De Eetkamer
kiest met verve
KERSTREIZEN
KRAS.NL
j)e maai:
m
boek online of bel 0900 - 9697
8-daagse vlieg-/busreizen Europa
waarom zou je verder zoeken
voor meer Kerstaanbiedingen kijk op kras.nl of vraag de gratis brochure aan!
PZC Zaterdag 13 oktober 2007 33
In de Smaak van Edith en Raymond
staat deze maand de vegetarische keu
ken centraal. We hebben lang getwij
feld of we vegetarisch eten als apart the
ma zouden behandelen. Bekend mag wor
den verondersteld dat door vlees- en visloos
te eten het milieu minder belast wordt. Op
verzoek van enkele vegetariërs zijn we ech
ter gezwicht. Edith ging naar De Eetkamer
in Middelburg.
De Eetkamer is een vis- en vleesrestau
rant in de duurdere prijsklasse. Van koks
van hoog niveau verwachten we dat ze
goed vegetarisch kunnen koken. We zeg
gen bij de reservering dat een van de
twee gasten vegetarisch wil eten. Dat we
van de PZC zijn, houden we zoals ge
woonlijk geheim.
„Wij hebben een vegetarisch menu op
de kaart", zegt eigenares Emma de Pree.
Mooi, dat zit goed. Vreemd is dat toch.
Als je doorgeeft dat je vegetarisch wilt
eten, dan verwacht je ook dat er iets te
kiezen valt. Dat is bij de Eetkamer niet
het geval. Je laat de keuze over aan de
keukenbrigade. Het is kiezen of delen.
Maar, zegt Emma, er zijn gasten die een
keer in de maand, bij de wisseling van
de kaart, weer terugkomen om vegeta
risch te eten. Dat doen ze al jaren en
slaan geen maand over. Ik geef me als ge
legenheidsvegetariër over aan het vegeta
rische driegangenmenu van 33,50 euro.
Even nog terug naar het begin. We zit
ten amper als er al een paar amuses van
zoetzuur ingelegde tomaatjes en olijven
worden aangeboden. Simpele amuses,
denken we, voor een restaurant van
faam. Maar nee, we zitten fout, het zijn
binnenkomertjes, de echte amuses vol
gen. Voor de niet-vegetariër is dat een bit
terballetje van garnalen, Spaanse serrano-
ham, een stukje tonijn. Ik krijg een kwar
teleitje, blini van Walcherse aardappel
met een zalfje van tuinkruiden en brand
netelkaas. En dan moeten de voorgerech
ten nog komen. Ik word bij de eerste
gang verrast met een mooie carpaccio
van pomodori tomaten, een salade van
rucola, pijnboompitjes, siroop van acei-
to-balsamico en chips van parmezaan.
Die chips geeft pittigheid aan het voorge
recht. De entree van het menu Marché
(menuprijs is 33,50 euro) is een lust voor
het oog. De chef-kok heeft in de Japanse
keuken gekeken. Op een langwerpig,
smal bord is een gamba naast een sashi-
mi van tonijn (rauw en kakelvers) wegge
legd. Met de tartaar van tonijn en rode
uitjes in zoetzuur is het al een mooie
combinatie. Maar met de mousse van
soya bereikt de tonijn een haast onover
troffen samenspel. De zelfgebakken brio
ches zijn even getoast en duidelijk zelfge
bakken. Mijn hoofdgerecht bestaat uit
een tempura van aurbergine, groene as
perges, truffelsaus, gekarameliseerde wit
lof en eekhoorntjesbrood gaan vergezeld
van pommes dauphines. Creatief, uitge
balanceerd en lekker. Het hoofdgerecht
van de menu Marché bestaat uit gegrilde
scholfilet en spinazie, geschaafde truffel
en moriellesaus. Ook al goed. Voor het
nagerecht proberen we de zoete en harti
ge variant: het warm peertje, een choco-
Sander de Jonge (links) en Jan de Pree van
de Eetkamer. foto Ruben Oreel
ladebombe en huisgemaakte vanille
roomijs en het kaasplankje met pruime-
dantjes, ontpitte grote druiven, honing
en huisgebakken notenbrood.
De naam chocoladebombe is goed geko
zen. Nadat je de wat broze buitenkant
hebt doorgebeten, is het even niets dan
chocolade wat je proeft. De kwaliteit van
de keuken is hoog. Jammer dan toch, dat
er geen vegetarische gerechten op de
kaart staan. Ook niet-vegetariërs hoeven
niet altijd vis of vlees te eten en ze kun
nen verleid worden om het vegetarische
menu te nemen. Een mooie opdracht
voor goede keukenbrigades.
De Eetkamer: Wagenaarstraat 13-15,
4331 CX - Middelburg - onS-635676. Ro
ken: kan, pinnen kan, rolstoelvriendelijk.
Lunch van dinsdag t/m vrijdag van 12.00
t/m 14.00 uur (op reservering) Diner vanaf
18.00 uur. Gesloten op zondag en maan
dag. website: www.eetkamermiddelburg
Entourage:
Bediening aan tafel:
Helderheid van de kaart:
Horen, zien en ruiken:
Je waant je in een klassiek Frans res
taurant.
Conclusie: De menuutjes van de Eetka
mer zijn scherp geprijsd. De kwaliteit
van de keuken is hoog. Er wordt vege
tarisch gekookt op verzoek. Ze heb
ben vegetarisch eten niet steevast op
de kaart staan omdat hun gasten daar
niet warm voor liepen. Tijd voor een
heroverweging.
Kijk voor eerdere afleveringen op:
www.pzc.nl/smaakvan
onvoldoende goed
matig uitstekend
voldoende
Prijs/kwaliteit:
vele extra
Boek nü bij KRAS één van de zeer voordelige
en complete reizen met kerst en nieuwjaar! U
verblijft in goede hotels, waar u geniet van diverse
feestelijke extra's, zoals kerstdiners, overheerlijke
buffetten en gezellige oudejaarsfeesten. Kies uit
één van onze comfortabele en supervoordelige
vlieg-/busreizen, waarbij uiteraard ook een uit
gebreid excursieprogramma is inbegrepen. Staat
uw favoriete bestemming er niet tussen? Vraag dan
onze gratis brochure Kerst- en Nieuwsjaarsreizen
aan, boordevol leuke ideeën voor de feestdagen.
Uiteraard kunt u voor ons complete aanbod ook
terecht op onze website www.kras.nl.
8 dgn KERST OP MADEIRA v.a. 639
Vertrekdatum: 20/12
Het prachtige, zonzekere en subtropische eiland
Madeira, gelegen in de Atlantische Oceaan, is
één van de meest geliefde vakantiebestemmin
gen van Europa. Het milde klimaat, het is het
hele jaar 25°C, zorgt vooreen weelderige natuur
met mooie bloemen en planten. Vandaar de pas
sende bijnaam het bloemeneiland! U gaat gega
randeerd een heerlijke week tegemoet!
Prijzen zijn p.p bij een bezetting van 2 personen.
Voor uitgebreide reisbeschrijving/reservering,
zie www.kras.nl/22043
8 dgn NAPELS OMGEVING v.a. 699
Vertrekdatum: 21/12
Napels is de bakermat van de kerststal; men
komt rond kersttijd van heinde en verre naar
deze stad om de echte Napolitaanse kerststal te
bewonderen. Ze zijn er in deze tijd van het jaar
overal en in alle maten, kleuren en materialen
terug te vinden! Maar niet alleen de kerststallen
verdienen.onze aandacht, daarvoor is de omge
ving té interessant!
Prijzen zijn p.p bij een bezetting van 2 personen.
Voor uitgebreide reisbeschrijving/reservering,
zie www.kras.nl/22031
8 dgn KERST IN ANDALUSIË v.a. €759
Vertrekdatum: 22/12
Deze schitterende kerstreis brengt u naar het
historische Andalusië. Het zuiden van Spanje
is niet alleen oogverblindend mooi, maar wat
cultuur en geschiedenis betreft misschien wel
het meest interessante deel van het land. U
maakt kennis met Sevilla, Ronda, Granada,
Córdoba en tal van andere leuke plaatsjes... dat
belooft wat!
Prijzen zijn p.p bij een bezetting van 2 personen.
Voor uitgebreide reisbeschrijving/reservering,
zie www.kras.nl/22046
Inclusief