Consument JÉL Led-lampjes en De resten van kerst I Koos van Wees, moderedacteur: Rien van der Steen, autoredacteur: 24 Donderdag 27 december 2007 PZC Ropa Vieja. ETEN MET PUCK door Puck Kerkhoven Hebt u ook zoveel over van de kerst of ben ik de enige? Ik hoef voorlopig even geen boodschappen te doen. Eerst moet die koelkast leeg. Op zoek naar een paar goede tips om uw restjes of kliekjes te verwerken? Wij hebben tweede kerstdag tot vreugde van de kids gegourmet (wat is dat toch een raar woord). Ze worden steeds creatiever, dat merk je wel. Vroeger bleef het bij het grillen van een hamburgertje of slavinkje, maar tegenwoordig fabrieken ze ter plekke peper roomsaus, stroganoff en aardappelgratin. Toppunt van vreugde zijn steevast de minipannenkoekjes, die we aan tafel flamberen. Kaarsen en lichten uit, likeur erover en de fik er in! Je maakt altijd teveel. Zo heb ik een enorme plastic zak met broccoliroosjes, taugé, paprikareepjes en gesneden prei over, evenals het nodige gesneden vlees. Ik zorg altijd dat de kwets bare gehaktproducten opgaan, maar blokjes varkensvlees, reep jes kip (mits gekoeld bewaard) en biefstukjes, daarmee kun je de volgende dag ook nog wat. Het gemakkelijkst is om er gewoon een lekkere roerbakschotel van te maken. Rijst koken. Gesnipperd uitje en knoflook frui ten in een hete wok met wokolie. Mespunt sambal en een flin ke eetlepel kerrie erbij, eventueel geraspte verse gember. Vlees erbij, even flink dichtschroeien. Groenten erbij en lekker roerbakken. Scheut bouillon erover, eventueel half blikje ko kosmelk, even inkoken. Lekker op smaak brengen met ketjap, gembersiroop, peper en zout, misschien wat verse koriander of ringetjes lente-ui en klaar. Kwartiertje werk als alles al voor gesneden is. En lekker! Hebt u toevallig groot gebraad over, bijvoorbeeld rollade, frican deau, rosbief of kalkoen? Niet opnieuw opwarmen, raad ik aan. Door het braden en bewa ren in de koelkast heeft het al heel wat vocht verloren. Ga je het weer verwarmen, dan ver lies je nog meer vocht en wordt het vlees droog en taai. Kies liever voor een lekkere koude toepassing. Rol het in een wrap met gesneden sla, tomaten, gebakken uien en een lik zu re room. Maak er spannende sandwiches van of een koude vleesschotel met remouladesaus. Dat is een zurige saus op ba sis van mayonaise (twee eetlepels) met veel verse, gehakte krui den (peterselie, bieslook, kervel, eventueel beetje dragon, kijk wat je over hebt), gesnipperd sjalotje, eetlepel kappertjes en twee fijngehakte augurkjes. Kruiden met Worcestershire saus, verse peper en zout. Het zuur van de saus maakt het vlees zelfs malser! Of maak een heerlijke Latijns-Amerikaanse stoof schotel met kikkererwten (zie recept). Hij luistert naar de prachtige naam Ropa Vieja (spreek uit roopaa vi-jèga). De bete kenis is heel wat minder smakelijk dan het klinkt. 'Oude kle ren', luidt de letterlijke vertaling. Daar krijg je niet direct trek van. Toch is hij erg lekker. Meest al gemaakt van restjes vlees, van daar. Rund, kip, varken, of een mengelmoesje van alle drie. Je vindt deze stoofpot ook vaak op de Canarische Eilanden. Niet gek, want de eilanden vormden de favoriete tussenstop voor Spaanse en Portugese zeevaar ders die op Zuid- Amerika en het Caribisch gebied voeren. De prachtige naam 'Ropa Vieja' betekent 'oude kleren' foto CPD Ropa Vieja (voor 4 personen) p 500 gram kikkererwten (2 blikken), 1,5 liter bouillon (van blokje), 750 gram gaar vlees (kip, kalkoen, rund of varken), 3 eetlepels olijf olie, 2 fijgesnipperde uien, 100 gram bacon in blokjes, 2 a 3 tenen fijngehakte knoflook, 1 rode paprika in reepjes, 1 groene paprika in reepjes, 1 groot blik gepelde tomaten, 1 glas witte wijn, 1 lau rierblad, 2 takjes verse tijm, zeezout en versgemalen peper. p Zet pan met bouillon op vuur, voeg kikkererwten toe en laat op laag pitje gaar sudderen. Bak in grote braadpan in de hete olijfolie de uien glazig. Voeg bacon en knoflook toe. p Doe, zodra bacon bruin kleurt, de paprikareepjes erbij. Bak even goed door. Voeg tomaten, wijn, laurierblad en tijm toe. Dan restjes vlees en gare kikkererwten erbij en paar soeplepels kookbouillon. p De schotel moet lekker smeuïg zijn, maar niet te nat. Laat nog 15 minuten sudderen. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Lekker met gekookte aardappels. p Schenk er een (restje) stevige rode wijn bij, bijvoorbeeld Cabernet Sauvingnon. p Tip! Maak je Ropa Vieja met rauw vlees, gaar dat dan eerst in bouil lon (reken 1,5 uur!) en voeg later kikkererwten toe. Je kunt natuur lijk ook gedroogde kikkererwten gebruiken. Nacht van tevoren we ken! p En plein publique hele appels eten, ook in de trein. p Appelsap van eerste persing p Aardappelen p Elektrische fiets p 'Dropzeiken' (uitvoerig over verschillende dropsoorten praten en voorkeur hebben voor een bepaalde fabrikant) p Wild zwijn eten p Soepkip p Afkortzaagmachines Crocs, Hyves, Björn Borg-ondergoed, de buitenkeuken, de iPhone, massaal wokken en prosecco. Dat is 2007 in een notendop. We maken de balans op: wat waren de consumententrends? foto's CPD sy-ss Crocs, niet uit het straatbeeld te slaan. „De Holleeder-scooter van Aprilia is even heel erg in geweest, maar dat is ook alweer over. Bij de au to's raken de slurpers uit. Niet al leen vanwege milieuoverwegin gen, maar veeleer vanwege de ho ge belastingtoeslag voor dikke en vaak overbodige auto's, de slurp- tax. Hummers en Toyota Land- Cruisers worden op deze manier tienduizenden euro's duurder. De industrie richt zich nogal op klei ne autootjes, waarvan de nieuwe Fiat 500 nog niet eens de compact- ste, maar wel een van de meest aai bare is. Vooral uit Japan en Korea komt een enorme toestroom van slimme kleintjes. Ook de Duitse in dustrie haakt daar - verrassend - op in: BMW komt met een kleine, Audi heeft er al eentje laten zien en VW komt in 2009 met een hele familie kleine wagentjes, die Up heten." „Grote, buitenmaatse tassen, jeans zó slank gesneden dat ze alleen met geweld over de billen te trek ken zijn, en schoeisel dat met af stand als lelijkste aller tijden de ge schiedenisboeken in zal gaan, de Crocs. Ziedaar de overheersende modetrends van 2007. De Crocs waren afgelopen zomer niet uit het straatbeeld te slaan, vaak ook in combinatie met een ander lelijk item, de uit de mottenballen ge haalde legging. Die het overigens wel weer heel leuk deed onder de eveneens van de zolder gehaalde minirok. Onder de naar het mid denrif opgeschoven gordel bleek af gelopen jaar de breedgerande he renonderbroek heel populair, ook bij meisjes. Het merk Björn Borg deed er zijn voordeel mee. De slips waren niet aan te slepen. Ook niet kapot te krijgen: het A-lijn jurkje, al of niet in overslagmodel. Een blijvertje, ook in 2008, zo is de ver wachting."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 24