De ideale keuken
I v45
PZC Zaterdag 13 oktober 2007
Een keuken waarin bukken, strekken, vooroverbuigen en lopen
tot een minimum beperkt wordt: het lijkt logisch, maar toch
zijn capriolen in de keuken de alledaagse praktijk. Een fabrikant
van sluitsystemen voor lades en kasten komt met een oplossing.
door Anja Sparidaans foto's CPD
Een filmpje van mensen
die in hun keuken aan
het werk zijn, levert veel
herkenbare situaties op.
De onnodige afstand die
bijvoorbeeld wordt afgelegd met af
val uit het gootsteenputje richting
vuilnisemmer. Of de onbedoelde
strekoefeningen die nodig zijn om
de voorraad in de bovenste keu
kenkast te zetten. En wat te den
ken van al die mensen die hun
hoofd blijven stoten aan keuken
kastjes.
„Hilarisch", zegt Peter van Hoecke,
dealer van Dynamic Space, een
concept waarbij dergelijke onge
makken zijn uitgebannen. „Het is
de alledaagse werkelijkheid. Het
zou nog niet zo erg zijn als de keu
ken toch aan vervanging toe is.
Maar ook mensen met een nieuwe
keuken maken dit elke dag mee."
Het ergert hem dat de keuken
branche de consument niet beter
adviseert. Want het is zo simpel
om dergelijke capriolen te voorko
men. „Zelf heb ik thuis ook een
nieuwe keuken die niet logisch is
ingedeeld. Dat irriteert me elke
dag. Het is ook nog eens zonde
van de investering."
Mede vanwege die ervaring liep
hij meteen warm voor de filosofie
achter het keukenconcept van Dy
namic Space. Die luidt: 'Richt de
keuken individueel in, orden ge-
bruikszones, berg optimaal op,
zorg voor ergonomie en breng de
juiste beweging in de keuken'. De
gedachte is van Blum, een Oosten
rijkse fabrikant van sluitsystemen
voor laden en kasten die worden
toegepast in keukens van merken
als Keiler, Bruynzeel en Tulp.
„Ergonomie is een belangrijk uit
gangspunt. De sluitsystemen moe
ten kasten en laden makkelijker
toegankelijk maken", aldus Van
Hoecke, specialist in functioneel
meubelbeslag én dealer van Blum.
Dynamic Space is een keukencon
cept dat als doel heeft tot de meest
ideale keukenindeling te komen.
Om dat voor elkaar te krijgen, wor
den vijf keukenzones onderschei
den: bevoorrading, opberging,
spoeling en afval, voorbereiding
en koken en bakken. „Iedere zone
heeft zijn eigen, specifieke inde-
lingsvereisten en bewegingsaspec
ten. Samen bepalen de vijf zones
de totaalinrichting van de keuken.
Als je ze goed ordent, voorkom je
allerlei logistieke problemen."
Van Hoecke bevestigt dat de filoso
fie achter deze aanpak niet nieuw
is. „Maar de keukenbranche past
deze uitgangspunten nog nauwe
lijks toe in de ontwerpen. Daarom
richten wij ons rechtstreeks tot de
consument. We willen hem be
wust maken van de meerwaarde
van een goede keukenindeling."
Blum brengt zelf geen keukens op
de markt en moet zijn filosofie
dus via fabrikanten en dealers aan
de consument overbrengen. Bij de
betere keukeninrichters is aan de
hand van Dynamic Space een indi
viduele keukenindeling in de mees
te kwaliteitskeukens toe te passen.
Overigens zonder dat de prijs van
de keuken daardoor automatisch
(veel) hoger uitvalt. „Maar dat is
lang niet voldoende om de ogen
en oren van mensen te openen."
De film die Blum heeft laten ma
ken is een andere manier. „Die la
ten we vaak zien tijdens beurzen
en presentaties. Het werkt, ieder
een herkent de scènes." De inrich
ting van een keukenlab in Neder
land zou een mogelijke volgende
stap zijn. „Het idee is dat mensen
daar een keukenontwerp, liefst in
de praktijk, kunnen uitproberen.
Dan kunnen ze nog altijd bijstel
len voor ze tot aankoop overgaan."
Ook investeert Blum in
ergonomisch onder
zoek. Daaruit zijn veel
nieuwe producten
voortgekomen, zoals een techniek
voor zacht openen en sluiten van
lades. Maar ook een lade rondom
de onderkant van de gootsteen,
flessenlades, bordenhouders, klap
deursystemen en brede, uittrekba-
re lades met gesloten zijwanden.
Als aanvulling op Dynamic Space
heeft Van Hoecke de opbergserie
Orgalux ontwikkeld, waarmee la
des en kasten efficiënter benut
kunnen worden. Zo is er bijvoor
beeld een lade-indeling voor pan
nen met dekselvakken plus een
kruising tussen de apothekerskast
en een doorsnee voorraadkast,
waarin ruim anderhalf keer zoveel
levensmiddelen passen. „Alleen
door ruimtebesparend sluitwerk
toe te passen en uitschuifbare vak
ken in het kasteninterieur te ver
werken. In een keuken heb je im
mers nooit genoeg ruimte."
■Pjj www.dynamicspace.com
www.orgalux.com
Grote foto boven: De ruimte tussen
spoelbak en fornuis moet groot
zijn. Daar wordt het meest ge
werkt.
Foto boven: Met een hoeklade
wordt ieder hoekje benut.
Foto geheel links: Het voordeel van
diepe en volledig uittrekbare laden
is dat de gebruiker overal gemakke
lijk bij kan.
Foto links: Afvalscheiding onder de
gootsteen.
Tips voor optimale keuken
volgens Dynamic Space
Bepaal je gebruikersprofiel
Noteer de afmeting van de ruimte
Kies de keukenvorm
Maak een opberginventaris
Plan vijf aparte keukenzones
Plaats de keukenzones in
de juiste volgorde
Pas de werkhoogte aan de
lichaamslengte aan
Plaats goederen op het juiste
ergonomische niveau
Vermijd deuren in de onderkasten
Kies voor deuren met een
grotere openingshoek
Kies voor slimme kastoplossingen
Zorg voor voldoende werkruimte
Kies voor volledig uittrekbare laden
Kies voor extra brede,
diepe en hoge laden
Maak gebruik van praktische
opbergsystemen
Kies voor een geruisloze keuken