Dichterbij is verser balans Donderdag 8 november 2007 Eten is noodzaak. Lekker eten is luxe. Dit geldt ook voor mensen die afhankelijk zijn van een maaltijdservice. Rinaldo Traas, teamleider bij Tafel Thuis, onderdeel van thuiszorgorgani satie Zorgstroom, heeft dit feil loos door. Hij legt zijn ziel en zaligheid in de receptuur van vijftienhonderd maaltijden per dag. Zijn stokpaardje: lokale verse producten bereiden in een moderne, snelle keuken. Hij staat sinds maart 2007 op het Middelburgse industrieterrein Arnestein: de gloednieuwe productiekeuken van Tafel Thuis. Aan de bui tenkant valt hij niet op tussen de andere bedrijven, maar voor een flink aantal leveranciers uit de buurt is de weg inmiddels wel bekend. Dagelijks brengen zij er hun verse waar. Rinaldo: "We halen producten van lokale leveranciers onder het motto: dichterbij is ver ser. De meeste zitten nog geen twintig minuten van ons vandaan. Door de korte afstanden kan ik regel matig overleggen. Laatst wilde ik de varkensfilets anders gesneden hebben, dat bespreek ik meteen met de slager. En soms hebben we niet genoeg inge kocht, vis bijvoorbeeld, dan kunnen we snel ingrijpen door de visboer te bellen of hij nog wat extra komt brengen." Rinaldo heeft het nog niet gezegd of de witte bestel bus van de vishandelaar rijdt de in- en uitlaadruimte van het gebouw binnen. Zalm. Flinke, gelijkmatige moten zachtroze vis, keurig in langwerpige dozen. Rinaldo keurt en meet. "De temperatuur van de vis mag niet hoger zijn dan zeven graden", legt hij uit, terwijl hij een geavanceerde thermometer in een van de moten zet. "Kijk, 5,7 graden. Prima dus." De vis handelaar brengt de levering door naar de koeling, dat doen alle bezorgers zelf. Het pand is zo gebouwd 'De Kip Tandoori liep eerst niet zo'n vaart" dat vers en bereid eten niet met elkaar in aanraking komen. Lang blijft de vis echter niet onbewerkt lig gen, Rinaldo en zijn team gaan prat op een zeer snel le bereiding. Vitamines "Dat doen we vanwege de vitamines" legt hij uit. "Die gaan op deze manier nauwelijks verloren. Laatje je producten enkele dagen liggen, dan gaat de kwa liteit zienderogen achteruit." Niet alleen het berei den, maar ook het snelle afkoelen en verpakken (sea- len) draagt bij aan de kwaliteit, kleur en smaak van de maaltijden. Rinaldo laat trots zien hoe dat in zijn wer king gaat. Soepen en sauzen koelen direct na het koken in dezelfde ketels af. "Honderd liter soep is in Rinaldo Traas, leeftijd: 37 jaar. Woonachtig: Lewedorp. Werkte eerst als zelfstandig werkend kok bij onder ander zorgcentrum Het Jacob Roggeveenhuis in Middelburg. Is nu teamleider van de productiekeuken Tafel Thuis binnen Zorgstroom. Rinaldo werkt ook als ambu lante kok voor allerlei evenementen in het land. Hij kookt regelmatig voor vak genoten en vakbladen. Wint vele prijzen binnen zijn vakgebied. Zo was hij in 2003 en 2004 kampioen instellingskok. nog geen uur teruggebracht naar tien graden." Andere producten gaan na het bereiden in kasten waar koude lucht in wordt geblazen. "Blast-chillers", verbetert hij. Zodra alles goed is afgekoeld haalt de afdeling Portionering de producten er aan de andere kant uit en kan het opscheppen beginnen. In het voorjaar vergaderen over de erwtensoep voor het herfstmenu, in de winter broeden op zomerse barbecuegerechten. "Een smakelijke maaltijd staat bovenaan, maar we moeten daarnaast goed kijken naar de mogelijkheid van vervoer en verwarmen, de maaltijden komen immers gekoeld bij de mensen aan. Het verpakken is ook een belangrijk onderdeel, alles moet in de afgepaste bakjes passen. Koken op de vierkante centimeter, zeggen we wel eens." Combinatie Het is continue denken in processen. Het nieuwe koken voor nieuwe generaties. Generaties die niet meer alleen denken in aardappel-vlees-groente. "Ideeën ontstaan in samenspraak met de menucom missie. En ik luister goed naar de cliënten, klachten behandel ik het liefst zelf, ik wil weten wat er leeft. Soms probeer ik gewoon iets uit. Kip Tandoori zette ik zomaar op het menu. Met mangochutney en een naanbroodje. Dit werd eerst sceptisch ontvangen, slechts tweehonderd personen kozen ervoor. Ik besloot om het op het menu te laten staan en lang zaamaan begon er meer vraag naar te komen. Sommige gerechten hebben gewoon tijd nodig, denk ik dan." Het sambalboontje pittig, maar niet extreem, het vlees met behoud van een baksmaak, de vissaus romig zacht. En dat allemaal door een combinatie van modern koel en nostalgisch vers. De maaltijdservice van Tafel Thuis - De maaltijden bestaan uit: soep, hoofdgerecht en nagerecht. - De maaltijd kiest men aan de hand van een keu zeformulier. - Er zijn dagelijks drie menu's waaruit willekeurig gekozen kan worden. - Ook vegetarische gerechten staan dagelijks op de kaart. - De maaltijden worden afgedicht (geseald) bezorgd en dienen in de magnetron te worden opgewarmd. - Cliënten kunnen ervoor kiezen om enkele maal tijden op voorraad te ontvangen, indien ze gekoeld weggezet kunnen worden. - Dagelijkse bezorging kan ook. - De maaltijden worden bezorgd door vrijwilligers die met een dienstauto de bestellingen weg brengen. - Maaltijden worden geportioneerd in wegwerp- materiaal of porselein servies.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 75