Consument Kwetteren bij een 'digitale koffieautomaat' Schiphol Koken uit boek of doosje 20 Zaterdag 20oktober2007 PZC KOOP door Wouter Klootwijk Boven de Alpen kunnen mensen alleen Maggiblokjes prakken Nee, het doosje is niet ontploft onderweg. Lezeres ]et vond het in Italië. Ze had het niet eerder gezien en dacht meteen aan de krant en zijn verslaggever. Ze deed het op de post. Het was in de week dat in Nederland een bijzonder kookboek verscheen en gelijkertijd het doosje room uit Italië door de brievenbus kwam. Ook het kookboek is van Italiaanse origine. Het doosje geeft te denken. Is het nog wel waar wat van de Ita lianen wordt beweerd? Dat ze zo goed kunnen koken. En ko ken ze nog? Ze hebben wel allemaal het boek in huis. De Zilve ren Lepel verscheen 57 jaar geleden, is 40 jaar later herzien en wordt beschouwd als de kookbijbel van de Italiaanse keuken. Twee jaar geleden werd het in het Engels vertaald en van die vertaling zijn al meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Nu is er een Nederlandse editie (Unieboek/Van Dishoeck, 39,95 euro, volgend jaar 5 euro meer). „Eindelijk", verzuchtte heer Uva uit Neck, de Nederlands-Itali aanse kok die culi's alleen bij zijn voornaam noemen, Mario. Hij begon lang geleden een Itali aans eethuisje langs een dijk bij Purmerend en kreeg vele jaren later een Michelinster. Niet om zijn gerechten, maar om de boodschap die hij hardnekkig blijft verkondingen. Koken moet met goede en pure ingrediënten, anders kun je het beter laten. Tijdens de presentatie van de Nederlandse editie van De Zilveren Lepel in Amsterdam mompelde hij dat het boek hier veel eerder had moeten verschijnen. Dan hadden wij Neder landers eerder leren koken. Zo arrogant als de Fransen zijn Italiaanse culinairen niet en Ita liaanse koks, vaak vrouwen, koken doorgaans beter dan de Fransen met hun grote mond. Ook veel Italianen denken dat benoorden de Alpen mensen alleen Maggiblokjes kunnen fijn- prakken en alle mensen in Nederland Cora heten met de ach ternaam Van Mora. Italianen in Nederland beschouwen de Nederlandse vertaling van De Zilveren Lepel als een mijlpaal, een kroon op hun culi naire zendingswerk onder de barbaren van Holland. Het is een inspirerend boek, zeker. Toch staat er ook onzin in, had de meer dan een halve eeuw oude productinformatie aangepast moeten worden en mankeert aan dit kookboek wat aan bijna alle kookboeken mankeert. Ook aan onze eigen klassieker, Wannee's Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool. Je krijgt aanwijzingen, maar geen uitleg over het waarom van de handelingen. Dan het doosje. Waarom zouden Italianen nog uit een kook boek koken? Op het doosje staat ook hoe het moet, kip in pad denstoelenroomsaus. Net zoals je van het doosje paddenstoe- lenbouillonblokken leert risotto maken. Over die bouillonblokken ging het op deze plek een tijdje gele den. Je hoeft ze niet meer uit Italië te smokkelen want zijn ze te koop bij Albert Heijn. Dat bericht was aanleiding voor leze res Jet ('hart verpand aan Italië') om ons attent te maken op ander paddenstoelennieuws. „Ik was weer in Italië en wat zag ik tot mijn verbazing? Pakjes panna cotta, room waarmee je het eten kunt opvetten, nu ook in de smaak van funghi porcini. Onmiddellijk dacht ik aan u, altijd in voor iets nieuws. Ik ben zo vrij u een pakje toe te sturen. Dan kunt u kennis nemen van dit wonderlijke Italiaanse product en genieten van een van al die heerlijke uitvindingen die Italianen doen op kookge- bied. Nu maar hopen dat het tijdens het vervoer niet uit el kaar spat." Nee, dat is niet gebeurd. Ik kreeg eens gerookte haring toege stuurd. Die kwam Het boek dat veel te lang op zich liet wach ten, de Zilveren Lepel, met een doosje kookroom. foto CPD/PR ook heel aan, maar de tas van de post bode heeft er nog wekenlang naar ge roken. De gekookte room met geur die aan eekhoorntjes brood moet herin neren is beter ver pakt, je ruikt er aan de buitenkant niets aan. Een heerlijke uitvinding? AH opbellen en doosjes bestellen? Welnee, aan het oude boek mag dan wat mankeren, het smaakt beter dan het doosje. The New York Times noemt TYvitter een van de snelstgroeiende feno menen op internet. Ti me Magazine zegt (vrij vertaald) dat Twitter op pad is om een vette hit te worden. News week meldt: „Het lijkt of de hele wereld aan het twitteren is gesla gen." Dus, wat is Twitter? Het betreft de nieuwste sociale net werk-variant. Zoals ze zelf zeggen: „Een wereldwijde gemeenschap van vrienden en vreemden die ant woord geven op een simpele vraag: wat ben je aan het doen?" Zo'n antwoord telt maximaal 140 tekens. Dat levert een hoop ge kwetter op, want dat is de beteke nis van het Engelse twitter. We melden ons aan op www.twit- ter.com en volgen trendwatcher Vincent Everts (48). Zijn netwerk telt 395 volgelingen terwijl hij zelf het wel en wee van 177 mensen tot zich neemt Want volgen en ge volgd worden, daar draait alles om. Elke deelnemer kiest zijn vrienden en vreemden. De twitteraar be paalt wanneer en hoe hij de tekst berichtjes wil ontvangen: op de Twitter-site, als sms-jes op zijn mo bieltje, als e-mail of via een dienst als MSN. Vincent Everts is flink bezig. Vanaf april heeft hij meer dan driedui zend berichtjes verstuurd, zo'n vijf tien per dag. Zo lezen we wat Vin cent uitspookt op Prinsjesdag en wat hij meemaakt op het internet- congres Picnic. Zoals: „Op de Segway naar Picnic. Nog iets te be leven?" „Goedemorge! Op weg naar peuterzwemmen, daarna Alex.nl en vanmiddag spreken op politie 2.0-conferentie." „Ik geef Twitter heet de nieuwste rijzende ster op internet. De opzet is erg simpel: mensen vertellen elkaar alleen maar wat ze aan het doen zijn. door Maarten van de Rakt illustratie Marco Jeurissen het toe! Ik slaap met een Blackber ry, een iPhone plus mijn vrouw en kind in mijn bed." De trendwatcher is helemaal over stag. Waarom? „We houden elkaar op de hoogte: dit is een leuk arti kel, dat moet je lezen, heb je het laatste nieuws gezien? Of op een conferentie: die spreker is niks, die man moet je zien. Vroeger was ik een nieuwsjunkie, maar nu ko men de belangrijkste dingen via Twitter naar me toe. Het is een soort nieuwsfilter. De reacties bie den ook duiding en verdieping", zegt Everts. „Het is een digitale koffieauto maat. De ene keer praat je mee, dan ben je weer een tijdje weg. Je bepaalt zelf hoe je ermee omgaat. Ik check af en toe wat er gaande is. Dat kost niet veel tijd, het is een makkelijk tussendoortje. „Het is ook gezellig. Een column maken is niet meer eenzaam. Als ik er niet uitkom, twitter ik: waar zal ik het over hebben. Zoveel mensen in een keer bereiken, dat kan nergens anders mee." Twitte ren is heel direct. Everts: „Het is sneller dan e-mail, heeft de intensi teit van telefoneren. )e leert in kor te tijd een hoop mensen kennen, waar je iets aan kunt hebben." Inmiddels versturen Twitteraars tienduizenden berichten per dag. Hoe groot de Twitter-dub is, wil mede-oprichter Biz Stone niet kwijt. „Laatst was ik in Nederland. Ik heb veel mensen ontmoet die erg enthousiast zijn over Twitter", laat Stone weten vanuit San Fran cisco. Everts houdt het op 10.000 Nederlanders. Amerikaanse presidentskandida ten lohn Edwards en Barack Oba- ma hebben het ook al ontdekt. Ka belzender Showtime levert een soap via Twitter. Toen het Ameri kaanse Congreslid Jennifer Dunn overleed, werd dat meteen rondge- twitterd, nog voor de officiële me dedeling. Tijdens Pinkpop gebruik te de VPRO Twitter om nieuwtjes rond te strooien en reacties te ver garen voor zijn digitale tv-kanaal. Biz Stone denkt dat er een mooie toekomst is weggelegd voor T\vit- ter. Werkgevers kunnen gemakke lijk contact onderhouden met de werknemers, over waar ze zijn en wat ze doen. Journalisten kunnen snel nieuwsflitsen kwijt. Zo schij nen The New York Times, Sky News en de BBC belangstelling te hebben voor deze dienst. Kijkers kunnen meteen laten weten wat ze van een uitzending vinden. „Eenvoud heeft een belangrijke rol gespeeld in het succes van Twit ter", zegt Biz Stone. „Mensen wil len dolgraag verbonden zijn met anderen en wij maken hun dat ge makkelijk. Ze willen op de hoogte blijven zonder dat ze hoeven te reageren." Dat we een overdosis aan informa tie om onze oren krijgen, vindt hij niet. „Want je hebt het zeifin de hand. Je bepaalt zelf hoe en wan neer je de berichten ontvangt. Zo kun je hem automatisch uitzetten onder het eten. Kortweg, Twitter is wat je ervan maakt." Maar het door Herman Stil Nooit meer ongestraft sleutelen aan de onli- ne-volksencyclopedie Wikipedia. Ingewijden konden altijd al achterhalen wie veranderingen doorvoerde, met een handige website kunnen min der doorgewinterde Wikiwatchers dat nu ook doen voor de Neder landse versie. Wikipedia is een openbare ency clopedie waar iedereen een wijzi ging aan een lemma kan doorvoe-

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 20