Consument
De nieuwe strijd:
I
Gidsen voor de juiste wijn bij
Croissantje verkeerd?
20 Donderdag 20 december 2007 PZC
ETEN MET PUCK
door Puck Kerkhoven
De croissant is voor ons het ultieme feestontbijt, voor
de Fransen dagelijkse kost. De bofkonten. Want wat is
er 's ochtends nou lekkerder dan zo'n vederlicht, knis
perend broodmaantje? Vederlicht? Dat lijkt misschien zo om
dat de laagjes bijna los van elkaar zweven, maar er zit heel wat
roomboter in. Daarom heeft het Voedingscentrum de crois
sant in het rijtje 'bij uitzondering eten' geplaatst. Zoals bij het
kerstontbijt.
Heeft u de spotjes van het Voedingscentrum op de radio ge
hoord, over verzadigd en onverzadigd vet? Verzadigd Ver
keerd, Onverzadigd Oké. En als voorbeeld van een product
met verzadigd vet noemen ze de croissant, maar ook bijvoor
beeld volvette kaas.
Ik moet bekennen dat ik moeite heb met dit soort boodschap
pen, vooral omdat ze mooie, eerlijke producten als roomboter
en kaas (be)treffen. Die eet ik nou eenmaal liever dan al die
smeerseltjes en fabrieksproducten waaraan in laboratoria ein
deloos gesleuteld en geknutseld is. 'Fout' vetje eruit, ander
soort vetje erin, 'iets' erbij om de smeerbaarheid te behouden,
kleurstofje om de kleur mooi te houden, smaakstofje om de
smaak romig te houden, 'iets' om het vitamineverlies te com
penseren. Al dat gegoochel en al die 'ietsjes' bij elkaar maken
het product duurder en minder 'naturel'.
Dus moet er een dure reclamecampagne tegenaan gegooid
worden om ons te verleiden die producten toch vooral te ko
pen. Want anders heeft de fabrikant een miljoenenstrop en
gaan de aandeelhouders morren. Ik weiger gewoon te geloven
dat wij het beter kunnen dan de
natuur. Wat goed is, is goed.
Punt. Het kan wél zo zijn, dat je
er niet te veel van moet eten. 'Al
les waar te voor staat is niet
goed voor je', hield mijn vader
ons al voor, 'behalve tevreden'.
Wat denkt u, komen de huidige
problemen met overgewicht en suikerziekte van het eten van
eerlijke producten als roomboter en kaas? Of zit het misschien
toch eerder in chips, koeken, marsen, chocoladepasta, patat, co
la en andere producten die overal en altijd voor het grijpen lig
gen.
Van een bruine boterham met boter en kaas raak je op een na
tuurlijke wijze verzadigd. Je taalt een poosje niet naar voedsel,
hebt geen behoefte om te snacken. In schrikbarend veel fa
brieksproducten, ook in de lightvarianten, zitten echter stof
fen die het dooreten en doordrinken juist bevorderen.
Wie daar meer over wil weten, zou eigenlijk het handzame
zakgidsje Wat zit er in uw eten? van Will Jansen, hoofdredac
teur van het Gastronomisch Magazine Bouillon, eens moeten
doorlezen. Hij vertaalde het uit het Frans. In Frankrijk zijn er
50.000 exemplaren van verkocht en in Nederland is het gidsje
in korte tijd al aan zijn derde druk toe. Waarschuwing: niet be
paald bevorderlijk voor je gemoedsrust.
Dus wel of geen roombotercroissant bij het kerstontbijt? Ge
woon lekker doen en er intens van genieten! Want niets is zo
ongezond als piekeren en je te veel zorgen maken. Wie toch
verantwoord bezig wil zijn, eet er gewoon wat vette vis (ge
rookte zalm of makreel) bij. Daarin zitten veel onverzadigde
vetten en die zijn volgens het Voedingscentrum niet alleen
oké, ze compenseren ook nog eens de nadelige gevolgen van
verzadigde vetten.
Ik weiger te geloven
dat wij het beter
kunnen dan de natuur
foto Karei de Vos/GPD
Kerstcroissants (voor 4 personen)
Benodigdheden: 4 grote roombotercroissants (afbak), 4 eetlepels
volle Turkse yoghurt (10 procent vet), 2 eetlepels abrikozenjam,
12 mooie gedroogde abrikozen, 2 eetlepels gedroogde cranber
ries, poedersuiker.
Bereidingswijze: Laat abrikozen nacht wellen in lauw water. Laat
uitlekken in een zeef en dep droog. Halveer ze. Bak croissants af
zoals verpakking vermeldt. Laat even afkoelen en snijd ze dan over
langs bijna helemaal door. Besmeer boven en onder met jam.
Schep op elke onderkant flinke lepel Turkse yoghurt. Beleg met
halve abrikozen en bestrooi met gedroogde cranberries. Klap crois
sants dicht, plaats op bordje, hulstblaadje ernaast en bestuif met
poedersuiker. Glaasje demi-sec bruiswijn erbij, vrolijk kerstfeest!
Tip: Chocoladeliefhebbers strooien ook nog wat pure chocolade
vlokken over de abrikozen.
Hij heet iLiad, is ongeveer zo groot als een pocketboek
(maar aanmerkelijk lichter en dunner) en je kunt er
tweehonderd boeken op downloaden. Kan Ikea straks zijn
Billy niet meer aan de straatstenen kwijt? „Tot mijn schrik
viel het me mee."
door Aly Knol foto's CPD
De Duitser Johannes
Gensfleisch Guten
berg (1400-1468)
vond in 1438 de boek
drukkunst uit. In
1441 ontwikkelde hij een nieuwe
inkt, waarmee het mogelijk werd
een pagina aan beide zijden te be
drukken. Nu, een krappe 570 jaar
later, komt er sleet op zijn werk.
Met nieuwe elektronische technie
ken is het mogelijk boeken en pdf-
bestanden van internet te down
loaden op zogeheten e-readers.
Er komt geen snipper papier aan
te pas. De inkt is E-ink, waarmee
letters uit zestien bolletjes grijstin
ten worden samengesteld. Het re
sultaat is te lezen op een scherm,
zonder een lampje erachter, waar
door de ogen niet vermoeid raken.
Je kunt aantekeningen in de marge
maken met de 'stylus', een elektro
nische griffel, en er op tekenen. Al
leen 'omslaan' van pagina's kost
energie. E-readers zijn er in alle
soorten en maten. Amerika kent
de Reader van Sony en de Kindie
van Amazon, Frankrijk heeft zijn
Cybook, Nederland heeft de iLiad,
Grote interesse
Alles wat je niet hoeft te bewaren, is geschikt voor de e-reader, zoals de
Franse krant Les Echos al bewees. In de loop van dit jaar begon de krant
met een elektronische versie, met matig succes. Les Echos biedt de iLiad
aan, samen met een jaarabonnement voor 769 euro voor het eerste jaar.
Ook in Nederland lieten diverse kranten al laten weten grote interesse te
hebben. Aan alle kanten, van Parool en Eindhovens Dagblad tot Financiee-
le Dagblad en Spits! wordt erover nagedacht. Ook NRC en Volkskrant zou
den al vergevorderde plannen hebben.
Engels voor De Ilias van Homerus.
Hij is ontwikkeld door iRex Tech
nologies, maar heeft zijn oor
sprong bij Philips. Directeur Hans
Brons van iRex: „Kleuren op de
iLiad komen er zeker, ergens in
2009, en ze komen uit onze han
den. Hij wordt ook zeker sneller."
In amper een maand hebben meer
dan 150 Nederlanders de iLiad aan
geschaft sinds boekhandelsketen
Selexyz met een proefverkoop be
gon in Utrecht, Rotterdam en Am
sterdam. Hoewel de prijs fors is
(649 euro) en het apparaat voor
verbetering vatbaar, sloeg de iLiad
aan. Gebruikers zeggen dat hij
zelfs in bed verrassend prettig
leest. „De eerste kopers hebben
een heel divers profiel", zegt Mat-
thijs van der Lely, algemeen direc
teur van de Selexyz-keten. „Het
zijn voorlopers, die techniek leuk
vinden. Die het als gadget zien."
Zelf is hij van het ouderwetse
boek, houdt van de geur van pa
pier en inkt, van het fysieke con
tact met een boek. „Ik heb nog
geen heel boek op de iLiad gele
zen. Wel pagina's en tot mijn
schrik viel het me mee. Leg ik hier
mee de bijl aan de wortel van
mijn eigen bestaan? Praktisch als
ik ook ben: hij is wel handig om
op vakantie mee te nemen."
Inmiddels woedt de discussie in
de uitgeverswereld: draait de e-rea-
der op den duur 't papieren boek
de nek om? Is de rechtgeaarde le
zer straks alleen nog op antiquaria
ten aangewezen? Kan Ikea wel in
pakken met zijn Billy-boekenkast?
Wint Homerus of Gutenberg? Uit
onverwachte hoek oogst de e-rea-
der bijval. De 76-jarige Amerikaan-
W
Mooie tijden voor de
wijnliefhebber, lastiger voor
de koper. Want vind maar
eens die mooie wijn die past
bij de basilicumkip of bij de
hete Thaise curry. Welke
boeken kunnen helpen?
door Jacques Hermus
foto CPD
Astrid Joosten is tv-presentatrice,
Therese Boer is gastvrouw van
driesterrenrestaurant De Librije in
Zwolle. Beiden zijn vinoloog en
sloegen de handen ineen. Met als
resultaat Gek op wijn, een boek
waarin een tiental beroemde Ne
derlanders aan tafel gaat voor een
wijnproeverij. En voor interviews,
die een mooi inkijkje geven in de
onwennige verhouding van de Ne
derlander met wijn. Mooie tips
voor beginnende wijnliefhebber.
Harold Hamersma en Hubrecht
Duijker schreven de 18e editie van
de Wijnalmanak, het overzicht van
wijnen onder de 5 euro. Hamers-
ma geeft tekstueel Schwung aan
het boekje. Het boek reikt nu ook
sterren uit aan 'topwijnen' van
maximaal 4,99 euro. Van de dui
zend wijnen zijn dat er driehon
derd, dus zo exclusiefis dat niet.
Nicholaas Klei dreigt van zijn ge
loof te vallen. De vineuze Duits-
landhater noemt nu zelfs een enke
le Liebfraumilch 'in extreme nood
situaties drinkbaar'. In zijn Super
marktwijngids rook, proefde en
spuugde hij weer een kleine 2.800
wijnen uit. Daar zitten mooie 'om-