Eten en drinken
Walnoten,
voor een vruchtbaar huwelijk
PZC Vrijdag 9 november 2007 1 7
ETALAGE
Hij ziet er gerimpeld en stokoud uit. Maar schijn bedriegt.
De walnoot is vitamine voor de hersenen, krachtvoer voor de
potentie. Fabels? Kraak en proef deze 'goddelijke testikel',
die dit jaar bijzonder royaal uit de bomen is gevallerv
door Ray Simoen foto's GPD
M
et tassen vol wal
noten verschijnt
een collega elke
dag zuchtend en
puffend op het
werk. Voor de collega's, want de
ene notenboom in haar achtertuin
heeft dit jaar wel erg gulle buien.
„Dit jaar zijn er onvoorstelbaar
veel noten. Iedere notenboombe-
zitter zit met manden vol thuis",
zegt culinair historica en kookboe
kenschrijfster Netty Engels. „Een
volle notenboom betekent een
strenge winter, zo luidt een fabel",
voegt ze er met een lach aan toe.
Voorbode van strenge winters,
voorspeller van goede korenjaren,
verwekker van hoofdpijn. Het zijn
niet de eerste en ook niet de laat
ste fabels die verteld worden over
de walnoot. Al eeuwenlang geeft
de walnoot voedsel aan de meest
uiteenlopende verhalen, die niet al
tijd het werk van een fantast zijn.
De meest hardnekkige fabel is wel
dat een walnoot goed voor de
mannelijke potentie zou zijn. De
Grieken, de Romeinen en de Ger
manen in een ver verleden dach
ten dat al en onlangs meldden on
derzoekers uit Maleisië dat ze een
natuurlijker alternatief hadden
voor viagra. Deze 'groene viagra' is
gebaseerd op walnoten, aldus de
ontdekker Kim Kah Hwi. Tegen-
Walnotentaart met bosui
Meng 170 gram boter met een
klein ei en een mespunt zout.
Roer hier 150 gram patent
bloem en 100 gram walnoten
doorheen en kneed het goed,
zodat alles goed vermengd
wordt. Zet het deeg minstens
een uur in de ijskast. Rol vervol
gens het deeg uit en bekleed
er een taartvorm van 25 cm
doorsnee mee. Zet het 1 uur
in de ijskast en bak het 15 mi
nuten in een op 200 graden
Celsius verwarmde oven. Laat
alles 10 minuten rusten, ver
laag de stand van de oven tot
180 graden Celsius. Meng nu 3
eieren, 3 dl slagroom, 6 fijn ge
sneden bosuitjes, 25 gram ge
raspte Cheddar of Goudse
kaas, een mespunt nootmus
kaat en 1 eetlepel fijngehakte
peterselie. Vul de deegbodem
met dit mengsel, plaats hem
op de bodem van de oven en
bak hem 30 minuten totdat de
bovenkant goudbruin en de vul
ling opgestijfd is.
Bron: Jill Norman. Handboek
voor de thuiskok, uitg. Fontaine
Uitgevers.
over de krant Herald Sun zei Hwi
dat hij zijn inspiratie had gevon
den in de aloude verhalen over de
potentiebevorderende werking
van walnoten.
Twee jaar hebben Hwi en zijn on
derzoekers erover gedaan om
'N-Hanz-tabletten' met notenex
tract te maken. Trots meldt Hwi
dat zijn notenviagra al succes heeft
gehad bij veertig mensen. „Het
duurt ongeveer een uur voordat
het resultaat zichtbaar is en het
middel werkt vier uur."
Jovis glans, eikel van Jupiter, noem
den de Romeinen de walnoot of
okkernoot officieel, netjes nage
aapt van de Grieken die 'eikel van
Zeus' zeiden tegen de walnoot.
Wanneer na een bruiloft de bruid
de slaapkamer betrad, strooiden
de Grieken met noten opdat op
pergod Zeus het huwelijk vrucht
baar zou maken. Sindsdien is de
walnoot als erotisch symbool voor
de testikel gebruikt.
Ook in de Bijbel bezingt het Hoog
lied erotisch de lof van de wal
noot. De versregel: 'Naar de noten
boom daalde ik af om te zien naar
de bloesems in het dal', illustreert
dat volgens exegeten.
Allemaal mooie verhalen
uit het Oosten, dat de ge
boortegrond van de wal
noot is. Vanuit Perzië be
gon de walnoot duizenden jaren
geleden zijn reis over de wereld.
Via China, Griekenland, Italië en
Frankrijk kwam de walnoot naar
onze streken. 'Wal' is Germaans,
komt van 'welsch' en betekent
vreemd. In de middeleeuwen
dacht men dat het eten van walno
ten goed voor de hersenen was.
Want leek een walnoot aan de bin
nenkant niet op een stel miniher-
senen?
In het Oosten wordt niet alleen
met noten gespeeld in de slaapka
mers van jonggehuwden, maar
ook in de keuken. De befaamde cu
linaire schrijfster Claudia Roden
heeft in haar boek Dui
zend en een smaken, de
keukens van Marokko,
Turkije en Libanon een
reeks interessante walno-
tenrecepten opgeno
men. 'Bruidsvingers'
heet een dessert dat
sinds de Middeleeuwen
al in Arabische landen
wordt gemaakt. Het
druipt van de honing en
zit vol walnoten. Een
sluier van gebakken filo-
deeg omhult het zoethar-
tige mengsel. Naam en
ingrediënten zitten vol
erotische verwijzingen.
Minder beladen met ero
tiek is het Turkse recept
van makreel met walno
tensaus. En in Ligurië
blijven ze trouw aan een
notensaus, die bij pasta
of bij pansoti, een Liguri-
sche ravioli, gegeten
wordt, zoals Johannes
van Dam uitlegt in zijn
Dikkevandam. Het hand
jevol dat wij volgens Net
ty Engels in de donkere
dagen voor kerst altijd
kregen, steekt hierbij ma
ger af. Nou ja, dit jaar
drie of vier goed gevulde
handjes.
Bruidsvingers
Maak een siroop van 250 gram vloeibare ho
ning en 1 dl water. Dat doe je door honing en
water in een pan aan de kook te brengen en
een paar minuten te laten sudderen. Laat de
siroop afkoelen. Vermeng nu 200 gram gema
len walnoten met 100 gram fijne kristalsuiker,
2 eetlepels oranjebloesemwater en eventueel
1 theelepel kaneel. Open een pak filodeeg
van 14 vellen, maar doe dit pas als je aan de
slag gaat met het filodeeg. Laat de velletjes
op een stapeltje liggen, zodat ze niet uitdro
gen. Bestrijk het bovenste vel dun met ge
smolten boter. Schep 2 eetlepels van het wal-
notenmengsel op de korte kant van een filo-
deegvel en vorm er een dunne reep van, die
2 cm van de rand van het vel ligt. Rol het vel
nu op tot een dunne sigaar. Vouw de uitein
den op ongeveer een derde van de rol naar
binnen om de vulling goed te kunnen inslui
ten. Leg de rolletjes op een bakplaat, bestrijk
ze met gesmolten boter en bak ze 30 minu
ten in een op 150 graden Celsius verwarmde
oven tot ze lichtbruin zijn. Bestrooi elk rolle
tje daarna met poedersuiker en leg ze op een
bord. Snijd voor het gebruik de rol in kleine
'bruidsvingers' van 9 tot 12 cm breed en 30
cm lang.
Bron: Claudia Roden, Duizend-en-één smaken,
de keukens van Marokko, Turkije en Libanon.
Uitg. Fontaine Uitgevers.
ZOUT EN PEPER MALEN Het
gewone peper- en zoutvaatje
voldoet nog wel, maar de design
versies rukken in snel tempo
op. De consument wil het liefst
zelf frutselen voordat er iets uit
een vaatje komt. Het staat ook
wel stoer, met zo'n peper- en
zoutmolen boven het fornuis.
Cole&Mason heeft weer een
nieuwe molen, de Buzz-Buzz.
Twee molens in één behuizing,
met de mogelijkheid de dikte
van de korrels die eruit komen
zeifin te stellen. Hij werkt op
batterijen. De Buzz-Buzz is van
roestvrijstaal, wat ook bijdraagt
tot het high tech-imago van dit
apparaat. Het kost 59,95 euro.
IN DE (HENNEP)OLIE Zofiezo,
een website met hennepzaad-
producten, brengt keukenpro-
dutten op basis van bewerkt
hennepzaad op de markt. Zo is
er Zofie hennepzaadolie, op ba
sis van koudgeperste hennepza
den, met gezonde omega-3 en
-6-vetzuren. Ook heeft Zofie ge
pelde hennepzaden, die al of
niet geroosterd en aangevuld
met zout zijn bedoeld voor over
de salade. Wie geen zin heeft in
keukenavonturen, kan zich be
perken tot capsules met hennep
zaadolie. De flesjes olie kosten
7,95 per 250 ml, capsules 12,95
euro per 60 en de strooibus hen
nepzaad 4,95 euro. High word
je er niet van, meldt Zofiezo.
SCHOON DRINKWATER Er wa
ren al van die handige halve li-
ter-verpakkingen, maar nu pakt
Earth Water het groot aan. Het
Canadese initiatief om meer
mensen wereldwijd aan schoon
drinkwater te helpen, komt nu
met anderhalve-literpakken. De
winst van dit in samenwerking
met vluchtelingenorganisatie
UNHCR opgezette initiatief
gaat naar de aanleg van water
systemen in landen waar
schoon drinkwater zeldzaam is.
De adviesprijs van een pak is 79
eurocent. Earth water is onder
meer verkrijgbaar bij Dirk van
den Broek, Makro, Eko Plaza en
natuurvoedingswinkels.
De roest
vrijstalen
Buzz-Buzz.
foto GPD