De vele Zeeuwse smaken Relaxed jaar eindigt met een grote domper PZC Zaterdag 27 oktober 2007 1 9 Elk recept uit haar boek heeft 'iets Zeeuws in zich'. Of het nu Zeeuwse mosterd is, mesheften of ansjovis. De Middelburgse Tineke Sluijter heeft het geschenk van de Week van het Zeeuw se boek geschreven. In Smaak van Zeeland staan 28 recepten met Zeeuwse streekproducten en de lieve lingsgerechten van Zeeuwse topkoks. door Edith Ramakers Het boekje Smaak van Zeeland geeft we tenswaardigheden prijs van de gebruik te producten. Over ansjovis bijvoor beeld; die komen in mei en juni naar de Oosterschelde om er te paaien en kuit te schieten. De visjes worden in de buurt van Tho- len gevangen. „Een heerlijk visje, een van mijn favorieten. Laatst had ik er te veel gekocht en dacht: wat moet ik er allemaal mee doen? Ik ben ze maar gaan schoonmaken en was er ver baasd over hoe gemakkelijk dat was. Ik heb ze gebakken in olie en gemarineerd. Allebei heer lijk." Tineke Sluijter woont ongeveer acht jaar in Middelburg. Ze is al ruim twintig jaar 'recep tenschrijfster voor dagblad Trouw'. Voor die krant onderhoudt ze ook nog elke zomer een rubriek voor kinderen. „Er wordt met en door kinderen gekookt. De serie kan gaan over ko- ken.op de camping of over bijvoorbeeld koken in het buitenland, waarnaar de kinderen op va kantie gaan." Warenkennis is belangrijk om lekker te kun nen koken. De mossel, schrijft Tineke Sluijter, is een tweeslachtig dier, dat in het voorjaar van een mannetje in een vrouwtje verandert. „In I die periode slaat de mossel melk op. Dat is voedsel voor de mosselzaadjes die ze uit zal spuwen. Als je een mossel eet die romige vloei stof bevat, dan weet je dat het melk is en dan weet je ook dat de mossel daar naar smaakt. Niet eten dus. Doe je dat per ongeluk wel, dan sla je maandenlang mossels af." „Het Zeeuwse element is er niet met de haren bijgesleept. Dat was helemaal niet nodig, want Zeeland is rijk aan mooie streekproducten. De Gieser Wilderman-peren groeien niet alleen in Zeeland. Toch heb ik in het boek een recept van die stoofpeertjes opgenomen. Maar de bes sensap bij de stoofpeertjes is wel typisch voor Zeeland." En dan de pastinaak. Een mooie wor tel, die je op veel verschillende manieren kan bereiden. Bakken, stoven en zelfs rauw zijn ze lekker. „Ppastinaaksoep doet het heel goed met mosterd. En in Zeeland worden vijf verschillen de soorten mosterd gemaakt. Mooie streekpro ducten, die voldoen aan allerlei keuringseisen." Ze heeft nog een tip voor de bereiding van mes heften. „Wassen, wassen en nog eens wassen. Een korreltje zand kan het plezier in het eten van mesheften vergallen." Als toegift geven vier Zeeuwse topkoks hun fa voriete 'Zeeuwse' recepten prijs. Dat zijn Jannis Brevet van Inter Scaldis, Rutger van der Weel van Katseveer, Edwin Vinke van de Kromme Watergang en Sergio Herman van Oud Sluis. De Week van het Zeeuwse boek begint woens dag. Bij de aankoop van een Nederlandstalig boek voor ten minste 15 euro krijg je het recep tenboek Smaak van Zeeland cadeau. Smaak van Zeeland - gerechten met Zeeuwse streekproducten. Een uitgave van de gezamenlijke Zeeuwe boekhandels. Tekst en recepten: Tineke Sluijter. Ontwerp en vormgeving: De Drukkerij (Karelien van IJsseldijk). Druk: Pitman, Goes. ISBN/EAN: 978-90-74576-89-5. Korting Zeeuwse menu's Op vertoon van het boekje Smaak van Zeeland kan er in 17 restaurants voor 24,95 euro een 'speciaal samengesteld Zeeuws menu worden besteld: Gouden Leeuw Scherpenisse de KluiverSc Gusto Breskens, De Campveerse Toren Veere, Het Lab Middelburg De Huifkar Middelburg De Westkaap Westkapelle Culi Consult Kookstudio Vlis. 't Waepen van Veere De Zeelandbrug Zierikzee De Mug Middelburg Nummer 7 Middelburg De Boekanier Vrouwenpolder Het Wapen van Goes De Peperboom Veere De Goese Golf De Waterspiegel Breskens Grand Café 't Getij Zierikzee. - Ysvogel Domburg (Ijscoupe van 5 euro.) Kamperen bij de boer De maatschap Poppe-Dekker heeft een landbouwbedrijf, paardenpension en mini- camping De Kreekrug bij Grijpskerke. We volgen beide families wekelijks tijdens het kampeerseizoen. door Miriam van den Broek Voor het eerst in de tien jaar dat de minicamping bestaat, was het écht een relaxed jaar, zegt Katinka Dekker. „We hadden geen ver bouwing, uitbreiding of rechts zaak aan ons hoofd. Ik merkte dat we daardoor meer nieuwe dingen konden doen, zoals een filmavond en een schminkfeest voor de kinderen van de cam ping organiseren. Toch sluiten we het seizoen af met een enor me domper. Vorige week heb ben we een dik pak papier gekre gen van de Raad van State. De rechtszaken van de buurman be ginnen weer van voor af aan." Voor de landbouw was het een middelmatig jaar. „Maar", zegt Piet Dekker, „we hadden een top- opbrengst van de suikerbieten. We hadden een suikergehalte van 17,1. Dat is heel erg goed. Nog voordat de envelop met de resultaten bij Ronald op de mat lag, had ik het al zien staan op in ternet. Dus dit jaar ben ik met een printje naar Ronald gerend, in plaats van andersom." De kinderen van Piet en Katin ka, Lennart van 12, Stephanie van 9 en Ramon van 6, hebben inmiddels afscheid genomen van hun vrienden op de camping. „Ach", relativeert Stephanie, „Ik zit ook op gym en acro (acroba tiek, red.) dus ik heb genoeg an dere dingen te doen." Naast school en haar sportverenigin gen, helpt ze ook soms op het be drijf door 's ochtends de paar den mee buiten te zetten en het kleinvee te voeren. En verder speelt ze veel met de vriendin nen 'van het dorp'. Voor Lennart stond de hele zo mer in het teken van voetbal. Hij kwam bij de Zeeuwse selectie en is op voetbalkamp gegaan. Maar het voetbaltoernooi tussen drie minicampings, dat hij samen met een vriend georganiseerd heeft, vond hij toch een van de leukste gebeurtenissen van het seizoen. En er komt een vervolg. Volgend jaar willen de campings wel twee of drie toernooitjes houden. Lennarts broertje Ramon heeft niet zoveel op met voetbal. Hij speelt gewoon graag een beetje op de boerderij of gaat skateboar den in de paardenstal als de paar den buiten zijn. Of hij een beetje goed is? Ramon haalt zijn schou ders op. „Mwoah. Ik weet het niet." Maar zijn broer en zus we ten het wel. „Hij is hartstikke goed. Hij kan zelfs een ollie", zegt Stephanie. Ja, én springen op zijn skateboard", zegt Lenn art. „Springen en een ollie is het zelfde", zegt Ramon. „En mag ik nu van tafel mama?" Dit was de laatste aflevering. Van af volgende week staat het werk van een dierenarts centraal. Tineke Sluijter stelde het Zeeuwse boekenweekgeschenk samen, foto Mechteld Jansen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 19