijven aan de welvaart in China
en India. Hierdoor zijn Chinezen
en Indiërs meer gaan consumeren,
vooral zuivel en vlees. „De markt is
niet meer in balans", zegt Philippe
Vorst van New York Pizza. „Wij krij
gen van leveranciers te horen dat zij
ons de kaas niet meer kunnen leve
ren voor een bepaalde prijs. Ze ma
ken liever melkpoeder voor China."
Een tweede oorzaak voor de hoge
voedselprijzen is de opkomst van
biobrandstof Voor de productie
van deze milieuvriendelijke voeding
voor auto's en vliegtuigen zijn land
bouwproducten nodig als graan en
koolzaad. Hierdoor ontstaan tekor
ten op de voedselmarkt, waardoor
de prijzen stijgen.
De vraag uit China en de productie
van biobrandstof zullen voorlopig
niet afnemen. Dit betekent dat de
prijs van voeding in elk geval niet
zal dalen en waarschijnlijk nog ver-
De
di
4por Michiel Couzy