Consument
JÉL
Led-lampjes en
De resten van kerst
I
Koos van Wees,
moderedacteur:
Rien van der Steen,
autoredacteur:
24 Donderdag 27 december 2007 PZC
Ropa Vieja.
ETEN MET PUCK
door Puck Kerkhoven
Hebt u ook zoveel over van de kerst of ben ik de enige?
Ik hoef voorlopig even geen boodschappen te doen.
Eerst moet die koelkast leeg. Op zoek naar een paar
goede tips om uw restjes of kliekjes te verwerken? Wij hebben
tweede kerstdag tot vreugde van de kids gegourmet (wat is dat
toch een raar woord). Ze worden steeds creatiever, dat merk je
wel. Vroeger bleef het bij het grillen van een hamburgertje of
slavinkje, maar tegenwoordig fabrieken ze ter plekke peper
roomsaus, stroganoff en aardappelgratin.
Toppunt van vreugde zijn steevast de minipannenkoekjes, die
we aan tafel flamberen. Kaarsen en lichten uit, likeur erover en
de fik er in!
Je maakt altijd teveel. Zo heb ik een enorme plastic zak met
broccoliroosjes, taugé, paprikareepjes en gesneden prei over,
evenals het nodige gesneden vlees. Ik zorg altijd dat de kwets
bare gehaktproducten opgaan, maar blokjes varkensvlees, reep
jes kip (mits gekoeld bewaard) en biefstukjes, daarmee kun je
de volgende dag ook nog wat.
Het gemakkelijkst is om er gewoon een lekkere roerbakschotel
van te maken. Rijst koken. Gesnipperd uitje en knoflook frui
ten in een hete wok met wokolie. Mespunt sambal en een flin
ke eetlepel kerrie erbij, eventueel geraspte verse gember.
Vlees erbij, even flink dichtschroeien. Groenten erbij en lekker
roerbakken. Scheut bouillon erover, eventueel half blikje ko
kosmelk, even inkoken. Lekker op smaak brengen met ketjap,
gembersiroop, peper en zout, misschien wat verse koriander
of ringetjes lente-ui en klaar. Kwartiertje werk als alles al voor
gesneden is. En lekker!
Hebt u toevallig groot gebraad
over, bijvoorbeeld rollade, frican
deau, rosbief of kalkoen? Niet
opnieuw opwarmen, raad ik
aan. Door het braden en bewa
ren in de koelkast heeft het al
heel wat vocht verloren. Ga je het weer verwarmen, dan ver
lies je nog meer vocht en wordt het vlees droog en taai.
Kies liever voor een lekkere koude toepassing. Rol het in een
wrap met gesneden sla, tomaten, gebakken uien en een lik zu
re room. Maak er spannende sandwiches van of een koude
vleesschotel met remouladesaus. Dat is een zurige saus op ba
sis van mayonaise (twee eetlepels) met veel verse, gehakte krui
den (peterselie, bieslook, kervel, eventueel beetje dragon, kijk
wat je over hebt), gesnipperd sjalotje, eetlepel kappertjes en
twee fijngehakte augurkjes. Kruiden met Worcestershire saus,
verse peper en zout. Het zuur van de saus maakt het vlees
zelfs malser! Of maak een heerlijke Latijns-Amerikaanse stoof
schotel met kikkererwten (zie recept). Hij luistert naar de
prachtige naam Ropa Vieja (spreek uit roopaa vi-jèga). De bete
kenis is heel wat minder smakelijk dan het klinkt. 'Oude kle
ren', luidt de letterlijke vertaling. Daar krijg je niet direct trek
van. Toch is hij erg lekker. Meest
al gemaakt van restjes vlees, van
daar. Rund, kip, varken, of een
mengelmoesje van alle drie. Je
vindt deze stoofpot ook vaak op
de Canarische Eilanden. Niet
gek, want de eilanden vormden
de favoriete tussenstop voor
Spaanse en Portugese zeevaar
ders die op Zuid- Amerika en
het Caribisch gebied voeren.
De prachtige naam
'Ropa Vieja' betekent
'oude kleren'
foto CPD
Ropa Vieja (voor 4 personen)
p 500 gram kikkererwten (2 blikken), 1,5 liter bouillon (van blokje),
750 gram gaar vlees (kip, kalkoen, rund of varken), 3 eetlepels olijf
olie, 2 fijgesnipperde uien, 100 gram bacon in blokjes, 2 a 3 tenen
fijngehakte knoflook, 1 rode paprika in reepjes, 1 groene paprika
in reepjes, 1 groot blik gepelde tomaten, 1 glas witte wijn, 1 lau
rierblad, 2 takjes verse tijm, zeezout en versgemalen peper.
p Zet pan met bouillon op vuur, voeg kikkererwten toe en laat op
laag pitje gaar sudderen. Bak in grote braadpan in de hete olijfolie
de uien glazig. Voeg bacon en knoflook toe.
p Doe, zodra bacon bruin kleurt, de paprikareepjes erbij. Bak even
goed door. Voeg tomaten, wijn, laurierblad en tijm toe. Dan restjes
vlees en gare kikkererwten erbij en paar soeplepels kookbouillon.
p De schotel moet lekker smeuïg zijn, maar niet te nat. Laat nog
15 minuten sudderen. Breng op smaak met zout en versgemalen
peper. Lekker met gekookte aardappels.
p Schenk er een (restje) stevige rode wijn bij, bijvoorbeeld Cabernet
Sauvingnon.
p Tip! Maak je Ropa Vieja met rauw vlees, gaar dat dan eerst in bouil
lon (reken 1,5 uur!) en voeg later kikkererwten toe. Je kunt natuur
lijk ook gedroogde kikkererwten gebruiken. Nacht van tevoren we
ken!
p En plein publique hele appels eten, ook in de trein.
p Appelsap van eerste persing
p Aardappelen
p Elektrische fiets
p 'Dropzeiken' (uitvoerig over verschillende dropsoorten
praten en voorkeur hebben voor een bepaalde fabrikant)
p Wild zwijn eten
p Soepkip
p Afkortzaagmachines
Crocs, Hyves, Björn
Borg-ondergoed, de
buitenkeuken, de iPhone,
massaal wokken en
prosecco. Dat is 2007 in een
notendop. We maken de
balans op: wat waren de
consumententrends?
foto's CPD
sy-ss
Crocs, niet uit het
straatbeeld te slaan.
„De Holleeder-scooter van Aprilia
is even heel erg in geweest, maar
dat is ook alweer over. Bij de au
to's raken de slurpers uit. Niet al
leen vanwege milieuoverwegin
gen, maar veeleer vanwege de ho
ge belastingtoeslag voor dikke en
vaak overbodige auto's, de slurp-
tax. Hummers en Toyota Land-
Cruisers worden op deze manier
tienduizenden euro's duurder. De
industrie richt zich nogal op klei
ne autootjes, waarvan de nieuwe
Fiat 500 nog niet eens de compact-
ste, maar wel een van de meest aai
bare is. Vooral uit Japan en Korea
komt een enorme toestroom van
slimme kleintjes. Ook de Duitse in
dustrie haakt daar - verrassend -
op in: BMW komt met een kleine,
Audi heeft er al eentje laten zien
en VW komt in 2009 met een hele
familie kleine wagentjes, die Up
heten."
„Grote, buitenmaatse tassen, jeans
zó slank gesneden dat ze alleen
met geweld over de billen te trek
ken zijn, en schoeisel dat met af
stand als lelijkste aller tijden de ge
schiedenisboeken in zal gaan, de
Crocs. Ziedaar de overheersende
modetrends van 2007. De Crocs
waren afgelopen zomer niet uit
het straatbeeld te slaan, vaak ook
in combinatie met een ander lelijk
item, de uit de mottenballen ge
haalde legging. Die het overigens
wel weer heel leuk deed onder de
eveneens van de zolder gehaalde
minirok. Onder de naar het mid
denrif opgeschoven gordel bleek af
gelopen jaar de breedgerande he
renonderbroek heel populair, ook
bij meisjes. Het merk Björn Borg
deed er zijn voordeel mee. De slips
waren niet aan te slepen. Ook niet
kapot te krijgen: het A-lijn jurkje,
al of niet in overslagmodel. Een
blijvertje, ook in 2008, zo is de ver
wachting."