Eten en drinken Walnoten, voor een vruchtbaar huwelijk PZC Vrijdag 9 november 2007 1 7 ETALAGE Hij ziet er gerimpeld en stokoud uit. Maar schijn bedriegt. De walnoot is vitamine voor de hersenen, krachtvoer voor de potentie. Fabels? Kraak en proef deze 'goddelijke testikel', die dit jaar bijzonder royaal uit de bomen is gevallerv door Ray Simoen foto's GPD M et tassen vol wal noten verschijnt een collega elke dag zuchtend en puffend op het werk. Voor de collega's, want de ene notenboom in haar achtertuin heeft dit jaar wel erg gulle buien. „Dit jaar zijn er onvoorstelbaar veel noten. Iedere notenboombe- zitter zit met manden vol thuis", zegt culinair historica en kookboe kenschrijfster Netty Engels. „Een volle notenboom betekent een strenge winter, zo luidt een fabel", voegt ze er met een lach aan toe. Voorbode van strenge winters, voorspeller van goede korenjaren, verwekker van hoofdpijn. Het zijn niet de eerste en ook niet de laat ste fabels die verteld worden over de walnoot. Al eeuwenlang geeft de walnoot voedsel aan de meest uiteenlopende verhalen, die niet al tijd het werk van een fantast zijn. De meest hardnekkige fabel is wel dat een walnoot goed voor de mannelijke potentie zou zijn. De Grieken, de Romeinen en de Ger manen in een ver verleden dach ten dat al en onlangs meldden on derzoekers uit Maleisië dat ze een natuurlijker alternatief hadden voor viagra. Deze 'groene viagra' is gebaseerd op walnoten, aldus de ontdekker Kim Kah Hwi. Tegen- Walnotentaart met bosui Meng 170 gram boter met een klein ei en een mespunt zout. Roer hier 150 gram patent bloem en 100 gram walnoten doorheen en kneed het goed, zodat alles goed vermengd wordt. Zet het deeg minstens een uur in de ijskast. Rol vervol gens het deeg uit en bekleed er een taartvorm van 25 cm doorsnee mee. Zet het 1 uur in de ijskast en bak het 15 mi nuten in een op 200 graden Celsius verwarmde oven. Laat alles 10 minuten rusten, ver laag de stand van de oven tot 180 graden Celsius. Meng nu 3 eieren, 3 dl slagroom, 6 fijn ge sneden bosuitjes, 25 gram ge raspte Cheddar of Goudse kaas, een mespunt nootmus kaat en 1 eetlepel fijngehakte peterselie. Vul de deegbodem met dit mengsel, plaats hem op de bodem van de oven en bak hem 30 minuten totdat de bovenkant goudbruin en de vul ling opgestijfd is. Bron: Jill Norman. Handboek voor de thuiskok, uitg. Fontaine Uitgevers. over de krant Herald Sun zei Hwi dat hij zijn inspiratie had gevon den in de aloude verhalen over de potentiebevorderende werking van walnoten. Twee jaar hebben Hwi en zijn on derzoekers erover gedaan om 'N-Hanz-tabletten' met notenex tract te maken. Trots meldt Hwi dat zijn notenviagra al succes heeft gehad bij veertig mensen. „Het duurt ongeveer een uur voordat het resultaat zichtbaar is en het middel werkt vier uur." Jovis glans, eikel van Jupiter, noem den de Romeinen de walnoot of okkernoot officieel, netjes nage aapt van de Grieken die 'eikel van Zeus' zeiden tegen de walnoot. Wanneer na een bruiloft de bruid de slaapkamer betrad, strooiden de Grieken met noten opdat op pergod Zeus het huwelijk vrucht baar zou maken. Sindsdien is de walnoot als erotisch symbool voor de testikel gebruikt. Ook in de Bijbel bezingt het Hoog lied erotisch de lof van de wal noot. De versregel: 'Naar de noten boom daalde ik af om te zien naar de bloesems in het dal', illustreert dat volgens exegeten. Allemaal mooie verhalen uit het Oosten, dat de ge boortegrond van de wal noot is. Vanuit Perzië be gon de walnoot duizenden jaren geleden zijn reis over de wereld. Via China, Griekenland, Italië en Frankrijk kwam de walnoot naar onze streken. 'Wal' is Germaans, komt van 'welsch' en betekent vreemd. In de middeleeuwen dacht men dat het eten van walno ten goed voor de hersenen was. Want leek een walnoot aan de bin nenkant niet op een stel miniher- senen? In het Oosten wordt niet alleen met noten gespeeld in de slaapka mers van jonggehuwden, maar ook in de keuken. De befaamde cu linaire schrijfster Claudia Roden heeft in haar boek Dui zend en een smaken, de keukens van Marokko, Turkije en Libanon een reeks interessante walno- tenrecepten opgeno men. 'Bruidsvingers' heet een dessert dat sinds de Middeleeuwen al in Arabische landen wordt gemaakt. Het druipt van de honing en zit vol walnoten. Een sluier van gebakken filo- deeg omhult het zoethar- tige mengsel. Naam en ingrediënten zitten vol erotische verwijzingen. Minder beladen met ero tiek is het Turkse recept van makreel met walno tensaus. En in Ligurië blijven ze trouw aan een notensaus, die bij pasta of bij pansoti, een Liguri- sche ravioli, gegeten wordt, zoals Johannes van Dam uitlegt in zijn Dikkevandam. Het hand jevol dat wij volgens Net ty Engels in de donkere dagen voor kerst altijd kregen, steekt hierbij ma ger af. Nou ja, dit jaar drie of vier goed gevulde handjes. Bruidsvingers Maak een siroop van 250 gram vloeibare ho ning en 1 dl water. Dat doe je door honing en water in een pan aan de kook te brengen en een paar minuten te laten sudderen. Laat de siroop afkoelen. Vermeng nu 200 gram gema len walnoten met 100 gram fijne kristalsuiker, 2 eetlepels oranjebloesemwater en eventueel 1 theelepel kaneel. Open een pak filodeeg van 14 vellen, maar doe dit pas als je aan de slag gaat met het filodeeg. Laat de velletjes op een stapeltje liggen, zodat ze niet uitdro gen. Bestrijk het bovenste vel dun met ge smolten boter. Schep 2 eetlepels van het wal- notenmengsel op de korte kant van een filo- deegvel en vorm er een dunne reep van, die 2 cm van de rand van het vel ligt. Rol het vel nu op tot een dunne sigaar. Vouw de uitein den op ongeveer een derde van de rol naar binnen om de vulling goed te kunnen inslui ten. Leg de rolletjes op een bakplaat, bestrijk ze met gesmolten boter en bak ze 30 minu ten in een op 150 graden Celsius verwarmde oven tot ze lichtbruin zijn. Bestrooi elk rolle tje daarna met poedersuiker en leg ze op een bord. Snijd voor het gebruik de rol in kleine 'bruidsvingers' van 9 tot 12 cm breed en 30 cm lang. Bron: Claudia Roden, Duizend-en-één smaken, de keukens van Marokko, Turkije en Libanon. Uitg. Fontaine Uitgevers. ZOUT EN PEPER MALEN Het gewone peper- en zoutvaatje voldoet nog wel, maar de design versies rukken in snel tempo op. De consument wil het liefst zelf frutselen voordat er iets uit een vaatje komt. Het staat ook wel stoer, met zo'n peper- en zoutmolen boven het fornuis. Cole&Mason heeft weer een nieuwe molen, de Buzz-Buzz. Twee molens in één behuizing, met de mogelijkheid de dikte van de korrels die eruit komen zeifin te stellen. Hij werkt op batterijen. De Buzz-Buzz is van roestvrijstaal, wat ook bijdraagt tot het high tech-imago van dit apparaat. Het kost 59,95 euro. IN DE (HENNEP)OLIE Zofiezo, een website met hennepzaad- producten, brengt keukenpro- dutten op basis van bewerkt hennepzaad op de markt. Zo is er Zofie hennepzaadolie, op ba sis van koudgeperste hennepza den, met gezonde omega-3 en -6-vetzuren. Ook heeft Zofie ge pelde hennepzaden, die al of niet geroosterd en aangevuld met zout zijn bedoeld voor over de salade. Wie geen zin heeft in keukenavonturen, kan zich be perken tot capsules met hennep zaadolie. De flesjes olie kosten 7,95 per 250 ml, capsules 12,95 euro per 60 en de strooibus hen nepzaad 4,95 euro. High word je er niet van, meldt Zofiezo. SCHOON DRINKWATER Er wa ren al van die handige halve li- ter-verpakkingen, maar nu pakt Earth Water het groot aan. Het Canadese initiatief om meer mensen wereldwijd aan schoon drinkwater te helpen, komt nu met anderhalve-literpakken. De winst van dit in samenwerking met vluchtelingenorganisatie UNHCR opgezette initiatief gaat naar de aanleg van water systemen in landen waar schoon drinkwater zeldzaam is. De adviesprijs van een pak is 79 eurocent. Earth water is onder meer verkrijgbaar bij Dirk van den Broek, Makro, Eko Plaza en natuurvoedingswinkels. De roest vrijstalen Buzz-Buzz. foto GPD

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 17