Smoothie is een fruitige
en gezonde gladjanus
culinaire opsmuk
Herman
«r.-v
PZC Donderdag 29 november 2007 23
ETALAGE
Vitaal en gezond, wie wil dat
niet zijn en blijven? En dan
vooral op een trendy manier.
De smoothie is de vloeibare
hit van dit moment. Kleurig
fruit, gemengd met yoghurt
of melk en honing. In een
hoog glas op een slanke,
elegante voet symboliseert
deze zachte gezondheidsmix
precies wat de drinker wil.
door Ray Simoen foto's CPD
Meer fruit en groentes
moeten we eten.
Drinken, drinken en
nog eens drinken,
moeten we. Gezond, vitaal en al
tijd energiek willen en moeten we
zijn. Maar niet tegen elke prijs, we
willen ook genieten. Lekker, graag
wat zoet van smaak, moet samen
met gezond in één teug naar bin
nen kunnen gaan. Altijd en overal,
de godganse dag moet een infuus
vitamines binnen handbereik zijn.
Liefst in een trendy vorm, en voor
ons persoonlijk vers bereid.
De smoothie biedt het allemaal: ge
mak, genot en gezondheid. Het
drankje bestaat uit drie componen
ten: fruit of groente met yoghurt
of melk. Om het allemaal wat zoe
ter en smaakvoller te ma
ken, wordt er honing of
ahornsiroop aan toegevoegd.
Dat is volgens Kathryn Hawk
ins, auteur van het boek Smoot
hies, shakes en sappen stukken be
ter dan de tandenvretende suiker.
Dit alles wordt met een blender of
mixer gepureerd en gemengd tot
een kleurig en fruitig mixdrankje,
dat 'smooth' - glad, vlot - oogt en
smaakt.
Niet voor niks wordt in Amerika
met 'smoothie' ook een gladjanus
in het Toscaanse Greve.
Tenslotte houdt Den Blijker ook
van mooie wijnen (vooral Bour
gogne en Rhone, rood en wit),
dus moeten daar ook hoofdstuk
ken aan worden gewijd. Zonder
Slagroomtruffels
opsmuk, zoals het een echte Rot
terdammer betaamt. Hoewel hij
stiekem in Terneuzen is geboren.
rri Herman den Blijker, Herman, uitg.
Kosmos, 224 blz, 29,95 euro.
Benodigdheden: 1 vanillestokje, 150 gr. poedersuiker, 150 gr. boter, 120
ml. slagroom, 250 gr. pure chocolade (ca. 60 procent cacaogehalte), ca
caopoeder.
Bereidingswijze: Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en
schraap het merg eruit. Klop de suiker, boter en vanillemerg tot de massa
wit van kleur is. Voeg langzaam de room toe, roer tot alles goed gemengd
is. Doe de massa in een spuitzak en spuit er bolletjes van. Laat de bolle
tjes door en door koud worden door ze een tijdje in het vriesvak te leg
gen. Verwarm de chocolade in pannetje. Haal bolletjes door de warme
chocolade, bestrooi ze royaal met cacaopoeder.
Omslag Jan, Jarts.
foto CPD
JANS IN DE KEUKEN Typisch
Hollandse kost en eten wat de
pot schaft. De culinaire opvattin
gen van Jan, Jans en de kinde
ren neigen wel erg naar de vori
ge eeuw. Toch heeft uitgeverij
Sanoma ze gebundeld in Jan,
Jans de Kinderen in de keuken,
een speciale eetuitgave. De 49
leukste strips over eten, meldt
de uitgever, maar dat is natuur
lijk een kwestie van smaak. Be
halve strips bevat het ook de fa
voriete familiegerechten van top
koks als Cas Spijkers en Jonnie
Boer, en een reeks aan recepten.
Het kost 6,95 euro.
BESTE CHAMPAGNE BRUT De
beste champagne brut heet Phi-
lipponat. Dat vinden althans de
proevers van wijnblad Perswijn.
Het blad liet een panel van des
kundigen kiezen uit tien vooraf
geselecteerde wijnen. Voor de
derde keer kwam Philipponnat
er als beste uit met de Brut
Royale Réserve. 'Gracieus en ele
gant, levendig en verleidelijk',
was onder meer het oordeel van
het panel. Daar legde de 'prachti
ge geur en brede smaak' van Bar-
naut, de nummer 2 volgens het
panel, het tegen af Die is dan
ook ruim tien euro goedkoper.
De Philipponat kost 37 euro.
In het kader van nutte
loze onderzoeken, meldt het
Centraal Brouwerij Kantoor dat
liefst 82 procent van de bierdrin
kers elkaar bij het proosten in
de ogen kijkt. Jammer dat de
bierbrouwers aan hun opvoed
kundige taak voorbij gaan en de
reden niet vermelden. Al proos
tend de blik afwenden, leidt tot
zeven jaar slechte seks, weet die
82 procent. Van de 495 onder
vraagde mensen gaf 62 procent
aan wijn gezonder te vinden
dan bier. Volgens de brouwers is
dat onzin: mits met mate ge
dronken, is alle alcohol gunstig
voor de gezondheid. Mits je el-
kaars blik bij het proosten vast
houdt, natuurlijk.
Na de Itali
aanse kookbijbel De Zilveren Le
pel volgt in oktober 2008 het
Spaanse equivalent. 1080 Recep
ten is al dertig jaar een bestseller
en in Spanje toe aan de 48e
druk. In iedere Spaanse keuken
is het boek te vinden. Het is dan
ook het ideale kookboek voor
de thuiskok: de receptuur is niet
ingewikkeld, gevarieerd en bij
zonder lekker. De gerechten ko
men uit de verschillende Spaan
se provincies en volgen de tradi
tionele bereidingswijze. Het
boek is geïllustreerd door kun
stenaar Javier Mariscal. Net als
bij De Zilveren Lepel worden en
kele menu's opgenomen van Ne
derlandse en Vlaamse chefs.
foto ANP
en vlotte jongen bedoeld. Vanuit
de Amerikaanse westkust overge
komen, is de smoothie in Neder
land het dorstlessende en honger-
stillende mixdrankje dat je mo
menteel overal tegenkomt. „De
smoothie is booming, big busi
ness", zegt Wim Muller van La Pla
ce Nederland. Geen wonder, er zit
een leuke winstmarge op. Voor ge
middeld 2,50 euro heb je een
drinkbeker smoothie. Meestal ge
maakt van banaan of kiwi, niet
echt dure ingrediënten.
In Nederland is het assortiment
nog lang niet zo uitgebreid als in
de Amerikaanse smoothiestaat Ca-
lifornië. Daar hebben ze een grote
re mix- en shaketraditie en levert
het klimaat gul de geschikte ingre
diënten voor tal van smoothies
met fabuleuze namen als Turkish
delight (granaatappel, aardbei met
pruimedanten, abrikozen, sinaas
appel en havermeel), Peachy soya
smoothie (perzik, abrikoos, soja-
melk) of Caribbean dream (ana
nas, banaan, kokosmelk, nootmus
kaat en kokosvlokken).
De smoothie is het vers gemaakte
sinaasappelsap en andere fruitsap-
jes aan het verdringen, aldus Mul
ler, die al meer dan dertig jaar de
smaaktrends volgt voor eerst
V8tD en nu La Place. „Een smoot
hie is voller van smaak dan fruit
sap, vult ook de maag meer en is
bovendien zoet. En zoet doet het
tegenwoordig
altijd goed. Daarbij bevat het zui
vel, wat als gezond wordt erva
ren."
Bovendien wil het publiek steeds
wat anders en een smoothie is an
ders dan de als gewoon ervaren
fruitsapjes, die door sommigen al
'sleursapjes' worden genoemd.
Het succes van de smoothie vloeit
voort uit de huidige gezondheids-
cultus, meent Muller. Dat is ook
de mening van Jiri Verstraaten van
AC-restaurants, waar veel kiwi- en
aardbeiyoghurtsmoothies worden
bereid en verkocht. Bij de AC-res-
taurants verdubbelde de omzet
van de als gezond ervaren smoot
hies de laatste maanden. En bij de
NH-hoteles hebben de verpakte
smoothies zelfs de sterke drank en
de vacuüm verpakte pinda's uit de
minibar verdreven.
Tijdens vergaderingen,
werkbijeenkomsten en
eat- and meetparties, die
bij NH-hoteles vaak wor
den gehouden, gaan meer en meer
bladen met smoothies rond. Aller
lei fruitsmoothies gaan nu in pau
zes als 'vullend' tussendoortje én
als gezonde opening van het hap
py hour rond, geeft directeur
Geert Kap van NH-hoteles in
Maastricht aan. „Iedereen zit op fit
ness, iedereen doet aan sport.
Smoothies horen bij deze trend.
Daarom hebben we fruitrepen bij
het ontbijt en zijn er smoot
hies die ook als lunch-
vervanger kunnen die
nen." Toch moet je in
smoothie, waarschuwt Anne Mcln-
tyre in haar boek Drink gezond, de
geneeskrachtige werking van sappen,
theeën, soepen en smoothies. „Voor
mensen met een slechte bloedsom
loop en trage stofwisseling zijn
warme melkdranken met veel spe
cerijen beter." Maar een kopje war
me melk met gember en kaneel is
natuurlijk niet zo trendy als een
smooth Caribbbean Banana of
gladde Black Beauty.
Kathryn Hawkins, Smoothies, shakes
en sappen, uitg. Fontaine uitgevers.
Elsa Petersen-Schepelen, Cool smoot
hies, slimme sappen en cocktails, uitg.
Bzztóh.
Anne Mclntyre, Drink je gezond, de
geneeskrachtige werking van sappen,
theeën, soepen en
smoothies, uitg.
Bosch Keuning.