Binnenland Rookverbod mistig voor kroegbaas Consument kiest vaker snelle hap buiten deur www.outdoorsmoking.nl Sale*Sale*Sale! KLM-toestel vliegt terug na vlam in motor Swiss^Sense' 6 I Dinsdag 8 januari 2008 PZC Kroegbazen hebben nog steeds geen duidelijkheid over wat nu wel en niet mag als ze hun rokende gasten een afdak boven het hoofd willen geven. De angst voor omzetverlies is voelbaar op horecabeurs Horecava. door Jan Trommelen Mijn caféklanten heb ben al gezegd dat ze een eigen drankkeet beginnen in de schuur, wanneer ze bij mij niet mogen roken. Dat rookverbod is naadje. Nu het eindelijk weer beter gaat in de horeca, jaagt de over heid mijn klanten weg.' Op de Ho recava voor de beursstand waar OutdoorSmoking zijn rooktenten voor buiten aanprijst, spuugt Henk Engels vuur als het rookver bod ter sprake komt. Hij is eigenaar van café-restaurant Henkie's Partyservice in Kamerik. „In het restaurant heb ik de asbak ken al weggehaald. Nou, het eerste wat je te horen krijgt als de gasten zitten is: we mogen hier toch wel roken? En wat denk je wat mijn buren zeggen van de geluidsover last, als de rokers bij mij buiten staan? Of ik geld ga steken in een rooktent? Ach, de brancheorganisa tie kan nu nog niet eens vertellen wat precies wel en niet mag." Engels' vrees voor omzetverlies is niet ongegrond, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Voor kleine cafés en discotheken zal het dit jaar moeilijk zijn om hun om zet op peil te houden. Restaurants en hotels hebben daar minder last van, daar is niet-roken grotendeels al geaccepteerd, aldus KHN-direc- teur Jeu Claes. Op de horecabeurs Horecava bie den tal van bedrijven oplossingen om het rokersleed te verzachten. Bij Outdoor Smoking worden tenten aangeboden voor horeca-ondernemers die hun gasten toch een dak boven het hoofd willen bieden tijdens het roken. Hoge rooktenten, een driehoekige foto Phil Nijhuis/CPD Groei zit niet bij de luxe restaurants, maar bij 'doordeweekse' tenten. door Jan Trommelen den haag - Nederland eet minder thuis en vaker goedkoop buiten de deur. De uitgaven aan maaltijden in de horeca groeiden vorig jaar bijna twee keer zo hard als de be stedingen bij de supermarkt, de groenteboer en de slager. De markt voor Foodservice (eten en drinken buitenshuis) behaalde in 2007 een recordomzet van 18,9 mil jard euro. Spekkoper zijn de restaurants die snel een 'doordeweekse' maaltijd serveren, zoals de woktoko's, res taurants in warenhuizen of die van meubelreus Ikea. De groei zit niet zozeer bij de luxe restaurants. „Consumenten gaan niet meer uitsluitend buiten de deur eten voor de gezelligheid. Uit eten is vaker het alternatief voor zelf in de keuken staan, of voor de kant-en-klare maaltijd van de su permarkt. Dan wil je niet twee uur aan tafel zitten", stelt directeur lan-Willem Grievink van het Food service Instituut Nederland (FS- IN). Grievink presenteert vandaag zijn jaarlijkse trendrapport op de horecabeurs Horecava in Amster dam. Het zijn vooral alleenstaan den en stellen zonder kinderen die op doordeweekse dagen buiten de deur eten. johannesburg - Een KLM-vlieg- tuig dat op weg was van Johannes burg naar Amsterdam, is in de nacht van zondag op maandag uit voorzorg teruggekeerd na een sto ring in een van de vier motoren. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse luchtvaartmaat schappij gisteren bevestigd. Het toestel, een Boeing 747-400 met 410 passagiers aan boord, was rond middernacht vertrokken uit Johannesburg. Een uur na vertrek bemerkte de bemanning trillingen in een van de motoren. Het cabine personeel meldde bovendien een vlam te hebben gezien bij de be wuste motor. Daarop besloot de gezagvoerder de motor uit te scha kelen en op drie motoren terug te vliegen. Volgens de KLM-zegsman had het toestel op drie en zelfs op twee motoren door kunnen vliegen, maar neemt de maatschappij in dergelijke situaties geen enkel risi co. De defecte motor wordt in Ne derland nader onderzocht. bij de grootste boxspring-specialist van Nederland BOXSPRINGS MATRASSEN Middelburg: Mortiereboulevard 18a, telefoon (0118) 60 65 94 www.swisssense.nl bushalte van staal en glas, door zichtige rookcabines voor binnen (als daar ruimte voor is), houten veranda's, terrasverwarmers, as bakken waar ook bij windkracht zeven de as niet uitwaait in je glas of op je bord, en plantenasbakken, waarmee je de rokers naar een plek dirigeert, zodat er geen groep je nicotinejunks de ingang van de gelegenheid verspert en de straat bezaait met peuken. Martijn Hoentjes van Lugarde uit Laren (Gld.) staat in een houten rookveranda. „Wij plaatsen voor namelijk tuinhuizen en blokhut ten, de rookveranda is een leuk buitenproducL In Groot-Brittan- nië hebben we sinds de invoering van het rookverbod daar zo'n 300 rookhutten en veranda's verkocht. In Nederland plaatsen we momen teel acht veranda's per week voor de horeca. Dat is sinds afgelopen zomer gaan lopen." De veranda kost 3.000 euro. „Pre cies evenveel als de eerste twee boetes die een ondernemer krijgt als er bij hem binnen wordt ge rookt", grapt Hoentjes. Roken op het terras mag, een af dak boven het hoofd van de rokers mag ook, maar wat precies de grens is, maakt de overheid naar verwachting pas eind januari be kend, zegt Claes van de brancheor ganisatie KHN. „We adviseren on dernemers ook om nog te wach ten. Wij stellen dat een afdak met een open wand geldt als 'buiten'." Claes put hoop uit de ervaringen in het buitenland, waar het rook verbod vrij snel door de gasten is geaccepteerd. „Ook de omzet die in het begin verdwijnt, keert daar na verloop van tijd weer terug." Die verwachting heeft oud-lunchroomuitbater Bram Stringa ook. „Dit levert extra om zet op. Mensen blijven waarschijn lijk langer in een café of restau rant, omdat ze geen last meer heb ben van de rook. In Ierland doen de pubs het nu toch ook beter dan voor het rookverbod." Zijn vriend, kapper Wim Leeuwis, knikt: „Laatst was ik in het Beatrixthea- ter in Utrecht. Daar mag in de foyer gerookt worden en ik ben snel vertrokken." Leeuwis heeft zijn kapsalons al lang rookvrij ge maakt. „Dat heeft me een paar klanten gekost. Maar het positieve effect is veel groter. Want die ene roker ergert vijf andere klanten."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 6