Eten en drinken
ETALAGE
PZC Donderdag 4 oktober 2007 I 25"
als eigen geld, pakweg 35.000 euro.
„We hebben regelmatig contact.
We springen ook zelf in de auto
om even te gaan kijken. Dat is hart
stikke leuk. We zijn toch medever
antwoordelijk voor het succes van
de ondernemer."
Toen Ninande en Ronald startten,
waren veel producten nog niet op
de markt. „Toevallig was er net ie
mand een bagelbakkerij begon
nen. Veel maakten we zelf. We
stonden zelfbijvoorbeeld
creamcheese, een soort roomkaas,
te mengen. Elk onderdeel hebben
we aan den lijve ervaren. We wil
len alles zoveel mogelijk in eigen
hand hebben. We zijn zo arrogant
te denken dat we het zelf beter
doen. Later zochten we partners
die producten kunnen maken zo
als wij dat willen."
Het liefst zou het tweetal alles on
der controle hebben, van de sinaas
appels tot de wortels.
Zo bezochten ze ook de plan
tage waar de koffie van
daan komt. „We hebben
Carl Janson leren kennen, die met
zijn drie broers een plantage runt
in Panama. Hij levert exclusief aan
ons. We hebben voor hem geko
zen omdat de koffie lekkerder is,
maar ook vanwege de manier van
werken, de arbeidsomstandighe
den, zorg voor personeel op ge
bied van scholing en gezondheid."
Het is dringen in de koffie
broodjeszakenmarkt. Subway bij
voorbeeld, een Amerikaanse for
mule, wil in Nederland van 45 nu
naar 210 in 2010. Wereldwijd is de
Waar komt de
bagel vandaan?
De bagel heeft heel wat om
zwervingen achter de rug. In
1683 zou een joodse bakker in
Wenen de koning van Polen
hebben willen bedanken voor
het beschermen van zijn land
genoten tegen de Turkse bezet
ters. Hij maakte een rolletje in
de vorm van een stijgbeugel,
een verwijzing naar de hobby
van de koning.
In Polen gebruikten moeders
bagels als een gezonde bijt
ring. Vervolgens kwamen de
bagels in Rusland terecht.
Aan het eind van de negentien
de eeuw namen joodse immi
granten de bagel mee naar
Amerika. Ze vestigden zich
met name in New York, een
stad die met de bagel wordt ge
associeerd. Zo is er de klassie
ke New York-bagel, belegd met
roomkaas, gerookte zalm en ui.
WIJNLIJST Wie ook eens bij een
ander te rade wil gaan dan bij
de Nederlandse wijnschrijvers
Hamersma, Duijker en Klei kan
terecht bij Matt Skinner, de som-
melier van Jamie Oliver. De Au
straliër schreef Superwijn 2008,
waarin de volgens hem hon
derd beste wijnen staan opgeno
men. 'Voor wie iets meer wil
dan de slobber van de super
markt', aldus zijn uitgever, wat
een sneer lijkt naar de boeken
over supermarktwijnen van de
Nederlanders hierboven. Skin
ner heeft zijn onderwerp inge
deeld in drink-, geef-, eet-, feest
en bewaarwijnen. In al die cate
gorieën heeft hij wijnen voor el
ke portemonnee.
[F] Matt Skinner: Superwijn 2008, uitge-
verij Kosmos, 192 pagina's, 9,95 eu
ro.
De Rubens-appel
foto CPD
Het is appeltijd. Na
dat eerder al de nieuwe appel
Kanzi werd geïntroduceerd,
volgt nu Rubens, volgens groen
tecoöperatie The Greenery een
lichtzoete, frisse appel. Vier
maanden per jaar is hij er maar,
van september tot januari. Vorig
jaar was hij al heel mondjes
maat verkrijgbaar, maar nu
gooit The Greenery er een hele
campagne tegenaan, onder het
motto 'de beste appel van Ne
derland'. Onderdeel daarvan
zijn heuse appelproeverijen in
supermarkten en een wedstrijd
waarbij je een Rubens-appel
boom kunt winnen.
In ver
band met de wijnweek, deze
week, is een nieuwe webdienst
gelanceerd: een vergelijkingssite
voor wijn. De consument kan
wijnen vergelijken op prijs, jaar
gang en kwaliteit en zijn keuze
direct bestellen. De eerste zeven
wijn-webwinkels doen inmid
dels mee. Eind dit jaar komen er
naar verwachting nog twintig
bij. De wijnliefhebber krijgt in
de supermarkt vaak onvoldoen
de informatie over de smaak, de
ze service biedt wijnenwijn.nl
de consument wel. Elke winkel
zal zijn eigen kenmerk of specia
liteit hebben. De wijn kan bij
voorbeeld goedkoper zijn dan
in de winkel of beschreven wor
den door bekende wijngoeroes.
Bijkomend voordeel is dat de
wijn thuis wordt bezorgd. Uit re
cent onderzoek blijkt dat 63 pro
cent van de consumenten ge
bruik maakt van vergelijkingssi
tes voordat ze besluiten iets te
kopen.
Ninande Thio en Ronald Bakker, bedenkers van de Bagels Beans-formuie.
foto Herman van Gestel
Foto rechts: Een gevel van Bagels Beans. foto GPD
gepasseerd. De
uit Amsterdam
stammende CoffeeCom-
pany telt eind dit jaar 23 zaken en
hoopt er daar volgend jaar 10 aan
toe te voegen. Dan is Starbucks
nog niet eens neergestreken in Ne
derland, afgezien van Schiphol.
Ninande en Ronald nemen er de
tijd voor. Ze denken van 30 naar
70 te kunnen groeien in vier jaar
tijd. „Als de naamsbekendheid toe
neemt, kunnen we naar kleinere
plaatsen toe. Eerst bleef de hori
zon hangen bij tien. Als we dat ha
len zijn we al een heel eind, dach
ten we." Gemeenten zorgen met
hun bestemmingsplannen voor de
grootste hobbel. „Een schoenen
zaak kun je zo openen, maar wij
vallen, ondanks winkelopeningstij
den en de afwezigheid van alco
hol, onder horeca. Dan gaan ze kij
ken hoeveel horeca zoals cafés,
clubs en restaurants er in de buurt
zit. Daar lopen we iedere dag te
genaan. De helft van de locaties
komt erdoor." Op naar het buiten
land? „We zijn al eens uitgenodigd
om in China op een franchisecon-
gres kennis te maken met inves
teerders. Maar eerst moeten we
hier de boel goed op poten heb
ben. Daarna denk ik aan Duits
land en België. Duitsland met zijn
historie van reformwinkels is een
grote markt."
Wat is een bagel?
Een bagel is een broodje met
een rond gat. Een echte bagel
bestaat uit meel, water, mout
en gist.
»- De bagel wordt voor het bak
ken gedurende een paar minu
ten in kokend water gelegd.
Zo wordt het deeg een tikkel
tje taai.
Het originele beleg is shmear
of creamcheese, een soort
roomkaas.