Zeeland
De Witte Lelie
maakt indruk
Kerstreizen OOSTENRIJK
KR AS IML I boek online of bel
0900 - 9697
Ifieooïdelitiéj
l/AH rv
PZC Zaterdag 27 oktober 2007 33
In de Smaak van Edith en Raymond
wordt deze maand aandacht besteed
aan de vegetarische keuken. We heb
ben getwijfeld of we vegetarisch eten
als apart thema zouden behandelen.
Door vlees- en visloos te eten wordt im
mers het milieu minder belast. Op ver
zoek van enkele vegetariërs zijn we toch
op pad gegaan. Edith koos voor De Wit
te Lelie in Goes.
'Als u vegetarisch wilt eten, vraag naar
onze suggesties of het menu', staat op de
menukaart van De Witte Lelie. Een uit
nodigende en aardige oproep. Je weet di
rect dat vegetariërs hier niet buitengeslo
ten worden.
We hadden bij de reservering doorgege
ven dat een van de twee gasten vegeta
risch wilde eten. Het worden er twee,
omdat de vegetarische gerechten heel
smakelijk worden aangeprezen door gast
vrouw Ingrid van Boven. De pasta van
paddenstoelen haalt de 'vleeseter' over
de streep. Het is een heerlijke spaghetti
van dikke slierten: rijk gevuld met eek
hoorntjesbrood, portabello, oesterzwam
men en cantharellen (16 euro). Bij De
Witte Lelie hebben ze zich goed voorbe
reid. Er is een amuse voor de vegetariër
(een paprikasoepje met olijfjes) een een
zalmcrème. Allebei lekker.
Vegetariërs hebben de keuze uit enkele
voorgerechten. Een gefrituurd geitenkaas
je, gevulde hoedjes van paddenstoelen
met zachte Zeeuwse schapenkaas, gerasp
te truffel en een klein kommetje pom
poensoep en een pompoensoep die opge
waardeerd kan worden tot zelfstandig
voorgerecht. Ik kies voor de combinatie
van gevulde hoedjes van paddenstoelen
en pompoensoep.
Gastvrouw Ingrid van Boven veront
schuldigt zich voor de kaas, die geen ve
getarisch stremsel bevat. Ze verrast ons
met die opmerking. Wij en twee vegetari
sche vrienden hebben nog nooit eerder
zo'n eerlijke verantwoording gehoord.
Stremsel is een oplossing die afkomstig
is uit de lebmaag van kalveren. Het is
een bijproduct van de kalverslachterij.
Kalveren moeten voor het verkrijgen van
stremsel geslacht worden. Daarom eten
strikte vegetariërs geen kaas waarin dier
lijk stremsel is verwerkt. „Wij stappen
binnenkort over op de vegetarische
'stremselvariant'", zegt de gastvrouw.
Voor het hoofdgerecht kies ik de gefri
tuurde geitenkaas, die op een bedje van
spaghettislierten ligt. Op het bord is een
licht gekookt, flinterdun plakje venkel
subtiel weggelegd. De venkel wordt opge
waardeerd met een frisse sinaasappel
saus. Broccoli, boontjes en een voortreffe
lijke aardappelschotel au gratin maken
Prijs/kwaliteit:
Entourage:
Bediening aan tafel:
Helderheid van de kaart:
Horen, zien en ruiken:
Het is een klein restaurant. Gelukkig
waren alle tafeltjes bezet. Bij matige
bezetting zou je het tafelgesprek van
de buren kunnen horen.
Conclusie: Het is een restaurant met
een hart en je voelt echt betrokken
heid.
Kijk voor eerdere afleveringen op:
www.pzc.nl/smaakvan
onvoldoende goed
matig uitstekend
voldoende
de hoofdgang helemaal af. We vragen de
kaart voor het nagerecht. En dan worden
we helemaal blij van De Witte Lelie. De-
nise, die 'al jarenlang werkt bij het restau
rant', zegt over de bramenbavarois dat
het toetje met gelatine is bereid. „Maar
onze kok kan ook een vegetarische va
riant maken."
Gelatine is afkomstig van huiden en
beenderen van vooral varkens en koeien.
Door de dierlijke oorsprong zijn er vege
tariërs die zich hier niet aan overgeven.
Dit is de tweede keer dat De Witte Lelie
laat blijken begaan te zijn met haar gas
ten. Of het nu vegetariërs zijn of alles-
eters.
De Witte Lelie, Opril Grote Markt 8, 4461
AK Goes. Tel.: 0113-220276.
www.wittelelie.nl. Creditcards ja, pinnen.
Voorafbellen, want er worden vaak kook-
workshops gegeven.
Ingrid en Geo van Boven van De Witte Le
lie. foto Willem Mieras
Inclusief
vele extra's.
vanaf
8- en 12-daagse busreizen
Voor meer scherp geprijsde aanbiedingen kijk op kras.nl of vraag de gratis brochure aan
Boek nü bij KRAS één van de zeer voordelige en
complete reizen tijdens Kerst en Nieuwjaar! U
verblijft in goede hotels, waar u geniet van diverse
feestelijke extra's, zoals kerstdiners, overheerlijke
buffetten en gezellige oudejaarsfeesten. Kies uit
één van onze comfortabele en supervoordelige
busreizen, waarbij uiteraard ook een uitgebreid
excursieprogramma is inbegrepen. Staat uw
favoriete bestemming er niet tussen? Vraag dan
onze gratis brochure Kerst- en Nieuwsjaarsreizen
aan, boordevol leuke feestdagen-ideeën. Uiteraard
kunt u voor ons complete aanbod ook terecht op
onze website www.kras.nl.
8 dgn KERST IN KARINTHIË v.a. 498
Vertrekdatum: 21/12
Reis mee naar Berg in Karinthië, een prachtige,
sneeuwzekere streek waar u mooie wandelin
gen kunt maken. Een interessant excursiepro
gramma laat u kennismaken met deze prachtige
omgeving. U verblijft in het 3-sterren Waldhotel
Putz, waar het ontbijt, diner en enkele kerst
extra's zijn inbegrepen. U gaat een heerlijke
kerst tegemoet! Prijzen zijn per persoon bij een
bezetting van 2 personen.
Voor uitgebreide reisbeschrijving/reservering,
zie www.kras.nl/22037
8 dgn KERST IN WENEN v.a. 539
Vertrekdatum: 21/12
Wenen, de stad van operettes en onsterfelijke
walsen, maar ook de stad van Slot Schönbrunn,
de Stephansdom, de Hofburg, Slot Belvédère
en het Prater reuzenrad. Wenen in kerstsfeer
is al een belevenis op zich en neemt u daarbij
ook het fraaie landschap van het Wienerwald
dan wordt kerst dit jaar onvergetelijk voor u!
Prijzen zijn 'per persoon bij een bezetting van
2 personen.
Voor uitgebreide reisbeschrijving/reservering,
zie www.kras.nl/22040
12 dgn FEESTDAGEN SALZBURG v.a. 698
Vertrekdatum: 23/12
Wat dacht u van een actieve kerst-en nieuwjaars-
reis naar het mooie Oostenrijkse Salzburgerland?
Tijdens deze reis combineren we leuke uitstap
jes naar bijvoorbeeld de Mozart-stad Salzburg
met een aantal mooie langlauf- en wandeltoch
ten. U verblijft in het 3-sterren Hotel Goldener
Stern in St. Koloman inclusief ontbijt, diner en
vele leuke extra's Prijzen zijn per persoon bij een
bezetting van 2 personen.
Voor uitgebreide reisbeschrijving/reservering,
zie www.kras.nl/22036
waarom zou je verder zoeken