Strips
JS
PZC Vrijdag 23 november 2007 23
DE RECHTER
door Jesse van Muylwijck
AneS/M moor 0>E MOOR?iTTef2 PE nJVD.
Doorbijter
7
3
6
9
2
3
4
2
4
9
8
3
1
2
7
6
5
7
4
1
8
9
3
9
4
5
6
8
3
7
2
5
Sudoku extra
'SajM jood ot ïueejapuo Suijinissef "6 !}90a (iq Mnpeqas
g ïsjniu l -d[)ua^ap iujoa 9 :alduie| g iuaAoqsjqaaj uau
-ajs iujeej Suuaaje ïdeqaspuei z Ueeq 1 :uaSu;sso|do
3
9
4
9
7
7
1
3
8
1
8
7
9
5
6
1
4
8
4
9
6
5
2
2
7
3
5
KRUISWOORD
Horizontaal:
3. Machinepistool; 5. oude Franse munt;
10. hondenras; 12. schrikwekkend; 13.
citroenkruid; 16. iedere; 17. lekkernij;
18. levenslucht; 20. bijb. figuur; 22. wat-
tenprop; 26. bedstede; 29. koraaleiland;
30. hoepel; 31. bidhuis; 34. fles; 37.
gevangenis; 39. lef; 40. zangstem; 42.
schattig; 43. geveldriehoek; 45. sier
plant; 46. niet gaar; 47. Grieks eiland;
48. kunsttaal.
Puzzelland
Verticaal:
1Afwezig; 2. wasbekken; 3. stad in
Duitsland; 4. draagriem; 6. theemuts; 7.
Frans lidwoord; 8. te midden van; 9.
beloning; 11vuursteen; 14. plezier; 15.
groente; 19. door het lot laten beslis
sen; 21soort tarwe; 23. berg op
Mindanao; 24. kostuum; 25. Noach; 26.
mislukking; 27. grootvader; 28. god
(Lat.); 31. bepaalde hoeveelheid leerstof
in bepaalde tijd; 32. nauwgezet; 33.
hemelbrood; 35. bioscooptheater; 36.
inlands dorp; 37. praatvogel; 38. armoe
dige woning; 40. drietal; 41kleur; 43.
zeil; 44. windrichting.
Puzzelland
www.jessecartoons.com
CRYPTO
Horizontaal: 5. Niet aan de wal
blijven voor je gezondheid! (8);
6. Zo mooi dat het tot een breuk
leidt (4); 7. Inhoudsloze ren (3);
8. Middel om televisiebeelden te
vertragen? (8); 10. De massa
wordt dikwijls overdreven (7).
Verticaal: 1. Smerig hoe varkens
achter elkaar staan! (9); 2.
Kabouter die geluid maakt (4); 3.
Vergunning om te zeilen? (9); 4.
Netjes in het pak bij zot verdriet
(7); 9. Post uit Lima (4).
KOKEN door Janny van der Heijden
Varkensvlees uit Sechuan
Hoofdgerecht, 4 personen. De keuken van Sechuan wordt door hete en kruidige
schotels.Deze schotel van varkensvlees wordt als redelijk 'mild' ervaren.
Sesamolie geeft een specifieke smaak. De olie wordt meestal gebruikt voor het
marineren of later toegevoegd aan andere olie. Uitsluitend in deze olie bakken
wordt zelden gedaan. Vervang de olie eventueel door zonnebloemolie.
Ingrediënten
Ca. 600 g hamlappen; 2 eetlepels sojasaus; 2 eetlepels sherry; 2 theelepels
sesamolie; 2 groene paprika's; 1 groene spaanse peper; 1 teen knoflook; zonne
bloem- of arachideolie om te bakken; cayennepeper; 2 theelepels honing
Bereiding
Snijd de hamlappen schuin in dunne plakjes en doe ze in een kom. Voeg de helft
van de soja, de helft van de sherry en de beide theelepels sesamolie toe.
Bestrooi met wat zout en meng dooreen. Laat op een koele plek 15 minuten
rusten. Maak de paprika's schoon en snijd ze in repen. Halveer de groene peper,
verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in reepjes. Pel de teen knoflook
en pers deze uit. Verhit een wok op hoog vuur en voeg ongeveer 3/4 van de olie
toe. Roerbak hierin het vlees al omscheppend ca. 1 -2 minuten. Neem het direct
uit de pan en houd apart. Voeg de rest van de olie toe en voeg de paprikareep
jes aan de pan toe. Roerbak ca. 30 seconden. Voeg vervolgens de reepjes groe
ne peper en knoflook toe en roerbak opnieuw 30 seconden. Voeg ca. 3 eetle
pels water, de rest van de soja en sherry toe en los de honing hierin op. Breng
aan de kook. Voeg het vlees opnieuw toe en laat alles door en door warm wor
den. Serveer met rijst.
OPLOSSINGEN
Sudoku Kruiswoordraadsel
Cryptogram
Horizontaal: 4 Reukoffer; 6. dwergkees, 8. briefje; 9.
geste; 10. das. Verticaal: 1. Wegwerker; 2. toog; 3.
afgeleid; 5 respons; 7. roest.