Binnenland
Rookverbod mistig voor kroegbaas
Consument kiest vaker snelle hap buiten deur
www.outdoorsmoking.nl
Sale*Sale*Sale!
KLM-toestel
vliegt terug na
vlam in motor
Swiss^Sense'
6 I Dinsdag 8 januari 2008 PZC
Kroegbazen hebben nog
steeds geen duidelijkheid
over wat nu wel en niet mag
als ze hun rokende gasten
een afdak boven het hoofd
willen geven. De angst voor
omzetverlies is voelbaar op
horecabeurs Horecava.
door Jan Trommelen
Mijn caféklanten heb
ben al gezegd dat ze
een eigen drankkeet
beginnen in de
schuur, wanneer ze bij mij niet
mogen roken. Dat rookverbod is
naadje. Nu het eindelijk weer beter
gaat in de horeca, jaagt de over
heid mijn klanten weg.' Op de Ho
recava voor de beursstand waar
OutdoorSmoking zijn rooktenten
voor buiten aanprijst, spuugt
Henk Engels vuur als het rookver
bod ter sprake komt.
Hij is eigenaar van café-restaurant
Henkie's Partyservice in Kamerik.
„In het restaurant heb ik de asbak
ken al weggehaald. Nou, het eerste
wat je te horen krijgt als de gasten
zitten is: we mogen hier toch wel
roken? En wat denk je wat mijn
buren zeggen van de geluidsover
last, als de rokers bij mij buiten
staan? Of ik geld ga steken in een
rooktent? Ach, de brancheorganisa
tie kan nu nog niet eens vertellen
wat precies wel en niet mag."
Engels' vrees voor omzetverlies is
niet ongegrond, zegt Koninklijke
Horeca Nederland (KHN). Voor
kleine cafés en discotheken zal het
dit jaar moeilijk zijn om hun om
zet op peil te houden. Restaurants
en hotels hebben daar minder last
van, daar is niet-roken grotendeels
al geaccepteerd, aldus KHN-direc-
teur Jeu Claes.
Op de horecabeurs Horecava bie
den tal van bedrijven oplossingen
om het rokersleed te verzachten. Bij Outdoor Smoking worden tenten aangeboden voor horeca-ondernemers die hun gasten toch een dak boven het hoofd willen bieden tijdens het roken.
Hoge rooktenten, een driehoekige foto Phil Nijhuis/CPD
Groei zit niet bij de luxe
restaurants, maar bij
'doordeweekse' tenten.
door Jan Trommelen
den haag - Nederland eet minder
thuis en vaker goedkoop buiten de
deur. De uitgaven aan maaltijden
in de horeca groeiden vorig jaar
bijna twee keer zo hard als de be
stedingen bij de supermarkt, de
groenteboer en de slager. De
markt voor Foodservice (eten en
drinken buitenshuis) behaalde in
2007 een recordomzet van 18,9 mil
jard euro.
Spekkoper zijn de restaurants die
snel een 'doordeweekse' maaltijd
serveren, zoals de woktoko's, res
taurants in warenhuizen of die
van meubelreus Ikea.
De groei zit niet zozeer bij de luxe
restaurants. „Consumenten gaan
niet meer uitsluitend buiten de
deur eten voor de gezelligheid. Uit
eten is vaker het alternatief voor
zelf in de keuken staan, of voor de
kant-en-klare maaltijd van de su
permarkt. Dan wil je niet twee
uur aan tafel zitten", stelt directeur
lan-Willem Grievink van het Food
service Instituut Nederland (FS-
IN). Grievink presenteert vandaag
zijn jaarlijkse trendrapport op de
horecabeurs Horecava in Amster
dam. Het zijn vooral alleenstaan
den en stellen zonder kinderen
die op doordeweekse dagen buiten
de deur eten.
johannesburg - Een KLM-vlieg-
tuig dat op weg was van Johannes
burg naar Amsterdam, is in de
nacht van zondag op maandag uit
voorzorg teruggekeerd na een sto
ring in een van de vier motoren.
Dat heeft een woordvoerder van
de Nederlandse luchtvaartmaat
schappij gisteren bevestigd.
Het toestel, een Boeing 747-400
met 410 passagiers aan boord, was
rond middernacht vertrokken uit
Johannesburg. Een uur na vertrek
bemerkte de bemanning trillingen
in een van de motoren. Het cabine
personeel meldde bovendien een
vlam te hebben gezien bij de be
wuste motor. Daarop besloot de
gezagvoerder de motor uit te scha
kelen en op drie motoren terug te
vliegen.
Volgens de KLM-zegsman had het
toestel op drie en zelfs op twee
motoren door kunnen vliegen,
maar neemt de maatschappij in
dergelijke situaties geen enkel risi
co. De defecte motor wordt in Ne
derland nader onderzocht.
bij de grootste boxspring-specialist van Nederland
BOXSPRINGS MATRASSEN
Middelburg: Mortiereboulevard 18a,
telefoon (0118) 60 65 94
www.swisssense.nl
bushalte van staal en glas, door
zichtige rookcabines voor binnen
(als daar ruimte voor is), houten
veranda's, terrasverwarmers, as
bakken waar ook bij windkracht
zeven de as niet uitwaait in je glas
of op je bord, en plantenasbakken,
waarmee je de rokers naar een
plek dirigeert, zodat er geen groep
je nicotinejunks de ingang van de
gelegenheid verspert en de straat
bezaait met peuken.
Martijn Hoentjes van Lugarde uit
Laren (Gld.) staat in een houten
rookveranda. „Wij plaatsen voor
namelijk tuinhuizen en blokhut
ten, de rookveranda is een leuk
buitenproducL In Groot-Brittan-
nië hebben we sinds de invoering
van het rookverbod daar zo'n 300
rookhutten en veranda's verkocht.
In Nederland plaatsen we momen
teel acht veranda's per week voor
de horeca. Dat is sinds afgelopen
zomer gaan lopen."
De veranda kost 3.000 euro. „Pre
cies evenveel als de eerste twee
boetes die een ondernemer krijgt
als er bij hem binnen wordt ge
rookt", grapt Hoentjes.
Roken op het terras mag, een af
dak boven het hoofd van de rokers
mag ook, maar wat precies de
grens is, maakt de overheid naar
verwachting pas eind januari be
kend, zegt Claes van de brancheor
ganisatie KHN. „We adviseren on
dernemers ook om nog te wach
ten. Wij stellen dat een afdak met
een open wand geldt als 'buiten'."
Claes put hoop uit de ervaringen
in het buitenland, waar het rook
verbod vrij snel door de gasten is
geaccepteerd. „Ook de omzet die
in het begin verdwijnt, keert daar
na verloop van tijd weer terug."
Die verwachting heeft
oud-lunchroomuitbater Bram
Stringa ook. „Dit levert extra om
zet op. Mensen blijven waarschijn
lijk langer in een café of restau
rant, omdat ze geen last meer heb
ben van de rook. In Ierland doen
de pubs het nu toch ook beter dan
voor het rookverbod." Zijn vriend,
kapper Wim Leeuwis, knikt:
„Laatst was ik in het Beatrixthea-
ter in Utrecht. Daar mag in de
foyer gerookt worden en ik ben
snel vertrokken." Leeuwis heeft
zijn kapsalons al lang rookvrij ge
maakt. „Dat heeft me een paar
klanten gekost. Maar het positieve
effect is veel groter. Want die ene
roker ergert vijf andere klanten."