Eten en drinken ETALAGE PZC Donderdag 4 oktober 2007 I 25" als eigen geld, pakweg 35.000 euro. „We hebben regelmatig contact. We springen ook zelf in de auto om even te gaan kijken. Dat is hart stikke leuk. We zijn toch medever antwoordelijk voor het succes van de ondernemer." Toen Ninande en Ronald startten, waren veel producten nog niet op de markt. „Toevallig was er net ie mand een bagelbakkerij begon nen. Veel maakten we zelf. We stonden zelfbijvoorbeeld creamcheese, een soort roomkaas, te mengen. Elk onderdeel hebben we aan den lijve ervaren. We wil len alles zoveel mogelijk in eigen hand hebben. We zijn zo arrogant te denken dat we het zelf beter doen. Later zochten we partners die producten kunnen maken zo als wij dat willen." Het liefst zou het tweetal alles on der controle hebben, van de sinaas appels tot de wortels. Zo bezochten ze ook de plan tage waar de koffie van daan komt. „We hebben Carl Janson leren kennen, die met zijn drie broers een plantage runt in Panama. Hij levert exclusief aan ons. We hebben voor hem geko zen omdat de koffie lekkerder is, maar ook vanwege de manier van werken, de arbeidsomstandighe den, zorg voor personeel op ge bied van scholing en gezondheid." Het is dringen in de koffie broodjeszakenmarkt. Subway bij voorbeeld, een Amerikaanse for mule, wil in Nederland van 45 nu naar 210 in 2010. Wereldwijd is de Waar komt de bagel vandaan? De bagel heeft heel wat om zwervingen achter de rug. In 1683 zou een joodse bakker in Wenen de koning van Polen hebben willen bedanken voor het beschermen van zijn land genoten tegen de Turkse bezet ters. Hij maakte een rolletje in de vorm van een stijgbeugel, een verwijzing naar de hobby van de koning. In Polen gebruikten moeders bagels als een gezonde bijt ring. Vervolgens kwamen de bagels in Rusland terecht. Aan het eind van de negentien de eeuw namen joodse immi granten de bagel mee naar Amerika. Ze vestigden zich met name in New York, een stad die met de bagel wordt ge associeerd. Zo is er de klassie ke New York-bagel, belegd met roomkaas, gerookte zalm en ui. WIJNLIJST Wie ook eens bij een ander te rade wil gaan dan bij de Nederlandse wijnschrijvers Hamersma, Duijker en Klei kan terecht bij Matt Skinner, de som- melier van Jamie Oliver. De Au straliër schreef Superwijn 2008, waarin de volgens hem hon derd beste wijnen staan opgeno men. 'Voor wie iets meer wil dan de slobber van de super markt', aldus zijn uitgever, wat een sneer lijkt naar de boeken over supermarktwijnen van de Nederlanders hierboven. Skin ner heeft zijn onderwerp inge deeld in drink-, geef-, eet-, feest en bewaarwijnen. In al die cate gorieën heeft hij wijnen voor el ke portemonnee. [F] Matt Skinner: Superwijn 2008, uitge- verij Kosmos, 192 pagina's, 9,95 eu ro. De Rubens-appel foto CPD Het is appeltijd. Na dat eerder al de nieuwe appel Kanzi werd geïntroduceerd, volgt nu Rubens, volgens groen tecoöperatie The Greenery een lichtzoete, frisse appel. Vier maanden per jaar is hij er maar, van september tot januari. Vorig jaar was hij al heel mondjes maat verkrijgbaar, maar nu gooit The Greenery er een hele campagne tegenaan, onder het motto 'de beste appel van Ne derland'. Onderdeel daarvan zijn heuse appelproeverijen in supermarkten en een wedstrijd waarbij je een Rubens-appel boom kunt winnen. In ver band met de wijnweek, deze week, is een nieuwe webdienst gelanceerd: een vergelijkingssite voor wijn. De consument kan wijnen vergelijken op prijs, jaar gang en kwaliteit en zijn keuze direct bestellen. De eerste zeven wijn-webwinkels doen inmid dels mee. Eind dit jaar komen er naar verwachting nog twintig bij. De wijnliefhebber krijgt in de supermarkt vaak onvoldoen de informatie over de smaak, de ze service biedt wijnenwijn.nl de consument wel. Elke winkel zal zijn eigen kenmerk of specia liteit hebben. De wijn kan bij voorbeeld goedkoper zijn dan in de winkel of beschreven wor den door bekende wijngoeroes. Bijkomend voordeel is dat de wijn thuis wordt bezorgd. Uit re cent onderzoek blijkt dat 63 pro cent van de consumenten ge bruik maakt van vergelijkingssi tes voordat ze besluiten iets te kopen. Ninande Thio en Ronald Bakker, bedenkers van de Bagels Beans-formuie. foto Herman van Gestel Foto rechts: Een gevel van Bagels Beans. foto GPD gepasseerd. De uit Amsterdam stammende CoffeeCom- pany telt eind dit jaar 23 zaken en hoopt er daar volgend jaar 10 aan toe te voegen. Dan is Starbucks nog niet eens neergestreken in Ne derland, afgezien van Schiphol. Ninande en Ronald nemen er de tijd voor. Ze denken van 30 naar 70 te kunnen groeien in vier jaar tijd. „Als de naamsbekendheid toe neemt, kunnen we naar kleinere plaatsen toe. Eerst bleef de hori zon hangen bij tien. Als we dat ha len zijn we al een heel eind, dach ten we." Gemeenten zorgen met hun bestemmingsplannen voor de grootste hobbel. „Een schoenen zaak kun je zo openen, maar wij vallen, ondanks winkelopeningstij den en de afwezigheid van alco hol, onder horeca. Dan gaan ze kij ken hoeveel horeca zoals cafés, clubs en restaurants er in de buurt zit. Daar lopen we iedere dag te genaan. De helft van de locaties komt erdoor." Op naar het buiten land? „We zijn al eens uitgenodigd om in China op een franchisecon- gres kennis te maken met inves teerders. Maar eerst moeten we hier de boel goed op poten heb ben. Daarna denk ik aan Duits land en België. Duitsland met zijn historie van reformwinkels is een grote markt." Wat is een bagel? Een bagel is een broodje met een rond gat. Een echte bagel bestaat uit meel, water, mout en gist. »- De bagel wordt voor het bak ken gedurende een paar minu ten in kokend water gelegd. Zo wordt het deeg een tikkel tje taai. Het originele beleg is shmear of creamcheese, een soort roomkaas.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2007 | | pagina 25