Van borrelpraat tot wijngaard LOONBEDRIJF WISSE landbouw» F~T^irTT Altijd al gedroomd van een eigen bedrijf? Vader en zoon Van de Velde voor hun hoeve. Foto: Marijke Folkertsma Hij tuurt nog eens naar het glaas jejenever. Het gaat niet goed in de landbouw. Niet bepaald een pret tig vooruitzicht als je als jonge boer het bedrijf wil overnemen. Buurman Frits Scheurleer hoort de klaagzang aan. De prijzen van aardappelen, spruiten en 'juun', ze zijn belabberd. "Dan begin je toch een wijngaard", grapt Scheurleer. Hij en een aantal vrienden borrelen het idee verder uit. Landbouwer Krijn-Jan van de Velde ziet wel iets in dit idiote idee. Drui venranken op Schouwen-Duiveland? Een toekomst voor zijn zoon Johan? Dreischor als het wijncentrum van Zeeland, nee van Nederland. Dat is het! door Dennis Rijsbergen DREISCHOR - Jaren later denkt Van de Velde met veel plezier terug aan die avond. "Dit hier is geboren uit een borrel jenever met de buurman", en zoon Johan, inmiddels directeur van het 'wijnbedrijf, wijst naar Wijnhoeve de Kleine Schorre. Meestal is de dag na een avondje dronke manspraat vrij ontnuchterend. Maar bij Van de Velde is na een verfrissende dou che het enthousiasme destijds niet wegge spoeld. "We zijn toch informatie gaan in winnen." Er volgt een bodemonderzoek. "De bodem is ontzettend belangrijk bij wijnteelt, dat wisten we dan nog net." De uitslag is veelbelovend: een laag dikke klei van bijna een meter. "Normaal komt daar gelijk zand onder, maar hier heb je nog een halve meter schelpen. Ideaal, wantje hebt een vruchtbare bodem die goed vocht vasthoudt en door de schelpen zit er veel kalk in de grond." Van de Velde, weet dat een zonnig klimaat ook van vitaal belang is. Maar Zeeland of Zuid-Frankrijk, het is nogal een verschil. "Uit onderzoek bleek ook dat we op deze plek gemiddeld twee- tot driehonderd zonuren per jaar meer hebben dan in de rest van Nederland. Nog belangrijker: de zonintensiteit is op Schouwen-Duiveland erg goed. Dat komt omdat de lucht hier vrij schoon is, weinig smog." Boerenverstand Het is 2001, Krijn Jan van de Velde hakt de knoop door. De aardappelboer wordt wijnboer. En zijn zoon doet mee. "Terwijl ik helemaal niets van wijn wist." Maar boerenverstand heeft hij des te meer. Om succesvol te zijn, weet hij dat hij samen werking moet zoeken met een wijnboer uit het buitenland. "Via via hoorden we dat in Luxemburg een wijnboer zit die wel eens helpt bij het opstarten van een wijn gaard." Met buurman Scheurleer reist hij af naar het Groothertogdom. Daar belt hij aan bij de familie Vesque en vertelt in krakkemikkig Duits dat ze hulp nodig hebben bij het opzetten van een wijngaard in... Zeeland. "Even is het stil. Dan krijgt die man ontzettende ruzie met zijn vrouw. Maar na een kwartier wrerden we toch uit genodigd om binnen te komen." Het is het begin van een innige vriendschap. Het echtpaar Vesque helpt ze op weg. Johan Van de Velde werkt enkele maanden in Luxemburg om kennis te vergaren en sa men met de Luxemburgse wijnboeren kiezen ze de druivensoorten om in Zee land te planten. "Het duurt vier jaar voor dat je daadwerkelijk een oogst hebt. De eerste vier jaar hebben we dan ook wijn van de familie Vesque geïmporteerd, twin tigduizend flessen per jaar." In 2001 gaan de wijnstokken in de Zeeuwse klei. "We hebben gekozen voor bekende Elzassoor- ten als de pinot blanc, aux errois en pinot gris, soorten die bij uitstek passen bij de Zeeuwse zilte zaligheden als schaal- en schelpdieren." Met zes hectare behoort de Kleine Schor re al meteen tot een van de grootste wijn gaarden van Nederland. De investeringen zijn enorm. Waar in wijnlanden de boeren hun machines gezamenlijk gebruiken en inkopen, moet Van de Velde alles zelf aan schaffen. Er wordt een BV opgericht sa men met de buurman en drie directeuren van bedrijven die de financiële basis leg gen. Daarnaast worden certificaten van aandelen uitgegeven "Het was de tijd dat het slecht ging in Nederland en iedereen de hand op de knip hield. Toch is het ons gelukt om aan de certificaathouders aande len van vijfduizend euro per stuk te verko pen." Het dividend: twaalf flessen wijn per jaar en twee feesten in het proeflokaal van de wijnhoeve. "En ze krijgen er veel ple zier voor terug." Van de Velde lacht: "In de financiële bijsluiter staat: 'gedronken flessen in het verleden bieden geen garan tie voor te donken flessen in de toe komst'." Leasecontract Maar er is meer geld nodig. De aandeel houders en initiatiefnemers bedenken het 'leasecontract'. "Je kunt bij ons voor een, twee en driejaar tien wijnstokken leasen. Voor dat geld krijg je de opbrengst van die stokken: ook twaalf flessen wijn per jaar." Het blijkt een slimme zet. Niet alleen heeft de Kleine Schorre daardoor heel wat am bassadeurs die zorgen voor mond op mond reclame, er zijn mensen met een leasecon tract die hun eigen wijnstokken komen onderhouden. "Bedrijven zien het als een uniek geschenk We hebben nu 120 lease contracten en 25 certificaathouders." De wijngaard is meer dan een 'Zeeuws chateau'. In de boerenschuur is een sfeer vol proeflokaal waar op een unieke manier Proeverijen, rondleidingen, feesten en be- drijfsbijeenkomsten gehouden kunnen worden. Er is een complete horecakeu- ken. "En dus kunnen we wijn-spijsavon- den houden, waar we zo veel mogelijk streekproducten gebruiken. Elke donder dagavond is proeflokaal de Zeeuwse Zilte Zaligheden geopend voor publiek. Lekker eten en wijn proeven. Andere dagen alleen op afspraak en in groepsverband." In 2004 is de eerste oogst van de Zeeuwse druiven. Van de drieduizend flessen komt maar een fractie op de markt. "De op brengst ging voor het grootste deel naar de lease- en certificaathouders." De tweede oogst een jaar later is een succes. Vijftien duizend flessen en de wijn van de Kleine Schorre behaalt de bronzen medaille bij de Nederlandse wijnkeuring. "De eerste seri euze oogst en al meteen in de prijzen. De meeste wijnboeren doen er jaren over. Het frappante is dat de meeste wijnboeren beginnen omdat ze veel kennis hebben en van hun liefhebberij hun vak willen ma ken. Bij ons is dat precies andersom ge gaan. Wij zijn wijnliefhebbers geworden omdat we met een wijngaard begonnen zijn." Wijn maken zonder een getrainde smaak te hebben ontwikkeld, kan dat? "We hebben natuurlijk hulp gehad van onze Luxemburgse vrienden. Maar we hebben in de loop der tijd ook een goede smaak ontwikkeld door gewoon te doen. Dat we nu een wijn met een bovengemid delde kwaliteit maken, dat had ik echter nooit kunnen dromen." De kroon op het werk volgt in 2006. Een inkoper van Air France/KLM dineert in de Gouwe Geit in Zierikzee. Daar krijgt hij een fles van de Kleine Schorre voorge schoteld. De man is zo onder de indruk dat de wijnhoeve uit Dreischor 7854 flessen mag leveren aan de luchtvaartmaatschap pij, die de witte wijn in de eerste klas gaat serveren. "Een te gek idee dat jouw wijn op tienduizend meter hoogte geschonken wordt", zegt Van de Velde. "Daar hebben we meerdere malen op geproost. Het zegt toch iets over de kwaliteit van onze wijn." Wit gebied Zes jaar is de wijnhoeve nu in bedrijf. Ve le hordes zijn genomen. "Op wijngebied is Nederland een wit gebied. De douane krijgt veelal te maken met wijnimport en niet met de export van wijn. Dus qua ver gunningen en regels gaat het moeizaam omdat niemand er ervaring in heeft." Toch hoopt Van de Velde de komende ja ren letterlijk de vruchten te plukken van al het werk, de vele investeringen en de flin ke portie moed en durf. "Dit jaar halen we veertigduizend flessen uit de oogst. Vol gendjaar willen we een paar hectare erbij planten. Ons streven is om dan de grootste van Nederland te worden en vijftigdui zend flessen wijn te maken." Bij de ketels, waar 3000 liter wijn per ke tel ligt te pruttelen omdat de gisting nog in gang is, kijkt Van de Velde trots naar dat wat er bereikt is. Het was een kwestie van overleven, een manier om het boerenbe staan dragelijk te maken, maar inmiddels is het meer dan dat. Een passie heeft zich van de Zeeuwse agrariër meester gemaakt. "Het is nooit mijn droom geweest om wijnboer te worden, maar vreemd genoeg heb ik nu toch mijn droom verwezenlijkt. Want wijn is een gevoel geworden. Ik ben ermee aangestoken. Ik lig zeker wel eens een nacht wakker en dan spookt het door mijn hoofd: 'waar ben ik aan begonnen?' Maar niets is mooier dan je eigen wijn gaard te hebben. En ik hoef er niet voor naar Frankrijk. Ik kan gewoon lekker thuis in Zeeland blijven." advertenties Ontdek bij ons de mogelijkheden! 131 Maak vrijblijvend een afspraak www.admweb.nl Adviesbureau De Maat Mens in Bedrijf tel-0114-313102 Wij willen u graag van dienst zijn met: v Grondbewerking v Onkruidbestrijding v Inkuilen van gras en maïs v Grondverzet v Zaaien, planten en oogsten van gewassen Kelderweg 4 Meiiskerke 0118 - 596040

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2008 | | pagina 81