m Zout: een nieuwe smaak aan het boerenbestaan «landbouw Dat zout ooit zijn boerenbestaan 'meer smaak' zou geven, nee, dat had akkerbouwer Maarten Janse uit Wolphaartsdijk nooit kunnen be vroeden. De overstap naar de teelt van zilte groente was weliswaar inge geven door een overlevingsdrang, in middels is zeekraal een passie gewor den. Ja, het zout gaf een flinke draai aan het leven van Janse. "Het bracht meer natuur en het bracht meer le ven in de brouwerij." door Dennis Rijsbergen WOLPHAARTSDIJK - De boerderij van Janse ligt aan de borders van het Veerse Meer. Al wat zijn land scheidt van het wa ter is een weg. Een idyllische plek. Wie in alle vroegte het erf op loopt, wordt ont haald op een kakofonie van allerlei soorten vogels die boven het meer scheren of in de rietkragen haastig dekking zoeken. De kwetterende vogels, het kabbelende water, de vroege zon die weerspiegelt in een schijnbaar eindeloze plas: boer Janse moet de mooiste boerderij van Nederland heb ben. "Niet voor niets heet de boerderij de Heerlijkheid van Wolphaartsdijk", glim lacht Janse. Maar datzelfde bloedstollend mooie Veerse Meer leek de ondergang van de 'Heerlijkheid' te worden. "Het begon allemaal met de opening van de Katse Heule", vertelt Janse aan de keukentafel. Dit doorlaatnriddel verbindt het voorheen zoete meer met de zoute Oosterschelde. Het Veerse Meer verzout langzaam maar zeker. Het grondwater wordt ook steeds zouter. En zout daar kunnen planten en gewassen nou net niet tegen. Boer Janse moest op zoek naar een alternatief. Er is echter een gewas dat juist wel zilt water nodig heeft: zeekraal. "We hadden nog een pracht van een hoekje waar tarwe op stond. Maar door het zoute water was de opbrengst daar al de helft minder dan nor maal. We hebben dat stukje land omge ploegd voor zeekraal." Zeekraal Aardappelen en tarwe, dat waren gewassen die Janse op z'n duimpje kende. Zeekraal was andere koek. Wat had je nodig, hoe moest je het zaaien, hoe moest je het kwe ken? "Voor ons was het puur pionieren. We hebben advies gehad van de Hoge school Zeeland en we hebben een adviseur uit België ingehuurd, die al jaren in de zeekraalteelt zat. Hij heeft ons geholpen", vertelt Janse. Zeekraal, een knapperig sten geltje met de smaak van de zee. In super markten vaak niet te vinden, maar in res taurants een exclusieve groente. "De oogst twee jaar geleden was meteen een succes", herinnert Janse zich. "Het was een hele openbaring voor mij. Dat er toch iets op dat zoute land wilde groeien. Ik geloofde eigenlijk niet dat het kon, tot ik het met eigen ogen zag." Voor Janse betekende de overstap een an der leven. "Ik was akkerbouwer. Ik zat hoog op de trekker aardappels te oogsten. Nu moest ik overschakelen naar de tuin iekraal: knapperig stengeltje dat smaakt naar de zee. dersmentaliteit. Minder machines. Je moet er niet vies van zijn om op je knieges de modder in te duiken. De teelt van zeekraal vergt veel en veel meer handwerk." Zee kraal heeft naast zout water ook zoet water nodig. "Dus je moet een bevloeiingsnet- werk aanleggen. Gehannes met pijpen en improviseren was dat. Je moet zelf veel uitvinden. En als je zeekraal uitzaait, kruip je op je knieën over het land met een loep in de hand." Een loep? Janse knikt, pakt een wit vel papier, strooit er wat zeekraal advertentie 0114-650690 alphentrans@wanadoo.nl zaad op en pakt een loep. "Zo, moet jij maar eens zeggen wat het zaad is." Turen door de loep op zoek naar zaad. Veel gruis, dat wel. En hier daar een stukje stro of iets dergelijks. Korreltje Is dit het zaad? Janse schudt het hoofd. Met een pen wijst hij naar een nietig korreltje, een fractie van een speldenknop: "Dat is het zaadje. Zie je? Zo klein datje het met het blote oog haast niet kunt zien. Tien procent van dit gruis is zaad. Dat moetje goed schonen, anders gaat het mis. En om dat die zaadjes zo klein zijn, moeten ze in goed gesloten grond liggen, vandaar datje een loep nodig hebt. Best heftig hè?" Met een blik vol ontzag kijkt Janse naar het witte vel met het gruis en zaad. "Won derlijk toch? Dat uit zo'n klein zaadje zee kraal groeit in zoute grond." Is daar iets van passie te zien? Janse knikt. "Dat is in de loop der tijd wel gegroeid ja. Zo'n eerste oogst is een hele belevenis. Daar komt toch wel emotie bij kijken. Je krijgt er een warm gevoel van, een bevestiging dat je het kunt. En het mooie van. zeekraal is dat het veldje er elke dag anders uit ziet. Steeds een andere kleur." Regeltjes In combinatie met een landschapscamping op zijn terrein en de kweek van zagers in een bassin, weet Janse de toekomst te trot seren. Al viel het hem soms wel tegen hoe allerlei regels de overstap naar zilte teelt frustreerden. "Mijn land wordt steeds zou ter door het Veerse Meer en toch mocht ik van het waterschap alleen maar zout water op mijn land sproeien als het water maar niet in de sloot liep. Man het is hier al hart stikke zout. Rare regel toch?" Foto 'sMaarten Jansen Een nadeel van zeekraal is dat de afzet markt niet groot is. Aan de andere kant is dat ook de kracht van de zilte groente, denkt Janse. "Zeekraal is een echt kwali teitsproduct. Je moet uitkijken dat het geen buikproduct wordt. Het moet exclu sief blijven. Uit Frankrijk komt vaak van dat buikspui. Ik was laatst in een super markt en zag daar zeekraal liggen, ver schrikkelijk. Ik zei tegen die man van de groenteafdeling: 'Er is maar een oplossing voor dat spul, de vuilnisbak.' Zeekraal moet je meteen in je mond kunnen ste ken, het moet een proper product zijn en niet vol slib zitten." Janse begon met vijfhonderd vierkante meter grond voor de teelt van zeekraal. "Vervolgens 2500 vierkante meter en nu vijfduizend. De overstap op zeekraal was verdraaid spannend. Want met zout is er geen weg terug. Wil je het land weer enigszins herstellen, dan duurt dat mini maal vijfjaar. Dus je slikt wel even als je je land met zout water besproeit." De boerderij gooit met de combinatie van landschapscamping, zagerkweek en de teelt van zilte groenten hoge ogen, in Ne derland maar ook in het buitenland. "In 2006 won mijn zoon de tweede prijs bij de verkiezing van de meest innovatieve jonge boer van Europa. In maart dit jaar hebben we de aanmoedigingsprijs gewonnen van de verkiezing Agrarisch Ondernemer 2007. Dat we innovatief bezig zijn, is no dig", zegt Janse. "Mijn opvolger staat klaar", wijst hij naar zijn zoon Maarten ju nior die intussen aan de keukentafel is aan geschoven. "Dan moetje zorgen datje een bedrijf met body hebt, zodat het voor hem aantrekkelijk blijft om het over te nemen."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 82