De ideale keuken I v45 PZC Zaterdag 13 oktober 2007 Een keuken waarin bukken, strekken, vooroverbuigen en lopen tot een minimum beperkt wordt: het lijkt logisch, maar toch zijn capriolen in de keuken de alledaagse praktijk. Een fabrikant van sluitsystemen voor lades en kasten komt met een oplossing. door Anja Sparidaans foto's CPD Een filmpje van mensen die in hun keuken aan het werk zijn, levert veel herkenbare situaties op. De onnodige afstand die bijvoorbeeld wordt afgelegd met af val uit het gootsteenputje richting vuilnisemmer. Of de onbedoelde strekoefeningen die nodig zijn om de voorraad in de bovenste keu kenkast te zetten. En wat te den ken van al die mensen die hun hoofd blijven stoten aan keuken kastjes. „Hilarisch", zegt Peter van Hoecke, dealer van Dynamic Space, een concept waarbij dergelijke onge makken zijn uitgebannen. „Het is de alledaagse werkelijkheid. Het zou nog niet zo erg zijn als de keu ken toch aan vervanging toe is. Maar ook mensen met een nieuwe keuken maken dit elke dag mee." Het ergert hem dat de keuken branche de consument niet beter adviseert. Want het is zo simpel om dergelijke capriolen te voorko men. „Zelf heb ik thuis ook een nieuwe keuken die niet logisch is ingedeeld. Dat irriteert me elke dag. Het is ook nog eens zonde van de investering." Mede vanwege die ervaring liep hij meteen warm voor de filosofie achter het keukenconcept van Dy namic Space. Die luidt: 'Richt de keuken individueel in, orden ge- bruikszones, berg optimaal op, zorg voor ergonomie en breng de juiste beweging in de keuken'. De gedachte is van Blum, een Oosten rijkse fabrikant van sluitsystemen voor laden en kasten die worden toegepast in keukens van merken als Keiler, Bruynzeel en Tulp. „Ergonomie is een belangrijk uit gangspunt. De sluitsystemen moe ten kasten en laden makkelijker toegankelijk maken", aldus Van Hoecke, specialist in functioneel meubelbeslag én dealer van Blum. Dynamic Space is een keukencon cept dat als doel heeft tot de meest ideale keukenindeling te komen. Om dat voor elkaar te krijgen, wor den vijf keukenzones onderschei den: bevoorrading, opberging, spoeling en afval, voorbereiding en koken en bakken. „Iedere zone heeft zijn eigen, specifieke inde- lingsvereisten en bewegingsaspec ten. Samen bepalen de vijf zones de totaalinrichting van de keuken. Als je ze goed ordent, voorkom je allerlei logistieke problemen." Van Hoecke bevestigt dat de filoso fie achter deze aanpak niet nieuw is. „Maar de keukenbranche past deze uitgangspunten nog nauwe lijks toe in de ontwerpen. Daarom richten wij ons rechtstreeks tot de consument. We willen hem be wust maken van de meerwaarde van een goede keukenindeling." Blum brengt zelf geen keukens op de markt en moet zijn filosofie dus via fabrikanten en dealers aan de consument overbrengen. Bij de betere keukeninrichters is aan de hand van Dynamic Space een indi viduele keukenindeling in de mees te kwaliteitskeukens toe te passen. Overigens zonder dat de prijs van de keuken daardoor automatisch (veel) hoger uitvalt. „Maar dat is lang niet voldoende om de ogen en oren van mensen te openen." De film die Blum heeft laten ma ken is een andere manier. „Die la ten we vaak zien tijdens beurzen en presentaties. Het werkt, ieder een herkent de scènes." De inrich ting van een keukenlab in Neder land zou een mogelijke volgende stap zijn. „Het idee is dat mensen daar een keukenontwerp, liefst in de praktijk, kunnen uitproberen. Dan kunnen ze nog altijd bijstel len voor ze tot aankoop overgaan." Ook investeert Blum in ergonomisch onder zoek. Daaruit zijn veel nieuwe producten voortgekomen, zoals een techniek voor zacht openen en sluiten van lades. Maar ook een lade rondom de onderkant van de gootsteen, flessenlades, bordenhouders, klap deursystemen en brede, uittrekba- re lades met gesloten zijwanden. Als aanvulling op Dynamic Space heeft Van Hoecke de opbergserie Orgalux ontwikkeld, waarmee la des en kasten efficiënter benut kunnen worden. Zo is er bijvoor beeld een lade-indeling voor pan nen met dekselvakken plus een kruising tussen de apothekerskast en een doorsnee voorraadkast, waarin ruim anderhalf keer zoveel levensmiddelen passen. „Alleen door ruimtebesparend sluitwerk toe te passen en uitschuifbare vak ken in het kasteninterieur te ver werken. In een keuken heb je im mers nooit genoeg ruimte." ■Pjj www.dynamicspace.com www.orgalux.com Grote foto boven: De ruimte tussen spoelbak en fornuis moet groot zijn. Daar wordt het meest ge werkt. Foto boven: Met een hoeklade wordt ieder hoekje benut. Foto geheel links: Het voordeel van diepe en volledig uittrekbare laden is dat de gebruiker overal gemakke lijk bij kan. Foto links: Afvalscheiding onder de gootsteen. Tips voor optimale keuken volgens Dynamic Space Bepaal je gebruikersprofiel Noteer de afmeting van de ruimte Kies de keukenvorm Maak een opberginventaris Plan vijf aparte keukenzones Plaats de keukenzones in de juiste volgorde Pas de werkhoogte aan de lichaamslengte aan Plaats goederen op het juiste ergonomische niveau Vermijd deuren in de onderkasten Kies voor deuren met een grotere openingshoek Kies voor slimme kastoplossingen Zorg voor voldoende werkruimte Kies voor volledig uittrekbare laden Kies voor extra brede, diepe en hoge laden Maak gebruik van praktische opbergsystemen Kies voor een geruisloze keuken

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 107