sun i nt
Zwarte nagels: hip
'Kobbie kibbesoeb'
20 Donderdag 17 januari 2008 PZC
ETEN MET PUCK
door Puck Kerkhoven
Zelfs de zwakste
maag kan vaak
kippensoep verdragen
Al eeuwen geven joodse moeders hun kroost een 'kob
bie kibbesoeb' bij griep en naderende verkoudheid.
Ook mensen die na een ziekteperiode weer moeten
aansterken, krijgen steevast een krachtige kippensoep voorge
schoteld. Dat het werkt, dit klassieke huismiddel met de bij
naam 'joodse penicilline', weet iedereen die het ooit heeft ge
probeerd. Je gaat er flink van zweten, je neus gaat open, slijm
komt los en zelfs de zwakste maag kan kippensoep verdragen.
Waaróm het precies werkt, dat was niet duidelijk, tot voor
kort. Twee wetenschappelijke teams, een Duits en een Ameri
kaans, hebben zich vastgebeten in de medicinale werking van
kippensoep. Ja heus. Mits gekookt met groenten werkt de soep
ontstekingswerend, constateerden de Amerikanen in hun labo
ratorium. De Duitsers toonden aan dat het drinken van kleine
teugjes hete kippensoep het
neusvlies vochtig en de neus
slijmvrij maakt. Dankzij het aan
toonbaar slijmoplossend vermo
gen kunnen virussen uit de
luchtwegen worden gehoest en
weggesnoten. Je ziet al voor je
hoe het er tijdens dat onderzoek aan toe ging. Hatsjoe! Ge
zondheid! Aan dit medicinale kippensoepje (zie recept) zijn
bekende natuurlijke verkoudheidsbestrijders toegevoegd.
Denk aan rode peper (een schep sambal werkt ook!), spece
rijen, verse gemberwortel, knoflook en ui.
De kracht komt van een stevige soepkip die al flink wat kilo
meters op de teller heeft. Een langzaam groeiende, wat oudere
kip geeft misschien taaier vlees, maar ook veel meer kracht en
smaak. Ons lichaam kan de voedzame gelatine uit de botten
makkelijk opnemen. Een echte soepkip weegt wel 3 kilo. Dat
is voor het gemiddelde huisgezin te veel. Gelukkig verkoopt de
poelier ook halve. Kun je geen soepkip krijgen, neem dan een
hele, liefst biologische kip waar
van het vlees wat malser is. Wel
weer lekker voor de restverwer-
king. Je kunt er lekkere ragout
mee maken, of tortilla gevuld
met kip, salsa en gebakken uien.
Of frisse kipkerriesalade met ap
pel en rode paprika.
Met de hartige soep brengen we
onze minerale huishouding
weer op peil. Een scheutje ci
troensap in de kippensoep is ty
pisch Grieks. Persoonlijk vind ik
dat wel lekker, het maakt de
soep net iets minder zwaar van
smaak, en je krijgt nog wat ge
zonde vitamine C binnen ook.
Foto GPD
Versterkende kippensoep (voor ca. 3,5 liter soep)
p- Begin een dag tevoren.
p- Ingrediënten: halve soepkip (ca. 1,5 kilo); 1 ui met schil; 8 kruidna
gels; stukje gemberwortel (ca. 2 cm); 1 rood pepertje; 1 theelepel;
gemalen foelie; 1 teen knoflook in schil, geplet; 2 laurierbladen;
takje rozemarijn; 1 stengel bleekselderij; 1 flinke prei; 4 lente
uitjes; 1 bosje peterselie; versgemalen peper en zout; halve eetle
pel vers citroensap; nestje vermicelli.
p- Was halve kip, verdeel eventueel in twee stukken. Leg in grote
maar goed omsluitende pan. Vul met koud water zodat kip net on
der staat. Was ui, prik er gaatjes in en steek daar kruidnagels in. De
schil geeft kleur aan de soep.
Snijd bleekselderij, halve winterwortel, groen en lelijke bladen van
prei en lente-uitjes (bewaar mooie deel) in stukken. Halveer peper
tje, verwijder pitjes, doe één helft in pan. Schil gemberwortel, doe
schillen in pan, en bewaar de rest.
p- Voeg peterseliestelen, knoflook, laurier, rozemarijn, foelie, peper
en flink zout toe. Zet op klein pitje, laat langzaam net niet aan het
kookpunt komen. Doe deksel erop, schuif er een sudderplaatje on
der en draai vuur zo laag mogelijk. Laat zeker 3 uur sudderen.
Neem pan van vuur en laat met kip erin een nachtje afkoelen.
p- Schep met schuimspaan vet van de bovenkant. Haal kip eruit, ver
wijder vel en pluis vlees eraf. Bewaar in koelkast. Schenk bouillon
door een fijne zeef. Gooi restanten weg. Verhit bouillon.
p- Afronding: Snijd prei en lente-ui in dunne ringetjes. Snipper half
rood pepertje en gemberwortel ragfijn. Voeg toe aan hete bouil
lon, samen met fijngeknepen vermicelli. Houd ca. 20 minuten te
gen de kook, voeg kleine stukjes kip en citroensap toe. Breng op
smaak met peper en zout. Hak peterselie, roer dat er op het laatst
doorheen. Serveer soep stomend heet.
p- Snelle variant: gaar een dubbele kipfilet in bouillon gemaakt van
blokjes. Pik recept op bij 'afronding'.
Nageltaai
Nagels komen in vele vormen en
maten voor. Wat zeggen nagels over
iemands persoonlijkheid. Volgens de
Chinezen véél, zij menen namelijk dat
de vorm van de nagel van alles over
onze karaktereigenschappen en
levenshouding vertelt.
Lange spitse nagels
doen een beetje denken
aan klauwen. Vrouwen
die dit hebben, zijn vaak
bezitterig en fel, maar
diep van binnen zijn ze
eigenlijk heel kwetsbaar
en gevoelig.
Mensen met vierkante
nagels zijn soms wat
conservatief en het zijn
echte denkers. Ze lossen
liever iets op met hun
verstand dan met hun
gevoel. Bovendien
hechten ze veel waarde
aan materiële zaken.
Nagels mogen gezien
worden deze winter. Rood,
roder, roodst. Of french
manicure in opvallende
kleuren. Alle nageltrends op
een rijtje voor een goed
gelakt 2008.
door Jill Waas
foto's GPD
Nagelverzorging is
niets nieuws: de Chi
nezen lakten hun na
gels driehonderd jaar
voor Christus al met
gelatine en bijenwas, Cleopatra
was een groot liefhebber van roest
rode nagellak en begin twintigste
eeuw ontstonden in Parijs de eer
ste manicuresalons waar dames
van goede afkomst hun handen lie
ten verzorgen. Dankzij voetballer
David Beckham die met zwartge
lakte nagels in de Vogue ver
scheen, zijn er anno 2007 zelfs
mannen die hun vingertoppen op
leuken.
Mooie nagels zijn nu eenmaal een
goed visitekaartje. Alleen is het
soms lastig om 'door alle nagels
het bos te zien'. Gaan we deze win
ter massaal voor rood, of toch
voor transparant? Kan de french
manicure eigenlijk nog wel? Kie
zen we voor acryl of liever voor
gelnagels? En moeten we in navol
ging van de sterren en modellen
serieus aan de zwarte nagellak?
Niks moet natuurlijk, maar wie de
trends dit jaar wil volgen, kiest
voor donkere kleuren. Volgens na
gelstylisten zijn alle soorten rood-
en paarstinten populair. Bessen-
rood voor vrouwen met een lichte
huidskleur, felle rode kleuren en
aubergine voor dames met een
donkere huid, en bij een lichtge-
bruinde huid staan eigenlijk alle
kleuren rood. Helemaal af is het
natuurlijk met een lippenstift in
dezelfde tint.
We spotten het al bij Hollywood-
sterren en topmodellen op de cat
walks: de zwarte nagellak, volgens
trendwatchers de nieuwe hype
voor dit jaar. Beautymerk Chanel
bracht zelfs speciaal een nieuwe
lak op de markt: Black Satin, waar
in Amerika direct een run op ont
stond. Ook M.A.C. kwam met de
NocturnElle en Rimmel met de
Black Out, want geen make-up-
merk wilde deze trend mislopen.
Toch heeft de hype zich niet echt
doorgezet naar het Europese vaste
land. De meeste volwassen vrou
wen associëren zwarte nagels toch
een beetje met gothic of punk en
vinden het meer iets voor hun
16-jarige dochters.
Hoe zit het met de french manicu
re, de hit van de afgelopen jaren?
Volgens diverse onderzoeken zijn
mannen er gek op: lichtroze nagels
met zo'n sexy wit randje. Maar na-
gelstylistes zeggen dat deze klassie
ker toch echt uit is. Nagels mogen
best gelakt worden met blanke,
lichtroze, doorschijnende of parel-
moerkleurige lak, alleen dat witte
randje is uit.
Wat wel een opkomende trend is,
is de gekleurde french manicure,
oftewel een gekleurde nagel met
een randje wit, zwart of kleur.
Knalrood met zwart, aubergine
met wit, roze met paars. Het is een
tikkeltje gewaagd, maar als het
goed wordt aangebracht, kan het
een heel stijlvol effect geven.
Hoewel nagellak mag opvallen,
geldt dat niet voor de nagel zelf.
Die is natuurlijk of ziet er in ieder
geval zo echt mogelijk uit. Wie
van zichzelf mooie, stevige nagels
heeft, kan beter niet aan kunstna-