De vele Zeeuwse smaken
Relaxed jaar eindigt met een grote domper
PZC Zaterdag 27 oktober 2007 1 9
Elk recept uit haar boek
heeft 'iets Zeeuws in zich'.
Of het nu Zeeuwse mosterd
is, mesheften of ansjovis.
De Middelburgse Tineke
Sluijter heeft het geschenk
van de Week van het Zeeuw
se boek geschreven. In
Smaak van Zeeland staan 28
recepten met Zeeuwse
streekproducten en de lieve
lingsgerechten van Zeeuwse
topkoks.
door Edith Ramakers
Het boekje Smaak van Zeeland geeft we
tenswaardigheden prijs van de gebruik
te producten. Over ansjovis bijvoor
beeld; die komen in mei en juni naar
de Oosterschelde om er te paaien en kuit te
schieten. De visjes worden in de buurt van Tho-
len gevangen. „Een heerlijk visje, een van mijn
favorieten. Laatst had ik er te veel gekocht en
dacht: wat moet ik er allemaal mee doen? Ik
ben ze maar gaan schoonmaken en was er ver
baasd over hoe gemakkelijk dat was. Ik heb ze
gebakken in olie en gemarineerd. Allebei heer
lijk." Tineke Sluijter woont ongeveer acht jaar
in Middelburg. Ze is al ruim twintig jaar 'recep
tenschrijfster voor dagblad Trouw'. Voor die
krant onderhoudt ze ook nog elke zomer een
rubriek voor kinderen. „Er wordt met en door
kinderen gekookt. De serie kan gaan over ko-
ken.op de camping of over bijvoorbeeld koken
in het buitenland, waarnaar de kinderen op va
kantie gaan."
Warenkennis is belangrijk om lekker te kun
nen koken. De mossel, schrijft Tineke Sluijter,
is een tweeslachtig dier, dat in het voorjaar van
een mannetje in een vrouwtje verandert. „In
I die periode slaat de mossel melk op. Dat is
voedsel voor de mosselzaadjes die ze uit zal
spuwen. Als je een mossel eet die romige vloei
stof bevat, dan weet je dat het melk is en dan
weet je ook dat de mossel daar naar smaakt.
Niet eten dus. Doe je dat per ongeluk wel, dan
sla je maandenlang mossels af."
„Het Zeeuwse element is er niet met de haren
bijgesleept. Dat was helemaal niet nodig, want
Zeeland is rijk aan mooie streekproducten. De
Gieser Wilderman-peren groeien niet alleen in
Zeeland. Toch heb ik in het boek een recept
van die stoofpeertjes opgenomen. Maar de bes
sensap bij de stoofpeertjes is wel typisch voor
Zeeland." En dan de pastinaak. Een mooie wor
tel, die je op veel verschillende manieren kan
bereiden. Bakken, stoven en zelfs rauw zijn ze
lekker. „Ppastinaaksoep doet het heel goed met
mosterd. En in Zeeland worden vijf verschillen
de soorten mosterd gemaakt. Mooie streekpro
ducten, die voldoen aan allerlei keuringseisen."
Ze heeft nog een tip voor de bereiding van mes
heften. „Wassen, wassen en nog eens wassen.
Een korreltje zand kan het plezier in het eten
van mesheften vergallen."
Als toegift geven vier Zeeuwse topkoks hun fa
voriete 'Zeeuwse' recepten prijs.
Dat zijn Jannis Brevet van Inter Scaldis, Rutger
van der Weel van Katseveer, Edwin Vinke van
de Kromme Watergang en Sergio Herman van
Oud Sluis.
De Week van het Zeeuwse boek begint woens
dag. Bij de aankoop van een Nederlandstalig
boek voor ten minste 15 euro krijg je het recep
tenboek Smaak van Zeeland cadeau.
Smaak van Zeeland - gerechten met Zeeuwse
streekproducten. Een uitgave van de gezamenlijke
Zeeuwe boekhandels. Tekst en recepten: Tineke
Sluijter. Ontwerp en vormgeving: De Drukkerij
(Karelien van IJsseldijk). Druk: Pitman, Goes.
ISBN/EAN: 978-90-74576-89-5.
Korting Zeeuwse menu's
Op vertoon van het boekje
Smaak van Zeeland kan er in 17
restaurants voor 24,95 euro
een 'speciaal samengesteld
Zeeuws menu worden besteld:
Gouden Leeuw Scherpenisse
de KluiverSc Gusto Breskens,
De Campveerse Toren Veere,
Het Lab Middelburg
De Huifkar Middelburg
De Westkaap Westkapelle
Culi Consult Kookstudio Vlis.
't Waepen van Veere
De Zeelandbrug Zierikzee
De Mug Middelburg
Nummer 7 Middelburg
De Boekanier Vrouwenpolder
Het Wapen van Goes
De Peperboom Veere
De Goese Golf
De Waterspiegel Breskens
Grand Café 't Getij Zierikzee.
- Ysvogel Domburg (Ijscoupe
van 5 euro.)
Kamperen
bij de boer
De maatschap Poppe-Dekker heeft een
landbouwbedrijf, paardenpension en mini-
camping De Kreekrug bij Grijpskerke. We
volgen beide families wekelijks tijdens het
kampeerseizoen.
door Miriam van den Broek
Voor het eerst in de tien
jaar dat de minicamping
bestaat, was het écht een
relaxed jaar, zegt Katinka
Dekker. „We hadden geen ver
bouwing, uitbreiding of rechts
zaak aan ons hoofd. Ik merkte
dat we daardoor meer nieuwe
dingen konden doen, zoals een
filmavond en een schminkfeest
voor de kinderen van de cam
ping organiseren. Toch sluiten
we het seizoen af met een enor
me domper. Vorige week heb
ben we een dik pak papier gekre
gen van de Raad van State. De
rechtszaken van de buurman be
ginnen weer van voor af aan."
Voor de landbouw was het een
middelmatig jaar. „Maar", zegt
Piet Dekker, „we hadden een top-
opbrengst van de suikerbieten.
We hadden een suikergehalte
van 17,1. Dat is heel erg goed.
Nog voordat de envelop met de
resultaten bij Ronald op de mat
lag, had ik het al zien staan op in
ternet. Dus dit jaar ben ik met
een printje naar Ronald gerend,
in plaats van andersom."
De kinderen van Piet en Katin
ka, Lennart van 12, Stephanie
van 9 en Ramon van 6, hebben
inmiddels afscheid genomen van
hun vrienden op de camping.
„Ach", relativeert Stephanie, „Ik
zit ook op gym en acro (acroba
tiek, red.) dus ik heb genoeg an
dere dingen te doen." Naast
school en haar sportverenigin
gen, helpt ze ook soms op het be
drijf door 's ochtends de paar
den mee buiten te zetten en het
kleinvee te voeren. En verder
speelt ze veel met de vriendin
nen 'van het dorp'.
Voor Lennart stond de hele zo
mer in het teken van voetbal. Hij
kwam bij de Zeeuwse selectie en
is op voetbalkamp gegaan. Maar
het voetbaltoernooi tussen drie
minicampings, dat hij samen
met een vriend georganiseerd
heeft, vond hij toch een van de
leukste gebeurtenissen van het
seizoen. En er komt een vervolg.
Volgend jaar willen de campings
wel twee of drie toernooitjes
houden.
Lennarts broertje Ramon heeft
niet zoveel op met voetbal. Hij
speelt gewoon graag een beetje
op de boerderij of gaat skateboar
den in de paardenstal als de paar
den buiten zijn. Of hij een beetje
goed is? Ramon haalt zijn schou
ders op. „Mwoah. Ik weet het
niet." Maar zijn broer en zus we
ten het wel. „Hij is hartstikke
goed. Hij kan zelfs een ollie",
zegt Stephanie. Ja, én springen
op zijn skateboard", zegt Lenn
art. „Springen en een ollie is het
zelfde", zegt Ramon. „En mag ik
nu van tafel mama?"
Dit was de laatste aflevering. Van
af volgende week staat het werk
van een dierenarts centraal.
Tineke Sluijter stelde het Zeeuwse boekenweekgeschenk samen, foto Mechteld Jansen