Consument
Kwetteren bij
een 'digitale
koffieautomaat'
Schiphol
Koken uit boek of doosje
20 Zaterdag 20oktober2007 PZC
KOOP
door Wouter Klootwijk
Boven de Alpen
kunnen mensen alleen
Maggiblokjes prakken
Nee, het doosje is niet ontploft onderweg. Lezeres ]et
vond het in Italië. Ze had het niet eerder gezien en
dacht meteen aan de krant en zijn verslaggever. Ze
deed het op de post. Het was in de week dat in Nederland een
bijzonder kookboek verscheen en gelijkertijd het doosje room
uit Italië door de brievenbus kwam. Ook het kookboek is van
Italiaanse origine.
Het doosje geeft te denken. Is het nog wel waar wat van de Ita
lianen wordt beweerd? Dat ze zo goed kunnen koken. En ko
ken ze nog? Ze hebben wel allemaal het boek in huis. De Zilve
ren Lepel verscheen 57 jaar geleden, is 40 jaar later herzien en
wordt beschouwd als de kookbijbel van de Italiaanse keuken.
Twee jaar geleden werd het in het Engels vertaald en van die
vertaling zijn al meer dan een miljoen exemplaren verkocht.
Nu is er een Nederlandse editie (Unieboek/Van Dishoeck,
39,95 euro, volgend jaar 5 euro meer).
„Eindelijk", verzuchtte heer Uva uit Neck, de Nederlands-Itali
aanse kok die culi's alleen bij
zijn voornaam noemen, Mario.
Hij begon lang geleden een Itali
aans eethuisje langs een dijk bij
Purmerend en kreeg vele jaren
later een Michelinster. Niet om
zijn gerechten, maar om de
boodschap die hij hardnekkig blijft verkondingen. Koken
moet met goede en pure ingrediënten, anders kun je het beter
laten. Tijdens de presentatie van de Nederlandse editie van De
Zilveren Lepel in Amsterdam mompelde hij dat het boek hier
veel eerder had moeten verschijnen. Dan hadden wij Neder
landers eerder leren koken.
Zo arrogant als de Fransen zijn Italiaanse culinairen niet en Ita
liaanse koks, vaak vrouwen, koken doorgaans beter dan de
Fransen met hun grote mond. Ook veel Italianen denken dat
benoorden de Alpen mensen alleen Maggiblokjes kunnen fijn-
prakken en alle mensen in Nederland Cora heten met de ach
ternaam Van Mora.
Italianen in Nederland beschouwen de Nederlandse vertaling
van De Zilveren Lepel als een mijlpaal, een kroon op hun culi
naire zendingswerk onder de barbaren van Holland. Het is
een inspirerend boek, zeker. Toch staat er ook onzin in, had de
meer dan een halve eeuw oude productinformatie aangepast
moeten worden en mankeert aan dit kookboek wat aan bijna
alle kookboeken mankeert. Ook aan onze eigen klassieker,
Wannee's Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool. Je
krijgt aanwijzingen, maar geen uitleg over het waarom van de
handelingen.
Dan het doosje. Waarom zouden Italianen nog uit een kook
boek koken? Op het doosje staat ook hoe het moet, kip in pad
denstoelenroomsaus. Net zoals je van het doosje paddenstoe-
lenbouillonblokken leert risotto maken.
Over die bouillonblokken ging het op deze plek een tijdje gele
den. Je hoeft ze niet meer uit Italië te smokkelen want zijn ze
te koop bij Albert Heijn. Dat bericht was aanleiding voor leze
res Jet ('hart verpand aan Italië') om ons attent te maken op
ander paddenstoelennieuws. „Ik was weer in Italië en wat zag
ik tot mijn verbazing? Pakjes panna cotta, room waarmee je
het eten kunt opvetten, nu ook in de smaak van funghi porcini.
Onmiddellijk dacht ik aan u, altijd in voor iets nieuws. Ik ben
zo vrij u een pakje toe te sturen. Dan kunt u kennis nemen
van dit wonderlijke Italiaanse product en genieten van een
van al die heerlijke uitvindingen die Italianen doen op kookge-
bied. Nu maar hopen dat het tijdens het vervoer niet uit el
kaar spat."
Nee, dat is niet gebeurd. Ik kreeg eens gerookte haring toege
stuurd. Die kwam
Het boek dat veel te lang op zich liet wach
ten, de Zilveren Lepel, met een doosje
kookroom. foto CPD/PR
ook heel aan, maar
de tas van de post
bode heeft er nog
wekenlang naar ge
roken. De gekookte
room met geur die
aan eekhoorntjes
brood moet herin
neren is beter ver
pakt, je ruikt er aan
de buitenkant niets
aan. Een heerlijke
uitvinding?
AH opbellen en
doosjes bestellen?
Welnee, aan het
oude boek mag dan
wat mankeren, het
smaakt beter dan
het doosje.
The New York Times
noemt TYvitter een van
de snelstgroeiende feno
menen op internet. Ti
me Magazine zegt (vrij
vertaald) dat Twitter op pad is om
een vette hit te worden. News
week meldt: „Het lijkt of de hele
wereld aan het twitteren is gesla
gen." Dus, wat is Twitter?
Het betreft de nieuwste sociale net
werk-variant. Zoals ze zelf zeggen:
„Een wereldwijde gemeenschap
van vrienden en vreemden die ant
woord geven op een simpele
vraag: wat ben je aan het doen?"
Zo'n antwoord telt maximaal 140
tekens. Dat levert een hoop ge
kwetter op, want dat is de beteke
nis van het Engelse twitter.
We melden ons aan op www.twit-
ter.com en volgen trendwatcher
Vincent Everts (48). Zijn netwerk
telt 395 volgelingen terwijl hij zelf
het wel en wee van 177 mensen tot
zich neemt Want volgen en ge
volgd worden, daar draait alles
om.
Elke deelnemer kiest zijn vrienden
en vreemden. De twitteraar be
paalt wanneer en hoe hij de tekst
berichtjes wil ontvangen: op de
Twitter-site, als sms-jes op zijn mo
bieltje, als e-mail of via een dienst
als MSN.
Vincent Everts is flink bezig. Vanaf
april heeft hij meer dan driedui
zend berichtjes verstuurd, zo'n vijf
tien per dag. Zo lezen we wat Vin
cent uitspookt op Prinsjesdag en
wat hij meemaakt op het internet-
congres Picnic. Zoals: „Op de
Segway naar Picnic. Nog iets te be
leven?" „Goedemorge! Op weg
naar peuterzwemmen, daarna
Alex.nl en vanmiddag spreken op
politie 2.0-conferentie." „Ik geef
Twitter heet de nieuwste
rijzende ster op internet.
De opzet is erg simpel:
mensen vertellen elkaar
alleen maar wat ze aan
het doen zijn.
door Maarten van de Rakt
illustratie Marco Jeurissen
het toe! Ik slaap met een Blackber
ry, een iPhone plus mijn vrouw en
kind in mijn bed."
De trendwatcher is helemaal over
stag. Waarom? „We houden elkaar
op de hoogte: dit is een leuk arti
kel, dat moet je lezen, heb je het
laatste nieuws gezien? Of op een
conferentie: die spreker is niks, die
man moet je zien. Vroeger was ik
een nieuwsjunkie, maar nu ko
men de belangrijkste dingen via
Twitter naar me toe. Het is een
soort nieuwsfilter. De reacties bie
den ook duiding en verdieping",
zegt Everts.
„Het is een digitale koffieauto
maat. De ene keer praat je mee,
dan ben je weer een tijdje weg. Je
bepaalt zelf hoe je ermee omgaat.
Ik check af en toe wat er gaande is.
Dat kost niet veel tijd, het is een
makkelijk tussendoortje.
„Het is ook gezellig. Een column
maken is niet meer eenzaam. Als
ik er niet uitkom, twitter ik: waar
zal ik het over hebben. Zoveel
mensen in een keer bereiken, dat
kan nergens anders mee." Twitte
ren is heel direct. Everts: „Het is
sneller dan e-mail, heeft de intensi
teit van telefoneren. )e leert in kor
te tijd een hoop mensen kennen,
waar je iets aan kunt hebben."
Inmiddels versturen Twitteraars
tienduizenden berichten per dag.
Hoe groot de Twitter-dub is, wil
mede-oprichter Biz Stone niet
kwijt. „Laatst was ik in Nederland.
Ik heb veel mensen ontmoet die
erg enthousiast zijn over Twitter",
laat Stone weten vanuit San Fran
cisco. Everts houdt het op 10.000
Nederlanders.
Amerikaanse presidentskandida
ten lohn Edwards en Barack Oba-
ma hebben het ook al ontdekt. Ka
belzender Showtime levert een
soap via Twitter. Toen het Ameri
kaanse Congreslid Jennifer Dunn
overleed, werd dat meteen rondge-
twitterd, nog voor de officiële me
dedeling. Tijdens Pinkpop gebruik
te de VPRO Twitter om nieuwtjes
rond te strooien en reacties te ver
garen voor zijn digitale tv-kanaal.
Biz Stone denkt dat er een mooie
toekomst is weggelegd voor T\vit-
ter. Werkgevers kunnen gemakke
lijk contact onderhouden met de
werknemers, over waar ze zijn en
wat ze doen. Journalisten kunnen
snel nieuwsflitsen kwijt. Zo schij
nen The New York Times, Sky
News en de BBC belangstelling te
hebben voor deze dienst. Kijkers
kunnen meteen laten weten wat
ze van een uitzending vinden.
„Eenvoud heeft een belangrijke rol
gespeeld in het succes van Twit
ter", zegt Biz Stone. „Mensen wil
len dolgraag verbonden zijn met
anderen en wij maken hun dat ge
makkelijk. Ze willen op de hoogte
blijven zonder dat ze hoeven te
reageren."
Dat we een overdosis aan informa
tie om onze oren krijgen, vindt hij
niet. „Want je hebt het zeifin de
hand. Je bepaalt zelf hoe en wan
neer je de berichten ontvangt. Zo
kun je hem automatisch uitzetten
onder het eten. Kortweg, Twitter
is wat je ervan maakt." Maar het
door Herman Stil
Nooit meer ongestraft
sleutelen aan de onli-
ne-volksencyclopedie
Wikipedia. Ingewijden
konden altijd al achterhalen wie
veranderingen doorvoerde, met
een handige website kunnen min
der doorgewinterde Wikiwatchers
dat nu ook doen voor de Neder
landse versie.
Wikipedia is een openbare ency
clopedie waar iedereen een wijzi
ging aan een lemma kan doorvoe-