Bijna te mooi om 30 Dinsdag 6 november 2007 PZC Een jaar of vijftig geleden was inmaken een noodzaak. De verstandige huisvrouw weckte het hele jaar door groenten en fruit, als de oogst overvloedig was, zo dat het gezin niet de hele winter kolen en winterpenen hoefde te eten. Nodig is het niet meer, maar er wordt nog steeds ingemaakt: om dat het zo leuk en lekker is. Marleen van de Velde (rechts): „Geweckte bonen zijn gewoon veel lekkerder." Links Cathrien Simons. „Het 'oude' wecken, puur voor de noodzaak, dat is verdwenen. Maar inmaken is terug als hobby. We zijn nu voorzichtig bezig 'weck-party's' te introduceren, waarbij je samen kunt uitproberen hoe dat in zijn werk gaat. Het is een leuke manier om met voedsel bezig te zijn. Daarnaast zijn er groenten die gewoon lekkerder smaken uit de weck, vooral stevige Hollandse groenten, zoals die boontjes. Weck wordt ook gewaar deerd omdat je bij eigen inmaak precies weet wat er in die potjes zit: er zit geen suiker, zout of con serveringsmiddel in verstopt. Plus, het ziet er geweldig leuk uit." Marleens buurvrouw Cathrien Simons (52) weet nog goed hoe haar moeder vroeger de visite trots meetroonde naar 'de tro- feeënkast'. „Wat Marleen zei over het gemak, ging zeker ook op voor het vlees. In november werd ge slacht. Het vlees werd gebraden en dan geweckt. Moeder hoefde het nadien alleen nog maar te verwar men en het kon op tafel." Ca thrien strijkt even met haar vinger over de rand van het weckglas. „Als kind was dat mijn taak: voor zichtig controleren of er geen scherfjes af waren, want dan lukte het vacuümtrekken niet goed. En ook de rubber ringen moesten ge controleerd worden op scheur tjes." Wecken was een nauwkeu rig werkje. Ze herinnert zich nog dat gezin waar van de vrouw overleed en dat de dochters het wecken over moesten nemen. „Die wisten niet precies hoe en wat. Een van die meiden was ongesteld en dan heb je kans dat het misgaat. Alle conserven van het varken dat ze dat jaar had den vetgemest, hebben ze kunnen weggooien." door Ondine van der Vleuten Kijk, daar staan ze: rode kool en bietjes, peren op siroop, en natuurlijk de sperzieboontjes. Die boon tjes, daar is het Marleen van de Vel de allemaal om begonnen. „Ik moest altijd terugdenken aan die lekkere boontjes van vroeger. Mijn oma maakte alles zeifin. Als ze weer aan het wecken was, mocht er nie mand in de keuken komen. Geweck te bonen zijn gewoon veel lekkerder dan uit de diepvries, of als pot- of blikgroen- te. Twintig jaar geleden heb ik bij de Boerenbond het hele weck-as- sortiment aangeschaft en ben ik gaan inmaken", vertelt de vijftigja rige Hoekse. „Sindsdien heb ik van alles uitgeprobeerd. Ik heb zelfs eens een cake ingemaakt, maar dat was geen succes... De kippen heb ben er nog weken mee gevoet bald!" Wecken, zegt Marleen, is éven veel werk, maar daarna alleen maar ge mak. „Je hoeft alleen maar een pot uit de kast te pakken en even later staat het eten op tafel. Makkelijk als je allebei werkt, zoals wij." Zoals Marleen zijn er meer, zegt El- ly Steijn van Weckonline, een groeiend internetbedrijf voor weckproducten, dat door heel Ne derland enkele tienduizenden klanten heeft.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 44