Zeeland Keus, balletjes en coquilles 5 DOLLE DAGEN! t/aw itk Volop mogelijkheden voor recreatie rond schoon binnenmeer 3e artikel GRATIS! DE GEHELE COLLECTIE ï)e tm&k tfeooïdeCin# Aantal aanhangers van zout Volkerak Zoommeer groeit. ALLE JEANS - ALLE BASICS - ALLE MERKEN EXTRA OPENINGSTIJDEN SPIJKERHARD DE BESTE PZC Zaterdag 29 december 2007 41 In het cafégedeelte staat een biljart. foto Peter Nicolai Redacteuren Edith Ramakers en Ray mond de Frel be zoeken deze maand etablissementen waar je kunt eten en slapen. Ray mond ging naar hotel-res taurant Dallinga in Sluis kil. Tik, tik... yes! En weer een carambole! Sluiskil is natuurlijk niet voor niets jaarlijks het toneel voor een wereldbekerstrijd op het biljartlaken, dus is het haast logisch dat bij Dallinga de keus dagelijks worden gekrijt. Ik ben een dramatische biljarter, dus houd ik mij vooral niet te veel met de acquitstoot en meer van dat soort termen bezig. Nee, ik kom deze donderdagavond samen met mijn tafelgenote om lekker te eten. Hopelijk natuurlijk. We krijgen een hoektafeltje in het 'bruine café' toegewezen. Pas na afloop van ons etentje, als Meerten Dallinga vraagt waarom we niet in het restaurantgedeelte hebben gegeten, kom ik er achter dat er überhaupt nog een andere zaal is. Dat is ons niet verteld. Goed, maakt niet uit. De kaart is hier hetzelfde en bovendien is het er veel knusser. Hotelgasten babbelen aan de bar, leden van een plaatselijke vereni ging zetten zich na een overleg in een andere ruim te naast hen, kortom: be drijvigheid en gezelligheid zat. De kaart van Dallinga biedt een bescheiden keu ze aan vis- en vleesgerech ten. Daarnaast zijn er deze avond Zeeuwse mosselen a volonté en een wildtrio te bestellen, maar dat is ons helaas ook niet verteld. We zien dat pas als we on ze voorgerechten al achter de kiezen hebben. Jam mer, al maakt de bedie ning een hoop goed met vriendelijkheid. Mijn tafelgenote gaat eerst voor gegrilde coquilles met saffraansaus (14,50 euro), vergezeld door een passie vrucht, krulsla en een deco- Prijs-kwaliteit: Zi Entourage: Bediening aan tafel: Helderheid van de kaart: Horen, zien en ruiken: een overleg over de volgende editie van het we reldbekertoernooi biljarten in Sluiskil. Want wie Dallinga zegt, denkt niet al leen aan het hotel-restaurant maar ook aan keus en balletjes. Conclusie: Dallinga biedt gerechten die weinig te raden overlaten. Goede verhalen over gehoord, jammer dat het deze avond op een aantal punten wat minder was. Volgende keer beter? Kijk voor eerdere afleveringen op www.pzc.nl/smaakvan ratieve Sint Jakobsschelp. Ik heb helemaal niets te klagen over mijn smaakvol le cocktail van Zeeuwse garnalen (13,50 euro). De garnaaltjes zijn heerlijk, de zongedroogde tomaatjes, een passievrucht en apart bijgeleverde whiskeysaus maken het geheel af. Maar aan de andere kant van de tafel is er minder tevredenheid. De drie coquil les moeten flink worden bijgezout, omdat ze nauwelijks smaak hebben. Een lichte teleurstelling maakt zich van haar meester. En als haar gebakken paling (19,50 eu ro) wordt opgediend, kijkt ze eerst weer vreemd op. Op een groot bord worden drie rijsttimbaal- tjes bedekt met even zoveel mootjes paling. Huh, is dit alles? Gelukkig niet. Ook de ser veerster heeft maar twee handen, dus komt ze in tweede instantie met een flinke schaal met pa ling aanzetten. En die is niet te versmaden, zo lekker. Ik ben wat minder onder indruk van mijn mixed grill (19,50 euro). Het vlees van de spare- rib valt zo van het bot. Of beter: bij de eerste hap valt het bot op mijn bord. Prima dus. Het stuk je lamsvlees is ook oké, maar de kipfilet is te droog en de biefstuk is niet echt mals. Over de bijgeleverde to maat met spinazievulling, een stoofpeertje en boon tjes in een spekjasje niets dan goeds, maar het stronk je witlof ziet er te verlept uit om op te eten. Min puntjes dus, maar over het dessert alleen maar lof Mijn tartufo ijstruffel met caramelsaus (6 euro) mag er zijn, net als het overvol le bord met sorbetijs en vers fruit (6,50 euro) van mijn disgenote. onvoldoende matig voldoende goed uitstekend Dallinga, Nieuwe Kerkweg 5, Sluiskil. 0115-471590. www.dallinga.com. Open: dagelijks van 12 tot 21 uur. Pin en roken: ja. door Peter Ullenbroeck STEENBERGEN - De verzilting van het Volkerak-Zoommeer lijkt nog maar een kwestie van tijd. Het aan tal aanhangers van het inlaten van zout water in het op één na groot ste zoetwatermeer van Nederland wordt steeds groter. Op de lange lijst van voorstanders prijkt inmiddels ook de naam van de Vereniging Natuurmonumen ten. Op basis van eigen onderzoek komt de vereniging tot de conclu sie dat een verzilt en van de blauw- alg verlost Volkerak-Zoommeer veel mogelijkheden biedt. Vooral voor de (water)recreatie en wo ningbouw. Dat blijkt uit het rapport 'Vol kerak, het mooiste van twee werel den' dat Natuurmonumenten door Bureau Stroming heeft laten opstellen. Aanleiding voor het on derzoek is de al jaren slepende dis cussie over de blauwalg die in de zomermaanden het water van het Volkerak-Zoommeer in een vieze, stinkende drab verandert. Volgens Natuurmonumenten heeft de re creatiesector bij een schoon Vol kerak 'een grote potentie'. „Het ge bied ligt binnen niet al te grote af stand van enkele grote steden, Roosendaal, Breda en Rotterdam, met een enorm potentieel aan be zoekers." In het rapport wordt verder de ver wachting uitgesproken dat vooral het gebied rond Steenbergen en Dinteloord de komende jaren een gewilde plaats voor woningbouw wordt. Temeer omdat de Hoekse Waard, dat andere waterrijke ge bied tussen Rotterdam en Antwer pen, door het Rijk is aangewezen als nationaal landschap en dus voor verdere stedelijke ontwikke ling voor de toekomst volledig op slot zit. Volgens Natuurmonumen ten zal dan wel het monotone landschap rond het Volkerak aan trekkelijker moeten worden. Na tuurmonumenten bepleit open houden van het cultuurlandschap en tegengaan van verrommeling. Aanleg en herstel van boomdijken en oude kreken versterken de kwa liteit van het landschap. De be staande bekkens bij de Krammers luizen kunnen worden gebruikt als zoetwaterbekkens, ook ge schikt voor recreatievisserij en duiksport. Een van de suggesties die in het rapport worden gedaan, is om de Brabantse beken die uitkomen op het Volkerak, bij de verzilting te be trekken. „Zodat de natuurlijke dy namiek in het gebied wordt her steld." Of dat ook gebeurt is maar de vraag. Zoals het er nu naar uitziet zullen bij een zout Volkerak de ver bindingen met de beken worden afgesloten, uit vrees voor binnen dringend zoutwater. Met name de agrarische sector, die voor de beregening van het land af hankelijk is van zoet water, ha mert daarop. Rijkswaterstaat laat momenteel de mogelijke gevolgen onderzoeken van verzilting van het Vol kerak-Zoommeer. Hoewel alles er op wijst dat tot die stap wordt overgegaan, voorziet Rijkswaterstaat dat pas op zijn vroegst in het voorjaar van 2009 een definitief besluit wordt geno men. Volgens de, zwaar in de minder heid zijnde, groep tegenstanders van verzilting, is een zout Vol kerak echter absoluut geen garan tie voor schoon, algenvrij, water. Onderzoeker Jeroen Wijsman van de landbouwuniversiteit Wagenin- gen waarschuwde recent dat de blauwalg straks mogelijk vervan gen wordt door een, eveneens gifti ge, zeealg. pj*l Een zout Volkerak lijkt nog een kwestie van tijd. Het aantal voor standers om het op één na groot ste zoetwatermeer van het land te verzilten. VAN DONDERDAG 27 T/M MAANDAG 31 DECEMBER Pall Mali Replay Esprit Only Blend Cecil Vero-Moda Street-One Madonna Lee - Tommy Hilfiger Sleeks - Jack Jones - Pepe ZONDAG 30 DEC. VLISSINGEN EN TERNEUZEN GEOPEND MAANDAG 31 DEC. ALLE WINKELS GEOPEND VAN 11.00TOT 16.00 UUR VLISSINGEN - MIDDELBURG - GOES - OOST-SOUBURG HEINKENSZAND - STEENBERGEN -TERNEUZEN XX by Mexx Levis Vila Ltb RG 512 Björn Borg Indian Rose

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 73