sun i nt Zwarte nagels: hip 'Kobbie kibbesoeb' 20 Donderdag 17 januari 2008 PZC ETEN MET PUCK door Puck Kerkhoven Zelfs de zwakste maag kan vaak kippensoep verdragen Al eeuwen geven joodse moeders hun kroost een 'kob bie kibbesoeb' bij griep en naderende verkoudheid. Ook mensen die na een ziekteperiode weer moeten aansterken, krijgen steevast een krachtige kippensoep voorge schoteld. Dat het werkt, dit klassieke huismiddel met de bij naam 'joodse penicilline', weet iedereen die het ooit heeft ge probeerd. Je gaat er flink van zweten, je neus gaat open, slijm komt los en zelfs de zwakste maag kan kippensoep verdragen. Waaróm het precies werkt, dat was niet duidelijk, tot voor kort. Twee wetenschappelijke teams, een Duits en een Ameri kaans, hebben zich vastgebeten in de medicinale werking van kippensoep. Ja heus. Mits gekookt met groenten werkt de soep ontstekingswerend, constateerden de Amerikanen in hun labo ratorium. De Duitsers toonden aan dat het drinken van kleine teugjes hete kippensoep het neusvlies vochtig en de neus slijmvrij maakt. Dankzij het aan toonbaar slijmoplossend vermo gen kunnen virussen uit de luchtwegen worden gehoest en weggesnoten. Je ziet al voor je hoe het er tijdens dat onderzoek aan toe ging. Hatsjoe! Ge zondheid! Aan dit medicinale kippensoepje (zie recept) zijn bekende natuurlijke verkoudheidsbestrijders toegevoegd. Denk aan rode peper (een schep sambal werkt ook!), spece rijen, verse gemberwortel, knoflook en ui. De kracht komt van een stevige soepkip die al flink wat kilo meters op de teller heeft. Een langzaam groeiende, wat oudere kip geeft misschien taaier vlees, maar ook veel meer kracht en smaak. Ons lichaam kan de voedzame gelatine uit de botten makkelijk opnemen. Een echte soepkip weegt wel 3 kilo. Dat is voor het gemiddelde huisgezin te veel. Gelukkig verkoopt de poelier ook halve. Kun je geen soepkip krijgen, neem dan een hele, liefst biologische kip waar van het vlees wat malser is. Wel weer lekker voor de restverwer- king. Je kunt er lekkere ragout mee maken, of tortilla gevuld met kip, salsa en gebakken uien. Of frisse kipkerriesalade met ap pel en rode paprika. Met de hartige soep brengen we onze minerale huishouding weer op peil. Een scheutje ci troensap in de kippensoep is ty pisch Grieks. Persoonlijk vind ik dat wel lekker, het maakt de soep net iets minder zwaar van smaak, en je krijgt nog wat ge zonde vitamine C binnen ook. Foto GPD Versterkende kippensoep (voor ca. 3,5 liter soep) p- Begin een dag tevoren. p- Ingrediënten: halve soepkip (ca. 1,5 kilo); 1 ui met schil; 8 kruidna gels; stukje gemberwortel (ca. 2 cm); 1 rood pepertje; 1 theelepel; gemalen foelie; 1 teen knoflook in schil, geplet; 2 laurierbladen; takje rozemarijn; 1 stengel bleekselderij; 1 flinke prei; 4 lente uitjes; 1 bosje peterselie; versgemalen peper en zout; halve eetle pel vers citroensap; nestje vermicelli. p- Was halve kip, verdeel eventueel in twee stukken. Leg in grote maar goed omsluitende pan. Vul met koud water zodat kip net on der staat. Was ui, prik er gaatjes in en steek daar kruidnagels in. De schil geeft kleur aan de soep. Snijd bleekselderij, halve winterwortel, groen en lelijke bladen van prei en lente-uitjes (bewaar mooie deel) in stukken. Halveer peper tje, verwijder pitjes, doe één helft in pan. Schil gemberwortel, doe schillen in pan, en bewaar de rest. p- Voeg peterseliestelen, knoflook, laurier, rozemarijn, foelie, peper en flink zout toe. Zet op klein pitje, laat langzaam net niet aan het kookpunt komen. Doe deksel erop, schuif er een sudderplaatje on der en draai vuur zo laag mogelijk. Laat zeker 3 uur sudderen. Neem pan van vuur en laat met kip erin een nachtje afkoelen. p- Schep met schuimspaan vet van de bovenkant. Haal kip eruit, ver wijder vel en pluis vlees eraf. Bewaar in koelkast. Schenk bouillon door een fijne zeef. Gooi restanten weg. Verhit bouillon. p- Afronding: Snijd prei en lente-ui in dunne ringetjes. Snipper half rood pepertje en gemberwortel ragfijn. Voeg toe aan hete bouil lon, samen met fijngeknepen vermicelli. Houd ca. 20 minuten te gen de kook, voeg kleine stukjes kip en citroensap toe. Breng op smaak met peper en zout. Hak peterselie, roer dat er op het laatst doorheen. Serveer soep stomend heet. p- Snelle variant: gaar een dubbele kipfilet in bouillon gemaakt van blokjes. Pik recept op bij 'afronding'. Nageltaai Nagels komen in vele vormen en maten voor. Wat zeggen nagels over iemands persoonlijkheid. Volgens de Chinezen véél, zij menen namelijk dat de vorm van de nagel van alles over onze karaktereigenschappen en levenshouding vertelt. Lange spitse nagels doen een beetje denken aan klauwen. Vrouwen die dit hebben, zijn vaak bezitterig en fel, maar diep van binnen zijn ze eigenlijk heel kwetsbaar en gevoelig. Mensen met vierkante nagels zijn soms wat conservatief en het zijn echte denkers. Ze lossen liever iets op met hun verstand dan met hun gevoel. Bovendien hechten ze veel waarde aan materiële zaken. Nagels mogen gezien worden deze winter. Rood, roder, roodst. Of french manicure in opvallende kleuren. Alle nageltrends op een rijtje voor een goed gelakt 2008. door Jill Waas foto's GPD Nagelverzorging is niets nieuws: de Chi nezen lakten hun na gels driehonderd jaar voor Christus al met gelatine en bijenwas, Cleopatra was een groot liefhebber van roest rode nagellak en begin twintigste eeuw ontstonden in Parijs de eer ste manicuresalons waar dames van goede afkomst hun handen lie ten verzorgen. Dankzij voetballer David Beckham die met zwartge lakte nagels in de Vogue ver scheen, zijn er anno 2007 zelfs mannen die hun vingertoppen op leuken. Mooie nagels zijn nu eenmaal een goed visitekaartje. Alleen is het soms lastig om 'door alle nagels het bos te zien'. Gaan we deze win ter massaal voor rood, of toch voor transparant? Kan de french manicure eigenlijk nog wel? Kie zen we voor acryl of liever voor gelnagels? En moeten we in navol ging van de sterren en modellen serieus aan de zwarte nagellak? Niks moet natuurlijk, maar wie de trends dit jaar wil volgen, kiest voor donkere kleuren. Volgens na gelstylisten zijn alle soorten rood- en paarstinten populair. Bessen- rood voor vrouwen met een lichte huidskleur, felle rode kleuren en aubergine voor dames met een donkere huid, en bij een lichtge- bruinde huid staan eigenlijk alle kleuren rood. Helemaal af is het natuurlijk met een lippenstift in dezelfde tint. We spotten het al bij Hollywood- sterren en topmodellen op de cat walks: de zwarte nagellak, volgens trendwatchers de nieuwe hype voor dit jaar. Beautymerk Chanel bracht zelfs speciaal een nieuwe lak op de markt: Black Satin, waar in Amerika direct een run op ont stond. Ook M.A.C. kwam met de NocturnElle en Rimmel met de Black Out, want geen make-up- merk wilde deze trend mislopen. Toch heeft de hype zich niet echt doorgezet naar het Europese vaste land. De meeste volwassen vrou wen associëren zwarte nagels toch een beetje met gothic of punk en vinden het meer iets voor hun 16-jarige dochters. Hoe zit het met de french manicu re, de hit van de afgelopen jaren? Volgens diverse onderzoeken zijn mannen er gek op: lichtroze nagels met zo'n sexy wit randje. Maar na- gelstylistes zeggen dat deze klassie ker toch echt uit is. Nagels mogen best gelakt worden met blanke, lichtroze, doorschijnende of parel- moerkleurige lak, alleen dat witte randje is uit. Wat wel een opkomende trend is, is de gekleurde french manicure, oftewel een gekleurde nagel met een randje wit, zwart of kleur. Knalrood met zwart, aubergine met wit, roze met paars. Het is een tikkeltje gewaagd, maar als het goed wordt aangebracht, kan het een heel stijlvol effect geven. Hoewel nagellak mag opvallen, geldt dat niet voor de nagel zelf. Die is natuurlijk of ziet er in ieder geval zo echt mogelijk uit. Wie van zichzelf mooie, stevige nagels heeft, kan beter niet aan kunstna-

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 20