Consument De nieuwe strijd: I Gidsen voor de juiste wijn bij Croissantje verkeerd? 20 Donderdag 20 december 2007 PZC ETEN MET PUCK door Puck Kerkhoven De croissant is voor ons het ultieme feestontbijt, voor de Fransen dagelijkse kost. De bofkonten. Want wat is er 's ochtends nou lekkerder dan zo'n vederlicht, knis perend broodmaantje? Vederlicht? Dat lijkt misschien zo om dat de laagjes bijna los van elkaar zweven, maar er zit heel wat roomboter in. Daarom heeft het Voedingscentrum de crois sant in het rijtje 'bij uitzondering eten' geplaatst. Zoals bij het kerstontbijt. Heeft u de spotjes van het Voedingscentrum op de radio ge hoord, over verzadigd en onverzadigd vet? Verzadigd Ver keerd, Onverzadigd Oké. En als voorbeeld van een product met verzadigd vet noemen ze de croissant, maar ook bijvoor beeld volvette kaas. Ik moet bekennen dat ik moeite heb met dit soort boodschap pen, vooral omdat ze mooie, eerlijke producten als roomboter en kaas (be)treffen. Die eet ik nou eenmaal liever dan al die smeerseltjes en fabrieksproducten waaraan in laboratoria ein deloos gesleuteld en geknutseld is. 'Fout' vetje eruit, ander soort vetje erin, 'iets' erbij om de smeerbaarheid te behouden, kleurstofje om de kleur mooi te houden, smaakstofje om de smaak romig te houden, 'iets' om het vitamineverlies te com penseren. Al dat gegoochel en al die 'ietsjes' bij elkaar maken het product duurder en minder 'naturel'. Dus moet er een dure reclamecampagne tegenaan gegooid worden om ons te verleiden die producten toch vooral te ko pen. Want anders heeft de fabrikant een miljoenenstrop en gaan de aandeelhouders morren. Ik weiger gewoon te geloven dat wij het beter kunnen dan de natuur. Wat goed is, is goed. Punt. Het kan wél zo zijn, dat je er niet te veel van moet eten. 'Al les waar te voor staat is niet goed voor je', hield mijn vader ons al voor, 'behalve tevreden'. Wat denkt u, komen de huidige problemen met overgewicht en suikerziekte van het eten van eerlijke producten als roomboter en kaas? Of zit het misschien toch eerder in chips, koeken, marsen, chocoladepasta, patat, co la en andere producten die overal en altijd voor het grijpen lig gen. Van een bruine boterham met boter en kaas raak je op een na tuurlijke wijze verzadigd. Je taalt een poosje niet naar voedsel, hebt geen behoefte om te snacken. In schrikbarend veel fa brieksproducten, ook in de lightvarianten, zitten echter stof fen die het dooreten en doordrinken juist bevorderen. Wie daar meer over wil weten, zou eigenlijk het handzame zakgidsje Wat zit er in uw eten? van Will Jansen, hoofdredac teur van het Gastronomisch Magazine Bouillon, eens moeten doorlezen. Hij vertaalde het uit het Frans. In Frankrijk zijn er 50.000 exemplaren van verkocht en in Nederland is het gidsje in korte tijd al aan zijn derde druk toe. Waarschuwing: niet be paald bevorderlijk voor je gemoedsrust. Dus wel of geen roombotercroissant bij het kerstontbijt? Ge woon lekker doen en er intens van genieten! Want niets is zo ongezond als piekeren en je te veel zorgen maken. Wie toch verantwoord bezig wil zijn, eet er gewoon wat vette vis (ge rookte zalm of makreel) bij. Daarin zitten veel onverzadigde vetten en die zijn volgens het Voedingscentrum niet alleen oké, ze compenseren ook nog eens de nadelige gevolgen van verzadigde vetten. Ik weiger te geloven dat wij het beter kunnen dan de natuur foto Karei de Vos/GPD Kerstcroissants (voor 4 personen) Benodigdheden: 4 grote roombotercroissants (afbak), 4 eetlepels volle Turkse yoghurt (10 procent vet), 2 eetlepels abrikozenjam, 12 mooie gedroogde abrikozen, 2 eetlepels gedroogde cranber ries, poedersuiker. Bereidingswijze: Laat abrikozen nacht wellen in lauw water. Laat uitlekken in een zeef en dep droog. Halveer ze. Bak croissants af zoals verpakking vermeldt. Laat even afkoelen en snijd ze dan over langs bijna helemaal door. Besmeer boven en onder met jam. Schep op elke onderkant flinke lepel Turkse yoghurt. Beleg met halve abrikozen en bestrooi met gedroogde cranberries. Klap crois sants dicht, plaats op bordje, hulstblaadje ernaast en bestuif met poedersuiker. Glaasje demi-sec bruiswijn erbij, vrolijk kerstfeest! Tip: Chocoladeliefhebbers strooien ook nog wat pure chocolade vlokken over de abrikozen. Hij heet iLiad, is ongeveer zo groot als een pocketboek (maar aanmerkelijk lichter en dunner) en je kunt er tweehonderd boeken op downloaden. Kan Ikea straks zijn Billy niet meer aan de straatstenen kwijt? „Tot mijn schrik viel het me mee." door Aly Knol foto's CPD De Duitser Johannes Gensfleisch Guten berg (1400-1468) vond in 1438 de boek drukkunst uit. In 1441 ontwikkelde hij een nieuwe inkt, waarmee het mogelijk werd een pagina aan beide zijden te be drukken. Nu, een krappe 570 jaar later, komt er sleet op zijn werk. Met nieuwe elektronische technie ken is het mogelijk boeken en pdf- bestanden van internet te down loaden op zogeheten e-readers. Er komt geen snipper papier aan te pas. De inkt is E-ink, waarmee letters uit zestien bolletjes grijstin ten worden samengesteld. Het re sultaat is te lezen op een scherm, zonder een lampje erachter, waar door de ogen niet vermoeid raken. Je kunt aantekeningen in de marge maken met de 'stylus', een elektro nische griffel, en er op tekenen. Al leen 'omslaan' van pagina's kost energie. E-readers zijn er in alle soorten en maten. Amerika kent de Reader van Sony en de Kindie van Amazon, Frankrijk heeft zijn Cybook, Nederland heeft de iLiad, Grote interesse Alles wat je niet hoeft te bewaren, is geschikt voor de e-reader, zoals de Franse krant Les Echos al bewees. In de loop van dit jaar begon de krant met een elektronische versie, met matig succes. Les Echos biedt de iLiad aan, samen met een jaarabonnement voor 769 euro voor het eerste jaar. Ook in Nederland lieten diverse kranten al laten weten grote interesse te hebben. Aan alle kanten, van Parool en Eindhovens Dagblad tot Financiee- le Dagblad en Spits! wordt erover nagedacht. Ook NRC en Volkskrant zou den al vergevorderde plannen hebben. Engels voor De Ilias van Homerus. Hij is ontwikkeld door iRex Tech nologies, maar heeft zijn oor sprong bij Philips. Directeur Hans Brons van iRex: „Kleuren op de iLiad komen er zeker, ergens in 2009, en ze komen uit onze han den. Hij wordt ook zeker sneller." In amper een maand hebben meer dan 150 Nederlanders de iLiad aan geschaft sinds boekhandelsketen Selexyz met een proefverkoop be gon in Utrecht, Rotterdam en Am sterdam. Hoewel de prijs fors is (649 euro) en het apparaat voor verbetering vatbaar, sloeg de iLiad aan. Gebruikers zeggen dat hij zelfs in bed verrassend prettig leest. „De eerste kopers hebben een heel divers profiel", zegt Mat- thijs van der Lely, algemeen direc teur van de Selexyz-keten. „Het zijn voorlopers, die techniek leuk vinden. Die het als gadget zien." Zelf is hij van het ouderwetse boek, houdt van de geur van pa pier en inkt, van het fysieke con tact met een boek. „Ik heb nog geen heel boek op de iLiad gele zen. Wel pagina's en tot mijn schrik viel het me mee. Leg ik hier mee de bijl aan de wortel van mijn eigen bestaan? Praktisch als ik ook ben: hij is wel handig om op vakantie mee te nemen." Inmiddels woedt de discussie in de uitgeverswereld: draait de e-rea- der op den duur 't papieren boek de nek om? Is de rechtgeaarde le zer straks alleen nog op antiquaria ten aangewezen? Kan Ikea wel in pakken met zijn Billy-boekenkast? Wint Homerus of Gutenberg? Uit onverwachte hoek oogst de e-rea- der bijval. De 76-jarige Amerikaan- W Mooie tijden voor de wijnliefhebber, lastiger voor de koper. Want vind maar eens die mooie wijn die past bij de basilicumkip of bij de hete Thaise curry. Welke boeken kunnen helpen? door Jacques Hermus foto CPD Astrid Joosten is tv-presentatrice, Therese Boer is gastvrouw van driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle. Beiden zijn vinoloog en sloegen de handen ineen. Met als resultaat Gek op wijn, een boek waarin een tiental beroemde Ne derlanders aan tafel gaat voor een wijnproeverij. En voor interviews, die een mooi inkijkje geven in de onwennige verhouding van de Ne derlander met wijn. Mooie tips voor beginnende wijnliefhebber. Harold Hamersma en Hubrecht Duijker schreven de 18e editie van de Wijnalmanak, het overzicht van wijnen onder de 5 euro. Hamers- ma geeft tekstueel Schwung aan het boekje. Het boek reikt nu ook sterren uit aan 'topwijnen' van maximaal 4,99 euro. Van de dui zend wijnen zijn dat er driehon derd, dus zo exclusiefis dat niet. Nicholaas Klei dreigt van zijn ge loof te vallen. De vineuze Duits- landhater noemt nu zelfs een enke le Liebfraumilch 'in extreme nood situaties drinkbaar'. In zijn Super marktwijngids rook, proefde en spuugde hij weer een kleine 2.800 wijnen uit. Daar zitten mooie 'om-

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 20