Zeeland
Keus, balletjes
en coquilles
5 DOLLE DAGEN!
Volop mogelijkheden
voor recreatie rond
schoon binnenmeer
3e artikel
GRATIS!
DE GEHELE COLLECTIE
Jeans Inn
itk
1$eooiföeCitié}
Aantal aanhangers van
zout Volkerak
Zoommeer groeit.
ALLE JEANS - ALLE BASICS - ALLE MERKEN
EXTRA OPENINGSTIJDEN
i) SPIJKERHARD DE BESTE
PZC Zaterdag 29 december 2007 41
In het cafégedeelte staat een biljart.
foto Peter Nicolai
Redacteuren Edith
Ramakers en Ray
mond de Frel be
zoeken deze maand
etablissementen waar je
kunt eten en slapen. Ray
mond ging naar hotel-res
taurant Dallinga in Sluis
kil.
Tik, tik... yes! En weer een
carambole! Sluiskil is natuurlijk niet voor niets
jaarlijks het toneel voor een wereldbekerstrijd
op het biljartlaken, dus is het haast logisch dat
bij Dallinga de keus dagelijks worden gekrijt. Ik
ben een dramatische biljarter, dus houd ik mij
vooral niet te veel met de acquitstoot en meer
van dat soort termen bezig. Nee, ik kom deze
donderdagavond samen met mijn tafelgenote
om lekker te eten. Hopelijk natuurlijk.
We krijgen een hoektafeltje in het 'bruine café'
toegewezen. Pas na afloop van ons etentje, als
Meerten Dallinga vraagt waarom we niet in het
restaurantgedeelte hebben gegeten, kom ik er
achter dat er überhaupt nog een andere zaal is.
Dat is ons niet verteld. Goed, maakt niet uit. De
kaart is hier hetzelfde en bovendien is het er
veel knusser. Hotelgasten
babbelen aan de bar, leden
van een plaatselijke vereni
ging zetten zich na een
overleg in een andere ruim
te naast hen, kortom: be
drijvigheid en gezelligheid
zat.
De kaart van Dallinga
biedt een bescheiden keu
ze aan vis- en vleesgerech
ten. Daarnaast zijn er deze
avond Zeeuwse mosselen a
volonté en een wildtrio te
bestellen, maar dat is ons
helaas ook niet verteld.
We zien dat pas als we on
ze voorgerechten al achter
de kiezen hebben. lam
mer, al maakt de bedie
ning een hoop goed met
vriendelijkheid.
Mijn tafelgenote gaat eerst
voor gegrilde coquilles met
saffraansaus (14,50 euro),
vergezeld door een passie
vrucht, krulsla en een deco-
Prijs-kwaliteit: Vi
Entourage:
Bediening aan tafel:
Helderheid van de kaart:
Horen, zien en ruiken: een overleg
over de volgende editie van het we
reldbekertoernooi biljarten in Sluiskil.
Want wie Dallinga zegt, denkt niet al
leen aan het hotel-restaurant maar
ook aan keus en balletjes.
Conclusie: Dallinga biedt gerechten
die weinig te raden overlaten. Goede
verhalen over gehoord, jammer dat
het deze avond op een aantal punten
wat minder was. Volgende keer beter?
Kijk voor eerdere afleveringen op
www.pzc.nl/smaakvan
ratieve Sint lakobsschelp.
Ik heb helemaal niets te
klagen over mijn smaakvol
le cocktail van Zeeuwse
garnalen (13,50 euro). De
garnaaltjes zijn heerlijk, de
zongedroogde tomaatjes,
een passievrucht en apart
bijgeleverde whiskeysaus
maken het geheel af Maar
aan de andere kant van de
tafel is er minder tevredenheid. De drie coquil
les moeten flink worden bijgezout, omdat ze
nauwelijks smaak hebben.
Een lichte teleurstelling maakt zich van haar
meester. En als haar gebakken paling (19,50 eu
ro) wordt opgediend, kijkt ze eerst weer vreemd
op. Op een groot bord worden drie rijsttimbaal-
tjes bedekt met even zoveel mootjes paling.
Huh, is dit alles? Gelukkig niet. Ook de ser
veerster heeft maar twee handen, dus komt ze
in tweede instantie met een flinke schaal met pa
ling aanzetten. En die is niet te versmaden, zo
lekker.
Ik ben wat minder onder indruk van mijn
mixed grill (19,50 euro). Het vlees van de spare-
rib valt zo van het bot. Of beter: bij de eerste
hap valt het bot op mijn
bord. Prima dus. Het stuk
je lamsvlees is ook oké,
maar de kipfilet is te droog
en de biefstuk is niet echt
mals.
Over de bijgeleverde to
maat met spinazievulling,
een stoofpeertje en boon
tjes in een spekjasje niets
dan goeds, maar het stronk
je witlof ziet er te verlept
uit om op te eten. Min
puntjes dus, maar over het
dessert alleen maar lof.
Mijn tartufo ijstruffel met
caramelsaus (6 euro) mag
er zijn, net als het overvol
le bord met sorbetijs en
vers fruit (6,50 euro) van
mijn disgenote.
onvoldoende
matig
voldoende
goed
uitstekend
Dallinga, Nieuwe Kerkweg
5, Sluiskil, 0115-471590.
www.dallinga.com. Open
dagelijks van 12 tot 21 uur.
Pin en roken: ja.
door Peter Ullenbroeck
STEENBERGEN - De verzilting van
het Volkerak-Zoommeer lijkt nog
maar een kwestie van tijd. Het aan
tal aanhangers van het inlaten van
zout water in het op één na groot
ste zoetwatermeer van Nederland
wordt steeds groter.
Op de lange lijst van voorstanders
prijkt inmiddels ook de naam van
de Vereniging Natuurmonumen
ten. Op basis van eigen onderzoek
komt de vereniging tot de conclu
sie dat een verzilt en van de blauw-
alg verlost Volkerak-Zoommeer
veel mogelijkheden biedt. Vooral
voor de (water)recreatie en wo
ningbouw.
Dat blijkt uit het rapport 'Vol
kerak, het mooiste van twee werel
den' dat Natuurmonumenten
door Bureau Stroming heeft laten
opstellen. Aanleiding voor het on
derzoek is de al jaren slepende dis
cussie over de blauwalg die in de
zomermaanden het water van het
Volkerak-Zoommeer in een vieze,
stinkende drab verandert. Volgens
Natuurmonumenten heeft de re
creatiesector bij een schoon Vol
kerak 'een grote potentie'. „Het ge
bied ligt binnen niet al te grote af
stand van enkele grote steden,
Roosendaal, Breda en Rotterdam,
met een enorm potentieel aan be
zoekers."
In het rapport wordt verder de ver
wachting uitgesproken dat vooral
het gebied rond Steenbergen en
Dinteloard de komende jaren een
gewilde plaats voor woningbouw
wordt. Temeer omdat de Hoekse
Waard, dat andere waterrijke ge
bied tussen Rotterdam en Antwer
pen, door het Rijk is aangewezen
als nationaal landschap en dus
voor verdere stedelijke ontwikke
ling voor de toekomst volledig op
slot zit. Volgens Natuurmonumen
ten zal dan wel het monotone
landschap rond het Volkerak aan
trekkelijker moeten worden. Na
tuurmonumenten bepleit open
houden van het cultuurlandschap
en tegengaan van verrommeling.
Aanleg en herstel van boomdijken
en oude kreken versterken de kwa
liteit van het landschap. De be
staande bekkens bij de Krammers
luizen kunnen worden gebruikt
als zoetwaterbekkens, ook ge
schikt voor recreatievisserij en
duiksport.
Een van de suggesties die in het
rapport worden gedaan, is om de
Brabantse beken die uitkomen op
het Volkerak, bij de verzilting te be
trekken. „Zodat de natuurlijke dy
namiek in het gebied wordt her
steld."
Of dat ook gebeurt is maar de
vraag. Zoals het er nu naar uitziet
zullen bij een zout Volkerak de ver
bindingen met de beken worden
afgesloten, uit vrees voor binnen
dringend zoutwater.
Met name de agrarische sector, die
voor de beregening van het land af
hankelijk is van zoet water, ha
mert daarop.
Rijkswaterstaat laat momenteel de
mogelijke gevolgen onderzoeken
van verzilting van het Vol-
kerak-Zoommeer.
Hoewel alles er op wijst dat tot die
stap wordt overgegaan, voorziet
Rijkswaterstaat dat pas op zijn
vroegst in het voorjaar van 2009
een definitief besluit wordt geno
men.
Volgens de, zwaar in de minder
heid zijnde, groep tegenstanders
van verzilting, is een zout Vol
kerak echter absoluut geen garan
tie voor schoon, algenvrij, water.
Onderzoeker Jeroen Wijsman van
de landbouwuniversiteit Wagenin-
gen waarschuwde recent dat de
blauwalg straks mogelijk vervan
gen wordt door een, eveneens gifti
ge, zeealg.
Een zout Volkerak lijkt nog een
kwestie van tijd. Het aantal voor
standers om het op één na groot
ste zoetwatermeer van het land
te verzilten.
VAN DONDERDAG 27 T/M MAANDAG 31 DECEMBER
Pall Mali
Replay
Esprit
Only
Blend
Cecil
Vero-Moda
Street-One
Lee - Tommy Hilfiger
XX by Mexx
Levis
Vila
Ltb
RG 512
Björn Borg
Indian Rose
Madonna
Sleeks - Jack Jones - Pepe
ZONDAG 30 DEC. VLISSINGEN EN TERNEUZEN GEOPEND
MAANDAG 31 DEC. ALLE WINKELS GEOPEND
VAN 11.00TOT 16.00 UUR
VLISSINGEN - MIDDELBURG - GOES - OOST-SOUBURG
HEINKENSZAND - STEENBERGEN -TERNEUZEN