Van borrelpraat tot wijngaard
LOONBEDRIJF WISSE
landbouw»
F~T^irTT
Altijd al gedroomd
van een
eigen bedrijf?
Vader en zoon Van de Velde voor hun hoeve. Foto: Marijke Folkertsma
Hij tuurt nog eens naar het glaas
jejenever. Het gaat niet goed in
de landbouw. Niet bepaald een pret
tig vooruitzicht als je als jonge boer
het bedrijf wil overnemen. Buurman
Frits Scheurleer hoort de klaagzang
aan. De prijzen van aardappelen,
spruiten en 'juun', ze zijn belabberd.
"Dan begin je toch een wijngaard",
grapt Scheurleer. Hij en een aantal
vrienden borrelen het idee verder uit.
Landbouwer Krijn-Jan van de Velde
ziet wel iets in dit idiote idee. Drui
venranken op Schouwen-Duiveland?
Een toekomst voor zijn zoon Johan?
Dreischor als het wijncentrum van
Zeeland, nee van Nederland. Dat is
het!
door Dennis Rijsbergen
DREISCHOR - Jaren later denkt Van de
Velde met veel plezier terug aan die
avond. "Dit hier is geboren uit een borrel
jenever met de buurman", en zoon Johan,
inmiddels directeur van het 'wijnbedrijf,
wijst naar Wijnhoeve de Kleine Schorre.
Meestal is de dag na een avondje dronke
manspraat vrij ontnuchterend. Maar bij
Van de Velde is na een verfrissende dou
che het enthousiasme destijds niet wegge
spoeld. "We zijn toch informatie gaan in
winnen." Er volgt een bodemonderzoek.
"De bodem is ontzettend belangrijk bij
wijnteelt, dat wisten we dan nog net." De
uitslag is veelbelovend: een laag dikke klei
van bijna een meter. "Normaal komt daar
gelijk zand onder, maar hier heb je nog
een halve meter schelpen. Ideaal, wantje
hebt een vruchtbare bodem die goed
vocht vasthoudt en door de schelpen zit er
veel kalk in de grond."
Van de Velde, weet dat een zonnig klimaat
ook van vitaal belang is. Maar Zeeland of
Zuid-Frankrijk, het is nogal een verschil.
"Uit onderzoek bleek ook dat we op deze
plek gemiddeld twee- tot driehonderd
zonuren per jaar meer hebben dan in de
rest van Nederland. Nog belangrijker: de
zonintensiteit is op Schouwen-Duiveland
erg goed. Dat komt omdat de lucht hier
vrij schoon is, weinig smog."
Boerenverstand
Het is 2001, Krijn Jan van de Velde hakt
de knoop door. De aardappelboer wordt
wijnboer. En zijn zoon doet mee. "Terwijl
ik helemaal niets van wijn wist." Maar
boerenverstand heeft hij des te meer. Om
succesvol te zijn, weet hij dat hij samen
werking moet zoeken met een wijnboer
uit het buitenland. "Via via hoorden we
dat in Luxemburg een wijnboer zit die wel
eens helpt bij het opstarten van een wijn
gaard." Met buurman Scheurleer reist hij
af naar het Groothertogdom. Daar belt hij
aan bij de familie Vesque en vertelt in
krakkemikkig Duits dat ze hulp nodig
hebben bij het opzetten van een wijngaard
in... Zeeland. "Even is het stil. Dan krijgt
die man ontzettende ruzie met zijn vrouw.
Maar na een kwartier wrerden we toch uit
genodigd om binnen te komen." Het is
het begin van een innige vriendschap. Het
echtpaar Vesque helpt ze op weg. Johan
Van de Velde werkt enkele maanden in
Luxemburg om kennis te vergaren en sa
men met de Luxemburgse wijnboeren
kiezen ze de druivensoorten om in Zee
land te planten. "Het duurt vier jaar voor
dat je daadwerkelijk een oogst hebt. De
eerste vier jaar hebben we dan ook wijn
van de familie Vesque geïmporteerd, twin
tigduizend flessen per jaar." In 2001 gaan
de wijnstokken in de Zeeuwse klei. "We
hebben gekozen voor bekende Elzassoor-
ten als de pinot blanc, aux errois en pinot
gris, soorten die bij uitstek passen bij de
Zeeuwse zilte zaligheden als schaal- en
schelpdieren."
Met zes hectare behoort de Kleine Schor
re al meteen tot een van de grootste wijn
gaarden van Nederland. De investeringen
zijn enorm. Waar in wijnlanden de boeren
hun machines gezamenlijk gebruiken en
inkopen, moet Van de Velde alles zelf aan
schaffen. Er wordt een BV opgericht sa
men met de buurman en drie directeuren
van bedrijven die de financiële basis leg
gen. Daarnaast worden certificaten van
aandelen uitgegeven "Het was de tijd dat
het slecht ging in Nederland en iedereen
de hand op de knip hield. Toch is het ons
gelukt om aan de certificaathouders aande
len van vijfduizend euro per stuk te verko
pen." Het dividend: twaalf flessen wijn per
jaar en twee feesten in het proeflokaal van
de wijnhoeve. "En ze krijgen er veel ple
zier voor terug." Van de Velde lacht: "In
de financiële bijsluiter staat: 'gedronken
flessen in het verleden bieden geen garan
tie voor te donken flessen in de toe
komst'."
Leasecontract
Maar er is meer geld nodig. De aandeel
houders en initiatiefnemers bedenken het
'leasecontract'. "Je kunt bij ons voor een,
twee en driejaar tien wijnstokken leasen.
Voor dat geld krijg je de opbrengst van die
stokken: ook twaalf flessen wijn per jaar."
Het blijkt een slimme zet. Niet alleen heeft
de Kleine Schorre daardoor heel wat am
bassadeurs die zorgen voor mond op mond
reclame, er zijn mensen met een leasecon
tract die hun eigen wijnstokken komen
onderhouden. "Bedrijven zien het als een
uniek geschenk We hebben nu 120 lease
contracten en 25 certificaathouders."
De wijngaard is meer dan een 'Zeeuws
chateau'. In de boerenschuur is een sfeer
vol proeflokaal waar op een unieke manier
Proeverijen, rondleidingen, feesten en be-
drijfsbijeenkomsten gehouden kunnen
worden. Er is een complete horecakeu-
ken. "En dus kunnen we wijn-spijsavon-
den houden, waar we zo veel mogelijk
streekproducten gebruiken. Elke donder
dagavond is proeflokaal de Zeeuwse Zilte
Zaligheden geopend voor publiek. Lekker
eten en wijn proeven. Andere dagen alleen
op afspraak en in groepsverband."
In 2004 is de eerste oogst van de Zeeuwse
druiven. Van de drieduizend flessen komt
maar een fractie op de markt. "De op
brengst ging voor het grootste deel naar de
lease- en certificaathouders." De tweede
oogst een jaar later is een succes. Vijftien
duizend flessen en de wijn van de Kleine
Schorre behaalt de bronzen medaille bij de
Nederlandse wijnkeuring. "De eerste seri
euze oogst en al meteen in de prijzen. De
meeste wijnboeren doen er jaren over.
Het frappante is dat de meeste wijnboeren
beginnen omdat ze veel kennis hebben en
van hun liefhebberij hun vak willen ma
ken. Bij ons is dat precies andersom ge
gaan. Wij zijn wijnliefhebbers geworden
omdat we met een wijngaard begonnen
zijn." Wijn maken zonder een getrainde
smaak te hebben ontwikkeld, kan dat?
"We hebben natuurlijk hulp gehad van
onze Luxemburgse vrienden. Maar we
hebben in de loop der tijd ook een goede
smaak ontwikkeld door gewoon te doen.
Dat we nu een wijn met een bovengemid
delde kwaliteit maken, dat had ik echter
nooit kunnen dromen."
De kroon op het werk volgt in 2006. Een
inkoper van Air France/KLM dineert in
de Gouwe Geit in Zierikzee. Daar krijgt
hij een fles van de Kleine Schorre voorge
schoteld. De man is zo onder de indruk dat
de wijnhoeve uit Dreischor 7854 flessen
mag leveren aan de luchtvaartmaatschap
pij, die de witte wijn in de eerste klas gaat
serveren. "Een te gek idee dat jouw wijn
op tienduizend meter hoogte geschonken
wordt", zegt Van de Velde. "Daar hebben
we meerdere malen op geproost. Het zegt
toch iets over de kwaliteit van onze wijn."
Wit gebied
Zes jaar is de wijnhoeve nu in bedrijf. Ve
le hordes zijn genomen. "Op wijngebied is
Nederland een wit gebied. De douane
krijgt veelal te maken met wijnimport en
niet met de export van wijn. Dus qua ver
gunningen en regels gaat het moeizaam
omdat niemand er ervaring in heeft."
Toch hoopt Van de Velde de komende ja
ren letterlijk de vruchten te plukken van al
het werk, de vele investeringen en de flin
ke portie moed en durf. "Dit jaar halen we
veertigduizend flessen uit de oogst. Vol
gendjaar willen we een paar hectare erbij
planten. Ons streven is om dan de grootste
van Nederland te worden en vijftigdui
zend flessen wijn te maken."
Bij de ketels, waar 3000 liter wijn per ke
tel ligt te pruttelen omdat de gisting nog in
gang is, kijkt Van de Velde trots naar dat
wat er bereikt is. Het was een kwestie van
overleven, een manier om het boerenbe
staan dragelijk te maken, maar inmiddels is
het meer dan dat. Een passie heeft zich van
de Zeeuwse agrariër meester gemaakt.
"Het is nooit mijn droom geweest om
wijnboer te worden, maar vreemd genoeg
heb ik nu toch mijn droom verwezenlijkt.
Want wijn is een gevoel geworden. Ik ben
ermee aangestoken. Ik lig zeker wel eens
een nacht wakker en dan spookt het door
mijn hoofd: 'waar ben ik aan begonnen?'
Maar niets is mooier dan je eigen wijn
gaard te hebben. En ik hoef er niet voor
naar Frankrijk. Ik kan gewoon lekker thuis
in Zeeland blijven."
advertenties
Ontdek bij ons
de mogelijkheden!
131
Maak vrijblijvend
een afspraak
www.admweb.nl
Adviesbureau De Maat
Mens in Bedrijf
tel-0114-313102
Wij willen u graag van dienst zijn met:
v Grondbewerking
v Onkruidbestrijding
v Inkuilen van gras en maïs
v Grondverzet
v Zaaien, planten en oogsten
van gewassen
Kelderweg 4 Meiiskerke 0118 - 596040