Zalige koeienmaag v18 Zaterdag 20 oktober 2007 PZC Aan het eind van een frisse april- ochtend vorig jaar nodigde een vriend me uit te lunchen in een van de oude straten van de wijk Qianmen in Peking, We hadden er al een dikke vier uur rondgelopen en met men sen gesproken over hun aanstaande ge dwongen verhuizing. Wegens stadsver nieuwing. „Het is allemaal heel ellendig. Kunnen we niets aan doen, maar we kun nen wel iets lekkers gaan eten", zei hij monter. Aan weerszijden van de straten en stegen stonden huizen met een lange historie. Ten zuiden van het Plein van de Hemelse Vrede lag Qjanmen net buiten de stads poort, tot de communisten de stads muren slechtten. Het was een bijna 800 jaar oude handelswijk, waar het wemelde van juweliers, geldwisse laars, ambachtslieden, stoffenverko- pers, sjacheraars en eettentjes. In de drie jaar dat ik hier voor deze krant werkte, werd dit een van mijn favo riete buurtjes. De meeste panden da teren uit de laatste keizerlijke dynas tie, die in 1912 ten einde kwam. Het eethuis van mevrouw Liu waar we terechtkwamen, was wel erg bij zonder. Het oudste deel van haar huis is meer dan 600 jaar oud. Het 'nieuwste' deel werd rond 1750 ge bouwd. Beneden is het restaurant en boven woont Liu met haar familie. Het was een van de beste plaatsen om iets van het oude Peking te zien. Houten meubels, verfijnd houtsnij werk, oud glas in de sponningen. Al leen een ventilator en een peertje aan het plafond verstoorden het idee van een tijdreis. Voor het eethuis stopte een man van eer biedwaardige leeftijd hete kooltjes in pan nen die er uitzien als een tulbandbakvorm. In het midden zit alleen geen gat, maar een houder voor kolen. In de bak rond de tuut komt de bouillon, waar de ingrediën ten in gekookt kunnen worden. Aan sobe re tafels zaten mannen in leren jacks te ro ken, terwijl ze behendig met hun stokjes stukjes vlees uit een hot pot haalden. We bestelden flinterdun gesneden rund en schapenvlees, groenten en naaldcham pignons. Om de ellende echt te vergeten, bestelde mijn disgenoot nog koeienmaag. Mevrouw Liu bracht even later de tulband- vormige pan met pittige bouillon en twee kleine schaaltjes met daarin een sesampas- ta met gefermenteerde tofu, ingemaakte bieslook en verse koriander. „Een eigen mengsel", legde Liu uit. „Een goede hot pot valt of staat met het sausje." Even later volgde de rest van de bestelling. Vlees, groenten, champignons en koeien maag. Ik keek naar de schaal en vervolgens naar mevrouw Liu. „Die moet je vers ko pen, even kort koken en dan in reepjes snijden en laten afkoelen. Alleen dan is het lekker. Bijna niemand doet het goed." Ik at de afgelopen jaren tijdens bitterkou de winters vaak hot pot, maar alleen me vrouw Liu wist hoe je een koeienmaag op tafel zet die, na acht tellen in de bouillon te hebben gehangen en vervolgens even is gedipt in de sesampasta, voortreffelijk smaakt. Ze woont inmiddels elders. Haar historische pand is gesloopt, het restaurant bestaat niet meer. Qianmen was aangewe zen als stadsvernieuwingsproject met dure winkels, waar toeristen volgend jaar en masse naar toe moeten komen. Winstmogelijkheden bleken voor ontwik kelaars aantrekkelijker dan behoud van een uniek stuk Peking met een unieke groep bewoners. Doodzonde, als u het mij vraagt. Niet alleen vanuit historisch, maar ook vanuit culinair oogpunt. Ik heb sinds de verdwijning van mevrouw Liu geen be hoorlijk klaargemaakte koeienmaag meer kunnen krijgen. Foto boven: Een Ferrari F50 in aanbouw. Het model werd tien jaar geleden ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van Ferrari in kleine serie gebouwd. Ferrari produceert voor het zestigjarig bestaan een serie van zes tig auto's, gebaseerd op de 612 Scaglietti. Foto midden: De beroemde Ferrari-fabriek in Maranello. Het is er binnen zo schoon en licht dat er planten en kleine bomen gedijen. Ferrari wil zo aantonen het beste voor te hebben met de werknemers. Foto onder: Met een laser wordt het leer voor het interieur van de kostbare Ferrari's uitgesneden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 90