m
media
Nieuw menu voor
restaurantsite iens
53
iens.nl timmert aan de weg. De site met restaurantrecensies
wil Europa in. Herman Stil over negen jaar iens.nl
media@wegener.nl
024-3650570
PZC
Zaterdag 29 december 2007
Eind 1998 was iens.nl één
van de eerste websites
die de hulp inriep van in
ternetters bij de beoorde
lingen van restaurants.
Samen met prijzen-
wichelaar kieskeurig.nl stond iens.nl
aan de wieg van wat later met de
verschrikkelijke term Web 2.0 zou
worden aangeduid: de gebruiker is
de baas. Het begin van iens.nl was
bescheiden, met zestig recensenten
en een databank vol restaurants die
nog met de hand was ingetikt. Ne
gen jaar later zijn er zeventigdui
zend 'inspecteurs' en bestrijkt de si
te heel voedselserverend Nederland.
In die negen jaar is de site niet noe
menswaardig veranderd. Een recen
sie uit 1998 telt in het eindoordeel
nog even zwaar als een oordeel van
vorige week. En dat is niet eerlijk,
zegt lens Boswijk. „Restaurants ver
anderen voortdurend. Het perso
neel verloopt, er komt een nieuwe
chef en een nieuwe eigenaar. Dan is
het niet eerlijk dat een oud oordeel,
dat helemaal niet meer opgaat, zo
belangrijk blijft." Op de vernieuwde
ienssite tellen recente recensies dan
ook zwaarder dan oude oordelen.
De verbouwing blijft zeker niet
cosmetisch, zegt Boswijk. „In negen
jaar zijn de mogelijkheden van inter
net veel groter geworden. We deden
niets met foto's of filmpjes. Dat kon
toen ook helemaal niet. Nu is dat
onontkoombaar." Iemand die zijn
gerecht met zijn mobieltje fotogra
feert, of een filmpje maakt van de
zaak, kan het resultaat straks bij de
recensie zetten.
De participatie van restauranthou
ders wordt groter dan nu. „Zij kun
nen straks bij ons hun gegevens uit
gebreider dan nu publiceren en kun
nen bijvoorbeeld openingstijden
van hun zaak aanpassen. Als ze een
webabonnement nemen, kunnen
ze ook melden dat er bijvoorbeeld
een nieuwe souschef is of kan een
nieuw menu worden aangekon
digd."
Voor de goede orde: aan de recen
sies kunnen ze niet tornen. Wel
kunnen restaurateurs straks via een
'iensbox' in conclaaf met de beoor
delaars. „Iedereen kan zien wie een
recensie heeft geschreven, zonder
persoonsgegevens natuurlijk. Is het
iemand die één restaurant per jaar
bezoekt, of is het een superproever
foto ANP
met twintig recensies in een jaar?
Gebruikers kunnen zo ook hun favo
riete recensenten volgen."
Informatie te over, maar Boswijk
realiseert zich dat niet iedere iens-
gebruiker op een stortvloed aan de
tails zit te wachten. Er komt dan
ook de mogelijkheid om te kiezen
voor basisinformatie of volledige be
schrijvingen. Ook worstelt ze met
de vraag of al die informatie gratis
moet blijven. „Het onderhouden
van de website wordt met de dag
duurder, zeker als we met foto's en
filmpjes gaan werken. In het buiten
land is betaalde restaurantinforma
tie al heel normaal. Wij zijn er nog
niet uit, voorlopig gebeurt het niet."
Ook wordt gewerkt aan een variant
voor mobieltje of binnenzakcompu
ter. „Probleem is dat de telecombe-
drijven nog niet zo ver zijn. Wat je
wilt, is dat je midden op straat ziet
welke restaurants er in jouw buurt
zijn. Maar daar moeten de providers
wel aan toe zijn. Net zoals restaura
teurs nog lang niet zo ver zijn dat ze
hun klanten via een mailtje of sms
kunnen laten reserveren. Driekwart
van de restaurants heeft geen websi
te of die is niet te vinden."
Zeker is wel dat iens.nl niet alleen
in Nederland blijft. De eerste buiten
landse gids, Antwerpen, is al ver
schenen, een proef om te bekijken
wat er mogelijk is. België, Duits
land, Scandinavië en Oost-Europa
behoren volgens Boswijk zeker tot
de groeimogelijkheden.
Inmiddels is iens.be in de lucht,
evenals iens.eu, waar al een opzetje
van de Europese toekomst te proe
ven is. Uiteindelijk moet elk land
een eigen website krijgen, maar op
de achtergrond draait dezelfde data
bank vol Europese restaurants. Elk
land, op één na. „Ik denk niet dat
de Fransen bereid zijn van hun ge
loof in Michelin af te stappen. We
kijken nu in veertig Europese ste
den of een restaurantgids er haal
baar is."
Voorop staat dat een lokale partner
ermee aan de slag moet. Dat riekt
naar een franchisemodel, waarbij
iens.nl zijn merknaam en databank
beschikbaar stelt. „Dat kan. We wil
len dat alle gegevens in één databa
se komen, die je overal op dezelfde
manier doorzoekt. Zo kan je bijvoor
beeld een Duitser die jouw favoriete
restaurant in Amsterdam heeft gere
censeerd, volgen tot in Berlijn."
Boswijk doet daarbij een stapje op-
zij. Er komt een nieuwe directeur
bij iens.nl die zich vooral met de
website en de achterliggende tech
niek bezighoudt. „Ik heb een hore-
ca-achtergrond en wil me veel meer
met strategie en de naamsbekend
heid van lens bezighouden." Ook
gaat Boswijk nieuwe activiteiten uit
proberen. Ze is onontkoombaar het
gezicht van de site. „Restaurants bel
len mij ook, omdat ze op de site wil
len. Maar lens zit iedere dag bij hen
aan tafel. Iedereen is lens."
www.iens.nl
m Reageren?
redactie.media@wegener.nl
Ook papieren gidsen
I Van de bijna een miljoen euro die restaurantgids iens.nl jaarlijks omzet, is zo'n 50 pro
cent afkomstig van de website. De andere helft komt van papier, lens geeft al sinds het be
gin papieren gidsen uit, aan de hand van de recensies die ook op de website te zien zijn.
Nederland wordt nu afgedekt met drie gidsen: naast Amsterdam ook Zuid-Holland
en een greep uit heel Nederland. Uitgebreider zijn de speciale gidsen die het bedrijf
maakt, zoals de gids met de vijfhonderd best beoordeelde gelegenheden of het overzicht
van afhaalrestaurants. Daarnaast kunnen bedrijven en instellingen bij iens.nl hun eigen gids
laten samenstellen.
I lens houdt het ook niet meer alleen bij restaurants. Samen met bookings.com is de site
begonnen met het doormeten van hotels. En er wordt gewerkt aan een Europese recensie
site voor musea. Om nog maar te zwijgen van alle nevenactiviteiten,
zoals de proeversacademie, waar schoolkinderen wordt
geleerd wat echte smaak is.
Leuke, interessante of
spraakmakende websites en
digitale televisiekanalen.
redactie.media@wegener.nl
024-3650570
De beroemdheden
in hun jonge jaren
Sterren zijn ook maar gewone men
sen. Ze hebben wat meer geld dan
de normale mens en ze kunnen al
les kopen wat hun hartje begeert,
maar ook zij hebben wel eens hun
dag niet. En dan staat er natuurlijk
net een paparazzo klaar om de
meest grappige, onflatteuze en
soms wat schrikbarende foto's te
schieten. Ook leuk zijn de jeugdfo
to's van de sterren.
We kunnen weer zwijmelen
bij de stem van Jan van Veen
Jarenlang presenteerde Jan van
Veen het romantische radioprogram
ma Candlelight waarin hij met zijn
zwoele stem gedichten van luiste
raars voorlas. Helaas stopte het pro
gramma begin 2003. Dit jaar kwam
Candlelight weer terug en draagt Jan
van Veen via internetradio opnieuw
iedere avond tussen 22.00 en 23.00
uur de mooiste gedichten voor, afge
wisseld met stemmige muziek.
Een videogids die zich
aanpast aan je smaak
Zoveel tv-kanalen en al die leuke vi
deo-filmpjes op internet. Het is
soms lastig kiezen. Zie.nl, een nieu
we online tv- en webvideogids, pro
beert orde in de chaos te scheppen.
Maak een persoonlijke videogids
maken en geef reacties op de aange
boden programma's. De 'kijkwolk'
op de site, die gevuld is met leuke
tips, past zich vervolgens aan je ei
gen smaak aan.
'EenVandaag' volgt strijd om
het Witte Huis op de voet
Actualiteitenprogramma EenVan
daag is een site gestart die in het te
ken staat van de Amerikaanse presi
dentsverkiezingen. Op de site is al
les te vinden over de strijd om het
Witte Huis. Naast het laatste nieuws
en achtergronden uit de VS zijn er
onder meer exclusieve reportages
te bekijken. Ook handig voor infor
matie over het Amerikaanse kiessys
teem en de voorverkiezingen.
www.celebrities.fun.ms
www.candlelight.nl
www.zie.nl
usa.eenvandaag.nl